Cum să investești în obiecte de lux cu doar 250 EUR - Recenzie Konvi

Cum să investești în obiecte de lux cu doar 250 EUR - Recenzie Konvi

Până nu demult, ideea de a investi în obiecte de artă, băuturi fine, ceasuri exclusiviste, mașini de colecție și altele asemenea era de neimaginat pentru investitorii obișnuiți. Genul acesta de investiții erau destinate exclusiv oamenilor foarte bogați care cumpărau astfel de active prin intermediul caselor de licitație.

Însă, în ultimii ani, datorită avansului tehnologic și a democratizării investițiilor au apărut diverse platforme care-ți permit să faci astfel de investiții alternative cu sume relativ mici.

Iar despre o astfel platformă vom discuta în minutele următoare.

În articolul de astăzi îți voi prezenta platforma Konvi și îți voi arăta cu ce se ocupă, cum funcționează investițiile printr-o astfel de platformă și ce avantaje, respectiv dezavantaje au ele.

Ce este Konvi?

Lansată în anul 2020 în Germania, Konvi este o platformă de crowdfunding care oferă investitorilor de retail posibilitatea de a investi în obiecte de lux rare, cum ar fi ceasuri în ediție limitată și vinuri de colecție, fără să plătească zeci sau chiar sute de mii de euro.

Cei trei fondatori au creat platforma Konvi cu scopul de a permite investitorilor obișnuiți accesul la o clasă de active care poate aduce randamente foarte bune, dar care este oarecum restrictivă datorită sumelor foarte mari de bani de care ar trebui să dispui ca să investești.

Cât de sigură este Konvi?

Konvi este reglementată de Banca Centrală a Irlandei, fiind înscrisă în Registrul Furnizorilor de Servicii de Crowdfunding.

În ciuda faptului că este reglementată de BCI, fiind o platformă de crowdfunding, trebuie menționat că investițiile făcute prin intermediul său nu sunt asigurate nici prin Schema de Garantare a Depozitelor Bancare și nici prin Schema de Compensare a Investitorilor din Irlanda.

Cu toate astea, dacă investești prin platforma Konvi ai un anumit grad de protecție.

Atunci când achiziționezi dreptul de proprietate asupra unui activ, devii acționar al unei companii care cumpără, deține și vinde activul respectiv. Iar compania respectivă nu este legată în nici un fel de Konvi sau de partenerii săi.

Astfel, în cazul în care Konvi ar da faliment, compania care deține activul în care ai investit nu ar fi afectată. Iar participația ta și obiectul de colecție ar fi complet protejate.

Luând în considerare aspectele menționate, putem concluziona că beneficiezi de o asigurare rezonabilă dacă alegi să investești prin intermediul platformei. Acum hai să vedem cum arată procesul investițional prin Konvi.

Cum funcționează investițiile prin Konvi

Prima dată, cu ajutorul partenerilor săi, Konvi creează o listă cu obiecte de lux care au un potențial ridicat de apreciere în viitor. Faza asta poartă denumirea de Initial Asset Offering (IAO) sau Ofertă Inițială de Active.

Pentru a identifica obiectele de lux în care merită să investești, Konvi a semnat parteneriate cu experți în diverse arii precum The Watch Fund și CultWines. Aceste fonduri gestionează deja active de milioane de USD pentru clienți din întreaga lume, și au o reputație bună printre cunoscători cărora le-au adus randamente medii de până la 20% pe an.

Un beneficiu suplimentar al acestor parteneriate este faptul că activele în care se poate investi sunt adesea accesate la prețuri mai mici decât valoarea lor de piață actuală.

În faza de Initial Asset Offering, în calitate de utilizator al Konvi, poți face o rezervare a părții pe care vrei să o cumperi din respectivul obiect de lux. 

Rezervarea respectivă nu implică efectuarea unei plăți. Dar îți oferă acces prioritar atunci când se deschide procesul de crowdfunding. Iar părțile pe care le-ai rezervat tu nu vor fi disponibile altor investitori timp de 5 zile de la deschiderea procesului de crowdfunding.

Dacă ar fi să facem o comparație, este exact ca și atunci când vrei să cumperi bilete la cinema iar selecțiile tale sunt rezervate timp de 10 minute ca să-ți permită să finalizezi plata. 

Odată ce runda de crowdfunding se deschide oficial, dacă ai rezervat părți din obiectul de lux propus de Konvi, va trebuie să virezi banii și să le achiziționezi efectiv. Dacă nu ai făcut o rezervare în prealabil, acum vei putea cumpăra părți din el.

Plata pentru părțile din activul dorit achiziționate se poate face fie prin transfer bancar sau prin plata cu cardul. Iar investiția minimă este de 250 EUR.

De îndată ce runda de crowdfunding este finalizată și s-a strâns suma necesară pentru a cumpăra obiectul de colecție, lucrurile vor evolua în felul următor.

În primul rând, vei deveni acționar într-un SPV (Special Purpose Vehicle). SPV-ul este o companie separată de Konvi care are ca scop deținerea, gestionarea și vânzarea unui activ. Pentru fiecare obiect de lux în care investești se creează un SPV diferit pentru ca lucrurile să fie cât mai ușor de gestionat.

Procentul tău de participare în cadrul societății va fi reflectat de mărimea fiecărei comenzi.

De exemplu, pentru un activ ce valorează 250.000 EUR, fiecare 250 EUR pe care-i investești în el îți aduce 0,1% din dreptul de proprietate asupra companiei.

După înregistrarea SPV-ului, cu banii strânși se achiziționează obiectul de colecție, după care se încheie o poliță de asigurare pentru el. Iar ulterior activul este depozitat în siguranță. 

De exemplu, pentru partea de ceasuri, The Watch Fund păstrează ceasurile achiziționate în seifurile celor de la Malca Amit, care sunt experți în depozitarea obiectelor de lux. 

Din acel moment începe perioada de apreciere care poate varia între 2 și 10 ani.

În viitor, cei de la Konvi intenționează să folosească obiectele de colecție în cadrul expozițiilor pentru a spori randamentul investițiilor.

La finalul perioadei de apreciere, partenerul care a propus achiziția este obligat să găsească un cumpărător adecvat pentru activul achiziționat. El are un termen de cel mult 6 luni pentru a face asta. 

După vânzare, venitul net, adică după plata tuturor cheltuielilor, este distribuit acționarilor SPV-ului proporțional cu deținerile lor. Iar banii sunt restituiți în contul deschis pe platforma Konvi. Ulterior, SPV-ul este dizolvat.

Din acel moment, odată ce ai scăzut impozitul pe venit, decizi ce vrei să faci cu banii: îi retragi sau faci o nouă investiție prin intermediul platformei.

Așa funcționează o investiție în obiecte de lux făcută prin platforma Konvi.

Vânzarea acțiunilor pe Piața Secundară

În prezent, singurul mod de a-ți recupera banii investiții prin platforma Konvi este să aștepți să treacă toată perioada de apreciere.

Însă trebuie menționat că cei de la Konvi intenționează să-ți ofere posibilitatea să vinzi acțiunile deținute la SPV-uri înainte de încheierea perioadei de apreciere pe o Piață Secundară. 

Asta le-ar permite investitorilor să cumpere mai multe părți dintr-un obiect de lux în care au investit deja, să cumpere părți dintr-un obiect de lux în care nu au putut investi în runda inițială de crowdfunding, sau să-și lichideze mai repede deținerile dacă doresc să investească în alte active.

Fiecare activ va avea ferestre de tranzacționare specifice care vor fi deschise de cel puțin două ori pe an.

Piața Secundară a celor de la Konvi ar trebui să devină disponibilă în vara anului 2022.

Comisioane Konvi

Pentru a putea investi prin intermediul platformei Konvi va trebui să plătești următoarele comisioane.

În primul rând, ți se va percepe un comision de intrare de 1%, atunci când activul este achiziționat. Acest comision va fi dedus din valoarea investiției pe care o vei face. De exemplu, pentru investiția minimă de 250 EUR vei plăti un comision de intrare de 2,5 EUR.

În al doilea rând, dacă alegi să plătești cu cardul pentru a achiziționa părți din obiectele de lux, ți se va aplica un comision suplimentar de 1% peste valoarea comenzii, pentru procesarea tranzacției. Partea bună este că se poate evita comisionul respectiv dacă faci plata prin transfer bancar.

În afară de comisioanele menționate, la început nu se va percepe nimic. Toate costurile privind depozitarea în condiții de siguranță, gestionarea și asigurarea activelor pe durata perioadei de apreciere vor fi suportate direct de către SPV-ul creat pentru fiecare activ.

Costurile de administrare vor avea valori cuprinse între 1% și 4% pe an, în funcție de tipul de obiecte de lux. Iar ele vor fi recuperate din prețul de vânzare al activului în care ai investit.

Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre Konvi înainte de a-ți deschide un cont la ei. Dacă vrei să citești mai multe informații, îți dau un link către pagina lor de prezentare. 

Iar dacă vei folosi link-ul respectiv pentru a-ți deschide un cont la Konvi, vei primi un bonus de 15 EUR pe care-l vei putea folosi ca să investești într-un obiect de lux.

În vederea transparenței, acela este un link de afiliere iar eu voi primi un comision dacă vei decide să-ți deschizi un cont la ei. Însă asta nu va presupune niciun cost adițional pentru tine.

Merită să investești prin platforma Konvi?

Dacă ești în căutarea unor modalități de a-ți diversifica și mai mult portofoliul, Konvi ar putea fi o alegere interesantă. Iar asta din mai multe motive.

În primul rând, îți oferă acces la o clasă de active nouă care în mod normal nu ar fi disponibilă investitorilor obișnuiți. De exemplu, ceasurile de colecție se vând la prețuri cuprinse între 200.000 și 500.000 EUR. Însă, prin Konvi poți investi în astfel de obiecte de colecție cu sume începând de la doar 250 EUR.

În al doilea rând, poți să obții randamente medii anuale superioare claselor tradiționale de active precum acțiunile, obligațiunile și imobiliarele.

De exemplu, ceasurile de lux pot aduce randamente medii anuale de aproape 20%, în timp ce indicele S&P 500 a avut un randament mediu anual de aproximativ 10,67% din 1957 și până în prezent.

Cu toate astea, trebuie să ții cont și de dezavantajele unei astfel de investiții.

Primul dintre ele ar fi lipsa de lichiditate. În prezent, singura modalitate de a-ți recupera banii investiți este să aștepți până la finalul perioadei de apreciere, când activul va fi vândut.

Și chiar și atunci când se va deschide Piața Secundară, fiind o piață de nișă, nu există nici o garanție că va exista un cumpărător care să ofere prețul dorit de tine atunci când vei dori să-ți vinzi participațiile.

În al doilea rând, în prezent, obiectele de lux în care investești nu aduc randamente decât prin aprecierea valorii. Ele nu oferă dobânzi, dividende sau venituri din chirii. Sunt asemănătoare aurului din punctul ăsta de vedere.

Lucru ăsta se va schimba dacă cei de la Konvi reușesc să diversifice modul în care obțin venituri de pe urma obiectelor cumpărate.

Cuvinte de încheiere

Obiectele de artă, ceasurile exclusivite, mașinile de colecție sau băuturile alcoolice rare au făcut întotdeauna parte din portofoliile de investiții ale oamenilor bogați datorită potențialului lor de a se aprecia. Însă, la fel ca orice altă investiție, trebuie să reții că investițiile în obiecte de lux prezintă un anumit grad de risc și nu ai nici o garanție că vei câștiga bani. S-ar putea chiar să pierzi bani.

Ținând cont de toate lucrurile prezentate, și luând în considerare atât avantajele cât și dezavantajele unei astfel de investiții, achiziționarea unor participații în obiecte de lux prin platforma Konvi poate fi o modalitate bună de a-ți diversifica portofoliul. Însă datorită riscurilor asociate acestui tip de investiții, probabil că ponderea lor nu ar trebui să depășească 5% din portofoliu.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *