Recenzie Interactive Brokers

Recenzie Interactive Brokers

În articolul de astăzi voi face o recenzie a brokerului Interactive Brokers din perspectiva unui investitor pe termen lung. Dar, înainte să începem vreau să știi că poți urmări varianta video a acestui articol aici:

Istoria Interactive Brokers

Fondat în anul 1978 la New York, Interactive Brokers este unul dintre cei mai mari brokeri din lume. Compania, împreună cu afiliații săi, are peste 1,54 milioane de clienți și execută peste două milioane de tranzacții în fiecare zi.

În Europa, Interactive Brokers își desfășoară activitatea prin intermediul a patru filiale:

 • Interactive Brokers Limited (U.K.) pentru clienții din Marea Britanie;
 • Interactive Brokers Ireland Limited pentru clienții din vestul și nordul Europei;
 • Interactive Brokers Luxembourg SARL pentru clienții din Austria și Luxemburg;
 • Interactive Brokers Central Europe Zrt. pentru clienții din centrul și estul Europei;

Ca cetățean al României, dacă vrei să-ți deschizi un cont la Interactiv Brokers vei fi arondat în mod automat entității Interactive Brokers Central Europe Zrt. care este înregistrată în Ungaria.

Interactive Brokers este câștigător și a numeroase premii acordate de numeroase site-uri și asociații și a fost votat în mod repetat drept „Cel mai bun Broker Online”.

După cum poți observa, Interactive Brokers este un broker cu tradiție, care a depășit cu brio numeroase crize economice, și are o reputație foarte bună. Dar hai să vedem și cât este de sigur să investești prin intermediul său.

Este Interactive Brokers sigur?

Interactive Brokers este reglementat și autorizat de 11 autorități financiare din întreaga lume. 

Fiind un broker domiciliat în SUA, el este reglementat de US Securities and Exchange Commission și de Commodity Futures Trading Commission. 

Iar cele 4 filiale din Europa sunt reglementate de autoritățile financiare din țările în care ele sunt înregistrare și anume:

 1. Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie;
 2. Comisia de Supraveghere a Sectorului Financiar (CSSF) din Luxemburg;
 3. Banca Centrală a Irlandei (CBI);
 4. Banca Centrală a Ungariei (MNB);

Când vine vorba de siguranță trebuie spus și faptul că Interactive Brokers are o abordare proactivă când vine vorba de protejarea activelor clienților săi. 

Banii investitorilor sunt păstrați în conturi bancare segregate la bănci aflate atât în interiorul cât și în exteriorul Zonei Economice Europene. Iar instrumentele lor financiare sunt păstrate în custodie la entități specializate.

În felul acesta, în caz de insolvență a Interactive Brokers, activele financiare ale clienților nu pot fi folosite pentru a plăti datoriile brokerului și pot fi restituite investitorilor relativ ușor.

Investitorii din UE mai trebuie să știe și că filialele europene ale Interactive Brokers sunt membre ale diferitelor scheme de compensare a investitorilor. Însă asigurarea oferită variază în funcție de domiciliul entității unde este înregistrat contul de investiții. Astfel avem:

EntitateDomiciliuSumă asigurată
Interactive Brokers Limited (U.K.)Marea Britanie85.000 GBP
Interactive Brokers Ireland LimitedIrlanda20.000 EUR
Interactive Brokers Luxembourg SARLLuxemburg20.000 EUR
Interactive Brokers Central Europe Zrt.Ungaria100.000 EUR

Un alt aspect ce merită menționat la acest capitol este faptul că societatea mamă a Interactive Brokers este listată pe NASDAQ sub simbolul IBKR. Întrucât o companie listată la Bursă este supusă unor verificări mai amănunțite, trebuie să facă raportări suplimentare și este obligată să aibă o comunicare mai transparentă cu toate părțile interesate, putem spune că asta aduce un grad sporit de siguranță.

Analizând toate aspectele menționate până acum putem spune că Interactive Brokers este o companie bine reglementată și care-și respectă și protejează clienții. Acum hai să ne uităm puțin peste oferta de instrumente financiare.

Oferta de instrumente financiare Interactive Brokers (IBRK)

La nivel global, Interactive Brokers prestează activitatea de intermediere pe mai mult de 135 de piețe din 33 de țări. Printre instrumentele financiare disponibile investitorilor se numără:

 • Acțiuni
 • Opțiuni
 • Contracte Futures
 • ETF-uri
 • Perechi valutare
 • Indici
 • Instrumente cu venit fix
 • Fonduri Mutuale
 • CFD-uri;
 • Altele;

Însă pentru un investitor pe termen lung numai o parte dintre ele sunt de interes și anume: acțiunile, ETF-uri, instrumentele cu venit fix și fondurile mutuale. Ei bine, din acest punct de vedere pot spune că un client al Interactive Brokers este răsfățat.

Broker-ul pune la dispoziție investitorilor din întreaga lume peste 30.000 de acțiuni și ETF-uri, mai mult de un milion de obligațiuni guvernamentale, municipale și corporative, și peste 40.000 de Fonduri Mutuale de la 400 de administratori de fonduri.

Deschiderea unui cont de investiții la Interactive Brokers

Procesul de deschidere a unui cont de investiții la Interactive Brokers este complet digital și nu există o sumă minimă pe care trebuie să o depui la început. 

Brokerul pune la dispoziție mai multe tipuri de conturi însă pentru investitorii obișnuiți cele mai recomandate sunt:

 1. Conturile Individuale – unde o singură persoană poate efectua operațiuni.
 2. Conturi de Familie – unde pot fi create conturi pentru până la 5 membri. Acesta din urmă este foarte folositor pentru cei care vor să investească pentru copii, dar vor să țină instrumentele lor separat de propriile investiții.

La capitolul deschiderea unui cont de investiții Interactive Brokers are și un punct slab și anume faptul că procedura de deschidere a contului este destul de complicată iar verificarea datelor ia ceva mai multe zile decât la alți brokeri.

În continuare vom vorbi despre comisioanele percepute de Interactive Brokers. Dar înainte să mergem mai departe aș vrea să acord câteva momente pentru a mulțumi sponsorului acestui articol, cursul meu de investiții în Fonduri Mutuale și ETF-uri.

Cursul este destinat investitorilor începători iar în cadrul lui înveți de la zero ce înseamnă să investești, care sunt instrumentele în care poți investi, cum să-ți construiești o strategie de investiții personalizată și care sunt pașii exacți pe care să-i urmezi ca să faci prima ta investiție. Mai multe detalii despre curs poți afla de AICI.

Comisioane Interactive Brokers

Interactive Brokers nu percepe multe comisioane. Însă principalul comision perceput, cel de tranzacționare, are una din cele mai complicate scheme pe care le-am văzut.

În primul rând, trebuie să alegi între un Comision Fix sau un Comision pe Nivele.

Comisionul Fix presupune fie perceperea unui sume fixe pentru fiecare acțiune tranzacționată, fie un procent fix din valoarea tranzacției. El include toate comisioanele percepute de autorități sau de diferitele burse.

Comisionul Tiered (pe Nivele) descrește în funcție de volumul tranzacționat. Cu alte cuvinte, cu cât cumperi și vinzi mai multe instrumente, cu atât valoarea comisionului scade. Comisionul pe Nivele nu include celelalte comisioane percepute de burse și autorități, iar ele se adaugă separat. 

Pe lângă această împărțire, comisioanele de tranzacționare variază și de țara unde sunt listate instrumentele financiare. În continuare voi prezenta cum funcționează ele pentru instrumentele listate la Bursele din SUA și cele din UE denominate în euro. Pentru celelalte va trebui să intri pe site-ul brokerului, pe care-l găsești în descriere, și să le analizezi individual.

Comisioanele pentru instrumentele listate la bursele din SUA sunt destul de mici.

Comisionul Fix este de 0,005 USD pe acțiune, are o valoare minimă de 1 USD și una maximă de 1% din valoarea tranzacției. Asta înseamnă că:

Număr acțiuniPreț/acțiuneComision standardComision aplicat
100 acțiuni25 USD/acțiune0,5 USD1 USD
1000 acțiuni25 USD/acțiune5 USD5 USD
1000 acțiuni0,25 USD/acțiune5 USD2,5 USD

În cazul Comisionului pe Nivele aferent instrumentelor listate în SUA, valoarea comisionului de tranzacționare scade odată cu creșterea numărului de acțiuni tranzacționate într-o lună. De data aceasta comisionul minim este de 0,35 USD iar cel maxim de 1% din valoarea tranzacției. Iar în funcție de cât de multe acțiuni cumperi și vinzi ele arată în felul următor:

Volum lunar acțiuniComision/acțiune
Până la 300.000 acțiuni0,0035 USD
300.001 – 3.000.000 acțiuni0,0020 USD
3.000.001 – 20.000.000 acțiuni0,0015 USD
20.000.001 – 100.000.000 acțiuni0,0010 USD
Peste 100.000.001 acțiuni0,0005 USD

Pentru instrumentele financiare listate la bursele din Europa lucrurile sunt ceva mai complicate întrucât ele depind și de valuta în care se tranzacționează instrumentele. Însă, ca să-ți faci o idee, voi prezenta situația doar pentru EUR întrucât aceasta este valuta preferată de majoritatea investitorilor din UE. 

Astfel, pentru Comisionul Fix avem:

Instrumente Financiare denominate în EUR3 EUR (pentru tranzacții de până la 6.000 EUR)0,05% din valoarea tranzacției (pentru tranzacții de peste 6.000 EUR)

Pentru Comisionul pe Nivele, valoarea minimă este de 1,25 EUR iar cea maximă este de 29 EUR. Iar distincția se face în funcție de valoarea lunară a tranzacțiilor. Astfel avem:

Valoarea tranzacțiilor lunareComision per tranzacție
până la 50.000.000 EUR0,050%
50.000.001 – 100.000.0000,030%
100.000.001 – 500.000.0000,020%
peste 500.000.0000,015%

Pentru un investitor de anduranță, alegerea între Comisionul Fix și cel pe Nivele depinde foarte mult de sumele pe care intenționezi să le investești lunar. De exemplu, o investiție de 200 EUR/lună într-un ETF denominat în EUR este mai ieftină în modul Tiered pentru că plătești doar 1,25 EUR pe tranzacție.

Partea bună este că, folosind datele disponibile pe site-ul Interactive Brokers, este foarte ușor să le compari și să afli care este mai potrivit pentru tine. În plus, poți oricând să schimbi structura de comisioane pe care le plătești.

Tot la partea de comisioane trebuie să menționez că Interactive Brokers percepe și un comision de retragere a banilor începând cu a doua solicitare de retragere într-o lună. Dacă investești pe termen lung și vei face retrageri din contul de investiții o dată pe an sau o dată la câteva luni cel mai probabil nu vei plăti niciodată acest comision.

Pe site-ul celor de la Interactive Brokers scrie că se mai poate percepe și un Comision de Gestionare a Valutelor (Currency Handling Fee) pentru banii aflați în contul de la broker. Partea bună este că dacă sumele din cont sunt sub un anumit prag, 50.000 EUR sau echivalentul în altă valută, comisionul este zero.

Următorul aspect pe care vreau să-l menționez aici este faptul că, pentru situații excepționale, cum ar fi transferul instrumentelor financiare, Interactive Brokers percepe niște comisioane. Nu o să le prezint în cadrul acestei recenzii însă îți recomand să arunci un ochi peste ele înainte să-ți deschizi un cont la ei.

Iar pentru că am atins subiectul retragerii banilor hai să vorbim și despre cum îți alimentezi, respectiv retragi bani din contul de investiții.

Depunerea și retragerea banilor în conturile de investiții

Singura metodă de a-ți alimenta contul de investiții deschis la Interactive Brokers este prin transfer bancar. Partea bună este că nu se percepe un comision pentru asta. În plus, poți să-ți alimentezi contul cu una dintre cele 8 valute disponibile investitorilor din Europa: EUR, USD, GBP, CHF, DKK, NOK, SEK, HUF, CZK și PLN. Astfel vei putea evita comisionul de conversie care se plătește atunci când investești într-un instrument financiar denominat în altă valută decât cea cu care ți-ai alimentat contul.

La fel ca și la alimentare, singura posibilitatea de a retrage bani din cont este prin intermediul unui transfer bancar. Așa cum am precizat și mai devreme, pentru prima operațiune de acest tip dintr-o lună nu se percepe comision.

Aș mai vrea să menționez că se poate face alimentarea contului și prin intermediul aplicației Revolut. Însă, din spusele celor care o folosesc, se pare că operațiunea durează mai mult decât în cazul unui transfer interbancar clasic.

Relația cu clienții

În ceea privește relația cu clienții, în primul rând aș vrea să menționez că Interactive Brokers pune la dispoziție pe site-ul său o secțiune cu întrebări și răspunsuri.

Însă, dacă nu găsești un răspuns concret la întrebarea ta pe site, poți contacta o persoană din departamentul de relații cu clienții. Poți să comunici cu ei pe e-mail, prin chat sau la telefon de Luni până Vineri în intervalul 10 – 19.

Singurul dezavantaj pentru investitorii din România este faptul că orice comunicare cu ei se face în limba engleză. În consecință, dacă nu cunoști prea bine limba s-ar putea să întâmpini dificultăți de comunicare.

Platforma de Tranzacționare

Pentru a investi prin intermediul Interactive Brokers, brokerul îți pune la dispoziție o platformă online numită Client Portal. Aici poți să verifici prețuri, să plasezi ordine de cumpărare, să verifici sumele disponibile în cont, să-ți alimentezi contul, să citești diferite rapoarte și multe altele.

Pentru cei interesați, există și o variantă mobilă a platformei de tranzacționare disponibilă atât pentru Android cât și pentru iOs .

Ce de-a treia platformă disponibilă este cea pentru desktop care se numește Trader Workstation. Însă ea este destinată celor care tranzacționează în mod activ. Dacă investești pe termen lung este suficient să te folosești doar de primele două platforme.

Posibilitatea de a cumpăra fracțiuni de acțiuni

O funcționalitate pe care Interactive Brokers a introdus-o destul de recent este posibilitatea de a cumpăra fracțiuni de acțiuni. Luând în considerare cât de mult a ajuns să coste o singură acțiune la unele companii, posibilitatea de a cumpăra părți dintr-o acțiune a devenit foarte atrăgătoare pentru investitori.

În prezent, Interactive Brokers îți permite să cumperi fracțiuni de acțiuni doar la companiile din SUA. Asta înseamnă că, dacă activezi funcționalitatea, vei putea cumpăra acțiuni la Google sau Amazon chiar dacă vrei să investești doar 50 USD în fiecare.

Stock Yield Enhancement Program

La fel ca mulți alți brokeri, Interactive Brokers, practică activitatea de Securities Lending, sau pe românește Împrumutul de Instrumente Financiare.

Programul lor poarte denumirea de Stock Yield Enhancement Program și este o modalitate de a-ți suplimenta câștigurile din investiții. Acesta presupune să permiți celor de la Interactive Brokers să împrumute instrumentele financiare pe care tu le deții în Portofoliul de Investiții unor traderi care vor să speculeze scăderile de preț făcând Short sau Vânzând în Lipsă. 

Ca să împrumute instrumentele unui trader, Interactive Brokers cere de la el o garanție sub formă de Titluri de Stat emise de guvernul SUA sau numerar în valoare de 103% din valoarea activelor împrumutate. Garanția cerută este regularizată zilnic.

Dacă optezi să participi în programul Stock Yield Enhancement vei primi 50% din veniturile pe care le obține brokerul în urma procesului de împrumut. Dar ca să fii eligibil pentru el trebuie să ai un Portofoliu de Investiții a cărui valoare să depășească echivalentul a 50.000 USD.

Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le cunoști despre Interactive Brokers înainte de a-ți deschide un cont de investiții la ei.

Cuvinte de încheiere

Interactive Brokers este un broker cu vechime și o reputație foarte bună în sectorul intermedierilor financiare. Deși eu personal nu îl folosesc încă, am auzit multe lucruri bune despre el. Iar ce am aflat în timp ce pregăteam această recenzie mi-a confirmat asta.

Printre lucrurile pe care le apreciez la el se numără:

 1. Experiența de peste 40 de ani în intermedierea tranzacțiilor financiare și faptul că este reglementat de multiple autorități financiare. Asta îmi sugerează că Interactive Broker încearcă să-și desfășoare activitatea ca la carte.
 2. Comisioanele de tranzacționare accesibile în ciuda schemei de comisionare extrem de complicate. La asta se adaugă și faptul că nu percepe multe comisioane suplimentare, iar pe majoritatea le poți evita.
 3. Oferta impresionantă de instrumente financiare pentru investitorii pe termen lung.
 4. Faptul că poți să cumperi fracțiuni de acțiuni ale companiilor listate la bursele din SUA. Sper că în viitor vor extinde această funcționalitate și la celelalte instrumente financiare.

La capitolul lucruri pe care Interactive Brokers le-ar putea îmbunătăți aș include:

 1. Simplificare și accelerarea procesului de deschidere a unui cont. Au fost situații în care oamenii au așteptat până la o săptămână pentru a li se verifica contul.
 2. Adăugarea de noi modalități pentru a-ți alimenta contul de investiții. De obicei comisioanele de transfer interbancar în valută sunt foarte mari. Și nu toată lumea folosește Revolut. Însă adăugarea posibilității de a alimenta contul cu cardul sau prin alte aplicații consider că ar fi utilă.

Părerea mea este că Interactive Brokers este un broker foarte potrivit pentru cei care vor să investească pe piața din SUA. Iar asta din două motive: 

 1. Aplică prevederile tratatului de evitare a dublei impuneri pentru clienții săi. Astfel, completând formularul W-8BEN, vei plăti doar 10% impozit pe dividendele încasate de la companii americane, comparativ cu 30% cât ar fi în mod normal.
 2. Ai posibilitatea să cumperi fracțiuni de acțiuni ale companiilor listate în SUA.

Însă, odată cu deschiderea filialelor din Uniunea Europeană și eliminarea comisionului de inactivitate, a devenit o opțiune foarte bună și pentru cei ce vor să investească pe termen lung în ETF-uri domiciliate în Europa.

Dar aș vrea să știu și părerea ta. Cum ți se pare Interactive Brokers? Ai fi interesat să-ți deschizi un cont de investiții la ei? Scrie-mi răspunsul tău în secțiunea de comentarii de mai jos.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

15 Responses

 1. Felicitari! Foarte bun articolul.
  Eu sunt client IB. Pentru incepatori, asa cum sunt eu, este destul de complicata platforma, dar merita incercata.
  Transferul prin Revolut merge foarte bine. In aceeasi zi se primesc banii in contul IB.

  1. Mulțumesc frumos pentru apreciere. 🙂 Spor la investiții să ai!

  2. Imi poti spune, te rog, daca ai platit comision la alimentarea contului de IB din Revolut si daca da, cat?

   1. Momentan nu am cont la IB. Dar transferurile bancare în EUR din Revolut nu ar trebui să fie comisionate.

 2. Vroiam și eu să deschid cont la IB, însă am aflat că se percepe o taxă de 10 USD în fiecare lună din care se scad comisioanele plătite în acea lună. Ca investitor pe termen lung mi se pare un pic cam mult și nu cred că în fiecare lună voi avea câștig mai mare de această sumă.

  1. Acel comision de 10 USD/lună a fost eliminat începând cu 1 iulie 2021.

  1. Nu. Acel comision de 10 USD/lună a fost eliminat începând cu 1 iulie 2021.

 3. Salut. Am deschis cont la IB si am investit in cateva actiuni care ofera dividende. As dori sa diversific portofoliul si sa achizitionez cateva ETF-uri, insa nu imi da voie. Imi spune ca sunt client de retail si nu pot tranzactiona. Ai idee de ce?

  1. Ai vrut să cumperi ETF-uri domiciliate în SUA. Și nu poți face asta decât dacă ești investitor profesionist. Trebuie să cauți echivalentul lor reglementat UCITS și domiciliat în UE.

 4. Salut, ai un exemplu de ETF care urmărește Index-ul S&P 500 cu dividende cumulative prin ITBR.
  Multumesc

  1. Nu am un exemplu clar, însă poți să cauți cel de la iShares sau cel de la Vanguard. Ar trebui ca măcar unul dintre ele să-l aibă în ofertă.

 5. Cand transferi bani catre IB, iti ia comision 1% din suma. Nu stiu de cand e asa, dar asa apare acum la ei pe site… mi se pare cam aiurea.

 6. Ovidiu, cum naiba cumperi ETF-uri americane pe interactive brokers ?
  Cand dau sa cumpar zice ca nu am voie..ca sunt investitor mic…

  https://ibb.co/p4BJ8Js

  1. Nu poți pentru că nu ești investitor profesionist. Tu trebuie să cauți echivalentul lor reglementat UCITS și domiciliat în UE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *