Cum să investești 1000 RON

Cum să investești 1000 RON

Ești pregătit să pui banii să muncească pentru tine ca să-ți construiești averea și să atingi Liniștea Financiară?Ești pregătit să pui banii să muncească pentru tine ca să-ți construiești averea și să atingi Liniștea Financiară?

Una dintre cele mai importante reguli pe care trebuie să le respecți când vine vorba de gestionarea banilor este următoarea:

„Cheltuiește mai puțin decât câștigi și investește diferența!”

Odată ce ai scăpat de datorii și ai pus deoparte bani intr-un Fond de Urgență care îți acoperă între 3-6 luni de cheltuieli curente, următorul pas pentru atingerea Liniștii Financiare este să începi să investești minim 10% din venitul lunar. Cu acești bani îți vei construi un Portofoliu de Investiții care îți va permite să trăiești confortabil din banii generați de acesta fără să mai fie nevoie să lucrezi.

Sunt mulți oameni care au deja o fundație financiară stabilă și doresc să înceapă să investească ca să-și construiască averea.

De aceea, în articolul de astăzi vreau să-ți arăt cum poți începe să investești cu 1.000 RON pe lună. Iar cu această ocazie, voi începe construirea unui Portofoliu de Investiții public în care vei putea urmări evoluția investițiilor pe care le voi face.

Dar, înainte să începem să știi că poți urmări varianta video a acestui articol aici:

Câteva mențiuni foarte importante

Înainte să-ți explic exact cum va funcționa acest portofoliu, ce voi include în el și ce strategie de investiții voi folosi, există câteva lucruri foarte importante pe care vreau să le precizez încă de la început.

În primul rând, toate investițiile prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. S-ar putea chiar să pierzi bani. De aceea, trebuie să te documentezi bine înainte de a plasa banii în diferite instrumente financiare astfel încât să fii împăcat cu decizia ta și să dormi bine noaptea.

În al doilea rând, portofoliul pe care ți-l voi prezenta nu reprezintă o recomandare de investiție. Este doar un exemplu legat de cum ai putea practic investi 1.000 RON pe lună. Acesta este un portofoliu cu care eu mă simt confortabil dar asta nu înseamnă că este potrivit pentru oricine.

Acestea fiind spuse, o să încep prin a explica de ce am ales să construiesc acest Portofoliu cu o investiție lunară de 1000 RON.

 

De ce am ales 1000 RON pe lună?

Motivul principal pentru care am ales să construiesc acest Portofoliu investind suma de 1000 RON/lună este următorul.

Salariul mediu net în luna iulie 2020 a fost de 3372 RON. În consecință o familie cu venituri medii ar câștiga 6744 RON. În acest scenariu, fără să luăm în considerare eventualele prime și bonusuri, 1.000 RON pe lună ar reprezenta aproximativ 15% din venitul net.

Procentul de 15% reprezintă un nivel intermediar între minimul recomandat de 10% și nivelul către care eu îți recomand să țintești când vine vorba de investiții și anume 25%.

În plus, 1.000 de lei este o sumă rotundă, ușor de gestionat și arată incredibil de bine într-un Thumbnail sau în titlul unui videoclip de pe YouTube.

 

Alocarea portofoliului

Deși va fi un Portofoliu de Investiții public, acesta va face parte din Protofoliul meu personal de Investiții. 

În prezent eu mă aflu în perioada de acumulare a procesului de construire a averii. Din punct de vedere istoric, investițiile în acțiuni au cele mai bune randamente pe termen lung. Cu condiția să le lași în pace și să nu te panichezi și să vinzi când au loc scăderi mai mari cum a fost cea din martie 2020.

Pentru că intenționez să păstrez aceste investiții pe viață, fără să mă ating de ele în următorii 25 – 30 de ani, am decis ca Portofoliul public să aibă o alocare de 100% acțiuni împărțite în felul următor:

  • 33% investiții în companii din România
  • 33% investiții în companii din țările dezvoltate
  • 33% investiții în companii din țările emergente

Am ales această împărțire pentru că este mult mai ușor să gestionez investițiile lunare. Iar în secțiunile următoare o să vezi de ce.

 

În ce voi investi banii

Eu am menționat de nenumărate ori pe canalul meu de YouTube că cele mai bune vehicule de investiții pentru începători sunt Fondurile Mutuale și ETF-urile de tip Indice.

Acestea îți oferă acces relativ ușor pe piața de capital, îți oferă diversificare la prețuri reduse, și sunt mai ieftine din punct de vedere a comisioanelor de administrare anuale. Iar pe termen lung îți oferă randamente mai bune decât 90% din Fondurile Mutuale gestionate activ.

Pentru acest portofoliu public investiția lunară de 1.000 de lei va fi împărțită între 3 ETF-uri distincte.

  1. ETF BET Tradeville (TVBETETF) care replică performanța indicelui BET
  2. iShares Core MSCI World UCITS ETF varianta cu acumulare (EUNL.DE)
  3. iShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF tot varianta cu acumulare (IS3N.DE)

Pentru a eficientiza partea de comisioane am decis să investesc alternativ între cele 3 ETF-uri. Astfel:

  • Într-o lună voi achiziționa de 1.000 de lei unități în ETF BET Tradeville. 
  • În luna următoare voi achiziționa de 1.000 de lei unități în ETF-ul care investește în companii din țările dezvoltate
  • Iar în a treia lună voi achiziționa de 1.000 de lei unități în ETF-ul care investește în companii din țările emergente

Și voi repeta procesul în fiecare trimestru.

În ceea ce privește valutele portofoliul va conține doar RON și EUR. Am ales această abordare din două motive.

În primul rând simplitate. Cu cât am mai puține valute în portofoliu, cu atât am mai puține bătăi de cap legate de cursul de schimb.

În al doilea rând, noi, ca cetățeni ai UE, suntem mult mai expuși la moneda EUR decât la orice altă monedă. În consecință investițiile denominate în EUR ne avantajează. 

În plus, cel mai probabil, și România va trece în viitor la moneda EUR. Ținând cont că banii dintr-un astfel de portofoliu ar trebui să fie folosiți ca să trăim atunci când ne retragem din activitate, are sens ca o mare parte din ei să fie direct în EUR. 

De asemenea, dacă analizăm evoluția cursului EUR/RON din 2007 până în prezent, vedem că acesta a crescut în mod constant. Iar o astfel de apreciere a EUR față de RON reprezintă un randament mai mare pentru tine.

 

Strategia de investiții

După cum am menționat și mai devreme, intenția mea este să investesc echivalentul a 1.000 RON în fiecare lună. În mod normal aș recomanda investiții lunare, constante, indiferent de ce face Bursa.

Însă există o strategie pe care o cunosc de ceva vreme dar pe care încă nu am testat-o. De aceea, o voi aplica pe acest portofoliu. Această strategie presupune să investești în a 3-a zi roșie consecutivă. Hai să-ți explic cum funcționează mai exact! 

Dacă te uiți pe un grafic al oricărui instrument financiar vei observa două culori dominante: roșu și verde. Ce vezi acum pe ecran este graficul indicelui BET.

1000 RON
1000 RON
1000 RON
1000 RON
1000 RON
navigate_before
navigate_next


Dacă la finalul unei zile bursiere Indicele BET închide la un preț mai mare decât cel cu care a deschis, pe grafic vei observa o lumânare de culoare verde. În schimb, dacă Indicele BET închide la un preț mai mic decât cel cu care a deschis, vei observa o lumânare roșie pe grafic.

Strategia de cumpărare în a 3-a zi roșie consecutivă este următoare: dacă ai avut două zile consecutive în care bursa a scăzut (adică vezi pe grafic două lumânări roșii consecutive) înseamnă că în a 3-a zi trebuie să te pregătești de cumpărături. Dacă în prima parte a celei de-a treia zi observi că lumânarea este tot roșie, chiar dacă nu s-a terminat ziua de tranzacționare, înseamnă că e un moment bun să achiziționezi unități ale ETF-urilor care te interesează.

Motivul pentru care nu am folosit până acum această strategie este faptul că trebuie să intri zilnic în contul de tranzacționare până când ajungi să cumperi. Această activitate îți mănâncă timp și nu este cea mai sănătoasă abordare pentru un investitor pe termen lung.

Dar, pentru că vreau să testez și această strategie, o voi aplica pe acest Portofoliu public.

Ca să mă asigur că investesc în fiecare lună, dacă pe parcursul unei luni nu voi observa 3 zile consecutive de scădere, în ultima zi de tranzacționare a lunii voi achiziționa unități de fond indiferent de prețul la care se va găsi ETF-ul.

De fiecare dată când voi face o operațiune în Portofoliul public, voi face o postare cu tranzacția în secțiunea Comunitate a canalului de YouTube. Dacă vrei să fii informat de YouTube de fiecare dată când postez acolo, asigură-te că te-ai abonat la canal și ai sunat clopoțelul de notificări.

De asemenea, am creat și un fișier în Google Docs în care voi urmări evoluția lunară a întregului portfoliu pe care-l găsești în AICI.

 

Ce brokeri voi folosi

Pentru a gestiona acest Portofoliu public voi folosi 2 brokeri.

Pentru a cumpăra ETF-ul BET Tradeville voi folosi bineînțeles broker-ul Tradeville. Tradeville este unul din brokerii cu care eu colaborez de ceva timp și toate investițiile mele la Bursa din România sunt la ei. Așa că voi adăuga investițiile din acest portofoliu la cele pe care le am deja în contul Tradeville.

Celelalte două ETF-uri le voi achiziționa prin intermediul Trading 212. Teoretic aș fi putut folosi XTB ținând cont că recent a redus la zero comisioanele de tranzacționare. Însă am vrut ca aceste două ETF-uri să fie separate de celelalte investiții ca să le pot monitoriza mai ușor.

Ținând cont că suma pe care o voi investi lunar nu este foarte mare, un avantaj al Trading 212 este că îmi permite să cumpăr acțiuni fracționate. În felul acesta voi putea investi mult mai eficient banii și nu voi rămâne cu bani în contul de investiții datorită faptului că nu am putut cumpăra un număr întreg de unități de fond.

 

Cuvinte de încheiere

După cum poți să vezi investițiile sunt simple, dar nu ușoare. Prima dată trebuie să-ți faci un plan ca să vezi cât investești, în ce anume investești, ce brokeri folosești și așa mai departe. Asta este partea simplă.

Apoi urmează partea grea. Parte în care trebuie să respecți planul indiferent de ce face Bursa. Indiferent de ce vezi la știri. Tu trebuie să investești constant fără să te abați de la strategie. Pentru că dacă se schimbă ceva major legat de cum funcționează Bursa și investițiile, eu o să te informez pe canalul de YouTube.

După cum am zis și la început, acest Portofoliu public nu este o recomandare de investiții. Scopul său este să-ți arate că această activitate nu este atât de grea și nici nu necesită sume uriașe pentru a începe. Poți să construiești un astfel de portofoliu și cu mai puțin de 1.000 RON și cu sume mai mari. Mult mai important este să fii constant, să știi de ce investești și să respecți planul pe care ți l-ai făcut. Dacă faci aceste 3 lucruri, în timp câștigurile vor veni.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *