ETF-uri: Acumulare vs. Distribuire

ETF-uri: Acumulare vs. Distribuire

Astăzi îți voi prezenta care este diferența dintre un ETF cu Acumulare și unul cu Distribuire, și care sunt avantajele, respectiv dezavantajele fiecăruia. Iar dacă rămâi până la final îți voi arăta și ce să iei în considerare când decizi care este mai potrivit pentru tine.

Dar, înainte să începem vreau doar să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol în videoclipul de mai jos:

ETF cu Acumulare vs. ETF cu Distribuire

Pe scurt, un ETF cu Acumulare este un ETF care reinvestește în mod automat fluxurile de numerar pe care le generează instrumentele pe care le deține în portofoliu. Când vorbim de fluxuri de numerar mă refer în special la dividende și dobânzi.

De cealaltă parte, un ETF cu Distribuire este unul care repartizează către investitori dividendele și dobânzile pe care le încasează de la instrumentele financiare deținute în portofoliu.

Iar ca să înțelegi mai bine hai să luăm exemplul a două ETF-uri ce replică performanța indicelui MSCI World: unul cu Distribuire și unul cu Acumulare. Asta înseamnă că fiecare dintre cele două ETF-uri deține acțiuni la cele aproximativ 1600 de companii care intră în componența indicelui. Și să presupunem că valoarea portofoliului la ambele ETF-uri este de 100 milioane de EUR.

O parte dintre companiile în care a investit ETF-ul plătesc dividende. Și o să presupunem că ambele ETF-uri încasează un milion de EUR în cont sub formă de dividende. În acel moment, în funcție de modul în care este constituit fondul se întâmplă două lucruri.

În cazul ETF-ului cu Distribuire, dividendele sunt repartizate mai departe către investitori, proporțional cu numărul de unități de fond pe care le dețin fiecare. De obicei, distribuirile de câștiguri sunt făcute trimestrial.

În cazul ETF-ului cu Acumulare, managerul de portofoliului ia milionul de EUR obținut și cumpără cu ei mai multe acțiuni la companiile care intră în alcătuirea indicelui, în proporțiile stabilite în formula sa de calcul. Când se întâmplă asta, deși numărul de unități pe care le deține un investitor rămâne același, ele valorează mai mult.

Mențiuni importante legat de ambele tipuri de ETF-uri

Asta este diferența dintre ETF-urile cu Acumulare și cele cu Distribuire. Însă există două mențiuni importante pe care vreau să le menționez înainte de a merge mai departe.

În primul rând, randamentul brut total al unui investitor este același indiferent dacă deține unități în varianta cu Distribuire sau în cea cu Acumulare a ETF-ului.

Întorcându-ne la exemplul de mai devreme și presupunem că Investitorul 1 deține unități de fond la ETF-ul cu Distribuire în valoare de 10.000 EUR. Iar Investitorul 2 deține unități de fond în valoarea de 10.000 EUR la ETF-ul cu acumulare.

După un an de investiții în care presupunem că valoarea acțiunilor din portofoliu s-a apreciat cu 5%, Investitorul 1 va deține unități de fond în valoare de 10.500 EUR și 100 EUR cash în contul de la broker de pe urma dividendelor încasate. În timp ce investitorul 2 va deține unități de fond care valorează 10.600 EUR. Ambii investitori au avut un randament brut total de 6%.

Al doilea lucru pe care consider că este important de menționat este faptul că ETF-urile cu Acumulare sunt disponibile doar investitorilor din Europa.

Bun! Acum că ai înțeles diferența dintre ETF-urile cu Acumulare și cele cu Distribuire, și că indiferent pentru care variantă optezi randamentul brut total nu este afectat, în continuare vom vorbi despre avantajele și dezavantajele fiecărui tip de ETF.

Și o să începem cu ETF-urile cu Distribuire!

Avantaje și dezavantaje ETF-uri cu Distribuire

Un prim avantaj al ETF-urilor cu Distribuire este faptul că încasarea de venituri sub formă de dividende poate fi foarte motivantă. Atunci când îți intră bani în cont în mod regulat de pe urma investițiilor pe care le-ai făcut, este mai ușor să procesezi rezultatele obținute și beneficiile pe care le ai. Iar asta te poate motiva să continui să investești până când îți atingi obiectivele financiare.

Un al doilea avantaj al ETF-urilor cu Distribuire este faptul că obții fluxuri de numerar fără să fii nevoit să-ți vinzi investițiile. Atunci când ajungi în faza de utilizare a investițiilor, idee că poți obține bani în mod regulat fără să faci nimic este foarte atrăgătoare.

De cealaltă parte, un prim dezavantaj al ETF-urilor cu Distribuire este faptul că necesită ceva mai multă muncă ca să reinvestești câștigurile obținute. Asta pentru că dividendele vor intra în contul tău de la broker. Iar de acolo, tu va trebui să le reinvestești manual. 

E adevărat, dacă oricum faci investiții lunare asta nu este o problemă. Pentru că doar vei mări suma pe care o investești în mod normal în lunile în care încasezi dividende în cont.

Un alt dezavantaj este faptul că dividendele pe care le încasezi de la ETF-urile cu Distribuire vor trebuie declarate ca să fie impozitate corespunzător. Dacă ești în faza în care folosești investițiile ca să trăiești asta nu e o problemă. Însă, dacă ești în faza de acumulare, datorită acestui fapt vei reinvesti o sumă mai mică întrucât o parte din dividende se va duce la stat sub formă de impozit.

Cam astea ar fi avantajele și dezavantaje ETF-urilor cu Distribuire. Acum hai să ne uităm puțin și la ETF-urile cu Acumulare.

Avantaje și dezavantaje ETF-uri cu Acumulare

Un prim avantaj al ETF-urilor cu Acumulare este faptul că sunt mai eficiente din punct de vedere fiscal. De exemplu, într-o țară în care nu trebuie să plătești impozit pe dividende dacă acestea nu sunt distribuite, așa cum este România, banii tăi sunt reinvestiți în proporție de 100%. Iar astfel beneficiezi de câștiguri mai mari pe termen lung.

Un al doilea avantaj al ETF-urilor cu Acumulare este faptul că tu nu trebuie să faci nimic ca să reinvestești dividendele. Managerul de portofoliu se ocupă de tot.

La capitolul dezavantaje, primul care trebui menționat este faptul că, atunci când piața de capital suferă o corecție majoră, sunt șanse mai mari să-ți vinzi investițiile în pierdere. Iar asta ține în special de factorul psihologic al investițiilor.

Dacă investesc în companii solide, ETF-urile cu Distribuire vor plăti dividende și în perioadele de recesiune. Chiar dacă sumele repartizate vor fi mai mici. Și, pentru că rodul investițiilor tale este mai palpabil, asta te ajută să-ți păstrezi încrederea în strategia ta de investiții. 

În schimb, pentru că investind într-un ETF cu Acumulare, nu primești nimic de-a lungul anilor, atunci când vezi o corecție majoră pe Piața de Capital, sunt șanse mai mari să te panichezi și să vinzi în pierdere.

Un al doilea dezavantaj al ETF-urilor cu acumulare este faptul că nu obții fluxuri de numerar decât atunci când vinzi. De aceea, pentru mulți investitori este mai dificil să perceapă câștigurile pe care le obțin. Însă sper că după ce urmărești acest videoclip asta nu va mai fi o problemă.

Bun! Acum că am stabilit care sunt avantajele, respectiv dezavantajele ambelor tipuri de ETF-uri, în continuare vom analiza ce trebuie să iei în considerare atunci când alegi care este mai potrivit pentru tine.

Dar înainte să mergem mai departe, aș vrea să acord câteva minute pentru a mulțumi sponsorului acestui articol, XTB România.

ETF-urile sunt instrumente financiare tranzacționate la Bursă. Și, indiferent dacă optezi pentru varianta cu Acumulare sau cu Distribuire, ai nevoie de un broker pentru a achiziționa unități de fond. Iar aici, XTB te poate ajuta.

Cu aproape 20 ani experiență și câștigător al mai multor premii de la publicații de specialitate, XTB este unul dintre cei mai mari brokeri listați la bursă din lume. El dispune de sucursale în peste 13 țări, inclusiv România unde este înscris în registrul ASF. În consecință, el poate fi un partener de încredere în activitatea ta de investitor.

XTB dispune de o gamă variată de peste 5400 de instrumente atât cu deținere (Acțiuni & ETF-uri) cât și de tip CFD (Acțiuni, ETF-uri, criptomonede, indici, perechi valutare, mărfuri). Toate aceste instrumente pot fi accesate dintr-o singură platformă de tranzacționare, denumită xStation, care este dezvoltată in-house și este foarte ușor de utilizat.

XTB este unul din brokerii pe care eu îi folosesc. Iar datorită faptului că oferă suport în limba română, programe educaționale și este reglementat de autoritățile țărilor în care activează, îl consider o opțiune potrivită pentru investitorii începători, dar nu numai.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre el, îți recomand să accesezi pagina lor cu mai multe informații.

Cum determini care tip de ETF este mai potrivit pentru tine

Un prim aspect pe care să-l iei în considerare atunci când analizezi în care tip de ETF ar fi mai bine să investești ar fi tratamentul fiscal. De obicei, trebuie să plătești impozit pe dividende când încasezi astfel de venituri. În schimb, câștigurile obținute din aprecierea valorii unităților de fond sunt impozitate doar atunci când are loc operațiunea de vânzare.

Asta înseamnă că, per total, mai mult capital este reinvestit atunci când investești într-un fond cu acumulare, decât atunci când plasezi bani într-un fond cu distribuire unde reinvestești doar banii rămași după plătirea impozitului pe dividende. Iar, în general, asta duce la obținerea unui efect compus mai bun.

Un al doilea aspect pe care e bine să-l iei în considerare când alegi în ce tip de ETF vrei să investești este birocrația. Mai exact, câtă bătaie de cap ai cu declararea câștigurilor.

De exemplu, în România, dacă deții un ETF cu Distribuire va trebui să declari anual veniturile sub formă de dividende încasate și să plătești impozit pe ele. Nu este o operațiune foarte complicată, dar va trebui făcută. În schimb, dacă deții ETF-uri cu Acumulare și nu vinzi unități de fond pe parcursul anului, nu trebuie să declari nimic.

Un al treilea aspect ce trebuie luat în calcul este costul de tranzacționare. 

La unii brokeri, trebuie să plătești un comision de tranzacționare atunci când investești într-un ETF. Iar dacă acel comision este calculat ca un procent din suma pe care o investești, atunci când pe lângă investițiile lunare ai de reinvestit și dividendele, vei plăti un comision de tranzacționare mai mare.

Din fericire, există destul de mulți brokeri care nu percep comisioane de tranzacționare. Printre ei se numără și XTB care nu percepe comision de tranzacționare pentru rulaje de sub 100.000 EUR pe lună.

Un al patrulea aspect la care trebuie să fii atent este disponibilitatea. Există posibilitatea ca un ETF ce replică un anumit indice să existe doar în varianta cu Acumulare sau în cea cu Distribuire. De aceea, în unele situații, dacă vrei neapărat să investești într-un anumit ETF, s-ar putea să fie nevoie să te abați de la strategia de investiții dorită.

Acestea sunt cele mai important lucruri pe care trebuie să le cunoști despre ETF-urile cu Acumulare și cele cu Distribuire.

Cuvinte de încheiere

Acum că înțelegi diferența cele două tipuri de ETF-uri, următorul pas este să stabilești care este mai potrivit pentru tine. După cum ai văzut, există mai mulți factori ce trebuie luați în considerare înainte de a te decide. Însă, cel mai important este să te cunoști pe tine. În felul ăsta vei putea alege varianta care funcționează cel mai bine și care îți oferă cele mai mari șanse de a-ți atinge obiectivele financiare.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *