Ce este Metoda FIFO ( First In, First OUT )

Ce este Metoda FIFO ( First In, First OUT )

În articolul de astăzi îți voi prezenta ce este metoda FIFO, cum funcționează ea și ce impact are asupra ta ca investitor la Bursă.

Dacă investești în acțiuni individuale sau ETF-uri, e posibil să fi dat peste o frază de genul: „Pozițiile Deschise sunt închise în conformitate cu principiul FIFO” în documentul cu Termeni și Condiții al broker-ului pe care-l folosești.

Unii investitori susțin că folosirea acestui principiu este în dezavantajul clientului. Alții nici nu au înțeles la ce anume se referă. De aceea, în articolul de astăzi voi încerca să-ți explic cât pot de bine ce este metoda FIFO, cum funcționează mai exact și cum te influențează mai exact.

Dar, înainte să începem vreau doar să își spun că poți urmări varianta video a acestui articol printr-un click pe link-ul de mai jos:

 

Ce este metoda FIFO?

FIFO este un acronim al expresiei First In First Out și este o metodă contabilă de evaluare stocurilor. Și aici mă refer la stocurile contabile reale cum sunt mărfurile, materiile prime, materialele consumabile și așa mai departe.

 

Unde apare metoda FIFO atunci când investim?

Dacă faci o scurtă căutare pe Google a termenilor „metoda FIFO” majoritatea informațiilor afișate vor face referire la evaluarea stocurilor în momentul ieșirii din gestiune la care se adaugă tot felul de exemple contabile. Însă principiul FIFO nu este folosit doar de către contabili ca să facă descărcări din gestiune.

Metoda FIFO este folosită și de brokerii de investiții pentru a înregistra vânzările de instrumente financiare pe care le deții în portofoliu. Dintre brokerii pe care eu îi folosesc pentru a investi, XTB folosește metoda FIFO atunci când vine vorba de închiderea pozițiilor de cumpărare deschise.

Dacă nu ai urmat niște cursuri de contabilitate, s-ar putea ca ce am prezentat până acum să ți se pară foarte complicat. De aceea, dă-mi voie să-ți prezint printr-un exemplu ce înseamnă că un broker folosește metoda FIFO pentru a închide pozițiile deschise.

Să presupunem că vrei să achiziționezi unități de fond într-un ETF oarecare. Iar în fiecare lună ești dispus să investești 500 EUR.

În prima lună valoarea unei singure unități din acest ETF este 50 EUR. În consecință, cu cei 500 EUR achiziționezi 10 unități.

În luna a doua, prețul unei unități de fond crește la 51 EUR. Astfel, investiția ta de 500 EUR se transformă în 9,8 unități.

Presupunem că în luna a treia începe o corecție iar prețul unei unități a ETF-ului scade pănă la 47 de EUR. Acest lucru face ca tu să poți achiziționa 10,6 unități cu cei 500 EUR disponibili.

În luna a patra, corecția continuă iar tu achiziționezi încă 11,9 unități ale ETF-ului la prețul de 42 EUR/unitate.

Presupunem că în luna a cincea lucrurile încep să-și revină iar tu achiziționezi unități ale ETF-ului la prețul de 45 EUR. În consecință mai cumperi încă 11,1 unități.

Iar în luna a șasea, lucrurile se întorc la normal iar cu investiția ta de 500 EUR mai achiziționezi încă 10 unități la prețul de 50 EUR/unitate.

Așadar, până acum ai investit 3000 EUR și deții 63,5 unități al ETF-ului.

Acum presupunem în luna a 7-a are loc o apreciere extraordinară și prețul unei unități de fond ajunge la 65 EUR.

În acest moment presupunem că vrei să vinzi o parte din achizițiile făcute în primele 6 luni și să încasezi un profit rapid. Ei bine, acesta este momentul în care metoda FIFO intră în acțiune.

 

Cum funcționează metoda FIFO?

Dacă în luna a șaptea vrei să vinzi toate pozițiile de cumpărare deschise atunci când prețul unei unități de fond era sub 50 EUR, ar trebui să inițiezi un ordin de vânzare de 33,7 unități la prețul de 65 EUR/unitate.

 

Ordin: 33,7 unități de fond

Preț: 65 EUR/unitate

 

Însă această operațiune s-ar putea să nu aibă rezultatul pe care tu ți-l dorești. După cum am menționat și mai devreme metoda FIFO presupune că pozițiile deschise sunt închise în ordinea cronologică în care au fost deschise. În consecință, tu nu vei putea să închizi fix pozițiile deschise în lunile 3,4 și 5 când prețul unei unități de fond era sub 50 EUR. Datorită regulii primul intrat, primul ieșit ordinul de vânzare va fi executat în felul următor:

 

  1. Vor fi vândute cele 10 unități achiziționate la prețul de 50 EUR
  2. Apoi vor fi vândute cele 9,8 unități achiziționate la prețul de 51 EUR
  3. În continuare vor fi vândute cele 10,6 unități de fond achiziționate la prețul de 47 EUR. 
  4. Iar la final vor mai fi vândute 3,3 unități din cele 11,9 achiziționate în luna a patra.

 

Ce efect are asta asupra profitului tău?

Dacă nu s-ar fi aplicat metoda FIFO și ai fi putut vinde fix unitățile achiziționate la prețuri mai mici de 50 EUR, ai fi încasat un profit de 687,52 EUR. Însă, datorită metodei FIFO încasezi un profit de doar 552,57 EUR. Iar restul unităților achiziționate rămân neatinse în portofoliul tău.

Așa funcționează metoda FIFO când vine vorba de vânzarea instrumentelor financiare pe care le deții în contul unui broker. În continuare îți voi prezenta cum anume te afectează această metodă de evaluare a ieșirilor pe tine, ca investitor.

fifo

Cum te afectează metoda FIFO ca investitor?

Dacă tratezi investițiile pe Piața de Capital ca pe un joc și încerci să faci speculații de preț, brokerii care folosesc metoda FIFO pentru a închide pozițiile deschise te vor dezavantaja. Pentru că nu vei putea niciodată închide fix pozițiile pe care platforma ți le arată ca fiind cele mai profitabile. Atunci când lansezi un ordine de vânzare întotdeauna pozițiile deschise vor fi închise în ordine cronologică.

În schimb, dacă ești un investitor de anduranță, care dorește să-și păstreze investițiile pe termen lung, impactul metodei FIFO este minim. Ca să-ți explic, o să ne întoarcem la exemplul pe care l-am dat mai devreme.

Să presupunem că ai investit constant timp de 30 de ani și ai obținut un randament mediu anual de aproximativ 10%. Acum, după 30 de ani prețul la care se tranzacționează o unitate de fond a ETF-ului tău este 850 EUR. Adică de 17 ori mai mult decât primele investiții făcute.

Ei bine, dacă tu ai nevoie de 12.000 EUR ca să trăiești într-un an, cel mai probabil va trebui să vinzi unități în valoarea de 13.500 EUR ca să ai de unde să-ți plătești și impozitele. Asta înseamnă că ar trebui să vinzi 15,9 unități de fond. 

În concescință, din portofoliul tău vor fi vândute primele 10 unități, achiziționate la prețul de 50 EUR, și 5,9 unități din cele 9,8 achiziționare când prețul era de 51 EUR/unitate. Drept urmare, tu vei încasa un profit de 12.714,10 EUR din care vei fi taxat.

În cazul în care cheltuielile tale nu se schimbă semnificativ, în anul următor vei avea nevoie tot de 13.500. Însă, dacă acum prețul unei unități de fond este 900 EUR, va trebui să vinzi doar 15 unități.

Iar operațiile vor fi făcute în felul următor. Prima dată vor fi vândute cele 3,9 unități rămase din cele achiziționate la prețul unitar 51 EUR. Apoi vor fi vândute cele 10,6 unități achiziționate la prețul de 47 EUR/unitate. Iar la final vor fi vândute încă 0,5 unități din cele achiziționate la prețul de 42 EUR/unitate. 

Spre deosebire de anul 1, de data aceasta vei plăti un impozit ceva mai mare pentru că diferența dintre prețul de vânzare și prețul de cumpărare este mai mare.

 

Cuvinte de încheiere

Așa funcționează metoda FIFO când vine vorba de vânzarea instrumentelor financiare din portofoliul tău de investiții și acesta este impactul ei asupra rezultatelor obținute.

În concluzie, dacă investești pe termen lung, iar fiecare achiziție de instrumente financiare o faci cu gândul de a o păstra pe viață, metoda FIFO nu te afectează. Cel mai probabil, atunci când vei începe să vinzi din Portofoliul de Investiții și să închizi din pozițiile deschise prețul de vânzare al instrumentelor tale va fi mult mai mare decât cel de cumpărare. 

Singurul lucru la care va trebui să fii atent este valoarea profitului obținut ca să poți estima corect ce impozite și contribuții va trebui să plătești. Acesta va fi mai mare sau mai mic, în funcție de diferența dintre prețul de vânzare și cel de cumpărare. Dar acestea sunt probleme de oameni bogați și îți doresc să te lovești de ele în viitor.

 

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

2 Responses

  1. Exemplul pare cam ciudat. Nu cred ca la un broker serios poti sa cumperi sau sa vinzi fractii din unitati ETF.

    1. Sunt din ce în ce mai mulți brokeri care permit asta pentru a oferi acces investitorilor mai mici. Nu mulți își permit să cumpere acțiuni la 3.000 USD. Dar este un artificiu contabil pe care un calculator poate să-l facă foarte ușor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *