RECENZIE – REVOLUT: ALTERNATIVA BANCARĂ DIGITALĂ

RECENZIE – REVOLUT: ALTERNATIVA BANCARĂ DIGITALĂ

Fie că îți place să călătorești în străinătate sau faci adesea cumpărături din afara țării, cel mai probabil te-ai lovit de problema cursului de schimb. Atunci când plătești cu cardul de lei peste hotare, banca îți face automat conversia din lei în moneda străină. Însă cursul pe care acesta îl folosește este mult mai mare decât ce ai obține în mod normal la o Casă de Schimb Valutar.

În articolul de azi vreau să-ți prezint Revolut, o aplicație bancară care revoluționează modul în care folosim banii în străinătate și care te ajută să economisești bani atunci când faci schimburi valutare.

Dar, înainte să începem, vreau doar să-ți spun că poți să urmărești varianta video a acestui articol, dacă apeși pe link-ul de mai jos.

Ce este Revolut?

Revolut este o alternativă bancară digitală care oferă utilizatorilor posibilitatea de a cheltui bani în străinătate fără multă bătaie de cap. Fondată în anul 2015, misiunea companiei este să ofere utilizatorilor transferuri internaționale de bani, fără comisioane, întotdeauna la cel mai bun curs de schimb.

Cum îți deschizi un cont Revolut?

Spre deosebire de o bancă tradițională, Revolut îți permite să-ți faci un cont fără multă birocrație. Pentru a începe să folosești Revolut trebuie mai întâi să descarci aplicația pe telefon și să introduci numărul tău și o parolă. Aceasta este centrul tău de comandă deoarece Revolut nu dispune de o variantă on-line prin care să poți accesa informațiile contului tău.

Imediat ce deschizi aplicația, vei alege tipul de cont pe care dorești să îl deschizi. Apoi vei trece printr-un scurt proces de verificare a identității ce cuprinde următorii pași:

  1. Să-ți alimentezi contul cu o suma minimă de 50 de lei. Operațiunea este similară cu o simplă plată cu cardul.
  2. Să încarci o fotografie a unui act de identitate.
  3. Să-ți faci un selfie;

Cum obții un card Revolut?

După finalizarea procesului de verificare, din aplicație, ai posibilitatea de a solicita un card contactless pe care să-l folosești la cumpărături. În funcție de tipul de cont pe care îl alegi, diferă și tipul de card pe care îl poți comanda și timpul de livrare. Pentru contul gratuit poți solicita un card pre-plătit care îți va fi livrat prin poștă în aproximativ 10 zile lucrătoare.

La fel cum ai comandat cardul fizic, poți comanda și un card virtual. Ca să faci acest lucru, trebuie să mergi în secțiunea Tablou de bord din aplicație, să apeși pe sub-secțiunea Carduri și să alegi opțiunea Virtual. Acest card va apărea instant în aplicația ta și poate fi folosit doar pentru cumpărături online. Poți avea până la 5 carduri virtuale.

Dacă alegi să devii utilizator Premium, ai posibilitate să comanzi carduri virtuale de unică folosință. Acestea sunt adecvate pentru tranzacții unice online deoarece datele cardului tău se modifică automat după fiecare tranzacție efectuată. Cu toate acestea, dacă nu intenționezi să faci cumpărături de pe site-uri dubioase, cardul virtual standard îți va fi suficient.

Ce operațiuni poți să faci cu Revolut?

Aplicația Revolut este simplă și elegantă fiind ușor de folosit pentru orice utilizator. Prin intermediul ei poți face o sumedenie de operațiuni, multe din ele prin apăsarea unui buton. În cadrul ei există 4 secțiuni majore:

Conturi (Accounts)

În această fereastră vezi soldul conturilor, în funcție de monedă, și istoricul tranzacțiilor tale.

Tot din acestă fereastă inițiezi schimburile valutare. În prezent, Revolut îți permite să deschizi conturi gratuite în 29 de monede și să cheltuiești în peste 150 de monede la cursul valutar interbancar.

Analiză (Analytics)

Revolut a adăugat în aplicație și posibilitatea de a-ți crea un Buget Personal lunar. Din această fereastră poți să setezi bugete pentru 13 categorii de cumpărături. Pe măsură ce utilizezi cardul, fiecare tranzacție este clasificată automat pe categorii, în funcție de vânzător sau de țară. În felul acesta nu mai ai nici o scuză să nu știi pe ce ai dat banii.

Dacă faci cumpărături exclusiv cardul, această funcționalitate poate fi folositoare. Numai să nu uiți să verifici în aplicație cât ești de aproape de limita stabilită de tine.

Personal, eu nu folosesc această funcționalitate.

În primul rând, eu folosesc destul de des numerar atunci când merg la cumpărături.

În al doilea rând, o parte din cheltuielile mele lunare sunt debitate direct din contul curent. De asemenea, transferurile către conturile de investiții sunt programate tot din contul curent. Acei bani nu ajung pe cardul Revolut și astfel nu pot fi urmăriți.

Plăți (Payments)

Din această fereastră poți trimite bani instant către alte persoane care dețin un cont Revolut.

De asemenea, poți transfera oricare dintre cele 29 de monede fiduciare acceptate către un cont bancar. Ca să faci acest lucru, selectează Conturi Bancare, apasă Adaugă cont bancar și adaugă detaliile bancare. Apoi introdu pur și simplu suma, moneda, referința și apasă Trimite.

Tot din această secțiune ai posibilitatea să ceri bani de la alte persoane, fie că sunt utilizatori Revolut sau nu.

O altă funcționalitate lansată de Revolut și care este accesibilă din acestă secțiune este Împarte nota de plată. Dacă ai făcut cumpărături care se împart la mai multe persoane, tot ce trebuie să faci este să alegi o plată și să selectezi din agenda telefonului persoanele cu care vrei să împarți nota. Poți edita sume individuale sau poți apăsa pur și simplu Cere pentru a împărți nota în mod egal.

Contactele tale vor primi o notificare cu solicitarea sumei datorate, pe care o pot accepta cu o singură atingere. După acceptare, banii sosesc, pe loc, în contul tău.

Tablou de bord (Dashboard)

Această fereastră îți oferă acces către alte produse și funcționalități Revolut cum sunt Conturile Premium, Seifurile Vault, Donațiile, Exchange-ul de Criptomonede, Asigurările și altele. Vom discuta puțin mai jos și despre acestea.

După ce devii utilizator Revolut poți folosi cardul comandat precum orice alt card de debit pe care îl deții. Depui o sumă de bani în cont și îl folosești ca să plătești la diferiți comercianți. Magia Revolut apare atunci când folosești cardul în străinătate.

Prin ce se diferențiază Revolut?

Caracteristica definitorie a Revolut este că îți permite să faci plăți către comercianți din afara țării fără comisioane și folosind cursul de schimb interbancar. Acesta este cursul de schimb pe care îl folosesc băncile atunci când tranzacționează între ele și este mult mai bun decât cel oferit utilizatorului de rând.

Ca să luăm un exemplu, să presupunem că te afli în Franța și vrei să cumperi un suvenir. Dacă vei plăti cu cardul de lei emis de banca ta, aceasta îți va face conversia utilizând cursul stabilit de ea în aceea zi. Să presupunem că acesta este 4,80 lei pentru 1 Euro. Dacă vei plăti cu cardul Revolut, probabil vei obține un curs de 4,74 lei pentru 1 Euro.

Trebuie notat că în weekend Revolut folosește un curs de schimb mai mare cu 0,5% sau 1% față de cursul interbancar din ultima zi lucrătoare, în funcție de monedă. Cea mai simplă soluție pentru a evita conversiile valutare la un curs mai ridicat este să îți schimbi o sumă potrivită în valuta care te interesează vineri seara. În acest fel, de fiecare dată când vei face o plată, cardul va folosi soldul disponibil înainte de a apela la conversiile din altă monedă.

Poți să retragi numerar de la bancomat?

Atât în țară cât și în străinătate ai posibilitatea de a retrage numerar de la orice bancomat însă există o limită. Pentru Contul Gratuit, aceasta este de 800 lei (200 EUR) pe lună. Odată depășită această limită, fiecare tranzacție va fi comisionată cu 2% din suma retrasă. Pentru a putea mări această limită va trebui să îți activezi un cont Premium sau Metal.

Economisește cu ajutorul Revolut Vaults

Revolut te ajută să economisești bani cu ajutorul conturilor de economii numite Vaults. Ideea de bază a acestei opțiuni este că îți rotunjește fiecare tranzacție în sus până la primul întreg și îți depune diferența dintre suma plătită și suma rotunjită într-un seif. De exemplu, dacă îți cumperi o gustare de 4.35 lei, 0.65 lei vor fi transferați în contul tău de economii Vault.

Pe lângă această economisire a mărunțișului, ai posibilitatea de a seta o plată regulată către contul tău Vault. Banii care nu se văd se uită așa că această plată programată te ajută să economisești ca la carte.

Deschiderea unui cont de economii de tip Vault durează doar câteva secunde. Tot ce trebuie să faci este să îi dai un nume, să setezi ce sumă vrei să economisești și să activezi funcția de mărunțiș. Ulterior, folosește cardul ca de obicei și observă cum seiful ți se umple.

Dacă ești interesat de criptomonede, poți să folosești această funcționalitate pentru a investi mărunțișul în criptomonede și a le păstra într-un portofel special din aplicație.

Folosește Revolut pentru a cumpăra criptomonede

Aplicația Revolut îți permite să schimbi fără efort oricare dintre cele 29 de monede în una din cele 5 criptomonede disponibile: Bitcoin, Litecoin, Ethereum, Bitcoin Cash și XRP. Pentru a putea oferi acest serviciu ei s-au asociat cu Bitstamp, un exchange cu vechime și experință în lumea Cripto.

Spre deosebire de cursul interbancar pe care îl folosește atunci când face schimburi valutare, Revolut nu oferă cel mai bun curs și când vine vorba de criptomonede. Acest lucru se datorează adaosului de 1,5% pe care compania îl aplică față de cursul standard.

Un alt lucru important pe care trebuie să-l cunoști este faptul că, la momentul de față, Revolut nu emite portofele individuale pentru criptomonede. După ce sunt achiziționate, criptomonedele sunt stocate în mod securizat într-un cont „comun” de monedă virtuală. Din acest motiv, tu nu ai acces la cheia privată a acelui cont și astfel nu poți să transferi acele criptomonede într-un alt portofel individual pe care îl deții.

Dacă vrei să investești în criptomonede, îți recomand să căutați alternative cu costuri mai mici și care îți oferă mai mult control asupra investiției tale.

Asigurarea medicală internațională Revolut

Revolut îți pune la dispoziție o asigurare medicală internațională cu plata pe zi prin care beneficiezi de acoperirea tratamentelor medicale și stomatologice.

Aceasta folosește geolocalizarea, astfel încât plătești doar pentru zilele în care ești în străinătate. Prețul acesteia pornește de la doar 1 RON pe zi.

O caracteristică foarte folositoare a acestor asigurări este faptul că poți să adaugi cu ușurință alte persoane pe polița de asigurare pentru vacanță direct din aplicație. Totul durează doar câteva secunde.

Donații

Revolut îți permite să faci ușor donații către cauze care sunt importante pentru tine. Poți alege să rotunjești mărunțișul și să donezi diferența, să setezi o plată recurentă sau să oferi o sumă unică. Orice opțiune alegi, Revolut este acolo să te ajute.

În prezent, funcționalitatea de Donații îți permite să dăruiești către una din următoarele 3 organizații:

  • Salvați Copii
  • WWF
  • ILGA – Europe

Sunt sigur că în viitor numărul acestora va crește.

Este Revolut sigur?

Revolut este reglementat de Autoritatea pentru Conduită Financiară (FCA) din Marea Britanie, iar astfel banii tăi sunt protejați în cazul în care compania Revolut are probleme.

Accesul în aplicația Revolut este permis doar prin introducerea unei parole sau prin identificare cu amprentă. De aici poți să-ți blochezi sau deblochezi cardul în situația în care nu-l găsești, l-ai pierdut sau ți-a fost furat, pentru a-ți proteja fondurile disponibile.

Tot din aplicație poți să-ți modifici și PIN-ul dacă ai senzația că acesta a fost compromis.

În plus, poți să activezi sau să dezactivezi retragerile de numerar de la bancomat, funcționalitatea Contactless sau posibilitatea de a face plăți on-line, printr-un simplu buton.

După cum spuneam și mai sus aplicația este centrul tău de comandă iar Revolut îți permite să îți personalizezi setările de securitate așa cum vrei.

Alte informații

Există și alte funcționalități de care poți beneficia dacă ai un cont Revolut despre care nu am scris aici cum sunt asigurarea pentru telefonul mobil sau posibilitatea de a adăuga cardul Revolut în Apple Pay. De asemenea, sunt sigur că, pe măsură ce compania va progresa, vor fi adăugate din ce în ce mai multe funcționalități.

De exemplu, în prezent sunt testate Beneficiile, o funcționalitate care îți oferă reduceri drept recompensă pentru faptul că îți plătești cumpărăturile cu cardul Revolut.

Mai mult, utilizatorii Revolut Metal au acum posibilitatea de a tranzacționa acțiuni cu comision ZERO. În viitor, această funcționalitate va deveni disponibilă și pentru utilizatorii Premium sau Standard.

Cât costă Revolut?

Contul standard de la Revolut este ideal pentru utilizatorul care iese din țară pentru a merge în vacanță și face cumpărături cu cardul de la comercianți. Acesta este GRATUIT și nu plătești comision de administrare pentru el.

Pentru cei care călătoresc foarte mult, Revolut pune la dispoziție două variante contra cost.

Contul Premium (29,99 RON/lună) îți mărește limita de retragere de la bancomat la 1600 lei (400 EUR) pe lună, include o asigurare medicală pentru călătorie gratuită și alte câteva beneficii.

Contul Metal (54,99 RON/lună) îți oferă toate beneficiile incluse în varianta Premium, alături de o limită de retrage mărită la 2400 lei (600 EUR) și un program de Cashback în Europa și în afara Europei și alte câteva beneficii.

Concluzie

De când am început să folosesc Revolut pot să spun că este un produs superior care are potențialul de a schimba modul în care vom face plățile în viitor.

L-am folosit atât în țară cât și în străinătate, pentru a plăti produse cumpărate din SUA și UE sau pentru a încărca alte conturi și totul a funcționat în parametrii normali.

Iar cursul de schimb interbancar m-a ajutat să economisesc sume importante atunci când am făcut conversii valutare.

Din acest motiv, îl recomand tuturor clienților mei.

Dacă ți-a plăcut acest articol, apasă pe butonul de Like, și arată-l unui prieten printr-un simplu Share. De asemenea, lasă-mi un comentariu în secțiunea de mai jos și spune-mi ce alte aplicații folosești sau ai auzit că ar fi foarte bune și te ajută și să economisești bani.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Cu prietenie,
Ovidiu

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *