În ce monedă să îmi țin economiile?

În ce monedă să îmi țin economiile?

În ce monedă e mai bine să-ți păstrezi economiile: LEI sau EUR?

Una din întrebările primite cel mai des pe e-mail, în mesaje, în comentarii sau atunci când lucrez 1-la-1 cu un client este următoarea:

„Am o sumă de bani economisită. În ce monedă ar fi mai bine să-i păstrez?”

Când vorbesc de economii eu mă refer în principiu la două lucruri.

 1. Pe deoparte vorbim despre banii care constituie Fondul tău de Urgență și care trebuie să-ți acopere între 3 și 6 luni de cheltuieli curente. 
 2. De cealaltă parte mă refer la banii pe care-i economisești ca să faci diferite achiziții majore cum sunt: electronice și electrocasnice, mobilă, o mașină, avansul pentru o locuință și alte achiziții de acest tip.

Orice alți bani pe care-i economisești și care au ca scop efectuare de investiții pentru construirea averii trebuie direcționați către alte instrumente financiare cum sunt: Fondurile Mutuale, ETF-urile, Acțiunile sau Proprietățile Imobiliare.

Ca să pot răspunde la întrebare de mai sus, în articolul de astăzi voi analiza ce randamente poți obține utilizând produse de economisire în LEI, și ce randamente poți obține utilizând produse de economisire în EUR.

Dar, dacă vrei să urmărești varianta video a acestui articol, o poți face printr-un click pe link-ul de mai jos:

Ce produse financiare sunt potrivite pentru păstrarea economiilor?

După părerea mea, pentru a-ți păstra economiile în principiu ai două opțiuni: Depozite Bancare la termen sau Titluri de Stat. Acestea beneficiază de anumite garanții și sunt foarte potrivite pentru păstrarea banilor pe care-i economisești și de care ai nevoie într-un timp relativ scurt. Să zicem maxim 3 ani.

Dar întrebarea care se pune acum este următoarea: 

„Care dintre cele două este mai potrivit și ce valută să folosești?”

Ca să răspund la această întrebare vom presupune că deții 10.000 RON pe care vrei să-i păstrezi timp de 1 an. Și vrei să te asiguri că în acest timp nu își pierd din valoarea. Hai să vedem ce randamente ai obține dacă ai economisi banii în RON respectiv în valută.

Economii în RON prin Depozite Bancare la termen

Pe site-ul conso.ro vei găsi un comparator al Depozitelor Bancare oferite de băncile din România.

Dacă arunci un ochi rapid, observi că în prezent cea mai bună ofertă pentru un Depozit Bancar în lei cu o maturitate de 12 luni este cea de la TBI Bank care îți oferă o dobândă de 4%/an. Însă trebuie menționat că veniturile obținute din dobânzi la Depozite Bancare sunt impozitate cu 10%. 

Asta înseamnă că dacă plasezi cei 10.000 de lei într-un astfel de Depozit Bancar obții un câștig de 360 de lei reprezentând un randament net de 3,6%/an.

Bineînțeles, s-ar putea ca în anumite perioade să găsești dobânzi promoționale mai mari la anumite Depozite Bancare cu maturitate mai scurtă sau mai lungă. Astfel de practici sunt normale atunci când o bancă dorește să atragă mai mulți bani de la populație sau firme ca să-și desfășoare activitatea. Dar nu ne vom concentra pe ele în acest videoclip.

Economii în RON prin Titluri de Stat

Cel de-al doilea instrument financiar pe care-l poți folosi ca să îți păstrezi economiile în lei îl reprezintă Titlurile de Stat pentru Populație. Acestea sunt emise prin intermediul programelor TEZAUR și FIDELIS.

Pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice se găsește prospectul noii emisiuni de Titluri de Stat din cadrul programului Tezaur ce a debutat pe 4 ianuarie 2021. Din prospect se poate vedea că dobânda acordată pentru Titlurile de Stat cu maturitate de 1 an este de 3,50%/an.

Un avantaj al Titlurilor de Stat este fapul că veniturile obținute din acest tip de investiții nu sunt impozitate. Așadar, dacă achiziționezi Titluri de Stat în valoare de 10.000 RON vei obține un câștig de 350 RON, iar randamentul net ar fi de 3,5%/an.

După cum observi, diferențele dintre cele două instrumente financiare sunt nesemnificative.

Bineînțeles, fiecare dintre ele are anumite avantaje și dezavantaje pe care trebuie să le iei în considerare atunci când decizi unde vrei să-ți plasezi economiile. Dar acesta este un subiect pentru un alt videoclip. Așa că îți recomand să te abonezi la canal dacă vrei să fii notificat atunci când voi publica acel videoclip.

Economii în EUR prin Depozite Bancare la termen

Ca să vedem ce randamente ai obține dacă ți-ai păstra economiile într-un Depozit Bancar cu maturitate de 12 luni în EUR ne întoarcem la site-ul conso.ro. Acolo vedem că cea mai mare dobândă pentru Depozit Bancare în EUR este 0,75%/an și este oferită de Banca Română de Credite și Investiții.

La cursul BNR din data de 29.12.2020 de 4,8735 cei 10.000 RON ar reprezenta 2052 EUR. Dacă ai depune cei 2052 EUR într-un Depozit Bancar la BRCI, aceasta s-ar transforma în 2065,90 EUR. Iar după scăderea impozitului ai obține un câștig net de 13,90 EUR rezultând un randament net anual de 0,68%.

Dar la acest randament mai trebuie adăugată și aprecierea EUR față de RON care în ultimii 10 ani a fost de aproximativ 1,30%/an. Asta înseamnă că atunci când depozitul ar ajunge la maturitate 1 EUR ar trebui să fie aproximativ 4,9369. În consecință, dacă ai transforma cei 2065,90 EUR în lei ai obține 10199 RON rezultând un randament net în lei de 1,99%/an.

Economii în EUR prin Titluri de Stat

Cel de-al doilea mod prin care îți poți păstra economiile în EUR este prin intermediul Titlurilor de Stat din programul FIDELIS.

Din păcate aici este ceva mai dificil de făcut comparații întrucât la ultima emisiune din cadrul programului au fost puse la dispoziție populației doar titluri în EUR cu o maturitate de 5 ani. De aceea, aici vom face un mic artificiu.

Datorită faptului că aceste Titluri de Stat sunt tranzacționate la Bursă, vom presupune că le vinzi la 12 luni de la achiziționare, după ce ai încasat dobânda pentru primul an. Și primești pe ele exact aceeași sumă pentru care le-ai achiziționat și tu. La ultima emisiune de Titluri de Stat în EUR dobânda a fost de 1,85% pe an așa că ne vom folosi de această cifră ca reper.

Luând în considerare aceleași date ca și mai devreme, achiziționând Titluri de Stat cu o dobândă anuală de 1,85%, cei 2052 EUR s-ar transforma în aproximativ 2090 EUR. Fiindcă vorbim din nou de Titluri de Stat, aceste câștiguri nu sunt impozitate.

Dacă i-am converti în lei, luând în calcul și deprecierea leului față de EUR, cei 10.000 RON inițiali ar deveni 10.318 RON rezultând un randament net 3,18%. Ceva mai bine, dar nimic spectaculos.

moneda

Efectul spread-ului asupra randamentelor

Însă mai trebuie menționat ceva. Aceste cifre presupun că schimburile valutare din RON în EUR și invers se fac la cursul BNR. Însă, în majoritatea cazurilor, lucrurile nu stau chiar așa.

Există un număr foarte mic de bănci care îți permit să schimbi bani folosind cursul BNR. Iar de obicei se impun niște limite zilnice. Dar în rest, atunci când faci conversii valutare din RON în EUR și invers trebuie să plătești un comision care poartă denumirea de SPREAD.

Spread-ul reprezintă diferența dintre prețul de vânzare și prețul de cumpărare a unei perechi valutare. Este exact acea diferență de preț pe care o vezi pe panoul unei case de schimb valutar.

De exemplu, să presupunem că mergi astăzi să cumperi 100 EUR. Când ajungi la casa de schimb, aceasta îți va vinde 1 EUR pentru 4,90 RON. Dar dacă imediat după ce ai făcut tranzacția te-ai răzgândit și vrei să vinzi cei 100 EUR, casa de schimb îți va oferi doar 4,85 RON pentru 1 EUR. Această diferență de 5 bani, dintre prețul de cumpărare și cel de vânzare reprezintă Spread-ul.

1 EUR  = 4,9000 RON

1 EUR  = 4,8500 RON

SPREAD = 0,05 RON

Dacă ne întoarcem la exemplele noastre și refacem calculele folosind cursul practicat de BRCI în data de 29.12.2020, lucrurile stau diferit. Cei 10.000 RON, la cursul de 4,9100 reprezintă 2037 EUR. În aceleași condiții ale depozitului bancar, cei 2037 EUR se vor transforma în 2050,70 EUR aducând un câștig net de 13,7 EUR. Iar suma totală, dacă ar fi transformată înapoi în RON la un curs de schimb ajustat de 4,9000 ar fi 100 49 RON. Astfel, ai obține un câștig în lei de 49 RON reprezentând un randament net anual de 0,49%.

Dacă repetăm experimentul și pentru Titlurile de Stat Fidelis, lucrurile ar sta în felul următor. Și o să luăm exemplul BCR pentru că a fost una din băncile prin care puteai subscrie ca să achiziționezi Titluri de Stat în EUR. Astfel, cei 10.000 RON, la cursul 4,9470 din data de 29.12.2020, reprezintă 2022 EUR. După încasarea dobânzii pentru primul an, și vânzând Titlurile de Stat pe piața secundară ai avea în cont 2060 EUR. Luând în calcul și aprecierea EUR față de RON de 1,3%, cei 2060 EUR ar reprezenta 10.021 RON. Adică ai obține un randament net anual de 0,21%.

Partea bună este că valoarea spread-ului poate fi controlată într-o oarecare măsură.

Pentru sume mai mari, se poate negocia un curs de schimb mai avantajos cu banca. Dar 2000 EUR nu e o sumă suficient de mare.

Ar mai fi o variantă să negociezi cu o casă de schimb valutar și să schimbi EUR la ei, după care să depui EUR în bancă pentru a face un depozit sau a achiziționa Titluri de Stat. Dar în această situație trebuie să iei în calcul timpul pierdut pe drum, eventualele comisioane pe care trebuie să le plătești pentru administrarea contului în EUR și, dacă e cazul, costul operațiunilor cu EUR la ghișeu.

Cea de-a treia variantă ar fi să faci schimburi valutare prin intermediul Revolut. Acolo ai un curs destul de apropiat de cursul oficial EUR/RON. Din contul Revolut poți să transferi banii în diferite conturi curente în EUR. Însă și în acest caz să ai grijă să nu plătești comisioane administrare pentru contul curent sau comisioane de încasare bani în contul EUR. În acest caz, randamentele nete obținute ar fi asemănătoare cu scenariile în EUR prezentate inițial.

Cuvinte de încheiere

Dacă ar fi să recapitulăm rezultatele ar fi următoarele:

 1. Randament maxim Depozite Bancare în RON: 3,6%/an
 2. Randament maxim Titluri de Stat în RON: 3,5%/an
 3. Randament maxim Depozite Bancare în EUR: 1,99%/an
 4. Randament maxim Titluri de Stat în EUR: 3,18%

Ținând cont că ținta de inflație a BNR este cuprinsă între 2,5% – 3,5%, iar în luna noiembrie 2020 am avut o inflație de 2,1%, economiile păstrate în RON sau EUR aduc în general randamente puțin peste inflație așa cum era și de așteptat. Singura excepție o reprezintă depozitele bancare în EUR.

Cam așa arată randamentele pe care le poți obține păstrându-ți economiile în RON sau în EUR.

Așadar, cum e mai bine să-ți păstrezi economiile: în LEI sau în EUR?

Aceste calcule ne arată că, economiile în RON ar fi de preferat datorită dobânzilor ceva mai mari pe care le poți obține. Însă trebuie să petreci puțin timp ca să analizezi cele mai bune oferte pentru Depozite Bancare și să fii dispus să schimbi banii de la o bancă la alta de câte ori găsești o variantă mai bună. În plus, trebuie să fii pregătit să achiziționezi Titluri de Stat atunci când are loc o emisiune pentru populație.

Dar aș vrea să știu și părerea ta. Tu în ce monedă preferi să-ți ții economiile? Scrie-mi răspunsul tău în secțiunea de comentarii de mai jos.

Ce este mai important de reținut din acest articol este că randamentele la Depozite Bancare și Titluri de Stat sunt mici și sunt mai degrabă o metodă de a conserva bani, nu de a-i înmulți. Iar decât să petreci ore întregi căutând cel mai bun Depozit Bancar, mai bine petreci acel timp învățând despre instrumente financiare care pot să-ți aducă randamente mai bune. Aici mă refer la investiții pe Piața de Capital, prin intermediul Fondurilor Mutuale sau a Acțiunilor sau investiții în Proprietățile Imobiliare.

Acestea au demonstrat că dacă sunt făcute cu cap, pe termen lung, te pot ajuta să-ți construiești averea. Iar dacă vrei să înveți cum să investești folosind ETF-urile vreau să te anunț că recent am lansat un curs destinat începătorilor în care abordez în detaliu acest subiect. . În cadrul lui îți prezint pașii exacți pe care trebuie să-i urmezi ca să-ți creezi un Portofoliu de Investiții personalizat, și cum să-l sistematizezi și automatizezi astfel încât gestionarea lui să nu-ți ia mai mult de 30 de minute pe lună. Dacă ești interesat să citești mai multe detalii despre curs te invit să apeși AICI.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

2 Responses

 1. Depozit bancar pare cam singura chestie mai palpabila.Titluri de stat reprezinta o treaba buna la prima vedere , dar exista un dar ,si anume la scadenta nu poti sa ti scoti tot depozitul decat 5000 de lei pe zi .Deci ce faci ? Aceasta treaba nu este prea cinstita si nici nu este vizibila de la inceput ,sau sa fi informat .Asa ca … transferi banii in alte banci ,cu alte comisioane sau alte tertipuri ascunse .Deci …atentie mare!!!

  1. Te referi la faptul că nu poți să scoți numerar mai mult de 5.000 RON. Pentru că altă limită nu există ca să transferi bani de la trezorerie în contul personal. Pentru că, la scadență, întreaga valoare nominală a obligațiunilor este virată în contul tău.

   Iar dacă banca ta percepe comisioane de transfer sau administrare, singura recomandare pe care ți-o pot oferi e să schimbi banca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *