7 SFATURI DE URMAT ATUNCI CÂND VREȚI SĂ ACHIZIȚIONAȚI O MAȘINĂ

7 SFATURI DE URMAT ATUNCI CÂND VREȚI SĂ ACHIZIȚIONAȚI O MAȘINĂ

Vă gândiți să achiziționați o mașină anul acesta dar nu știți cum să procedați? Pentru mulți dintre noi, achiziția unui automobil este a doua cea mai importantă decizie financiară pe care o luăm, după cumpărarea unei locuințe. Din acest motiv, este bine să avem cât mai multe informații disponibile înainte de a lua o astfel hotărâre.

Pentru a vă ajuta să luați o decizie, vă prezint în continuare 7 sfaturi pe care le ofer oricui dorește să-și cumpere o mașină, indiferent dacă e la prima sau a zecea achiziție de acest fel.

1.      Nu achiziționați o mașină nouă decât dacă sunteți milionari

Haideți să începem de la câteva date statistice. Automobilelor noi le scade valoarea incredibil de repede. O mașină nouă își pierde aproximativ 17% din valoare în momentul în care iese din reprezentanță. Mai mult, un automobil nou își pierde aproximativ 60% din valoare în primii 4 ani de utilizare. Din acest motiv, achiziționarea unei mașini noi nu este o investiție inteligentă. Ar trebui să evitați o astfel de cheltuială până în momentul în care o astfel de devalorizare nu mai are un efect semnificativ asupra averii dumneavoastră.

Unii oameni susțin că este bine să achiziționezi o mașină nouă deoarece vi se oferă garanție. Dar dacă aveți o mașină care valorează 20.000 EUR și își pierde 12.000 EUR din valoare în primii 4 ani, ați plătit cam mult pentru o garanție. Dacă ați economisit suficienți bani într-un fond pentru urgențe, orice reparație pe care ar trebui să o faceți nu va fi decât un inconvenient.

2.      Calculați valoarea mașinii pe care v-o permiteți

Înainte de a începe să căutați o mașină, trebuie să calculați suma maximă pe care vă permiteți să o plătiți pentru aceasta. Din acest punct de vedere, eu folosesc următoarea regulă: valoarea maximă a vehiculelor motorizate pe care le dețineți nu trebuie să depășească 50% din venitul net anual. În suma calculată anterior trebuie incluse și taxele de transfer de proprietate și de înmatriculare pe care le presupune o astfel de achiziție.

3.      Economisiți nu finanțați

După ce știți care este prețul maxim pe care sunteți dispuși să îl plătiți pentru mașină, începeți să economiți bani pentru ea. Finanțarea unei mașini prin leasing sau printr-un credit bancar vă forțează să plătiți o valoare mai mare pentru un bun a cărui valoare scade în mod constant. Pentru a evita o astfel de situație, făceți-vă un plan și economisiți lunar cel puțin echivalentul unei rate pe care ar trebui să o plătiți dacă ați contracta un credit. Dacă vă ambiționați și mai mult, veți observa că veți ajunge la suma necesară mai repede decât v-ați aștepta.

4.      Restrângeți numărul de opțiuni

Odată ce ați calculat valoarea maximă pe care trebuie să o aibă mașina, începeți să căutați automobile care se încadrează în buget și satisfac nevoile voastre specifice. Menirea principală a unei mașini este să vă ajute să vă deplasați de la o locație la alta. În această etapă, analizați factori precum siguranța, consumul, viteza maximă sau nivelul de confort și mai puțin brand-ul. Recomandat ar fi să restrângeți lista de opțiuni până la maxim 3 modele de automobile.

5.      Cercetați piața

Odată ce ați descoperit modelele de mașină care vi se par cele mai potrivite este timpul să aflați cât mai multe detalii despre ele.

Primul lucru pe care puteți să-l faceți este să vă interesați de problemele tehnice pe care le prezintă automobilele selectate. Dacă aveți un prieten mecanic, invitați-l la cină și discutați cu el dacă a observat ceva probleme recurente la acele modele de mașină. Dacă nu, folosiți puterea internetului și verificați forumuri de specialitate unde oamenii discută diferite probleme pe care le-au întâlnit la mașina pe care o dețin.

În ceea ce privește prețul, folosiți site-uri precum autovit.ro, mobile.ro și olx.ro pentru a calcula o valoare medie la care se vinde mașina aleasă. Acest lucru vă va ajuta în procesul de negociere.

6.      Duceți mașina la un mecanic

Dacă nu achiziționați mașina dintr-o reprezentanță, înainte de a plăti un singur leu pentru ea, duceți-o la un mecanic pentru o revizie generală. Vânzătorii de mașini pot să mintă atunci când vor să câștige bani. Deși mașina s-ar putea să arate bine și să nu prezinte probleme vizibile atunci când o testați dumneavoastră, n-o să puteți evalua corect ce se află sub capotă.

Nu vă simțiți stingheriți să cereți o inspecție generală. Chiar dacă acest lucru reprezintă o cheltuială adițională, este un pas normal în procesul de cumpărare a unei mașini. Vreți să vă asigurați că banii câștigați din greu merg spre o achiziție bună. Dacă vânzătorul ezită sau se supără când faceți o astfel de cerere, cel mai probabil are ceva de ascuns.

7.      Nu ezitați să negociați

Deoarece plătiți cu banii jos și ați făcut o cercetare temeinică înainte, aveți un mare avantaj atunci când vreți să negociați prețul final. Oferiți vânzătorului un preț pe care sunteți dispus să-l plătiți pentru mașină. Acest preț trebuie să fie mai mic decât prețul pe care sunteți într-adevăr dispuși să-l plătiți și trebuie să vă ofere spațiu de negociere astfel încât să vă întâlniți cu vânzătorul undeva la mijloc.

Negocierea ține foarte mult de atitudine. Va trebui să vă comportați ca și cum ați fi dispuși să vă lipsiți de acea mașină dacă vânzătorul nu lasă din preț, fără însă a dovedi lipsă de respect față de acesta. Dacă vânzătorul cere 7.000 EUR pentru mașină, nu oferiți 3.000 EUR pentru că nu veți reuși decât să-l enervați. Cu toate acestea, dacă vânzătorul simte că vi s-a pus pata pe marfa lui, nu veți mai reuși să obțineți o ofertă bună.

Cuvinte de încheiere

Amintiți-vă că scopul unei mașini este să vă ajute să vă deplasați din punctul A în punctul B, nu să arate întregii lumi statutul vostru social. Dacă sunteți tentați să vă cumpărați o mașină care arată foarte bine dar pe care nu v-o permiteți, țineți cont de faptul că acest lucru va transforma automobilul într-o povară.

Dacă vreți să aflați mai multe detalii despre care sunt pași pe care îi puteți face pentru a vă achiziționa o mașină bună fără a apela la credite bancare sau leasing-uri, vă invit la o ședință de coaching 1-la-1 în care putem concepe un plan pentru o astfel de achiziție.

Dacă v-a plăcut articolul și credeți că ați aflat ceva folositor din el, nu ezitați să-l arătați unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosiți.

Până data viitoare, vă urez spor la bani!

Cu prietenie,

Ovidiu

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *