5 comisioane ale Fondurilor Mutuale și ETF-urilor

5 comisioane ale Fondurilor Mutuale și ETF-urilor

Astăzi îți voi prezenta principalele comisioane pe care trebuie să le analizezi înainte de a investi bani într-un Fond Mutual sau un ETF.

Una dintre metodele cele mai accesibile pentru a începe să investești și să pui banii să lucreze pentru tine este prin intermediul Fondurilor Mutuale și a ETF-urilor. Ele au numeroase avantaje cum ar fi faptul că sunt ușor de folosit, poți să începi să investești cu sume destul de mici, și îți oferă diversificare la un preț redus.

Nu voi intra acum în mai multe detalii despre ele și cum anume funcționează, pentru că am publicat deja pe canalul meu de YouTube un ghid complet despre ele.

Însă, în ciuda faptului că sunt foarte ușor de folosit, investițiile prin intermediul Fondurilor Mutual și a ETF-uri presupun anumite costuri. Pe lângă suma de bani pe care o investești, mai există și o serie de comisioane specifice pe care trebuie să le plătești. Unele sunt mai mari, altele mai mici. Unele rezonabile, altele nu prea pot fi justificate. Pe unele le poți evita, pe altele nu.

De aceea, în articolul de astăzi îți voi prezenta 5 comisioane pe care trebuie să le analizezi înainte să investești într-un anumit Fond Mutual sau ETF, și cum poți să le minimizezi sau să le eviți cu totul. Iar dacă vei urmări videoclipul până la final, vei vedea și unde poți afla toate informațiile despre aceste comisioane.

Dar, vreau să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol printr-un click pe link-ul de mai jos:

1. Comisionul de cumpărare (sau subscriere)

Primul comision despre care vreau să vorbim este comisionul de cumpărare sau subscriere. Acest tip de comision este specific Fondurilor Mutuale și nu se întâlnește la ETF-uri.

Comisionul de cumpărare reprezintă o sumă de bani pe care o plătești administratorului unui Fond Mutual atunci când cumperi unități ale fondului pe care el îl administrează. De obicei, acesta se calculează ca un procent din suma pe care o investești.

Spre exemplu, dacă tu investești lunar 1.000 lei, iar administratorul percepe un comision de subscriere de 5%, atunci tu, plătești 50 lei de fiecare dată când cumperi unități de fond. În consecință, doar 950 lei din banii pe care tu vrei să-i investești sunt în realitate convertiți în unități de fond.

Pentru a-ți face investițiile mai eficiente, atunci când analizezi un Fond Mutual asigură-te că nu plătești comisioane de subscriere. Nu are rost să plătești o sumă de bani doar pentru privilegiul de a investi printr-o anumită companie.

2. Comisionul de răscumpărare (de vânzare)

Cel de-al doilea tip de comision la care trebuie să fii atent când investești într-un Fond Mutual este comisionul de răscumpărare. La fel ca și în cazul anterior, acest tip de comision nu se întâlnește la ETF-uri.

Comisionul de răscumpărare reprezintă procentul din investițiile tale pe care-l plătești administratorului de fond atunci când vinzi unitățile de fond pe care le deții. Similar comisionului de cumpărare, acesta se calculează ca un procent din valoarea retrasă.

Deși este destul de des întâlnit la Fondurile Mutuale și poate avea valori destul de mari, partea bună este că poți evita destul de ușor plata acestui comision dacă investești pe termen lung. De regulă, el nu mai este perceput dacă păstrezi investițiile pentru o perioadă de minim 12 luni. Iar cum, pentru a fi profitabile, investițiile în Fonduri Mutuale se fac pe termen lung, de cele mai multe ori nu mai ajungi să-l plătești.

Recomandarea mea este ca, atunci când analizezi comisioanele unui Fond Mutual, să te asiguri că, fie nu se percepe un comision de răscumpărare, fie el nu se mai percepe după o perioadă relativ scurtă de timp.

3. Comisionul de administrare (Management Fee)

Cel de-al treilea tip de comision la care trebuie să fii atent când analizezi un Fond Mutual este comisionul de administrare. El este perceput atât de Fondurile Mutuale cât și de ETF-urile în care investești.

Dacă ar fi să-l definim, comisionul de administrare reprezintă suma de bani pe care o plătești anual administratorului fondului ca să aibă grijă de banii tăi și să-i investească într-un mod cât mai profitabil.

În prezent, Fonduri Mutuale percep comisioane de administrare anuale cuprinse între 1% – 3%. În timp ce EFT-urile percep comisioane de administrare sub 1%.

Fonduri Mutuale = 1% – 3%

ETF-uri < 1%

Dintre toate comisioanele menționate până acum, comisionul de administrare are cel mai mare impact asupra randamentului pe care-l obții. Și ca să înțelegi mai bine, hai să luăm următorul exemplu.

Să presupunem că investești câte 10.000 EUR, pentru o perioadă de 20 de ani, în două Fonduri Mutuale diferite, dar care obțin același randament mediu anual de 10%. Diferența dintre ele este că unul percepe un comision de administrare de 1%, iar celălalt de 2%.

După cum se poate vedea din tabel, Fondul Mutual care percepe un comision de administrare mai mare, îți aduce un câștig cu aproximativ 9.500 EUR mai mic. Cu alte cuvinte, ai câștigat cu aproximativ 20% mai puțini bani.

Datorită acestui impact asupra randamentului, îți recomand să analizezi cu atenție valoarea comisionului de administrare. Iar dacă ai de ales între două Fonduri Mutuale identice, optează pentru cel care are comisionul de administrare mai mic.

comisioane

4. Comisionul de performanță

Cel de-al patrulea comision despre care trebuie să vorbim este comisionul de performanță. Acesta este specific Fondurilor Mutuale tradiționale. Ele se deosebesc prin faptul că administratorul fondului încearcă, prin intermediul unei gestionări active a portofoliului, să obțină randamente mai bune decât piața.

Comisionul de performanță are două forme principale.

O dată, se poate calcula ca un procent din câștigul pe care-l obține într-un an Fondul. Spre exemplu, să presupunem că ai investit 10.000 EUR și fondul tău a obținut un randament de 10%. Asta s-ar traduce ca un câștig brut de 1.000 EUR. Ei bine, din acest câștig administratorul fondului poate percepe un procent de 20% sub formă de comision de performanță. Iar astfel tu rămâi cu un câștig brut de doar 800 EUR.

Câștig = 1.000 EUR

Comision de performanță = 200 EUR

Câștig real = 800 EUR

Cea de-a doua metodă de a percepe un comision de performanță este cea pe care eu am întâlnit-o mai des. Aceasta presupune că acel comision este perceput doar asupra sumelor care depășesc un anumit prag. De exemplu, în prospectul fondului poate exista un alineat care spune că se percepe un comision de performanță de 20% pentru randamentele ce depășesc 15%. Astfel, dacă fondul ar avea un randament anual de 20%, doar cei 5% suplimentari sunt comisionați cu 20%.

Majoritatea Fondurilor Mutuale nu percep un astfel de comision, ceea ce este bine. Iar dacă dai peste un Fond care-l percep, evită să investești prin intermediul lui. Totuși, cea mai bună metodă de a te asigura că nu vei plăti un comision de performanță este să investești în Fonduri Mutuale de tip Indice. Datorită faptului că tot ce fac ele este să replice performanța unui Indice Bursier, administratorul Fondului nu va avea nici o motivație să perceapă un astfel de comision.

Bun! Până acum am vorbit mai mult despre comisioanele specifice Fondurilor Mutuale. Însă există un comision pe care-l plătești atunci când investești în ETF-uri despre care vom vorbi imediat.

5. Comisionul de tranzacționare

Un ultim comision la care trebuie să fii atent atunci când investești în instrumentele listate la Bursă, așa cum sunt ETF-urile, este comisionul de tranzacționare. ETF este o prescurtare de la Exchange Traded Fund și s-ar traduce ca Fond Tranzacționat la Bursă. De aceea, pentru a investi într-un ETF trebuie să apelezi la serviciile unui broker.

Atunci când efectuezi o operațiune de vânzare sau cumpărare printr-un broker, de obicei plătești un comision de tranzacționare. Comisionul poate fi calculat ca un procent din suma tranzacționată, poate avea o valoare fixă, sau poate fi o combinație între cele două. 

Există mai mulți brokeri care percep un comision minim pentru tranzacțiile sub un anumit prag. Dar dacă tranzacția ta depășește acea limită, comisionul de tranzacționare se calculează ca procent din suma tranzacționată.

În trecut, comisioanele de tranzacționare erau destul de mari și prohibitive pentru investitorii de rând care doresc să investească sume mai mici. Și există în continuare brokeri unde se percep comisioane de 5, 10 sau chiar 15 EUR per tranzacție.

Din fericire însă, în ultimul timp, datorită avansurilor tehnologiei, au apărut din ce în ce mai mulți brokeri care nu percep comisioane de tranzacționare. Câteva exemple pentru investiții pe piețele internaționale ar fi: XTB, Trading 212 sau eToro. Din păcate însă, această opțiune nu există dacă vrei să investești la Bursa de Valori București.

Cuvinte de încheiere

Acestea sunt cele mai importante comisioane la care trebuie să fii atent când analizezi un Fond Mutual sau un ETF.

Ei bine, acum că știi care sunt comisioanele pe care e posibil să le plătești când investești într-un Fond Mutual sau ETF, întrebarea care se pune este: 

„Unde poți să citești despre aceste comisioane și care sunt valorile lor?”

Informații generale despre comisioanele de cumpărare, de răscumpărare, de administrare și de performanță găsești în Documentul cu Informații Cheie pentru Investitori (DICI sau KIID în limba engleză. Iar dacă vrei să faci o lectură mai amănunțită, poți citi despre toate comisioanele percepute de un Fond sau un ETF, cum anume se calculează, când se retrag și așa mai departe în capitolul Comisioane din Prospectul Fondului.

În ceea ce privește comisioanele de tranzacționare ale broker-ului, găsești informații despre ele direct pe site-ul lor. De asemenea, ele sunt prezentate mai detaliat și într-o Anexă separată din Secțiunea cu Documente Legale a broker-ului.

Dacă ar fi să rezumăm ce am discutat până acum, atunci când analizezi comisioanele percepute de un Fond Mutual, fii atent la următoarele aspecte:

  1. Asigură-te că acesta nu percepe comisioane de cumpărare și performanță;
  2. Condițiile pentru evitarea comisionului de răscumpărare sunt rezonabile sau acesta nu se percepe deloc; 
  3. Comisionul de administrare este rezonabil. Ca idee, vrei ca un Fond Mutual să aibă un comision de administrare asemănător cu al unui ETF echivalent.

Iar atunci când analizezi comisioanele unui ETF, pe lângă comisionul de administrare fii atent și la comisionul de tranzacționare pe care trebuie să-l plătești brokerului.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

2 Responses

  1. Salut
    De ce ETF BET Patria Tradevile are comision de suscriere si rascumpare?

    1. Acel comision este pentru Participanții Autorizați care ajută la înființarea portofoliului unui ETF. Nu se aplică celor care achiziționează unități la Bursă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *