Sistemul de pensii din România este construit după modelul unui scaun cu 3 picioare. Primul picior îl reprezintă Pilonul 1, sau Pensia Publică de Stat. Acesta se bazează pe solidaritatea…

Sistemul de pensii din România este construit după modelul unui scaun cu 3 picioare.

Primul picior îl reprezintă Pilonul 1, sau Pensia Publică de Stat. Acesta se bazează pe solidaritatea dintre generații și funcționează în felul următor.

Din contribuțiile tale lunare obligatorii sunt plătite pensiile pensionarilor actuali. Iar când te vei pensiona tu, următoarea generație de contribuabili va plăti pentru pensia ta.

Al doilea picior îl reprezintă Pilonul II, sau Pensia Privată Obligatorie. Aici, din contribuția ta pentru pensie care ajunge la Stat, se ia un procent și se direcționează lunar către un Fond de Pensii administrat privat de entități specializate.

Iar după atingerea vârstei de pensionare, pe lângă Pensia Publică de Stat, vei primi o pensie suplimentară care este plătită din disponibilitățile acumulate în Fondul de Pensii de-a lungul anilor.

Al treilea picior al scaunului îl reprezintă Pilonul III sau Pensia Privată Facultativă despre care vom discuta în detaliu astăzi.

Dacă vrei poți să urmărești varianta video în care îți prezint totul despre Pilonul III de Pensii:

Înainte să începem, vreau să menționez că recent a fost adoptată legislația pentru crearea Pilonului 4 sau Pensia Privată Facultativă Ocupațională. Însă lucrurile sunt la început iar modul în care funcționează încă nu este foarte clar.

Acestea fiind spuse, hai să vedem ce este mai exact Pilonul III.

Ce este Pilonul III?

Pensia Privată Facultativă Pilon III a fost creată cu scopul de a-ți oferi posibilitatea să investești un procent din venitul tău într-un Fond de Investiții administrat privat de societăți reglementate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Cu alte cuvinte, Pilonul III te ajută să ai mai mulți bani când ajungi la vârsta pensionării.

În prezent legea îți permite să contribui cu pâna la 15% din venitul tău brut lunar la un astfel de Fond de Pensii Facultative. Iar contribuţiile pot fi virate direct de către angajator, în numele tău, sau le poți plăti tu direct.

Mai mult, există posibilitatea să împarți contribuția între tine şi angajator dacă a fost semnat un astfel de protocol.

În 2022 există 10 Fonduri de Pensii Facultative administrate privat prin Pilonul III. Le găsești pe toate în registrul fondurilor de pensii private din România publicat pe site-ul ASF.

Acum hai să vedem cine poate investi prin intermediul Pilonului III.

Cine poate contribui la Pensia Facultativă Pilon III?

Pensia Privată Facultativă reprezintă o sumă de bani plătită periodic beneficiarului, după ce atinge vârsta pensionării. La fel ca și Pilonul II, ea suplimentează pensia furnizată de sistemul public.

Participarea la Pilonul III este voluntară și nu este condiționată de vârsta pe care o ai.

Drept urmare, în sistemul Pensiilor Facultative Pilon III poate deveni participant orice persoană care obține venituri dintr-o activitate profesională impozitată. Adică:

  • salariaţi
  • persoane care lucrează pe cont propriu
  • persoane care obţin venituri din alte activități.

Cum funcționează Pilonul III?

Pentru a putea investi într-un Fond de Pensii Facultativ administrat privat trebuie să faci următorii pași.

În primul rând, semnezi un act individual de aderare.

Apoi faci contribuții lunare la fondul respectiv. Contribuţiile bănești se colectează pe baza codului numeric personal. Ulterior, banii respectivi sunt investiți și se convertesc în unităţi de fond în maximum 4 zile lucrătoare de la data încasării lor.

Unitățile de fond pe care le acumulezi de-a lungul timpului reprezintă activul tău personal și sunt păstrate într-un cont individual. Ele pot fi folosite numai pentru obţinerea unei pensii facultative și nu pot fi gajate, cesionate, folosite pentru acordarea de credite sau pentru a garanta credite.

Pentru a înmulți banii participanților, administratorii de fond pot să-i plaseze în diferite tipuri de active în funcție de strategia de investiții aleasă. Printre ele se numără:

  • Depozite bancare (maxim 20%)
  • Titluri de Stat (maxim 70%)
  • Obligațiuni Municipale (maxim 30%)
  • Acțiuni (maxim 50%)
  • Unitățile Fondurilor de investiții (maxim 5%)
  • Alte forme de investiții permise de norme

După pensionare, vei primi banii strânși în contul de investiții Pilon III sub forma unei pensii  lunare.

Cu toate astea, pentru a avea acces la banii acumulați în contul tău de pensie facultativă trebuie să îndeplinești 3 condiții:

  1. Trebuie să fi împlinit cel puțin 60 de ani
  2. Trebuie să fi efectuat cel puţin 90 de contribuţii lunare (nu neapărat consecutive) la fond. Asta este echivalentul a 7 ani și jumătate de contribuții.
  3. Trebuie să fii acumulat în timp o sumă minimă în contul tău individual de pensie facultativă.

În cazul în care ultimele două condiții nu sunt îndeplinite, nu vei primi banii strânși sub forma unei pensii. În schimb, ți se va acorda o plată unică sau plăţi eşalonate în rate pe o durată de maximum 5 ani, în funcție de situație și alegerea ta.

Cât mă costă să investesc prin Pilonul III?

Administratorii Pensiilor Facultative Pilon III percep două comisioane majore.

Primul este un comision din contribuţiile plătite care, conform ASF, este cuprins între 3-5%. Asta înseamnă că, dacă tu vrei să investești 500 RON/lună într-un astfel de fond, între 15 RON și 25 RON sunt reținuți în mod automat de administrator. Și doar diferența este convertită în unități de fond.

La acesta se adaugă comisionul de administrare a investițiilor care în prezent, conform ASF, are valori cuprinse între 1,09% și 2,34% din valoarea activelor gestionate pe an. Cu alte cuvinte, pentru fiecare 1.000 RON din valoarea Portofoliului tău de Investiții plătești un comision de administrare cuprins între 10,90 RON și 23,40 RON pe an, în funcție de fondul pe care-l alegi.

Pe lângă cele menționate mai devreme, administratorii de fond pot percepe și alte comisioane. Ca să le descoperi pe toate, citește Prospectul schemei de pensii.

De ce aș vrea să contribui la Pilonului III?

Acum că știi aceste lucruri s-ar putea să te întrebi ce beneficii ai avea dacă ai contribui la Pilonul III. Ei bine, dacă faci asta ai trei avantaje.

Primul este și cel mai evident. Și anume faptul că vei primi mai mulți bani când vei ieși la pensie.

Un al doilea avantaj este faptul că nu plătești impozit pe venit pe suma care reprezintă contribuția la Pilonul III până la pragul de 400 euro/an, echivalent în RON. La cursul BNR actual asta înseamnă aproximativ 165 RON/lună care nu sunt impozitați cu 10%. Deci o economie de 16,5 RON/lună.

În al treilea rând, Pensia Facultativă Pilon III îți oferă destul de multă libertate de mișcare. Ce vreau să spun cu asta?

În primul rând, tu decizi Fondul de Pensii la care vei contribui și tu stabilești nivelul contribuţiei şi perioada în care o să cotizezi. În plus, poți să modifici, să suspenzi sau să încetezi contribuţiile la un fond de pensii facultative Pilon III, fără să-ți pierzi dreptul de a primi banii după pensionare. Bineînțeles, ca să faci asta trebuie să respecți anumite condiții menționate în actul individual de aderare.

În al doilea rând, ai posibilitatea să transferi activele acumulate în contul tău individual la un alt Fond de Pensii Facultativ dacă ți-ai schimbat strategia de investiții sau nu ești mulțumit de randamente.

Cum sunt protejați banii mei?

Un alt lucru pe care vreau să-l prezint este protecția investițiilor efectuate prin Pilonul III. Asta pentru că, datorită importanței şi impactului social al sistemului de pensii, au fost implementate anumite măsuri care protejează participanții la Fondurile de Pensii Facultative Pilon III.

O primă măsură de protecție o reprezintă faptul că Fondurile de Pensii administrate privat nu pot intra în faliment. Doar administratorii lor pot ajunge în această situaţie.

Însă, datorită separării activelor fondului de cele ale administratorului, Fondul de Pensii nu va fi afectat de un eventual faliment al societăţii de administrare.

În al doilea rând vorbim despre existența unui Fond de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private. 

Fondul are rolul de a compensa eventualele pierderi cauzate de incapacitatea administratorilor de a-și onora obligaţiile asumate. Atât în perioada de acumulare a contribuţiilor, cât şi după deschiderea dreptului la pensie.

O a treia măsură de protecție obligă administratorul să asigure permanent un volum adecvat de lichidităţi corespunzătoare angajamentelor financiare rezultate din portofoliul existent de investiții.

În al patrulea rând, potrivit legii, activele se vor diversifica în mod corespunzător, astfel încât să se evite dependenţa excesivă de un anumit activ, emitent sau grup de societăţi comerciale.

Drept urmare există anumite limite stabilite de ASF pentru fiecare clasă de active în care administratorul fondului poate investi și pe care acesta nu le poate depăși. În plus, ASF verifică îndeplinirea obligaţiei administratorilor de a investi prudent disponibilitățile Fondurilor de Pensii Facultative.

O a cincea măsură luată pentru protejarea participanţilor se referă la protecția împotriva performanţelor slabe ale administratorilor de fonduri. Ce înseamnă asta mai exact?

În cazul în care rata de rentabilitate a unui fond de pensii facultative este mai mică decât rata de rentabilitate minimă a tuturor fondurilor de pensii din România în 4 trimestre consecutive, ASF retrage autorizaţia administratorului acelui fond.

În acest caz investițiile sunt transferate temporar la un alt administrator de fond, care a făcut o treabă mai bună. Iar în termen de 12 luni, tu poți decide dacă vrei să continui investițiile în noul fond sau vrei să le transferi în altă parte.

Părerea mea despre Pilonul III

Personal eu nu sunt un fan al Pilonul III din următoarele motive.

În primul rând, pentru a accesa banii trebuie să fi împlinit vârsta minimă de 60 de ani. Iar eu, prin investițiile mele individuale intenționez să mă retrag din activitate mai repede de atât.

În al doilea rând, deducerea fiscală de 400 EUR/an mi se pare destul de mică și nu compensează comisioanele de administrare care pot fi destul de mari.

De exemplu, dacă nu plătești impozit pe venit de 198 RON (16,5 RON x 12), dar plătești comision din contribuțiile plătite de 300 RON (500 RON x 5% x 12), nu ești cu nimic mai câștigat.

În al treilea rând, comisioanele de administrare sunt destul de mari comparativ cu ETF-urile de tip Indice pe care le-am prezentat în alte videoclipuri.

Iar în al patrulea rând, toate Fondurile de Investiții din Pilonul III sunt gestionate activ și au anumite restricții legat de activele în care pot investi. Iar, după cum ai văzut, istoria ne arată că ele performează mai slab decât fondurile care doar replică performanța unui indice bursier.

Drept urmare, eu consider că ești mult mai câștigat dacă te ocupi singur de propriile investiții și-ți construiești un portofoliu diversificat și robust de ETF-uri de tip Indice. Așa că, dacă un angajator îți oferă plata contribuției la un Fond de Pensie Facultativă Pilon III sub forma unui beneficiu, mai bine negociază acei 400 EUR/an ca bonus la pachetul salarial. În felul acesta măcar poți să-i investești cum vrei.

Iar dacă ești interesat să înveți cum să-ți construiești un Portofoliu diversificat și robust de Investiții utilizând ETF-uri de tip Indice, îți recomand să arunci un ochi peste cursul meu dedicat acestui subiect.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x