Recenzie eToro

Recenzie eToro

Ești interesat să-ți deschizi un cont de investiții la eToro?

Ca investitor ai acces la o mulțime de intrumente financiare în care poți investi ca să-ți înmulțești banii. Două dintre aceste opțiuni le reprezintă acțiunile și ETF-urile. Însă, ca să poți investi în astfel de instrumente ai nevoie de un partener numit broker.

Pe scurt, broker-ul este un intermediar care te ajută să achiziționezi acțiuni sau unități de fond ale ETF-urilor de la alți investitori care sunt dispuși să vândă.

În articolul de astăzi voi face o recenzie din perspectiva unui investitor pe termen lung a unuia dintre cei mai populari brokeri printre investitorii români și anume eToro

Dar, înainte să începem vreau să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol printr-un click pe link-ul de mai jos:

Ce este eToro?

O să încep cu o scurtă prezentare a companiei.

Fondat în anul 2007, eToro este un broker prin intermediul căruia poți face investiții pe piețele de capital. eToro este de asemenea un lider al revoluției FinTech la nivel global și se mândrește cu cea mai performantă platformă socială de tranzacționare. În 2020, eToro a depășit 13 milioane de utilizatori la nivel global.

După cum se poate observa este o companie respectată la nivel internațional și foarte populară printre investitori.

Dar hai să vedem dacă este o broker potrivit pentru investitorii de anduranță.

Piețele principale

În primul rând, hai să analizăm care sunt piețele pe care poți investi prin intermediul eToro. De pe site-ul lor aflăm că prin intermediul său poți investi în 6 piețe principale:

 1. Acțiuni
 2. ETF-uri 
 3. Criptomonede
 4. Indici
 5. Mărfuri
 6. Valute

Atunci când investești prin intermediul eToro ai posibilitatea fie să cumperi și să deții în portofoliu instrumentele financiare de care ești interesat fie să te folosești de contracte derivate numite CFD-uri. 

Dacă ești investitor pe termen lung, ești interesat să deții efectiv în portofoliu activele pe care ți le dorești. Ei bine, eToro îți permite să faci acest lucru pentru 3 din cele 6 categorii de investiții menționate mai devreme și anume: Acțiuni, ETF-uri și Criptomonede. Din acest punct de vedere, eToro îți este de ajutor.

Este eToro reglementat?

Ca să poată fi considerat de încredere, un broker trebuie să fie reglementat.

eToro își desfășoară activitatea în peste 140 țări prin intermediul mai multor companii și este reglementat de trei autorități de supraveghere financiară astfel: 

 • eToro (Europe) Ltd. este autorizată și reglementată de către Comisia Valorilor Mobiliare și Bursiere din Cipru (CySEC)
 • eToro (UK) Ltd. este autorizată și reglementată de către Autoritatea pentru Conduită Financiară (FCA) din Marea Britanie 
 • iar eToro AUS Capital Pty Ltd. este autorizată de Comisia Australiană pentru Valori Mobiliare și Investiții (ASIC).

De asemenea, trebuie spus că fondurile tale sunt păstrate în siguranță în bănci de rang înalt și toate informațiile personale ale acestora sunt protejate prin criptare SSL.

În plus, eToro este membru al Fondului de Compensare a Investitorilor din Cipru (ICF), și al Schemei de Compensare a Serviciilor Financiare (FSCS) din Marea Britanie. Astfel, în cazul în care broker-ul intră în insolvență investitorii pot fi compensați pentru o sumă cuprinsă între 20.000 EUR și 85.000 GBP (20.000 EUR – 85.000 GBP).

Pe baza acestor informații putem spune că eToro este un broker serios care aderă la regulile stricte ale autorităților de supraveghere financiară din țările unde are deschise sediile principale și care are grijă de banii investitorilor.

În continuare hai să vedem cât de bine stă eToro la capitolul comisioane.

Comisioane

Primul lucru pe care vreau să-l menționez este că deschiderea unui cont de investiții la eToro este gratuită. În plus, broker-ul nu percepe nici un comision atunci când depui bani în contul tău de investiții. Însă, în funcție de modalitatea aleasă pentru a-ți alimenta contul de investiții, s-ar putea să plătești niște comisioane intermediarilor.

La capitolul comisioane de tranzacționare eToro stă foarte bine. Pentru cumpărarea de acțiuni și ETF-uri cu deținere nu sunt percepute comisioane de tranzacționare, nici la cumpărare nici la vânzare. Acesta este un beneficiu major pentru investitori.

În ceea ce privește comisionul de retragere, trebuie să știi că eToro aplică un comision de 5 USD (Comision de Retragere = 5 USD) fiecărei cereri de retragere a fondurilor. 

Dacă ești investitor pe termen lung acest comision nu ar trebui să te deranjează foarte tare. Atunci când retragi o sumă mai mare de bani, 5 USD nu este foarte mult. Este o sumă acceptabilă ținând cont că economisești câteva zeci de USD anual prin faptul că nu plătești comisioane de tranzacționare.

Un alt tip de comision pe care eToro îl percepe și pe care vreau să-l menționez este comisionul de conversie. Acesta este, după părerea mea, un punct slab al broker-ului.

Platforma eToro operează în USD. Deci, pentru depunerile de bani efectuate în USD, nu sunt percepute comisioane. 

eToro acceptă depuneri și în alte 9 monede printre care EUR și GBP. Doar că, pentru a putea fi utilizate, acele sume trebuie convertite în USD. Iar pentru a efectua această operațiune eToro percepe un comision. 

Există o pagină dedicată în care sunt prezentate aceste comisioane. Doar că ele sunt exprimate în pips și îi pot deruta pe începătorii. În continuare o să-ți explic pe scurt ce sunt acești pips.

Un pip este un termen specific tranzacționării FOREX și reprezintă 0,0001 din prețul unei perechi valutare (1 pip = 0,0001). Ca să înțelegi mai bine îți voi da un exemplu.

Să presupunem că depui 1.000 EUR în contul de tranzacționare eToro. Să presupunem și că, la data depunerii, cursul oficial EUR/USD este de 1,1500 (EUR/USD = 1,1500). Dacă nu ar exista acel comision de conversie, cei 1.000 EUR s-ar transforma în 1.150 USD. Cu această sumă ai putea să cumperi ETF-uri sau acțiuni.

Însă, pe platforma eToro comisionul de conversie este 50 pips adică 0,0050.

În această situație cursul perechii EUR/USD folosit de eToro pentru a face conversia ar fi 1,1450. Asta înseamnă că în contul tău de investiții cei 1.000 EUR se vor transforma în 1.145 USD și plătești un comision de conversie de 5 USD.

Mai trebuie menționat că acest comision de 50 pips este valabil atât la depunere cât și la retragere în cazul transferurilor bancare. Pentru celelalte metode de plată, despre care vom discuta puțin mai târziu, comisionul de conversie este mai mare.

Dacă investești lunar sume mai mici, de exemplul între 200 EUR și 500 EUR, comisionul de conversie nu este foarte mare. Însă, când vine momentul să retragi bani din portofoliu sumele pot fi semnificative.

Depunerea și retragerea banilor

Depunerea de bani în contul de investiții eToro este destul de simplă deoarece ți se pun mai multe opțiuni la dispoziție printre care se numără: 

 • transfer bancar 
 • card de credit
 • portofel electronic de tipul PayPal, Skrill, Neteller

eToro acceptă să faci depuneri în contul de tranzacționare sau să-i retragi de acolo și prin intermediul aplicației Revolut. Însă există o șmecherie. 

Prin intermediul Revolut se pot face operațiuni doar în EUR și GBP. Plățile în USD dinspre și către contul tău Revolut nu sunt acceptate. De aceea, avantajul folosirii unui cont Revolut pentru a profita de cel mai bun curs de schimb este în mare măsură anulat pentru că oricum vei plăti acel comision de conversie menționat mai devreme. 

În ceea ce privește depunerea minimă, atunci când alimentezi contul de investiții prima dată aceasta este de 200 USD, dacă apelezi la orice altă metodă de alimentare a contului cu excepția transferului bancar. Pentru varianta din urmă, depunerea minimă este de 500 USD.

Toate depunerile ulterioare depunerii inițiale sunt de minimum 50 USD.

Mai trebuie menționat că pentru a beneficia de toate funcționalitățile broker-ului trebuie să îți verifici contul. În caz contrar, suma maximă pe care o poți depune în cont este de 2.250 USD și s-ar putea să ai dificultăți când vine vorba de retragerea banilor.

Acum să vorbim și despre problema cel mai des întâlnită în rândul plângerilor referitoare la eToro. Faptul că oamenii nu-și pot retrage banii. În cercetarea mea pentru acest articol, am descoperit că principalele motive pentru care oamenii nu-și pot retrage banii sunt:

 • nu au finalizat procesul de verificare necesar pentru a obține acces la toate funcționalitățile broker-ului
 • Au încercat să retragă bani în alt cont decât cel folosit pentru a depune bani în cont

Dacă eviți aceste două greșeli poți evita multe bătăi de cap.

Departamentul de relații cu clienții

Site-ul eToro este destul de prietenos și conține o secțiune de întrebări și răspunsuri destul de complexă împărțită pe categorii de întrebări. 

Serviciul de asistență pentru clienți este disponibil prin  email 24 de ore, 5 zile pe săptămână. Din păcate însă, nu am văzut un număr de telefon prin care poți intra în contact cu un operator. Acest lucru mă face să cred că suport-ul se oferă doar pe e-mail ceea ce înseamnă că s-ar putea să dureze ceva timp până când obții un răspuns.

În plus, deși site-ul este în limba română, serviciul de asistență nu are vorbitori de limba română. Va trebui să trimiți mesaje în engleză sau în altă limbă de circulație internațională.

Copy Trading și CopyPortfolios

În continuare, aș vrea să menționez pe scurt două produse cu care eToro se mândrește. 

Primul dintre ele este CopyTrader, care este cea mai populară funcționalitate a eToro. Ea îți permite să vezi ce fac alți traderi în timp real și să le copiezi automat tranzacțiile fără să plătești nici un comision suplimentar.

Al doilea produs este. Lansat destul de recent, produsul CopyPortfolios este gândit pentru a ajuta investitorii să își minimizeze riscul pe termen lung. Prin intermediul acestui serviciu, investești într-un portofoliu creat de un trader sau de alți profesioniști alcătuit din diferite instrumente financiare. 

Personal, pentru o persoană care investește în Fonduri Mutuale sau ETF-uri de tip Indice pe termen lung, consider că aceste servicii nu au nici o valoarea. CopyTrader și CopyPortfolios nu sunt altceva decât o variantă mai modernă, dar mai puțin reglementată, a unui Fond Mutual sau ETF gestionat activ. Dar, pentru că sunt unele dintre serviciile prin care eToro se deosebește de alți brokeri am considerat că merită menționate.

Concluzie

Eu am auzit de eToro încă din 2016 când eram implicat activ pe piața FOREX. Am aflat atunci că este un Broker cu reputație bună și popular printre investitori. Personal, nu am investit niciodată prin intermediul său, dar cunosc persoane care îl folosesc cu succes. 

Dacă vrei să afli și mai multe informații despre eToro, te invint să apeși pe link-ul din descriere și să intri pe site-ul lor de prezentare unde poți găsi mai multe răspunsuri la toate întrebările pe care le ai.

Acum că ți-am prezentat toate acest informații, întrebarea care se pune este: eu aș investi prin intermediul eToro? Adevărul este că nu ar fi prima mea opțiune.

Ce îmi place la eToro:

 • îți pune la dispoziție o varietate mare de instrumente financiare potrivite pentru investitorii pe termen lung
 • este reglementat de 3 autorități de supraveghere financiară și pare să ia toate măsurile de precauție necesare pentru a păstra informațiile personale și fondurile clienților săi în siguranță și în mod securizat.
 • oferă un site și o platformă în limba română fiind foarte potrivit pentru investitorii români

  

Ce nu îmi place la eToro:

 • faptul că operează doar în USD. Pentru un broker care activează în atât de multe țări Europene, ar trebui să ofere posibilitatea de a avea conturi și în EUR și GBP;
 • Comisionul de Conversie este destul de derutant și te afectează când vorbim de sume mai mari. De exemplu, dacă vrei să investești într-un ETF denominat în EUR pierzi de 4 ori bani din cauza comisionului de conversie: la depunere, la achiziționare, la vânzare și la retragere;

eToro este un broker bun dacă planul tău financiar presupune să ai majoritatea investițiilor denominate în USD. În felul acesta nu pierzi bani din cauza comisioanelor de conversie și beneficiezi cu adevărat de comisioane de tranzacționare 0. Însă, pentru un investitor din Europa, care este mult mai expus la moneda EUR părerea mea este că nu este cea mai potrivită platformă.

Aceastea fiind spuse, până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer:

eToro este o platformă care are în ofertă multiple active permițând atât investiții în acțiuni și cripto-active, cât și tranzacționarea CFD-urilor.

E important de reținut că CFD-urile sunt instrumente complexe și prezintă un risc ridicat de a pierde bani rapid datorită efectului de levier. 67% dintre conturile investitorilor de retail pierd bani atunci când tranzacționează cu CFD-uri prin intermediul acestui furnizor. Este recomandat să analizezi cum funcționează CFD-urile și să te asiguri că îți poți asuma riscul ridicat de a pierde banii.

Performanțele anterioare nu reprezintă un indicator al rezultatelor viitoare. Istoricul de tranzacționare prezentat are mai puțin de 5 ani și s-ar putea să nu fie suficient pentru a lua o decizie de investiție informată.

Copy Trading este un serviciu de gestionare a portofoliului oferit de eToro (Europe) Ltd., companie de servicii financiare autorizată și reglementată de către Comisia Valorilor Mobiliare și Bursiere din Cipru (CySEC).

Cripto-activele sunt instrumente volatile al căror preț fluctuează foarte mult în perioade scurte de timp. De aceea ele nu sunt potrivite pentru toți investitorii. Cu excepția CFD-urilor, tranzacțiile cu criptomonede nu sunt reglementate, nefiind definite de niciun cadru de reglementare al UE.

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

7 Responses

 1. Am inceput si eu sa folosesc etoro , am transferat bani de pe Revolut si sper ca voi putea retrage banii cand o sa fie cazul.

  1. Din câte am auzit, nu poți retrage bani direct pe Revolut. Cred că scrie asta și pe site-ul lor.

 2. Ce nu am aflat aici e cum se calculeaza comisionul de conversie in cazul USDRON.
  Ex: 4,3 – 0,005 sau 1/4,3 – 0,005 ? Adica factorul de conversie aplicat este 4,3 (USD/RON) sau 0,2325 (RON/USD)?
  In al doilea caz comisionul ar fi evident foarte mare…

  1. Îți recomand să urmărești videoclipul de pe YouTube. Având și un exemplu vizual, poate va fi mai clar.

 3. Eu am bagati 104 dolari dar daca vreau sa scot,imi permit doar 50 dolari,oare de ce ?

  1. Nu știu. Probabil ai ceva tranzacții cu marjă deschise. Cel mai sigur vorbești cu departamentul lor de relații cu clienții ca să-ți explice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *