XTB a facut 2 MODIFICARI IMPORTANTE

XTB a facut 2 MODIFICARI IMPORTANTE

Astăzi o să îți prezint 2 modificări importante pe care XTB le-a făcut în ultima perioadă și cum te afectează pe tine ca investitor pe termen lung.

În octombrie 2020 am publicat pe canalul de YouTube un videoclip în care am făcut o recenzie a broker-ului XTB din perspectiva unui investitor pe termen lung. În cele 6 luni care au trecut de atunci XTB a făcut mai multe modificări în modul în care-și desfășoară activitatea.

Unele au fost mai degrabă birocratice, cum ar fi actualizarea și completarea documentului cu termeni și condiții. Altele ceva mai semnificative cum ar fi adăugarea și eliminarea de instrumente financiare sau setarea anumitor limite în ceea ce privește investițiile.

De aceea, în articolul de astăzi vreau să-ți prezint cele mai importante modificări făcute de XTB în ultimele luni, cum te afectează pe tine ca investitor de anduranță, și cum poți să le anulezi efectele negative, dacă acestea există. Scopul meu a fost să fac o completare a recenziei anterioare ca să te ajut să îți faci o idee cât mai completă despre broker-ul XTB înainte de a începe să-l analizezi în detaliu ca să vezi dacă este potrivit pentru tine.

Dar, înainte să începem vreau să știi că poți urmări varianta video a acestui articol aici:

Valoarea minimă a ordinelor de cumpărare este 100 EUR sau USD

O primă modificare, ce a fost făcută de XTB la scurt timp după ce am publicat recenzia inițială a fost stabilirea unei valori minime pentru ordinele de cumpărare de 100 EUR/100 USD.

Decizia celor de la XTB a născut o reacție destul de negativă din partea investitorilor. În special a celor care investesc sume destul de mici. Dar personal nu o consider atât dedezastruoasă. Dă-mi voie să-ți explic de ce. 

Spre exemplu, să presupunem că vrei să investești în ETF-ul iShares S&P 500 EUR Hedged UCITS ETF  al cărui preț actual este de 93 EUR. Dacă tu dispui doar de 100 EUR ca să investești lunar, atunci nu vei putea să achiziționezi o unitate de fond. Întrucât XTB nu-ți permite să cumperi acțiuni fracționare, nu vei putea lansa un ordin de minim 100 EUR. Iar ca să eviți efectele acestei modificări, va trebui să aștepți încă o lună și să cumperi 2 unități ale ETF-ului cu 186 EUR sau cât va fi prețul lor în acel moment.

Adevărul este că, dacă investești pe termen lung, introducerea unei valori minime pentru ordinele de cumpărare nu te afectează foarte tare. Chiar dacă nu vei putea face Dollar Cost Averaging, adică investiții lunare constante, vei putea face investiții constante la două sau trei luni. Iar când ești la început, este mai important să-ți formezi obiceiul de a vira bani în contul broker-ului și a achiziționa instrumente financiare, chiar dacă nu este totul ca la carte. 

De aceea, dacă introducerea acestei valori minime a ordinelor de completare îți afectează strategia de investiții, recomandarea mea ar fi să te concentrezi pe creșterea venitului activ astfel încât limita de 100 EUR respectiv USD să devină irelevantă. Iar dacă faci asta, îți garantez că pe termen lung vei avea mult mai mult de câștigat din toate punctele de vedere. 

Au fost adăugate sute de acțiuni și ETF-uri noi în oferta XTB

O a doua modificare importantă pe care au făcut-o cei de la XTB a intrat în vigoare în luna aprilie 2021 și se referă la oferta sa de instrumente financiare.

știi că eu invesesc pe termen lung având o abordare de tip BUY and HOLD. Cu alte cuvinte CUMPĂRĂ și PĂSTREAZĂ PE VIAȚĂ. Iar ca vehicule de investiții, preferatele mele sunt ETF-urile de tip indice.

De aceea, am fost plăcut surprins să văd că începând cu data de 13 aprilie 2021 XTB a introdus 502 acțiuni individuale și 49 de ETF-uri cu deținere noi în oferta sa. Dacă nu ești familiarizat cu termenul, instrumentele cu deținere sunt cele asupra cărora tu ai efectiv un drept de proprietate și sunt cele mai potrivite când vine vorba de investiții pe termen lung.

Pentru cei care investesc deja sau vor să investească prin intermediul XTB, asta este o veste foarte bună. Cu cât ai acces la mai multe piețe de capital și la mai multe instrumente financiare, cu atât poți să-ți creezi un portofoliu mai diversificat și mai adecvat pentru tine.

Cuvinte de încheiere

După cum știi, XTB este unul din brokerii pe care îi folosesc ca să investesc pe piețele internaționale. Iar aceste modificări nu mi-au schimbat părerea despre el și îl consider în continuarea un broker bun, potrivit investitorilor din România. Mai mult, adăugarea de noi instrumente financiare, în special ETF-uri de tip Indice îl poate crește gradul de popularitate.

Dar aș vrea să știu și părerea ta. Ce părerea ai despre modificările făcute de XTB în ultimele luni? Îți afectează strategia de investiții? Scrie răspunsul tău în secțiunea de comentarii.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

2 Responses

  1. Mulțumesc pentru actualizarea recenziei. Ca investitor începător credeam că eu nu am făcut ceva setare corectă pe XTB că tot îmi afișa suma minimă de ordin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *