TOT ce trebuie sa stii despre DIVIDENDE ca incepator

TOT ce trebuie sa stii despre DIVIDENDE ca incepator

Tot ce trebuie să știi despre dividende dacă ești începător în ceea ce privește investițiile la Bursă.

Când cumperi acțiuni la o companie listată pe Bursă, tu devii unul din proprietarii săi. Din postura de acționar al companiei ai anumite obligații dar și anumite beneficii. Iar unul din beneficiile majore pe care le ai ca proprietar este faptul că poți primi în mod regulat sume de bani de la companie sub formă de dividende.

Strategia de a investi în companii care plătesc dividende în mod regulat este populară printre investitori. Asta pentru că ea generează fluxuri de numerar în mod pasiv. Iar acei bani poți să-i folosești cum dorești.

De aceea, în articolul de astăzi îți voi prezenta tot ce trebuie să știi despre dividende dacă ești începător în ceea ce privește investițiile la Bursă. 

Dar, înainte să începem vreau doar să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:

Ce este un dividend?

Atunci când o companie obține profit, ea poate să-l folosească în trei moduri.

  1. Poate să reinvestească profitul în companie ca să se dezvolte. De exemplu, conducerea poate folosi banii disponibili pentru a finanța departamentul de cercetare și dezvoltare ca să creeze noi produse. Sau poate angaja mai mulți oameni ca să poată servi mai mulți clienți. Sau poate să-și modernizeze echipamentele ca să fie cât mai eficientă și să reducă alte costuri. Ș.a.m.d.
  2. Poate lua profitul respectiv și să îl distribuie către acționari în mod proporțional cu numărul de acțiuni pe care le deține fiecare. Sumele de bani care sunt distribuite către acționari poartă denumirea de dividende.
  3. Poate face o combinație între cele opțiuni.

Caracteristici ale dividendelor

Primul lucru foarte important pe care trebuie să-l înțelegi este că nu toate companiile plătesc dividende.

De regulă, companiile care sunt relativ noi sau se află în faza de dezvoltare și creștere nu plătesc dividende. Acestea poartă denumirea de Growth Companies.

Iar motivele principale pentru care nu plătesc dividende sunt următoarele:

  1. Un prim motiv poate fi faptul că încă nu obțin profit. Multe companii funcționează pe pierdere în primii ani de activitate.
  2. Un al doilea motiv este faptul că, în ciuda faptului că obțin profit, ele preferă să-l reinvestească în companie ca să se extindă și să obțină o poziție dominantă în piață.

Companiile care plătesc dividende sunt, de obicei, cele care au ajuns la maturitate. Ele există de foarte mulți ani, au o cotă mare de piață, o bază de clienți foarte loiali și profituri consistente an de an. În lumea investițiilor poartă denumirea de Dividend Companies.

Aceste companii, de obicei, aleg să distribuie către acționari o parte din profitul obținut pentru a-i răsplăti pentru încrederea acordată și ai determina să rămână investitori în companie.

Un alt lucru foarte important pe care trebuie să-l reții este faptul că dividendele nu sunt garantate. Companiile nu sunt obligate să distribuie profitul obținut acționarilor.

Chiar dacă vorbim de societăți care fac parte din categoria Aristocrații Dividendelor (Dividend Aristocrats), adică acele companii care nu doar că plătesc constant dividende dar le-au și mărit valoarea în ultimii 25 de ani, e posibil ca la un moment dat conducerea să oprească distribuirea lor. Iar motivele pot fi diverse: fie pentru că au planuri de extindere, fie pentru că societatea trece printr-o perioadă mai dificilă și are nevoie de bani de rezervă în conturi.

Singurele companii care garantează un anumit dividend sunt companiile de tip REIT (Real Estate Investment Trust) care prin statut sunt obligate să distribuie 95% din profit sub formă de dividende.

Date importante cu privire la dividende

Dacă vrei să investești în companii care dau dividende, există 3 date importante pe care trebuie să le cunoști.

  1. Data declarării dividendului. Asta este data la care se publică decizia Adunării Generale a Acționarilor (AGA) sau a Consiliului Director (Board of Directors) în care se anunță dacă se vor distribui sau nu dividende și care este valoarea lor.
  2. Data ex-dividend. Asta este data până la care trebuie să deții acțiuni într-o companie dacă vrei să participi la distribuirea de dividende. Iar ca să înțelegi mai bine, o să luăm următorul exemplu.

Să presupunem că o companie anunță că va plăti un dividend de 5%. O să explic puțin mai târziu ce reprezintă această valoare. Iar data ex-dividend este 31 mai. Ca să fii eligibil pentru a primi dividende de la companie, tu trebuie să cumperi și să deții în portofoliu acțiuni până pe 30 mai. Dacă achiziționezi acțiuni pe 31 mai sau ulterior, nu vei mai fi eligibil pentru a primi dividendele pentru anul respectiv, dar vei fi eligibil pentru cele de anul viitor, dacă se vor distribui.

  1. Data plății dividendelor. Asta este data în care compania face plata efectivă a dividendelor. Banii care reprezintă partea ta de dividende, nu ți se virează în contul personal, ci intră în contul de la broker.

Iar pentru că am vorbit de data plății, vreau să vorbim și de frecvența cu care se pot distribui dividendele. Aceasta depinde de legislație și de mențiunile din statutul fiecărei companii. 

De exemplu, societățile din România obișnuiesc să plătească dividendele anual, în timp ce companiile din SUA obișnuiesc să le plătească trimestrial. Dar există și cazuri în care se plătesc semestrial sau lunar.

Ce este Randamentul Dividendului?

În exemplul de mai devreme am menționat că o companie distribuie un dividend de 5%. Acesta este un indicator financiar ce poartă denumirea de Randamentul Dividendului (Dividend Yield). El îți arată cât anume vei câștiga tu anual din dividende dacă achiziționezi acțiuni de o anumită sumă de bani.

De exemplu, să presupunem că achiziționezi acțiuni la o companie cu un randament al dividendului de 5%. Asta înseamnă că dacă achiziționezi acțiuni în valoarea de 100 EUR o să primești dividende în valoare de 5 EUR/an. Iar dacă achiziționezi acțiuni în valoare de 1.000 EUR la compania respectivă, o să primești anual 50 EUR sub formă de dividende.

Randamentul Dividendului se calculează după următoare formulă:

Randamentul Dividendului = Dividendul Anual / Prețul curent al Acțiunii * 100

Așadar, dacă o companie plătește un dividend anual de 4 USD/acțiune, iar prețul acțiunii este de 100 USD, atunci randamentul dividendului este de 4%.

Între Randamentul Dividendului și Dividendul Anual există o relație direct proporțională. Asta înseamnă că dacă Dividendul Anual crește, atunci va crește și Randamentul Dividendului. Iar dacă scade, atunci și Randamentul Dividendului scade. În exemplul, nostru, dacă Dividendul Anual crește la 5 USD/acțiune, atunci Randamentul Dividendului va fi de 5%.

În schimb, când vine vorba de Prețul Acțiunii, vorbim de o relație invers proporțională. Cu cât prețul unei acțiuni crește mai mult, cu atât Randamentul Dividendului va fi mai mic. Iar cu cât scade mai mult, cu atât Randamentul Dividendului va fi mai mare. Din nou, întorcându-ne la exemplul nostru, dacă prețul acțiunii crește la 200 USD, atunci Randamentul Dividendului va fi de 2%.

La companiile solide, Randamentul Dividendului are valori cuprinse între 0% și 8%. Sunt puține situațiile în care depășește valori. Iar dacă vezi Randamente ale Dividendului de 15%, 20%, 25% trebuie să fii foarte atent

Asta pentru că, un astfel de dividend nu este sustenabil și ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă. Un Randament al Dividendului foarte mare poate fi cauzat de o scădere bruscă de preț. Sau poate fi vorba de o situație excepțională în care compania a primit o sumă mare de bani, cum ar fi în cazul vânzării unei părți din companie, iar apoi dividendul este tăiat semnificativ sau oprit cu totul.

Ultimul lucru pe care vreau să-l subliniez legat de Randamentul Dividendului este că nu este un indicator de încredere pentru a analiza sănătatea financiară a unei companii. Un randament mare nu înseamnă că o companie este foarte profitabilă, așa cum un randament mic nu înseamnă că e o companie cu probleme.

Impozitarea dividendelor

Un ultim aspect foarte important pe care vreau să-l menționez despre dividende este următorul. Indiferent de ce faci cu banii pe care-i primești sub formă de dividende, și aici mă refer la faptul că fie îi reinvestești, îi lași în contul de la broker, sau îi retragi în contul tău bancar, vei plăti impozit pe acele sume.

Dacă primești dividende de la companii domiciliate în România atunci impozitul este de 5% și se reține la sursă. Dacă primești dividende de la companii domiciliate în străinătate, atunci impozitul diferă de la caz la caz și contează și dacă România are semnat un tratat de evitare a dublei impuneri cu statul respectiv sau nu, sau dacă brokerul prin care investești îl aplică.

Pentru mai multe detalii legat de impozitele pe care le plătești atunci când investești la Bursă îți recomand să urmărești acest videoclip.

Cuvinte de încheiere

Acum că ți-ai făcut o idee mai clară legat de ce reprezintă dividendele, probabil te întrebi dacă investițiile în companii care plătesc dividende sunt bune.

Ei bine, adevărul este că depinde.

După cum am precizat și mai devreme, companiile care plătesc dividende au ajuns la maturitate. De aceea, ele prezintă un risc mai mic de faliment. Însă nu poți să te mai aștepți la o apreciere fabuloasă a valorii acțiunilor. Când investești în astfel de companii, cel mai mare câștig al tău provine din dividende.

Dacă ai un orizont mai lung de timp pentru investițiile tale, să zicem 20-30 de ani, s-ar putea să vrei să investești o parte mai mică din portofoliul tău în companii care plătesc dividende și să te axezi mai mult pe companii care sunt în faza de creștere. Acestea din urmă au potențialul să-ți aducă niște câștiguri foarte mari pe termen lung din aprecierea valorii.

În schimb, dacă te afli mai aproape de momentul retragerii din activitate, și vrei să ai parte de un venit pasiv cât de cât predictibil, atunci investiția în companii care plătesc dividende ar putea fi mai potrivită.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *