CUM SĂ REPLICI PERFORMANȚA INDICELUI BET INVESTIND ÎN 7 COMPANII

CUM SĂ REPLICI PERFORMANȚA INDICELUI BET INVESTIND ÎN 7 COMPANII

Ai vrea ca investițiile tale să aibă un randament asemănător cu cel al indicelui BET fără să investești în Fonduri Mutuale? În articolul de astăzi îți voi arăta cum poți să faci acest lucru investind în doar 7 companii.

Dar, înainte să începem, vreau doar să-ți spun că poți să urmărești varianta video a acestui articol, dacă apeși pe link-ul de mai jos.

Investițiile sunt importante

Ești de acord cu această afirmație, corect?

Ele sunt una din modalitățile principale prin care poți să-ți crești averea și sunt unul dintre pilonii de bază pe care îți construiești Liniștea Financiară.

Eu sunt un fan al Fondurilor Mutuale de tip Indice și de aceea acestea au o pondere foarte mare în portofoliul meu. Cu toate acestea, investițiile în Fonduri Mutuale presupun un anumit cost anual. Iar când vine vorba de Fondurile Mutuale care replică performanțele indicilor românești, acest cost este destul de mare.

Dacă vrei să vezi la ce mă refer, am scris un articol în care prezint cele mai atractive Fonduri Mutuale de tip Indice care investesc în companii românești. Poți să-l accesezi apăsând pe acest link.

Dar tu, ca investitor, s-ar putea să nu-ți dorești să plătești acest comision de administrare anual. Ei bine în acest caz, ai posibilitatea să replici destul de ușor performanța indicelui BET investind doar într-un grup de companii bine stabilit. Iar în acest articol îți voi arăta cum poți să faci asta.

Ce este indicele BET?

Indicele BET este indicele de referință al pieței locale de capital. Acesta reflectă evoluția celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, excluzând societățile de investiții financiare (sau SIF-urile). Criteriul principal de selecție al societăților care alcătuiesc acest indice este lichiditatea.

Cum funcționează strategia?

În primul rând, ca să poți folosi această strategie, trebuie să știi ce companii intră în componența indicelui BET. Ca să afli asta intră pe site-ul BVB la secțiunea Instrumente Financiare. Din lista care îți apare, dă click pe Profile Indici.

În tab-ul Compoziție Indici vei găsi lista celor 16 companii care sunt cuprinse în prezent în acest indice precum și ponderea lor.

Copiază toate aceste informațiile pe care le vezi într-un fișier Excel. După cum poți să observi, primele 7 companii din componența indicelui au cea mai mare pondere în cadrul acestuia. Aproximativ 90%.

Asta înseamnă că evoluția indicelui BET, atât creșterile cât și scăderile, este determinată cel mai mult de evoluția acestor 7 companii.

Din acest motiv, dacă ai cumpăra acțiuni la aceste 7 companii, respectând anumite ponderi, ai reuși să replici performanța indicelui BET în proporție de aproximativ 90%. Ținând cont că și Fondurile Mutuale de tip Indice pot devia ușor de la componența indicelui, eu zic că este destul de bine.

Dacă investești doar în aceste 7 companii nu acoperi întregul indice. Din acest motiv va trebui să ajustezi ponderile companiilor și să calculezi ce proporție din portofoliul tău e dedicată fiecărei companii.

Acest lucru se poate face foarte ușor folosind regula de 3 simplă.

Avantajele acestei strategii

În primul rând, deoarece aceste acțiuni intră direct în portofoliul tău, nu mai trebuie să plătești comisioanele anuale pentru gestionarea investițiilor pe care le presupune investiția într-un Fond Mutual.

Singurele comisioane pe care le plătești sunt comisioanele de tranzacționare pe care le achiți broker-ului.

În al doilea rând, ai mai mult control asupra dividendelor pe care le încasezi. Majoritatea fondurilor mutuale nu distribuie dividende. Ele reinvestesc banii pe care îi încasează de la companiile pe care le dețin în portofoliu pentru a crește valoarea activului net al fondului.

Atunci când deții acțiunile în mod direct, dividendele repartizate intră în contul tău, iar apoi tu alegi cum și în ce companii le reinvestești.

Dezavantajele aceste strategii

Această strategie are și câteva dezavantaje.

În primul rând, investițiile tale nu mai sunt la fel de bine diversificate. Un fond mutual care urmărește să replice performanța indicelui BET, investește în toate cele 16 companii care intră în componența acestuia. Folosind această strategie tu vei investi doar în 7 companii.

Ca să aplici această strategie ca la carte, ai nevoie să investești un capital destul de mare. Asta pentru că în fiecare lună va trebui să investești în toate cele 7 companii ca să păstrezi proporțiile corecte în portofoliul tău.

Pornind de la valorile afișate pe site-ul BVB asta ar însemna o investiție lunară de aproximativ 6.500 de lei. Această sumă este destul de mare atunci atunci când iei în considerare că un Fond Mutual care îți permite să investești doar câteva sute de lei pe lună și să obții o diversificare mai bună. Nu oricine poate să facă acest lucru.

O altă variantă de a aborda această strategie ar fi să investești în fiecare lună în câte una sau două companii, în funcție de capitalul disponibil. Dar îți va fi mai dificil să obții replicarea indicelui folosind această tactică.

În al treilea rând, trebuie să fii mai implicat în rebalansarea portofoliului. Structura indicelui BET este stabilită în funcție de lichiditate. Asta înseamnă că, societățile care sunt mai tranzacționate, dobândesc o pondere mai mare în cadrul indicelui. Din acest motiv, în fiecare lună va trebui să calculezi ponderea corectă a celor 7 companiilor în care investești astfel încât să replici cât mai fidel componența indicelui.

Atunci când investești într-un Fond Mutual, administratorul acestuia se ocupă de rebalansarea portofoliului.

Cuvinte de încheiere

Aceasta este strategia pe care o poți folosi pentru a obține o replicare cât mai fidelă a randamentelor indicelui BET investind în acțiuni individuale.

Mi-ar face plăcere să știu cum ți se pare această strategie. Crezi că merită să faci o muncă suplimentară pentru a economisi bani pe termen lung sau mai bine păstrezi lucrurile cât mai simple și continui să investești în Fonduri Mutual de tip Indice? Scrie-mi răspunsul tău în secțiunea de comentarii.

Indiferent ce opțiune alegi, să investești într-un Fond Mutual de tip Indice sau să investești în acțiunile individuale a celor mai lichide 7 companii listate la Bursa de Valori București, mai important este să începi să faci acest lucru.

După cum am spus mai devreme, investițiile sunt una dintre modalitățile principale prin care poți să-ți îmbunătățești situația financiară și să-ți construiești averea. Iar cu cât începi mai repede, cu atât mai bine. Depinde doar de tine să faci primul pas.

Sper că informațiile prezentate în acest articol îți sunt folositoare și te ajută să-ți construiești Portofoliul de Investiții.

Dacă ți-a plăcut acest articol, apasă pe butonul de Like, și arată-l unui prieten printr-un simplu Share.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Cu prietenie,
Ovidiu

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

15 Responses

 1. Salut Ovidiu,

  Multumim pentru idee. As vrea sa te intreb cum anume se poate face concret aceasta strategie si anume: Pentru respectarea ponderilor din indicele BET se ia in considerare proportia dintr-un cos cu un numar de actuni ? Ex: Din 100 Actiuni , 20 trebuie sa fie FP , 20 TLV , 15 BRD s.a.md conform ponderilor lor, pana insumeaza 100. Sau proportia trebuie respectata din suma investita ? Ex: Din 10 000 RON investiti , 2000 RON FP , 2000 RON TLV , 1500 BRD etc.

  Multumesc

  1. Proporțiile se calculeză din suma investită.
   După ce recalculezi ponderile ca urmare a faptului că investești în mai puține companii, din suma totală investită lunar trebuie alocat un procent pentru a cumpăra acțiuni la o anumită companie.
   Ca să reluăm exemplul tău, ar ieși aproximativ 23% FP, 23% TLV, 17% BRD, etc. De acești bani, va trebui să cumperi acțiuni la fiecare companie în parte.

 2. Salut Ovidiu!

  Poate o fi evident dar eu nu inteleg fraza „Pornind de la valorile afișate pe site-ul BVB asta ar însemna o investiție lunară de aproximativ 6.500 de lei. Această sumă este destul de mare atunci atunci când iei în considerare că un Fond Mutual care îți permite să investești doar câteva sute de lei pe lună și să obții o diversificare mai bună. ”

  De exemplu daca investesc doar 2000 RON/luna ce ma opreste sa ii distribui catre actiuni in aceste 7 companii in functie de ponderea care o au in indice ? Practic nu inteleg de ce zici ca e nevoie de 6500 lei pt a face replicarea.

  Merci de clarificari!

  1. Salut!

   Acțiunile nu se pot cumpăra fracționar, iar Transgaz este cea mai scumpă acțiune individuală din grupul celor 7. Când am filmat videoclipul, prețul unei acțiuni era de aproximativ 340 RON. În același timp, Transgaz are o pondere de aproximativ 5% în indicele BET. Iar dacă ajustăm ponderile ca să cumpărăm doar cele 7 companii, ponderea Transgaz se apropie de 6%.

   Dacă o acțiune Transgaz este 340 RON și reprezintă 6% din portofoliu, atunci pentru companii precum TLV sau FP care au ponderea ajustată de aproximativ 23% trebuie să cumperi acțiuni de o valoare de aproape 4 ori mai mare. Să presupunem 1200 RON la fiecare. Respectând aceleași ponderi și la celelalte companii, sumele se adună. Așa am ajuns la cei aproximativ 6500 RON. În prezent, ar fi mai puțin deoarece Bursa a suferit scăderi de 30%.

   Nu te oprește nimic să cumperi de 2.000 RON acțiuni în fiecare lună la aceste companii. Dar nu vei respecta ponderile ca la carte. Vei cumpăra poate la 3 comapanii într-o lună decât la toate 7 odată.

   Sper că am reușit să te lămuresc!

 3. Salutare! Foarte buna comparatia intre cele 2 modalitati de investitie in indicele Bet.

  Exista public vreun excel care sa ne ajute in replicare! Multumesc!

  1. Nu, dar poți să-ți creezi foarte simplu unul folosing indicațiile din articol.

 4. Salut! Imi poti recomanda un broker? Merci

  1. Eu folosesc Tradeville pentru investiții la BVB, respectiv XTB și Trading 212 pentru investiții internaționale.

 5. Salut! Odata ce aleg sa replic indicele BET investind manual in primele 5-7 companii listate, cum se face rebalansarea portofoliului incepand cu a doua luna in care investesc? Va trebui sa calculez procentele pe care ar trebui sa le investesc in fiecare societate, astfel incat, luand in considerare portofoliul din luna precedenta la care se adauga noile achizitii, sa ajung la ponderea actualizata la zi? Dupa calculele mele, avand in vedere ca ai spus ca actiunile nu se pot cumpara fractionar, pentru a replica indicele BET folosind doar primele 5-7 societati ca pondere, este nevoie de investitii lunare mult mai mari incepand cu a doua luna, pentru a fi aproape de valoarea sa reala.

  1. Este destul de complicat să replici performanța indicelui BET fără sume mari de bani. Pentru că trebuie să faci foarte multe calcule legate de ponderi și alegeri referitoare la companiile în care să investești ca să te apropii de structura indicelui.

   De aceea eu recomand investiții direct în ETF-ul care replică indicele BET. E mult mai simplu.

 6. Poate ti se va parea o intrebare de amator (chiar este): La ce intervale de timp dividendele platite de societatile la care ai actiuni iti sunt bagate in contul pe platforma brokerului?

  1. Dividendele ajung în contul de la broker în cel mult câteva zile de la data la care au fost plătite de companii.

 7. Buna ziua, Ovidiu

  Cu privire la aceasta strategie, care este recomandarea ta in ceea ce priveste iesirea unei companii din componenta top 7 BET? Ce facem cu actiunile cumparate pana in momentul iesirii din top 7? Le pastram si continuam sa investim in noua companie care a intrat in top 7 sau le vindem integral, indiferent daca iesim pe pierdere sau profit si alocam intreaga suma noii companii intrate in top 7?

  Multumesc,

  1. Eu personal le-aș păstra, pentru că este în continuare în indice, însă nu aș mai cumpăra acțiuni noi. În schimb aș începe să investesc în acțiunile noii companii din top până când ajung la ponderea dorită din portofoliu.

 8. Salut! Daca aleg sa replic indicele BET investind individual in primele x companii ca pondere, prin intermediul unui broker si dupa ceva ani, brokerul respectiv se retrage din activitate….cum pot vinde apoi actiunile pe care le am deja cumparate la momentul respectiv….sau cum pot merge mai departe cu achizitionarea de noi actiuni? Va trebui sa imi fac cont la un alt broker? Cum voi putea dovedi ca sunt posesorul acelor actiuni anterioare noului broker, daca vreau sa le vand? Intreb pt ca sunt nou si imi vin zilnic noi intrebari. Multumesc anticipat!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *