MODALITĂȚI DE ECONOMISIRE A BANILOR FĂRĂ A RENUNȚA LA DISTRACȚII

MODALITĂȚI DE ECONOMISIRE A BANILOR FĂRĂ A RENUNȚA LA DISTRACȚII

O ieșire în oraș cu prietenii sau familia. Bilete la un eveniment sportiv sau pentru a vedea formația favorită în concertUn film sau o piesă de teatru. Fiecare dintre noi are o listă cu lucruri pe care le face pentru a se distra și a se relaxa. Iar de cele mai multe ori plătim pentru ele.

În articolul de astăzi vreau să-ți prezint câteva strategii prin care să cheltuiești mai puțini bani când vine vorba de cheltuielile pentru divertisment fără a diminua din satisfacția resimțită.

Dar, înainte să începem, vreau doar să-ți spun că poți să urmărești varianta video a acestui articol, dacă apeși pe link-ul de mai jos.

Spre deosebire de cheltuielile cu mâncarea sau cele cu chiria și utilitățile, care acoperă niște nevoi de bază, cheltuielile pentru distracții nu sunt o necesitate. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, cheltuielile pentru divertisment ar trebui să fie incluse în Planul de Cheltuieli lunar al fiecărei persoane.

Este perfect rezonabil să folosești o parte din banii pe care îi câștigi pe lucruri sau experiențe care te relaxează și te fac să te simți bine.

Secretul este să nu faci excese și să nu sacrifici alte obiective financiare majore în detrimentul distracțiilor.

Spre exemplu, la începutul fiecărei luni eu îmi stabilesc o anumită sumă pentru cheltuieli pentru distracții. Cu acești bani pot să fac absolut ce-mi trece prin cap și nu am nici un regret. Aplic această tactică de aproape 6 ani și în 90% din cazuri am reușit să mă încadrez în buget. Iar în puținele cazuri în care o depășesc pot să o acopăr foarte ușor din categoria cheltuielilor curente.

Iar ca să pot include cât mai multe activități în suma bugetată, am identificat câteva strategii care îmi permit să mă distrez la fel de mult fără să-mi golească buzunarele. De aceea, în acest articol vreau să-ți prezint 6 moduri în care poți să economisești bani fără a renunța la distracții.

1. Profită de intervalul Happy Hour

Mesele la restaurant sau ieșirile cu prietenii la un pahar de vorbă pot să-ți lase o gaură destul de mare în buzunar. Probabil ai observat că o masă la restaurant costă de aproximativ 3,4 ori mai mult decât cea gătită acasă. Iar băuturile sunt și ele mai scumpe decât cele cumpărate din supermarket.

Dacă vrei să plătești mai puțini bani fără a renunța la ieșirile în oraș, îți recomand să profiți de intervalul Happy Hour al localurilor. În acest fel vei putea plăti cu câteva procente bune mai puțin față de prețul standard al preparatelor și al băuturilor.

De asemenea, există destul de multe localuri care oferă reduceri diferite în funcție de seară. Oferte precum reducere de 50% la pizza în fiecare zi de marți, sau reducere de 30% la băuturi în fiecare zi de luni sunt destul de ușor de găsit. 

Aceste mici schimbări te pot ajuta să economisești sume importante fără a afecta în nici un fel calitatea ieșirilor în oraș.

2. Urmărește evenimentele sportive preferate acasă

Pasionații de sport știu că biletele de intrare la diferite evenimente sportive sunt destul de scumpe. Iar spectacolul nu este întotdeauna pe măsură. Dacă nu vrei să plătești sume importante de fiecare dată când joacă echipa favorită sau sportivul preferat, invită-ți prietenii să urmăriți meciurile acasă.

Făcând asta, vei putea să-ți încurajezi favoriții de pe canapeaua preferată, vei economisi banii pentru biletul de intrare și nici nu vei plăti sume exorbitante pentru gustări și băuturi.

distractie

 

3. Profită de reducerile oferite de cinematografe

Dacă ești pasionat de film, probabil ți-ai dat deja seama că plătești destul de mult pe bilete și gustări de fiecare dată când mergi la cinema.

Pentru a economisi niște bani fără a renunța la acest hobby, alege să mergi la cinematograf în timpul săptămânii, de luni până joi, înainte de ora 18:00. În acest interval biletele sunt cu până la 30% mai ieftine față de prețul de weekend.

Combină această tactică cu oferta celor de la Orange Film care îți permite să cumperi două bilete la preț de unu și vei reuși să faci o economie semnificativă.

4. Fă-ți abonament la bibliotecă

Cărțile noi sunt destul de scumpe, iar pe majoritatea le citești o singură dată. Rareori găsești un titlu care să te impresioneze atât de tare încât să vrei să-l recitești.

Din acest motiv, recomand tuturor pasionaților de lectură să-și facă un abonament la bibliotecă și să împrumute cărțile în loc să le cumpere. Costul unui abonament anual este foarte mic și îți oferă acces la sute de mii de volume din diverse domenii.

Atunci când găsești o carte care te-a impresionat și vrei să o achiziționezi, verifică mai întâi dacă nu este de vânzare la unul din anticariatele locale. S-ar putea să ai norocul să găsești un exemplar aflat într-o stare foarte bună și pentru care să plătești mult mai puțin decât pentru un exemplar nou.

5. Cumpără jocuri video second-hand

Alături de filme și seriale, o altă pasiune de-a mea sunt jocurile video. O lecție pe care am învățat-o destul repede, după ce mi-am luat țeapă cu un joc cumpărat prin precomandă, a fost că prețul jocurilor video noi se prăbușește la fel de repede ca cel al unui automobil nou.

Un joc desigilat și folosit de câteva ori are un preț cu aproximativ 30% mai mic față de prețul din magazin. Din acest motiv, îți recomand să achiziționezi jocuri video second-hand de câte ori ai ocazia pentru a beneficia de reducerea de preț. În 99% dintre cazuri, plăcerea pe care o vei resimți jucând va fi identică.

jocuri video

6. Organizează o seară de jocuri

Pe lângă faptul că sunt foarte distractive, jocurile de societate sunt o modalitate foarte bună de a crea conexiuni interumane.

Dacă ești pasionat de jocuri de societate, îți recomand să organizezi o seară de jocuri acasă în detrimentul unei ieșiri într-un local. În felul acesta, nu vei mai da bani pe consumație, iar gustările și băuturile pregătite și aduse de invitați vor fi cu siguranță mai ieftine.

Ca să nu cheltuiești prea mult pe jocuri noi, împrumută mai întâi jocuri de la alte persoane și testează-le înainte de a face achiziția. Apoi caută să le cumperi la mâna a doua. De asemenea, nu uita de jocurile care nu costă nimic, precum „Mima” și „Bilețele”, care pot fi incredibil de distractive.

Cuvinte de încheiere

Banii cheltuiți pe distracții sunt o componentă importantă a unui buget sănătos dacă nu se transformă într-un exces. E în regulă să te bucuri de banii pe care îi câștigi și să plătești pentru lucruri care îți oferă plăcere. Dar trebuie să eviți situația în care cheltuielile pentru distracții sunt principala categorie din planul tău de cheltuieli.

Strategiile pe care ți le-am prezentat mai devreme te pot ajuta să economisești sume importante pe tot parcursul anului. Deși vei face lucrurile diferit, vei observa foarte repede că timpul petrecut alături de prieteni sau familie nu va fi în nici un fel afectat și te vei distra la fel de mult.

Mi-ar plăcea să știu ce alte strategii folosești tu pentru a economisi bani când vine vorba de cheltuielile pentru distracții. Scrie-mi sugestiile tale în secțiunea de comentarii de mai jos.

Dacă ți-a plăcut ce ai citit în acest articol, apasă pe butonul de Like, și arată-l unui prieten printr-un simplu Share.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Cu prietenie,
Ovidiu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *