CONSILIER FINANCIAR - O PROFESIE NOUĂ ÎN ROMÂNIA

CONSILIER FINANCIAR - O PROFESIE NOUĂ ÎN ROMÂNIA

Odată cu începerea activității firmei, am început să mă prezint drept consilier financiar. Majoritatea oamenilor pe care i-am întâlnit credeau că sunt un consultant financiar care oferă credite bancare sau vinde asigurări. Am decis să scriu acest articol în încercarea de a oferi mai multă claritate legată de diferența dintre cele două concepte.

Am pornit prin căutarea unei definiții în limba română pentru cei doi termeni. Din nefericire, nici DEX-ul, nici alte manuale de economie sau finanțe nu au stabilit o definiție clară pentru aceștia.  Am continuat prin a vedea ce trece în prezent în România drept un consultant sau un consilier financiar.

O simplă căutare pe motoarele de căutare a termenului „consultant financiar” mi-a prezentat în topul rezultatelor câteva firme de contabilitate, câțiva brokeri de credite, asigurări sau investiții și o listă întreagă de job-uri de pe diverse site-uri de recrutare care promovează diferite poziții de la consilier credite în instituții bancare până la agent de vânzări în diferite domenii de activitate.

Aceeași simplă căutare a termenului „consilier finaciar” produce niște rezultate și mai limitate. În primul rând, în multe rezultate cuvântul cheie principal, consilier, este înlocuit cu consultant, iar partea de consiliere este inclusă undeva în descrierea poziției sau a serviciilor oferite. În al doilea rând, majoritatea rezultatelor din primele două pagini prezintă o listă de poziții vacante de consilier financiar-bancar la diferite bănci din România.

Deoarece nu am fost mulțumit de rezultatele obținute, și întrucât sunt convins că cele două concepte merită o definire mai concretă, am decis să vă prezint câteva detalii legate de serviciile oferite de cele două poziții pentru a vă putea face o idee mai clară asupra diferențelor și asemănărilor.

Consultant financiar

Fraza a fost cel mai probabil adoptată din limba engleză („financial consultant”) și a devenit populară odată cu apariția firmelor de audit și consultanță. Cuvântul cheie în descrierea acestui rol este consultant care, în domeniul financiar, reprezintă un specialist pe care îl angajezi pentru a rezolva o problemă deoarece tu nu ai cunoștințele necesare și nici timpul pentru a aprofunda un anumit subiect. Rolul lor este să rezolve problema pe care a-i întâlnit-o și să-ți ofere o soluție profesionistă.

În perioada în care am lucrat ca și auditor, în cadrul companiei exista și departamentul de consultanță fiscală. Colegii din acest departament rezolvau probleme specifice ale clienților care necesitau un grad mare de expertiză. De exemplu, cele mai comune probleme la care colegii mei din departamentul de consultanță fiscală lucrau erau dosarul prețurilor de transfer și TVA-ul, două subiecte foarte complexe, întortocheate și greu de stăpânit datorită modificărilor frecvente ale legislației.

În general, consultanții financiari sunt angajați de către persoane juridice pentru a rezolva probleme specifice.

Consilier financiar

Spre deosebire de consultantul financiar, care este în general angajat de către companii, consilierul financiar își oferă serviciile mai mult persoanelor fizice. Scopul lui este să vă ajute să vă îmbunătățiți situația financiară pentru a avea un trai decent și cu mai puține griji astfel încât să puteți să aveți grijă de voi, de familia voastră și de alte persoane apropiate.

Principala diferență dintre un consilier și un consultant financiar este faptul că un consilier nu prestează munca în locul vostru. Bazându-se pe cunoștințele acumulate și experiență, el vă va învăța ce și cum să faceți astfel încât să vă îmbunătățiți situația financiară dar este datoria voastră să puneți în aplicare ce învățați. El are rolul de a vă educa și a vă sfătui în legătură cu finanțele personale, însă decizia de a urma recomandările și sfaturile lui vă aparține în totalitate.

Un consilier financiar vă va ajuta să vă planificați viitorul financiar, dar se va concentra și asupra mentalității, a motivației, a sentimentelor și obiceiurilor care s-ar putea să vă împiedice în drumul vostru către o viață mai bună.  El vă va ajuta să vă analizați cheltuielile și veniturile, să vă stabiliți profilul de risc, să vă faceți un plan pentru a scăpa de datorii și să vă ofere un sfat asupra investițiilor pe care plănuiți să le faceți pentru a vă spori veniturile.

Punând lucrurile cap la cap

Câteodată poate fi dificil să faceți distincții între nenumăratele profesii ce fac parte din sfera serviciilor financiare. Sper că articolul meu a adus puțină lumină în ceea ce privește aceste de concepte, iar pe viitor veți știi la cine să apelați în funcție de serviciile de care aveți nevoie. Deși am avut mai multe oportunități de a lucra ca și consultant financiar, eu am ales să mă specializez în consiliere financiară deoarece cred că modul în care oamenii își gestionează banii are un impact major asupra vieții lor, iar acest subiect nu este abordat aprope deloc în școli.

Dacă doriți să aflați mai multe despre rolul unui consilier financiar și cum vă poate ajuta și pe voi, programați o ședință 1-la-1 cu mine în care vom discuta situația voastă financiară și cum o putem îmbunătăți.

Dacă v-a plăcut articolul și credeți că ați aflat ceva folositor din el, nu ezitați să-l arătați unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosiți.

Până data viitoare, vă urez spor la bani!

Cu prietenie,

Ovidiu

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

8 Responses

 1. buna ziua Domnul Ovidiu .sunt intersant de articul dvs as dori sa ne conectam 0770700136

 2. Scris frumos, dar consilierea nu este gratuită ,așa cum se lauda, doar scrie așa , poate “pică” ceva . E normal sa nu fie gratis, dar 149 ron pt 50 min, online…la prima “infatisare” îmi pare puțin a scam. Părere personală 🙂

  1. Articolul acesta este din 2018, când eram la început și ofeream prima ședință de consilieră financiară gratuită. Acum, după 3 ani de activitate, sute de articole pe blog și sute de videoclipuri pe YouTube din care oricine poate învăța elementele de bază, cine apelează la o ședință de consiliere financiară caută lucruri ceva mai avansate.

   În consecință, cine dorește să lucrăm împreună pentru a primi consiliere personalizată, va apela la o ședință contra cost.

 3. Sotul meu e interesat sa cunoască mai mult despre consilierii financiari in Ro. El e financial Advisor ( fee only, & CFP) in Ohio. Ma puteți ajuta cu referințe va rog?
  Cu mulțumiri,
  Silvia

  1. Din păcate nu am datele de contact ale altor consilier financiari din România pentru că nu i-am cunoscut personal. Dar, eu aș dori să discut cu soțul dumneavoastră despre activitatea pe care o prestează și o posibilă colaborare întrucât ideea de CFP din SUA m-a inspirat să încep această activitate. Mă poate contacta la adresa de email: contact@ovidiutarcu.ro

   Mulțumesc și o zi frumoasă în continuare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *