Iată că a sosit și anul 2019 și probabil ți-ai făcut o listă cu lucrurile pe care vrei să le realizezi în noul an. Poate vrei să faci mai multă mișcare și să ai grijă de sănătatea ta. Poate vrei să petreci mai mult timp cu familia și să nu mai fii mereu plecat. Sau poate te-ai hotărât că acesta va fi anul în care vei face primele investiții.
Dar unde să-ți investești banii?… Această întrebare și-o adresează atât investitorii începători cât și cei profesioniști. Deși nici o investiție nu e garantată să facă bani, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint care sunt cele mai bune variante pentru investiții în anul 2019.
1. Investiții în fonduri mutuale
Personal, consider fondurile mutuale cele mai potrivite pentru investitorii începători. Pe scurt, un fond mutual este o societate de investiții care primește bani de la mai multe persoane care doresc să investească dar nu se pricep, îi pune la un loc, și investește în mai multe clase de active astfel încât să diminueze riscul de a pierde banii. Avantajul lor este că poți începe cu sume modice – de exemplu 50 de lei/lună – și poți să-ți diversifici portofoliul în funcție de cât de conservator sau agresiv vrei să fii.
Pentru investiția în fondurile mutuale recomand o abordare constantă și pe termen lung. Prin asta mă refer să investești în fiecare lună o sumă fixă în fondurile mutuale alese și să lași timpul și capitalizarea câștigurilor să lucreze în favoarea ta.
2. Investiții în acțiuni
Dacă urmărești piețele financiare, probabil ai auzit deja zvonurile că urmează o recesiune. Indicele BET, care urmărește cele mai importante companii listate la Bursa de Valori București a înregistrat în ultimele zile de tranzacționare scăderi care au anulat toate câștigurile generate în 2018. Aceste evenimente i-au făcut pe analiști să susțină că urmează o criză financiară care va dura câțiva ani de zile.
Este posibil ca anul 2019 să fie debutul următoarei crize financiare. Dar dacă plănuiești să investești pe termen lung, nu ai de ce să-ți faci prea multe griji. Crizele financiare sunt un fenomen normal în ciclul economic și îl poți asocia cu o perioadă de reduceri. Majoritatea oamenilor se îmbulzesc la magazine pentru a prinde reduceri la încălțăminte și îmbrăcăminte, dar nu văd foarte mulți oameni investind în acțiuni atunci când acestea sunt la reducere.
Pentru a te proteja de eventualele scăderi care ar putea avea loc în perioada următoare, îți recomand să nu investești toți banii o dată. Spre exemplu, dacă ai 4.500 lei disponibili pentru investiții, în loc să cumperi acțiuni de toți acești bani și să disperi când valoarea acestora scade cu 30%, mai bine investește câte 450 lei în fiecare lună. Dacă prețul va scădea în perioada următoare, vei putea să cumperi în fiecare lună tot mai multe acțiuni. Când acestea își vor relua creșterea, tu vei fi plătit un cost mediu pe fiecare acțiune iar pe termen lung, această strategie îți va aduce profit.
3. Investiții în proprietăți imobiliare
La fel ca și în cazul acțiunilor, mai mulți analiști susțin că prețurile imobiliarelor au atins un maxim în România și urmează o scădere. Acest lucru s-ar datora în principal noii reglementări a BNR care a limitat gradul de îndatorare la 40% din veniturile lunare. Această reglementare, cumulată cu creșterea dobânzii de referință din ultimul an, limiteză accesul anumitor persoane la noi credite. Scăderea cererii va conduce la scăderea prețurilor la proprietățile imobiliare.
Cu toate acestea, cei care investesc în proprietăți imobiliare pe care să le închirieze nu sunt foarte îngrijorați. Chiar dacă piața se prăbușește pentru o perioadă, oamenii tot au nevoie de o locuință, corect?
Dacă nu ai fondurile necesare pentru a investi în proprietăți imobiliare, fie cu banii jos sau prin intermediul unui credit, nu te întrista. Există posibilitatea de a cumpăra unități într-un fond mutual care investește în companii ce dețin sau construiesc proprietăți imobiliare pe care le închiriază. Prin această metodă, scapi de toate obligațiile unui proprietar (caută chiriași, plătește taxe și impozite, asigură-ți imobililul, ș.a.) dar totuși reușești să-ți diversifici portofoliul de investiții.
4. Investiții în cariera ta
Indiferent ce se va întâmpla cu economia în perioada următoare, există ceva ce poți controla în totalitate – pe tine. Indiferent de planul de investiții pe care îl ai pentru 2019, s-ar putea ca cea mai bună investiție să fie în cariera ta și în viitorul tău.
Investițiile în cariera ta pot avea un randament foarte bun deoarece vei câștiga mai mult pe termen lung. Poți începe prin a te întreba ce modificări mici poți face astfel încât să devii un angajat mai valoros pentru compania la care lucrezi sau pentru firma ta.
Începe prin a urmări mai mult conținut care este legat de cariera ta actuală. Citește o carte din domeniul tău pe lună. Ascultă cărți audio sau podcast-uri relevante atunci când mergi spre serviciu sau faci mișcare. Urmărește canale de YouTube care îți oferă informațiile potrivite. Folosindu-te de puterea internet-ului și a informației poți să-ți crești veniturile anuale într-un mod simțitor.
5. Investiții în sănătate
Cu toții avem o singură viață de trăit și un singur corp care să ne poarte pe tot parcursul vieții. Din acest motiv acum este cel mai bun moment pentru a începe să ai grijă de tine.
Sănătatea ta fizică ar trebui să fie o prioritate. Alege să mânânci mai sănătos și să faci mișcare în mod regulat pentru a te menține într-o formă fizică bună. Știu că o shaorma e mai gustoasă și mai ieftină decât o masă gătită. Am trecut și eu prin perioada aia. Dar mi-am dat seama că pe termen lung nu e alegerea înțeleaptă. În ultimul an am devenit mult mai atent la ceea ce mănânc și am reușit să implementez exercițiile fizice regulate în programul meu săptămânal. Trebuie să mărturisesc că îmbunătățirile au fost vizibile.
Alături de sănătatea fizică, este important să ai grijă și de sănătatea mentală. Dacă ești stresat sau nefericit, încearcă să meditezi sau să-ți dedici timp pentru tine pe parcursul zilei. Dacă ai nevoie de ajutor pentru a-ți implementa aceste obiceiuri, apelează la un instructor de mindfulness.
6. Plătește-ți datoriile
Averea ta este determinată de diferența dintre activele pe care le deții și datoriile pe care le ai. Înainte de a te gândi în ce să investești, dacă ai datorii, fă-ți un plan pentru a scăpa de ele. Dobânzile pe care le plătești la cardurile de cumpărături, creditele de nevoi personale, leasing-uri și alte datorii sunt lanțuri care te țin prizonier lună de lună. Dacă ai datorii, 2019 este anul în care trebuie să scapi de ele și să te eliberezi.
Din punct de vedere matematic lucrurile sunt foarte simple. Randamentele medii pe piețele financiare, sau în imobiliare sunt între 7% și 10%. Dacă tu plătești datorii care au dobânzi de 15% – 20% ai un randament mult mai bun și la finalul anului sunt sigur că te vei simți mai liniștit.
Cuvinte de încheiere
Investițiile sunt un factor important în procesul de gestionare mai bună a banilor deoarece ajută la sporirea veniturilor pe termen lung. Lista de mai sus reprezintă recomandările mele legate de investițiile pe care le poți face în 2019.
Dacă ți-a plăcut articolul și crezi că ai aflat ceva folositor din el, nu ezita să-l arăți unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosești.
De asemenea, mi-ar plăcea să știu ce investiții ți-ai planificat tu pentru anul 2019? Scrie-mi răspunsul tău în secțiunea de comentarii de mai jos.
Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este liniștea financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.
Bună, am luat notițe însă nu am o educație financiara, am 10000€ dar as dori un cistiga lunar din care sa pot exista cum procedez?.
Salut!
Mă bucur că ți-a fost folositor articolul. Îmi este destul de dificil să-ți ofer un răspuns fără prea multe detalii. Îți recomand să te abonezi la Newsletter-ul meu și vei primi niște materiale foarte bune despre economii, datorii și investiții. De asemenea, vei putea să-mi scrii direct pe e-mail situația ta ca să-ți pot oferi o recomandare potrivită. Îți las mai jos link-ul.
https://ovidiutarcu.ro/pagina-de-abonare/