Cum aleg un broker

Cum aleg un broker

Ești în căutarea unui broker, dar nu știi care ar fi cel mai potrivit pentru tine?

În articolul de astăzi îți voi prezenta o listă cu lucruri la care trebuie să fii atent atunci când analizezi dacă un anumit broker este potrivit pentru tine.

Investițiile sunt unul dintre pilonii de bază atunci când vorbim de atingerea Liniștii Financiare. Unele dintre cele mai populare instrumente financiare disponibile investitorilor sunt acțiunile și ETF-urile. 

Ca să investești în astfel de instrumente ai nevoie de un Broker. Broker-ul este un intermediar care execută tranzacțiile de vânzare și cumpărare ale investitorilor în condiții de siguranță și transparență. În felul acesta tu cumperi instrumentele financiare la prețul dorit în timp ce o altă persoană vinde instrumentele financiare la prețul pe care la cerut. Toată lumea câștigă!

Ca investitor relația cu Broker-ul este foarte importantă. El trebuie să fie un partener de încredere pe care te poți baza că execută ordinele corect și prestează niște servicii de calitate.

De aceea, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint ce caracteristici ar fi bine să analizezi la un broker înainte de a-ți deschide un cont de investiții la el. Iar dacă rămâi până la final îți voi arăta cum poți să determini care este cel mai bun broker pentru tine.

Dar, înainte să începem vreau doar să îți spun că poți urmări varinata video a acestui articol aici:

  1. Asigură-te că îți oferă instrumentele de care ai nevoie

Există numeroase instrumente financiare pe care le poți tranzacționa la Bursă. Printre ele se numără acțiuni, obligațiuni, ETF-uri, CFD-uri, opțiuni și așa mai departe. 

Primul lucru la care să te uiți atunci când analizezi un broker este dacă instrumentele pe care ți le pune la dispoziție sunt potrivite pentru tine. De exemplu, dacă tu vrei să achiziționezi ETF-uri pe care să le ții în portofoliu o perioadă lungă de timp, nu poți apela la un broker care oferă doar CFD-uri pe FOREX sau Criptomonede.

Dorințele tale și oferta broker-ului trebuie să se alinieze.

2. Asigură-te că este reglementat de o autoritate competentă

Următorul lucru pe care trebuie să-l verifici când analizezi un broker este dacă acesta este reglementat de o autoritate competentă. De obicei, vei găsi informații despre autorizația de funcționare în partea de jos a paginii de prezentare. Iar dacă nu este acolo, ar trebui să fie undeva în secțiunea despre noi a site-ului.

Însă nu este suficient să iei acele informații de bune pentru că sunt ușor de falsificat.

Odată ce ai identificat numărul autorizației de funcționare, următorul pas ar fi să verifici dacă autorizația este reală. Pentru a putea funcționa în România, brokerii trebuie să aibă o autorizație emisă de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare. În plus, trebuie să fie înregistrați în Registrul Electronic al Autorității de Supraveghere Financiară.

Atunci când vine vorba de brokeri reglementați în alte state, cel mai ușor este să apelezi la o căutare Google. Mai exact, caută numele autorității care reglementează broker-ul și numărul de licență. S-ar putea să dureze câteva minute până vei găsi informația care te interesează dar eu cred că merită investiția de timp ca să eviți o potențială înșelăciune.

3. Recenzii și opinii

Tot în faza inițială de analiză a broker-ului caută pe internet recenzii ale broker-ului și vezi ce spune lumea care a apelat la serviciilor lor. Dacă peste 90% din recenzii sunt bune înseamnă că este un broker de încredere și merită analizat în continuare.

În schimb, dacă există prea multe discuții și comentarii ale oamenilor care spun că nu și-au putut retrage banii sau broker-ul a dispărut, ar fi bine să te ferești de el.

În plus, dacă ai cunoscuți care investesc prin intermediul broker-ului, întreabă-i cum li se pare experiența și dacă sunt mulțumiți de relația pe care o au cu broker-ul.

Dacă broker-ul a trecut cu brio peste această verificare inițială poți trece la analiza aspectelor financiare.

4. Comisioanele de tranzacționare

Următorul lucru la care ar trebui să fii atent este nivelul comisionelor. Bazându-mă pe întrebările primite în comentarii sau e-mail-uri, acesta este primul lucru la care se uită oamenii atunci când caută un broker. Însă, după părerea mea, pentru un investitor pe termen lung nu este cel mai important criteriu. 

Brokerii au mai multe categorii de comisione. Cel mai comun este comisionul de tranzacționare care este suma de bani pe care o plătești broker-ului de fiecare dată când efectuezi o tranzacție de cumpărare sau vânzare. Valoarea comisionului de tranzacționare variază de la broker la broker.

Însă există și alte genuri de comisioane pe care le pot percepe brokerii. Printre acestea se pot număra.

  • Comision de încasare dividende
  • Comision de inactivitate
  • Comision acces platforma
  • Comision de retragere bani

Este un semn bun dacă toate aceste comisioane sunt prezentate transparent pe pagina de prezentare a broker-ului.

Regula generală când vine vorba de comisioane este următoarea: „să ai comisioane de tranzacționare rezonabile și cât mai puține alte tipuri de comisioane din cele enumerate mai devreme”.

5. Valoarea depunerii minime

Un alt aspect la care să fii atent înainte de a alege un broker este suma minimă necesară pentru deschiderea contului. De obicei, această variază între ZERO și câteva mii de lei.

6. Suma asigurată în caz de faliment al Broker-ului

Activitatea de investitor nu este 100% sigură. Unul din riscurile la care te expui atunci când alegi să colaborezi cu un Broker este riscul ca Broker-ul să dea faliment.

Ca să te asiguri că banii pe care îi deții în contul broker-ului sunt protejați poți să faci următoarele lucruri:

Verifică dacă banii tăi sunt păstrați în conturi segregate. Asta înseamnă că banii pe care tu îi ții în contul de investitor de la Broker sunt separați de conturile broker-ului din care el își plătește furnizorii și salariații. În felul acesta, dacă se întâmplă ceva cu Broker-ul, banii tăi sunt protejați. 

Alt lucru pe care să-l verifici este apartenența la un Fond de Garantare care compensează total sau parțial fondurile clienților. În cazul în care brokerul intră în incapacitate de plată, apartenența la un astfel de cont reprezintă un plus de siguranță pentru orice investitor.

Există câteva lucruri care trebuie precizate legat de acest Fond de Garantare. 

În primul rând, valoarea maximă garantată depinde de țara în care broker-ul are sediul central. În cazul României, limita maximă este 20.000 EUR pe investitor. Alte țări pot avea o limită maximă mai mare sau mai mică.

Al doilea lucru pe care trebuie să-l știi este că Fondul de Garantere acoperă doar banii lichizi pe care îi deții în cont pentru a face investiții. Evidența acțiunilor și ETF-urilor pe care tu le deții în portofoliu este ținută în registrele unei alte instituții (în cazul României, Depozitarul Central).

Ca o concluzie, cel mai ușor mod prin care poți să-ți protejezi banii din contul de tranzacționare este să îi ții în investiții nu în numerar.

broker

7. Modalitățile de transfer ale banilor

Când analizezi broker-ul uită-te și la modalitățile de depunere și retragere a banilor. Cu cât broker-ul îți oferă mai multe variante, cu atât ai șanse mai mari să găsești modalități prin care să-ți diminuezi comisioanele de transfer bancar. 

Cea mai bună metodă de a elimina comisionele de transfer este să ai conturi bancare curente deschise la aceeași bancă ca și broker-ul. De asemenea, înainte de a deschide contul, poți să întrebi și dacă acceptă alimentarea contului prin aplicații gen Revolut sau Transferwise.

8. Platforma de tranzacționare

Acum că am terminat cu partea financiară, un alt lucru pe care să-l analizezi atunci când alegi un broker este platforma de tranzacționare

Aceasta este panoul tău de comandă. De aici setezi ordinele de cumpărare atunci când vrei să faci investiții și toate celelalte acțiuni pe care vrei să le faci.

Ca recomandare generală, colaborează cu un Broker care îți pune la dispoziție o platformă intuitivă și ușor de folosit. De asemenea, ajută mult dacă îți pune la dispoziție și niște tutoriale din care poți învăța cum să efectuezi operațiunile de bază.

Cel mai ușor mod prin care poți să-ți dai seama cum funcționează platforma este să-ți deschizi un cont demo și să începi să butonezi pe acolo.

9. Serviciul de relații cu clienții

Un ultim lucru despre care îți recomand să te interesezi este serviciul de suport și relații cu clienții. Acesta este foarte important mai ales pentru un broker începător care are nevoie de ghidare din când în când. Un broker bun trebuie să exceleze la relația cu investitorii.

Cel mai bine ar fi să apelezi la un broker cu sediul în România și care are un departament de relații cu clienții unde găsești vorbitori de limba română. În felul acesta, ai cea mai mare șansă ca o problemă să-ți fie rezolvată sau să primești un răspuns clar.

Ca regulă generală, nu-ți deschide un cont la un Broker internațional dacă nu vorbești limba departamentului de relații cu clienții. De exemplu, dacă nu înțelegi limba engleză, nu are rost să colaborezi cu un broker care oferă suport doar în limba engleză. Oricât de mici ar fi comisioanele. Pentru că o să înnebunești încercând să rezolvi orice problemă care poate să apară la contul tău. 

În regulă! Până acum am discutat despre ce să analizezi și să verifici atunci când vine vorba de alegerea unui broker. În continuare vreau să-ți arăt cum poți identifica Broker-ul care este cel mai potrivit pentru tine.

Cum alegi broker-ul potrivit pentru tine?

Așadar, cum identifici care este cel mai bun broker pentru tine? 

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să stabilești care sunt pentru tine cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le aibă un Broker.

De exemplu, dacă ești începător, s-ar putea să vrei să colaborezi cu un Broker care are un departament de relații cu clienții prompt. În schimb, dacă ești mai avansat, s-ar putea să te intereseze un Broker cu comisioane foarte mici pentru că nu mai ai nevoie de ghidare. 

Odată ce ai stabilit asta, următorul pas este să stabilești la ce ești dispus să renunți sau pentru ce ești dispus să plătești mai mult. 

De exemplu, dacă îți dorești suport în limba română s-ar putea să fii dispus să plătești niște comisioane mai ridicate la un Broker local. Dar dacă te interesează comisioane minime sau zero, s-ar putea să fii dispus să colaborezi cu un Broker care nu are cel mai bun departament de relații cu clienții.

Cu toții ne dorim un Broker care să ofere suport instant 24/7, să nu plătim comisioane și să aibă o platformă excelentă. Însă în realitate Broker-ul perfect nu există. 

În schimb, folosind această abordare vei găsi un echilibru între ce este important pentru tine și la ce ești dispus să renunți, ca să găsești broker-ul care să ți se potrivească ție.

Cuvinte de încheiere

Relația cu un Broker este foarte importantă deoarece el este intermediarul căruia tu îi încredințezi banii tăi ca să execute tranzacții pentru tine. Cu cât îți oferă mai multă încredere cu atât tu ești mai liniștit că banii și instrumentele pe care le deții în portofoliu sunt în siguranță. 

E adevărat, o să-ți ia câteva ore ca să verifici dacă un broker e potrivit pentru tine. Însă, ținând cont că urmează să încredințezi o parte din banii tăi acestei entități și să intri într-o relație de lungă durată, eu cred că merită efortul.

Acum că știi la ce să te uiți atunci când verifici dacă un broker e potrivit pentru tine, e momentul să te pui pe treabă.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este Liniștea Financiară.

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *