4 MODIFICARI IMPORTANTE la Trading212 pe care TREBUIE să le cunoști

4 MODIFICARI IMPORTANTE la Trading212 pe care TREBUIE să le cunoști

Astăzi vom vorbi despre o serie de modificări pe care le-au făcut cei de la Trading 212 în ultimele luni, cum anume te influențează, și ce poți să faci ca să minimizezi efectele lor negative.

De la finalul lunii septembrie 2020, când am publicat pe canalul de YouTube recenzia mea pentru broker-ul Trading 212, au avut loc câteva modificări importante în modul lor de operare. 

O parte dintre ele au fost determinate de oficializarea Brexit-ului, în timp ce o parte au fost determinate de planurile de viitor ale Trading 212 și sustenabilitatea modelului de afaceri.

De aceea, în articolul de astăzi îți voi prezenta 4 modificări pe care le-a făcut Trading 212 în ultimele 5 luni, cum te afectează pe tine ca investitor, și ce poți să faci ca să le minimizezi efectele negative.

Dar, înainte de a începe vreau doar să îți spun că poți să urmărești varianta video a articolului printr-un click pe link-ul de mai jos:

1. Comision de 0,7% pentru alimentările cu cardul

Prima modificare despre care vreau să vorbim a intrat în vigoare pe data de 4 ianuarie 2021 și se referă la comisionul pe care va trebui să-l plătești dacă îți alimentezi contul de investiții cu cardul. Ca să înțelegi mai bine la ce se referă asta, vreau să-ți prezint următorul exemplu.

Atunci când plătești cumpărăturile cu cardul, băncile care dețin aparatele POS percep o taxă de procesare vânzătorului. Iar această taxă poate fi între 0,5% și 2%, în funcție de bancă. 

De exemplu, dacă tu faci cumpărături de 100 lei la supermarket și plătești cu cardul, supermarketului i se va percepe de către bancă un comision de 1 leu pentru a procesa tranzacția și a vira banii din contul tău în contul său. Ei bine, alimentarea cu cardul a contului de investiții de la Trading 212 este exact la fel ca o plată la magazin.

De la lansarea contului Trading 212 Invest, pe care-l folosești ca să investești pe termen lung, comisionul de procesare a fost suportat de Trading 212. Însă, odată cu dezvoltarea afacerii și a faptului că, în fiecare an, Trading 212 procesează tranzacții de miliarde de euro, plata acestui comision din buzunarul propriu nu mai este sustenabilă.

De aceea, începând cu data de 4 ianuarie 2021, Trading 212 percepe un comision de 0,7% din valoarea alimentărilor făcute cu cardul după ce se depășește pragul de 2.000 USD/EUR/ GBP, în funcție de valuta în care ți-ai deschis contul.

Asta înseamnă că poți în continuare să-ți alimentezi cu cardul contul de investiții de la Trading 212 în mod gratuit, până când totalul alimentărilor făcute cu cardul ajung la 2.000 unități monetare. După acel moment, toate alimentările cu cardul vor fi comisionate cu 0,7%.

Mai trebuie menționat că depunerile făcute cu cardul înainte de 4 ianuarie 2021 nu sunt luate în considerare în calcularea limitei. Doar cele făcute după această dată. 

Iar dacă până în martie ai depus 1500 EUR, iar în aprilie mai depui 800 EUR, pentru primii 500 EUR din depunere nu plătești comisionul de procesare. Comisionul de 0,7% se va aplica doar la cei 300 EUR care au depășit limita de 2000 EUR. Iar apoi la toate alimentări făcute cu cardul.

Ca să nu plătești acest comision, recomandarea mea ar fi ca, după ce atingi limita de 2.000 EUR să folosești exclusiv transferurile bancare pentru a-ți alimenta contul de investiții. Ele sunt în continuare gratuite. Iar dacă dorești, poți să-ți alimentezi contul și cu ajutorul transferurilor bancare din aplicația Revolut.

2. Nu se pot deschide conturi noi pe Trading 212

O a doua modificare majoră pe care au făcut-o cei de la Trading 212 recent a fost să oprească temporar deschiderea de conturi noi. Mai mult, verificările cererilor de deschidere a unui cont de investiții care nu au fost procesate până pe 4 februarie au fost puse în așteptate.

Cei de la Trading 212 și-au motivat decizia prin faptul că au atins limita maximă de clienți pe care pot să-i servească. Iar în prezent lucrează la câteva îmbunătățiri care să-i ajute să susțină mai multe conturi de investiții și mai mulți utilizatori ai aplicației. Personal, consider că această decizie a fost luată luând în considerare și impactul Brexit-ului.

Dacă ești deja utilizator al Trading 212, bineînțeles, această modificare nu te afectează. Însă, dacă ești interesat să-ți deschizi un cont nou, nu poți face acest lucru și trebuie să te înscrii pe o listă de așteptare. Partea proastă este că nu există o estimare legată de momentul când vor permite din nou deschiderea de conturi noi.

Ca să te ajut, am pus un link unde poți urmări ultimele notificări legate de lista de așteptare.

3. Limită de 100 EUR la ordinele de tip limită

O altă modificare care a atras furia publicului a fost făcută pe data de 8 februarie 2021.

În acea zi, Trading 212 a anunțat că a majorat temporar valoarea minimă a ordinelor de tip limită pentru conturile de tip Invest la 100 de unități monetare. 

Asta înseamnă că, dacă vrei să cumperi unități ale unui ETF denominat în EUR, valoarea minimă a ordinului de tip limită este de 100 EUR. Iar dacă vrei să cumperi unități ale unui ETF denominat în USD, valoarea minimă a ordinului de tip limită este 100 USD.

Dacă nu ești familiarizat cu termenul, ordinele de tip limită (Limit Order) sunt un tip de ordine de tranzacționare pe care le plasezi și care sunt executate dacă sunt îndeplinite anumite condiții.

De exemplu, dacă prețul unui ETF este de 60,40 EUR, tu poți să setezi un ordin de cumpărare de tip limită ca să cumperi 1 unitate a ETF-ului atunci când prețul ajunge la 60 EUR. Dacă este îndeplinită această condiție, și prețul ETF-ului ajunge la 60 EUR, ordinul de cumpărare se execută în mod automat, fără ca tu să te loghezi pe platformă.

Mie personal îmi plac ordinele de tip limită și recomand folosirea lor în cadrul Cursului de Investiții prin intermediul ETF-urilor destinat ÎNCEPĂTORILOR pe care l-am creat. Poți să citești mai multe detalii despre el apăsând pe acest link. În primul rând, pentru că îți oferă o garanție mai mare a prețului de execuție, iar în al doilea rând pentru că se execută automat.

Multe persoane s-au înfuriat când au aflat despre decizia Trading 212 de a mări limita ordinelor de tip limită. Dar eu, ca utilizator al platformei Trading 212 pentru a gestiona o parte din portofoliul public, nu o consider atât de dăunătoare. Iar raționamentul meu este următorul.

În primul rând, o investiție lunară de 100 EUR într-un instrument financiar precum un ETF nu mi se pare prohibitivă. Mai ales prin prisma faptului că Trading 212 îți permite să cumperi și acțiuni fracționare.

Iar în al doilea rând, dacă nu poți să investești 100 EUR într-un instrument poți oricând să folosești ordinele de tip market care se execută instant și unde nu există limită minimă.

Persoanele care au fost cele mai iritate de această modificare și care s-au făcut auzite pe forumul Trading 212 au fost speculatorii cu sume mici. Cei care încearcă să speculeze fluctuațiile de preț ale acțiunilor individuale cu sume de 5 EUR, 10 EUR sau 20 EUR. Ei reclamă că atunci când folosești ordine instant (de tip market) prețul poate fluctua între momentul în care plasezi ordinul și cel în care este procesat. Lucru care este perfect adevărat.

Doar că, trebuie să ai în vedere că pe instrumentele lichide, cu excepția unui caz excepțional, diferența de preț va fi de câțiva cenți. Care pot fi atât în avantajul cât și în dezavantajul tău. Iar dacă investești pe termen lung, așa cum o fac și eu, această fluctuație de preț nu te afectează deloc.

Recomandarea mea pentru cei care au fost afectați de această modificare ar fi să caute metode prin care să-și crească veniturile, astfel încât limita de 100 u.m. să nu mai reprezinte un obstacol și să încerce o abordare pe termen lung a investițiilor.

trading 212

4. Comisionul de conversie valutară

Cea de-a patra modificare majoră făcută de Trading 212 va intra în vigoare în luna aprilie 2021, când se va introduce un comision de conversie de 0,15%. Acest comision va fi aplicat de fiecare dată când cumperi sau vinzi acțiuni sau ETF-uri care sunt denominate în valute diferite față de valuta în care ți-ai deschis contul de investiții. Iar ca să înțelegi mai bine, vreau să-ți dau următorul exemplu.

Dacă tu ai un cont deschis în EUR și vrei să cumperi acțiuni denominate în USD, în mod normal cei 100 EUR să zicem că s-ar transforma în 120 USD. Iar cu acei bani sunt cumpărate acțiuni. Ei bine, datorită comisionului de 0,15%, începând cu luna aprilie cei 100 EUR se vor transforma în 119,82 USD.

Același proces, doar că în direcția opusă, va avea loc și atunci când vinzi acțiunea respectivă sau când încasezi dividende de la ea, dacă este cazul.

Când vorbim de sume mici, comisionul de conversie nu te afectează foarte mult. 18 cenți la 120 USD nu este o avere. Dar, pe măsură ce sumele investite cresc, efectul va fi din ce în ce mai puternic.

Ca să eviți plata acestui comision, cel mai bine este să păstrezi investițiile pe care le faci prin intermediul Trading 212 într-o singură valută. De exemplu, ambele ETF-uri pe care eu le dețin în portofoliul public sunt denominate în EUR. Așa că nu voi plăti acest comision.

De aceea, sfatul meu este să te gândești bine care este valuta în care sunt denominate marea majoritate a instrumentelor în care vei investi prin intermediul Trading 212. În funcție de răspunsul la această întrebare vei putea decide care fi valuta de bază a contului tău.

Faptul că poți să-ți deschizi contul de investiții într-o anumită valută și nu mai poți să o schimbi ulterior, este unul din punctele slabe ale Trading 212. Iar el va fi amplificat începând cu luna aprilie când va trebuie să plătești comisionul de conversie de fiecare dată când vei investi în instrumente denominate într-o valută diferită de cea a contului de investiții.

O alternativă pentru a evita acest comision ar fi să-ți deschizi un cont de investiții și la un alt broker care-ți permite să ai conturi în mai multe valute cum este XTB. La ei poți să-ți deschizi simultan un cont în RON, EUR sau USD în mod gratuit. Pentru mai multe detalii, urmărește videoclipul cu recenzia broker-ului XTB.

Cuvinte de încheiere

Acestea sunt cele mai importante modificări pe care Trading 212 le-a făcut în ultima perioadă.

Personal, pe mine aceste modificări nu mă deranjează. În primul rând, va mai dura ceva timp până când voi atinge limita de 2.000 EUR alimentați cu cardul pe Trading 212. Iar apoi, cel mai probabil voi folosi transferul bancar din Revolut ca să nu plătesc comisioane de conversie. Oricum foloseam cardul Revolut ca să schimb cei 1.000 lei în euro la cel mai bun curs de schimb.

În al doilea rând, în portofoliul public includ doar ETF-uri denominate în EUR. Iar pentru că am contul deschis tot în EUR nu voi plăti nici un comision de conversie.

Iar în al treilea rând, limita de 100 EUR pentru ordinele de cumpărare de tip limită nu mă afectează. Asta pentru că fiecare investiție pe care o fac în portofoliul public este de aproximativ 200 EUR. În plus, oricum folosesc ordine de cumpărare instant (de tip market) pentru unitățile fracționare pe care le achiziționez.

Per total, toate aceste modificări au un impact minim asupra Strategiei mele de Investiții și, după cum ai văzut, există modalități de a evita comisioanele. De aceea, consider în continuare că Trading 212 este un broker bun.

Cu toate astea, nu trebuie pierdut din vedere că Trading 212 este o afacere care trebuie să obțină profit pentru a putea să funcționeze și în viitor. Iar pentru a oferi tot mai multe funcționalități și servicii de calitate clienților, trebuie să facă constant investiții. Aceste investiții necesită bani așa că e posibil să mai vedem astfel de modificări în viitor.

Dar aș vrea să știu și opinia ta. Ce părere ai despre modificările făcute în ultimele luni de Trading 212? Scrie-mi răspunsul tău în secțiunea de comentarii de mai jos.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

6 Responses

 1. Sal iti urmaresc activitatea pe Youtobe esti foarte tare, ce vreau sa te intreb eu am incercat sa imi deshid cont pe Trading 212 dar sunt in lista de asteptare de 2 luni , de curand mi-am facut cont pe etoro si vreau sa te intreb ce parere ai 9 eu vreau sa investesc pe termen lung 10- 15 ani , imi poti spune se merita pe etoro sau sa astept sa imi deschid contul pe Trading 212 , multumesc …

  1. Atât eToro cât și Trading 212 sunt brokeri cu ceva vechime pe piața din Europa. Trading 212 a dat recent drumul la înscrieri pentru clienți noi așa că vei primi o invitație ca să-ți deschizi contul în curând.

   Dacă ar fi să aleg între cei doi brokeri, aș alege Trading 212 pentru că pot să deschid cont în EUR. eToro îți permite doar cont în USD, iar asta nu-mi convine. Cu toate astea, nu e nici o problemă să ai cont deschis la 2 brokeri diferiți. Îți oferă o diversificare suplimentară.

 2. Salut,

  Sincer, ma deranjeaza ca Trading212 nu ma lasa sa deschid cont in USD. Nu stiu de ce, stiu ca se putea inainte iar piata pe care o urmaresc este cea din SUA.

  Spor.

  1. Interesant că nu se poate deschide cont în USD. Ai încercat să le trimiți un mail să vezi de ce anume nu există această opțiune?

 3. Salut Ovidiu,

  Am deschis cont, dar l-am deschis în lei. Acum, îmi dau seama ca pe termen lung, mă va afecta acest lucru. Se poate ca să fac modificare din platformă? Sau trebuie sa șterg contul și sa fac altul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *