TOP 5 Fonduri Mutuale de Tip Indice Internaționale

TOP 5 Fonduri Mutuale de Tip Indice Internaționale

Ești gata să-ți diversifici investițiile și să adaugi în portofoliul tău și câteva fonduri mutuale internaționale?

În videoclipul de astăzi îți voi prezenta care sunt, după părerea mea, top 5 fonduri mutuale care replică performanța indicilor bursieri internaționali.

 

Metodologia de cercetare

Mai întâi aș dori să-ți explic pe scurt cum am abordat crearea acestui top.

În articolul în care am prezentat Fondurile Mutuale de tip Indice Românești am analizat fiecare fond mutual de tip indice pus la dispoziție de administratorii de fonduri din România. Însă, pentru că la nivel european există zeci sau poate chiar sute de administratori de fonduri de investiții, am decis să abordez lucrurile puțin diferit.

În consecință, de data asta m-am concentrat pe tipuri de Fonduri Mutuale de tip Indice Internaționale în care poți investi. Iar la fiecare dintre ele am dat 2 exemple de ETF-uri care se încadrează în acea tipologie. O să-ți dai seama imediat la ce mă refer.

Bun! Acum că am lămurit acest aspect, putem trece la prezentarea topului.

Dar înainte să începem, vreau să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:

 

Locul 5: Fonduri care urmăresc indicele STOXX Europe 600

 

Indicele STOXX Europe 600 este un indice bursier internațional, care este alcătuit din acțiunile a celor mai mari 600 de companii listate la Bursă din 17 țări europene. Acest indice oferă expunere atât la companii din zona Euro cum sunt Germania, Franța sau Italia, cât și la celelalte țări europene care nu au adoptat Euro ca monedă oficială cum sunt Marea Britanie, Elveția și Țările Scandinave.

Datorită expunerii sale largi indicele STOXX Europe 600 este considerat echivalentul european al indicelui S&P 500 din SUA.

Există mai mulți Administratori de Fond care pun la dispoziție ETF-uri care replică performanța acestui indice. Câteva exemple disponibile investitorilor din Europa ar fi: 

 • Invesco STOXX Europe 600 UCITS ETF
 • Lyxor Core STOXX Europe 600 ETF 

În ceea ce privește comisioanele de administrare anuale, ETF-urile care urmăresc acest indice percep comisioane anuale de administrare cuprinse între 0,07% și 0,20%.

Motivul principal pentru care am decis să plasez fondurile mutuale care replică performanța indicelui STOXX 600 pe ultima poziție din top este randamentul. Un calcul aproximativ mi-a arătat că un ETF care ar fi urmărit acest indice de la înființare ar fi avut un randament anual de aproximativ 2,02%.

Însă, trebuie ținut cont că indicele STOXX 600 este destul de nou fiind introdus abia în 1998. De atunci și până în prezent a trecut prin 2 recesiuni într-un singur deceniu: 2000 – 2001 și 2008 – 2009.

 

Locul 4: Fonduri care urmăresc indicele MSCI All Country World

 

Indicele MSCI All Country World (MSCI ACWI) este un indice bursier internațional care este alcătuit din acțiunile companiilor listate la bursă din 23 de țări dezvoltate și 26 de țări emergente. La data de 30.04.2020 Indicele MSCI All Country World avea în componență 3044 de companii listate la bursă. 

În ceea ce privește împărțirea pe țări, cea mai mare parte a companiilor incluse în indice provin din SUA acestea având o pondere de 57,86%, urmate de companiile din Japonia cu o pondere de 7,15% și de cele din China cu o pondere de 4,70%.

Iar când vorbim de sectoarele economice în care își desfășoară activitatea companiile incluse în indice, pe primul loc găsim companii din sectorul IT cu o pondere de 19,26%, urmat de sectorul Serviciilor Financiare cu o pondere de 13,95%, ultima treaptă a podiumului fiind ocupată de sectorul de Sănătate cu o pondere de 13,36%.

Există mai mulți Administratori de Fond care pun la dispoziție ETF-uri care replică performanța acestui indice. Câteva exemple disponibile investitorilor din Europa ar fi: 

 • SPDR MSCI ACWI UCITS ETF
 • iShares MSCI ACWI UCITS ETF

În ceea ce privește comisioanele de administrare anuale, ETF-urile care urmăresc acest indice percep comisioane cuprinse între 0,40% și 0,60%.

ETF-urile care urmăresc indicele MSCI All Country World pot fi o soluție foarte potrivită deoarece oferă o diversificare globală dintr-un singur foc. Prin intermediul lor investești în peste 3000 de companii iar randamentul anualizat al indicelui din decembrie 1987 până în prezent a fost de 7,47%.

Însă există două motive pentru care am decis să plasez aceste Fonduri Mutuale doar pe poziția a 4-a.

 1. Companiile din țările emergente au o pondere foarte mică în cadrul indicelui. Ele reprezintă doar 11,85% din valoarea indicelui în timp ce acțiunile companiilor din țările dezvoltate au o pondere de 88,15%.
 2. Comisioanele de administrare sunt destul de mari pentru un fond de tip indice internațional. 

 

Locul 3: Fonduri care urmăresc indicele MSCI Emerging Markets


Indicele MSCI Emerging Markets este un indice bursier internațional alcătuit din acțiunile companiilor listate la Bursă din 26 de țări emergente. La data de 30.04.2020 în componența indicelui erau incluse acțiunile a 1404 de companii.

În ceea ce privește împărțirea pe țări, după cum era de așteptat, cea mai mare parte a companiilor incluse în indice provin din China acestea având o pondere de 39.63%, urmate de companiile din Taiwan cu o pondere de 12,86% și cele din Coreea de Sud cu o pondere de 11.74%.

Când vorbim de sectoarele economice în care își desfășoară activitatea companiile incluse în indicele MSCI Emerging Markets pe primul loc găsim companii din sectorul Serviciilor Financiare cu o pondere de 20,93%, urmat de sectorul IT cu o pondere de 17%, poziția a treia fiind ocupată de companiile care vând produse și servicii neesențiale (consumer discretionary) cu o pondere de 15,30%.

Există mai mulți Administratori de Fond care pun la dispoziție ETF-uri care replică performanța acestui indice. Câteva exemple disponibile investitorilor din Europa ar fi: 

 • SPDR MSCI Emerging Markets UCITS ETF
 • iShares MSCI EM UCITS ETF 

În ceea ce privește comisioanele de administrare anuale, ETF-urile care urmăresc acest indice percep comisioane cuprinse între 0,14% și 0,65%. Iar din punct de vedere al randamentului, indicele MSCI Emerging Markets a avut un randament anualizat de 9,94% din decembrie 1987 până în prezent.

Motivul principal pentru care am plasat fondurile care replică acest indice pe poziția a treia din top este faptul că ele sunt mult mai volatile și de aceea nu sunt potrivite pentru toți investitorii.

fonduri mutuale

 

Locul 2: Fonduri care urmăresc indicele S&P 500

 

Indicele Standard & Poor’s 500, sau S&P 500 pe scurt, este un indice bursier alcătuit din 505 acțiuni ale celor mai mari 500 de companii listate la bursa din SUA. Este, în general, considerat cele mai bun indicator al Pieței de Capital din SUA deoarece are în componența sa companii din toate sectoarele de activitate.

Există mai mulți Administratori de Fond care pun la dispoziție ETF-uri care replică performanța acestui indice. Câteva exemple disponibile investitorilor din Europa ar fi: 

 • Vanguard S&P 500 UCITS ETF
 • iShares Core S&P 500 UCITS ETF 

În ceea ce privește comisioanele de administrare anuale, ETF-urile care urmăresc acest indice percep comisioane cuprinse între 0,05% și 0,15%. Iar când vine vorba de performanță, de la înființarea sa în 1957 indicele S&P 500 a obținut un randament mediu anual de aproape 8%.

Singurul motiv pentru care fondurile care urmăresc performanța indicelui S&P 500 se află pe poziția a doua este faptul că se concentrează pe companiile dintr-o singură țară (SUA).

 

 

Locul 1: Fonduri care urmăresc indicele MSCI World

 

Indicele MSCI World este un indice bursier internațional care este compus din acțiunile companiilor listate la Bursă din 23 de țări dezvoltate. La data de 30.04.2020 în componența indicelui erau incluse acțiunile a 1640 de companii.

Asemănător cu indicele MSCI ACWI, în ceea ce privește împărțirea pe țări, cea mai mare parte a companiilor incluse în indice provin din SUA acestea având o pondere de 65.64%, fiind urmate de companiile din Japonia cu o pondere de 8.11% și de cele din Marea Britanie cu o pondere de 4.67%.

Când vorbim de sectoarele economice în care își desfășoară activitatea companiile incluse în indice, pe primul loc găsim companii din sectorul IT cu o pondere de 19.57%, urmat de sectorul de Sănătate cu o pondere de 14,57%, poziția a treia fiind ocupată de sectorul Serviciilor Financiare cu o pondere de 13,02%.

Există mai mulți Administratori de Fond care pun la dispoziție ETF-uri care replică performanța acestui indice. Câteva exemple disponibile investitorilor din Europa ar fi: 

 • iShares MSCI World UCITS ETF
 • SPDR MSCI World UCITS ETF

În ceea ce privește comisioanele de administrare anuale, ETF-urile care urmăresc acest indice percep comisioane cuprinse între 0,12% și 0,50%. Iar randamentul anualizat al indicelui MSCI World din 1987 și până în prezent a fost de 7,55%.

Motivul principal pentru care am plasat fondurile care replică performanța indicelui MSCI World pe prima poziție din top este faptul că include companii din țări dezvoltate din întreaga lume.

Iată-ne ajunși la final!

Acestea sunt, după părerea mea, cele mai bune Fonduri Mutuale de tip Indice Internaționale pe care ai putea să le incluzi în portofoliul tău.

 

 

Cuvinte de încheiere

 

După cum probabil ai observat, majoritatea exemplelor pe care le-am dat în cadrul articolului sunt ETF-uri. Asta pentru că în România nu există Fonduri Mutuale tradiționale care să replice performanța indicilor bursieri internaționali. Iar pentru a investi într-un ETF ai nevoie de un Broker.

Dacă ești în căutarea unui broker de încredere pentru a achiziționa ETF-uri poți apela la sponsorul acestui articol XTB. Cu peste 15 ani de experiență și câștigător al mai multor premii de la publicații de specialitate, XTB este unul dintre cei mai mari brokeri listați la bursă din lume. Dispunând de sucursale în peste 13 țări, inclusiv România, XTB poate fi un partener de încredere în activitatea ta de investitor.

XTB este unul din Brokerii pe care eu îi folosesc, iar datorită faptului că oferă suport în limba română îl consider o opțiune potrivită pentru investitori începători.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre ei îți recomand să intri AICI.


Acum că ai văzut ce opțiuni sunt disponibile pentru a investi în companii din afara României, tot ce mai ai de făcut este să acționezi. Pentru început, îți recomand să alegi indicii bursieri pe care ai vrea să-i replice ETF-urile pe care le vei include în portofoliul tău. Iar apoi să vezi ce opțiuni găsești la broker-ii cu care ești deja familiarizat. S-ar putea să găsești niște variante foarte bune și să poți începe să-ți diversifici portofoliul imediat.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este Liniștea Financiară.

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există o șansă chiar să pierzi bani. Instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante. De aceea trebuie să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

2 Responses

 1. Salut! In primul rand tin sa te felicit pentru ceea ce faci, materialele tale sunt foarte interesante, am urmarit in speial clipurile video despre fondurile mutuale si ETF-uri pt. ca as vrea sa investesc intr-un fond mutual insa sunt incepator in domeniul investitiilor (nu ma pricep deloc) si am unele nelamuriri: – fondurile mutuale de tip indice sunt fonduri traditionale sau sunt ETF-uri?
  – cum gasesc de ex. un administrator de fond care urmareste indicele MSCI WORLD pt.a cumpara unitati de fond?

  1. Salut!
   În primul rând, mulțumesc pentru apreciere!
   Fondurile mutuale de tip indice și ETF-urile sunt diferite. Cele din urmă se tranzacționează la Bursă, pe când primele nu. În funcție de țara în care locuiești, s-ar putea să găsești atât fond mutual de tip indice cât și ETF care urmăresc același indice bursier. Iar ce alegi între ele depinde în principiu de preferință și comisionul de administrare.
   Ca să găsești un administrator pen MSCI World, trebuie să folosești bara de căutare din platforma unui broker. Dacă scrii MSCI sau WORLD îți vor fi afiașate toate variantele. Iar de obicei, primul cuvânt din denumire este administratorul fondului (de ex. Vanguard, iShares, Invesco, etc.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *