Ce modificări voi face la Portofoliul Public

Ce modificări voi face la Portofoliul Public

În noiembrie 2020, în cadrul unui videoclip publicat pe canalul de YouTube, am anunțat că voi crea un Portofoliu Public în care voi investi lunar câte 1.000 RON. Scopul acelui portofoliu a fost să servească drept exemplu pentru cei care sunt începători în ceea ce privește investițiile ca să vadă că lucrurile nu sunt chiar atât de înfricoșătoare.

Ei bine, iată că a trecut un an de la lansarea Portofoliului Public și m-am gândit că ar fi bine să vedem cum stăm. De aceea, în videoclipul de astăzi îți voi prezenta evoluția portofoliului meu public în primele 12 luni. Iar dacă rămâi până la final îți voi spune și ce modificări voi face în strategia de investiții începând chiar cu luna noiembrie.

Dar, înainte să începem vreau să îți arăt că poți urmări varianta video a acestui articol aici:

Evoluția Portofoliului

Portofoliul meu public este alcătuit din 3 ETF-uri:

  1. ETF BET Patria-Tradeville denominat în RON;
  2. iShares Core MSCI World UCITS ETF denominat în EUR;
  3. iShares Core MSCI EM IMI UCITS ETF denominat tot în EUR;

Prima achiziție din portofoliu am făcut-o pe data de 16 noiembrie 2020 când am achiziționat primele unități ale ETF-ului ce replică performanța indicelui BET. Iar pe parcursul ultimelor 12 luni am mai făcut încă 3 achiziții acumulând în total 237 unități cu un cost mediu de 14,6458 RON/unitate. În ultima zi de tranzacționare din luna octombrie prețul de vânzare a unei unități a ETF-ului a fost 17,73 RON.

În consecință, investițiile în ETF-ul BET Patria-Tradeville au avut un randament de 21,04%.

Pe data de 5 ianuarie 2021 am achiziționat și primele unități ale ETF-ului ce replică indicele MSCI World și care investește exclusiv în companii din țările dezvoltate. Această achiziție trebuia făcută la finalul lunii decembrie, însă nu mi-am dat seama că bursa din Germania era închisă din cauza unei sărbători legale.

De atunci și până în prezent am acumulat 12,17 unități de fond cu un cost de achiziție mediu de 65,50 EUR. Iar la data de 29 octombrie 2021, o unitate a ETF-ului se vindea cu 75,75 EUR.

În primele 10 luni din 2021, ETF-ul iShares Core MSCI World a avut un randament de 15,65% în EUR. La asta trebuie să adăugăm și aprecierea EUR față de RON care, în intervalul 5 ianuarie – 29 octombrie, a fost de 1,64%. Și ajungem astfel la un randament total de 17,29% în RON.

Cel de-al treilea ETF adăugat în portofoliu a fost cel care replică indicele MSCI EM IMI și care investește exclusiv în companii din țările emergente. Primele unități ale acestui ETF le-am cumpărat pe data de 27 ianuarie 2021, iar pe parcursul următoarelor 9 luni am acumulat 25,9 unități de fond cu un cost de achiziție mediu de 31,39 EUR.

Performanța ETF-ului iShares Core MSCI EM IMI a fost afectată semnificativ de știrile negative venite din China. Astfel, la data de 29 octombrie 2021, o unitate a ETF-ului se vindea cu prețul de 31,11 EUR aducând un randament de -0,89%. La asta adăugăm din nou aprecierea EUR față de RON de 1,52%. Și ajungem astfel la un randament total de 0,63%.

Ei bine, transformând toate investițiile înapoi în RON am calculat că în primul an Portofoliul Public a avut un randament de 10,63%.

În momentul ăsta s-ar putea să spui:

„Ovidiu! Fiecare dintre cei 3 indici pe care-i replică ETF-urile din Portofoliul Public au avut performanțe mai bune decât ce ai prezentat tu mai devreme. De ce ETF-urile au avut performanțe mai slabe?”

Asta este o întrebare foarte bună, la care voi răspunde în secțiunea următoare.

De ce portofoliul a performat mai slab decât indicii?

Dacă te uiți pe un grafic al indicilor BET-TR, MSCI World și MSCI EM IMI o să observi că primii doi au avut o evoluție extraordinară în ultimul an. Și chiar și indicele MSCI EM IMI a performat mai bine decât am prezentat eu. Așadar, de unde vine diferența?

Ei bine, există două motive principale.

În primul rând, atunci când se vorbește de evoluția unui indice, performanța sa se calculează în funcție de valoarea sa la începutul și la finalul perioadei. Nu sunt luate în calcul fluctuațiile observate pe parcurs. Și de asta performanța indicelui este mai mare decât a ETF-ului.

Dacă aș fi investit 4.000 RON la începutul perioadei și nu aș mai fi făcut nici o achiziție suplimentară, aș fi obținut aproximativ același randament ca și indicele. Singurul lucru care ar fi influențat performanța ar fi fost comisionul curent perceput de administratorul fondului.

În schimb, eu am investit de 4 ori câte 1.000 RON într-un ETF, o dată la 3 luni. Și în fiecare lună a fost un ETF diferit. Achizițiile secvențiale, făcute într-un an în care am fost martorii unor aprecieri semnificative, au făcut ca de fiecare dată să cumpăr la un preț din ce în ce mai mare. Iar asta s-a materializat într-un preț mediu de cumpărare mai mare decât prețul din data în care am cumpărat fix primele unități ale unui ETF. În consecință, randamentele obținute sunt mai mici.

Iar ca să înțelegi mai bine la ce mă refer, hai să luăm exemplul ETF-ului iShares Core MSCI World.

Dacă aș fi investit în acest ETF echivalentul a 4.000 RON pe data de 5 ianuarie 2021 aș fi achiziționat 13,81 unități la prețul de 59,49 EUR. Iar la finalul lunii octombrie, aș fi avut un randament de 26,21%.

În schimb, eu am investit echivalentul a 4.000 RON în 4 tranșe. Iar datorită deprecierii leului față de EUR și a faptului că prețul a tot crescut, am reușit să achiziționez doar 12,17 unități la un preț mediu de 65,50 EUR. Iar astfel am avut un randament în EUR de doar 15,65%.
Pe termen lung, acest lucru nu afectează performanța portofoliului. Achizițiile făcute mai devreme vor aduce randamente mai bune decât cele făcute mai târziu. Asta se vede foarte clar la un broker ce folosește metoda FIFO atunci când descarcă instrumentele financiare din portofoliul tău de investiții, așa cum este XTB. Însă este mai puțin clar la un broker ce folosește metoda costului mediu ponderat cum sunt TradeVille și Trading 212.

Bun! Sper că ai înțeles de unde vin diferențele de randamente dintre performanța ETF-ului și cea a indicelui. În continuare ne vom îndrepta atenția către cele 3 modificări pe care le voi face în strategia de investiții începând cu luna noiembrie.

Modificarea 1: Voi majora suma pe care o investesc lunar

Suma cu care am început să investesc în Portofoliul Public a fost de 1.000 RON/lună. Însă acum, la aniversare, am decis să majorez suma respectivă în funcție de rata inflației.

În luna septembrie inflația în România a fost de 6,29%. Așa că, începând cu luna noiembrie 2021 voi investi în Portofoliul Public câte 1.080 RON/lună. Voi face asta ca să acopăr atât inflația, dar și ca să am o sumă care se împarte ușor la 3. Și o să vezi imediat de ce.

Modificarea 2: Voi schimba modul în care voi investi

În primele 12 luni strategia mea de investiții a fost următoarea. În fiecare lună investeam câte 1.000 RON în câte un alt ETF din cele 3 în ideea de a obține o alocare a portofoliului de câte 33% în fiecare. 

Astfel într-o lună am investit în ETF-ul BET Patria TradeVille, în alta în ETF-ul iShares Core MSCI World și în alta în ETF-ul iShares Core MSCI EM IMI. Și am repetat operațiunea de 4 ori.

De acum înainte voi încerca să fac Dollar Cost Averaging ca la carte. Mai exact voi împărți suma de 1.080 RON în 3 și voi investi lunar câte 360 RON în fiecare dintre cele 3 ETF-uri.

Această abordare va duce la un cost de achiziție mai mare atunci când voi achiziționa ETF-ul BET prin TradeVille.

În mod normal comisionul de tranzacționare ar fi de 0,25%, minim 1,90 RON. 0.25% din 360 RON înseamnă 0,90 RON. Întrucât valoarea respectivă este sub pragul minim, voi plăti 1,9 RON + taxa ASF de 0,04%. Adică 2,044 RON în total.

Făcând câteva calcule simple, asta înseamnă un comision total pe tranzacție de 0,57%. Ținând cont că pentru achiziționarea de acțiuni listate la BVB comisionul perceput de TradeVille este 0,65%, majorarea de comision nu mă deranjează foarte tare.

Iar la Trading 212, comisioanele de tranzacționare sunt în continuarea zero așa că nu se schimbă nimic.

Modificarea 3: Voi modifica ziua în care investesc

Strategia de investiții folosită până acum presupunea să achiziționez unități de fond la unul din cele 3 ETF-uri în cea de-a treia zi de scădere consecutivă. Însă, pe parcursul anului, mi-am dat seama că respectivă abordarea este foarte stresantă. Iar motivele sunt următoarele.

În primul rând, până când făceam achiziția lunară, trebuia să mă loghez zilnic pe platforma brokerului și să mă uit la grafic. Iar apoi, să fiu foarte atent atunci când observam două zile consecutive de scădere ca să mă pregătesc pentru investiție. Asta îmi lua destul de mult timp. Și de mai multe ori s-a întâmplat să ratez cea de-a treia zi de scădere pentru că eram ocupat cu altceva.

În al doilea rând, pentru un investitor pe termen lung nu este de deloc sănătos să intri în fiecare zi pe platformă să vezi cum îți fluctuează portofoliul.

Ca să evit acest stres inutil și să simplific cât mai mult lucrurile, de acum înainte voi investi în toate cele 3 ETF-uri în prima zi lucrătoare a lunii, indiferent dacă va fi o zi de creștere, sau de scădere.

Cuvinte de încheiere

După cum poți să vezi chiar și o abordare pasivă a investițiilor necesită puțină mentenanță. Chiar dacă nu faci constant schimbări în componența portofoliului și nu trebuie să fii la curent cu toate știrile din lume, mici ajustări precum suma pe care o investești, data la care investești sau alocarea portofoliului ar trebui revizuite măcar o dată pe an. Ca să te asiguri că sunt în continuare aliniate cu planul tău pe termen lung.

Iar anul viitor pe vremea asta sper să ne vedem din nou cu un alt update al portofoliului.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *