Cum funcționează Short Selling-ul

Cum funcționează Short Selling-ul

Astăzi îți voi prezenta ce este Short Selling-ul, cum funcționează el și ce beneficii, respectiv riscuri are.

De la maximul atins la începutul anului, Bursa a suferit o ușoară corecție (-6,38%). Iar mulți investitori au început să se întrebe dacă ăsta este începutul unei scăderi mai serioase și ce pot face ca să profite de ea.

Ei bine, când vine vorba de a beneficia de pe urma scăderilor pe Bursă, în principiu ai două variante.

Prima este să profiți de reducerile de prețuri pentru a cumpăra mai multe acțiuni ale companiilor care crezi că vor performa bine pe termen lung. Fie direct, fie prin intermediul Fondurilor Mutuale și a ETF-urilor de Acțiuni. Cu alte cuvinte, „BUY THE DIP!”.

Cea de-a doua variantă prin care poți profita de pe urma scăderilor de pe Piața de Capital este prin operațiunea numită Short Selling, cunoscută și ca „a face Short”, și care s-ar traduce ca Vânzare în Lipsă. Iar Short Selling-ul presupune să speculezi de pe urma scăderilor de preț ale unui activ.

Deși sună foarte interesant, Vânzarea în Lipsă este o strategie de tranzacționare avansată ce presupune foarte multă experiență și disciplină. De aceea, în articolul de astăzi mi-am propus să-ți explic ce este Short Selling-ul, cum funcționează el, și care sunt beneficiile și riscurile la care te expui atunci când încerci să faci așa ceva. Iar la final, îți voi prezenta și părerea mea despre Short Selling ca investitor pe termen lung.

Înainte să începem, dacă vrei să urmărești varianta video a acestui articol, apasă pe link-ul de mai jos.

Ce este Short Selling-ul?

Short Selling-ul (Vânzarea în Lipsă) este o strategie de tranzacționare prin care un trader încearcă să profite de pe urma fluctuațiilor de preț ale unui instrument financiar vânzându-l azi și cumpărându-l înapoi mai târziu, în speranța că prețul său va fi mai scăzut în viitor.

După cum poți să observi, Short Selling-ul respectă aceeași mantră a investițiilor de a „cumpăra ieftin și a vinde scump”. Doar că le inversează ordinea.

Iar dacă vrei, poți să consideri Vânzarea în Lipsă ca fiind opusul strategiei „Buy & Hold” sau „Cumpără și Păstrează pe Termen lung” unde cumperi instrumente financiare acum în speranța că prețul lor va fi mult mai mare în viitor.

Să faci Short pe un instrument financiar este mai complicat decât să-l cumperi și să-l deții. Așa că, pentru a înțelege mai bine, hai să luăm un exemplu și să comparăm cele două operațiuni.

Cum funcționează Short Selling-ul

Să presupunem că doi investitori, Alina și Bogdan, au viziuni diferite asupra viitorului companiei X care este listată la Bursă și ale cărei acțiuni se tranzacționează la prețul de 10 EUR.

Alina crede că societatea X va avea un viitor strălucit. Așa că decide să cumpere 100 de acțiuni ale companiei X și să le țină pe termen lung. Pentru asta plătește 1.000 EUR. 

În schimb, Bogdan, consideră că societatea X este supraevaluată și că prețul acțiunilor sale va scădea. În consecință, el decide să vândă în lipsă 100 de acțiuni ale companiei pentru aceeași sumă.

Acum, s-ar putea să te întrebi: „Cum naiba vinzi ceva ce nu deții?”

Ei bine, de cele mai multe ori, procesul de Short Selling presupune să împrumuți acțiunile pe care vrei să le vinzi de la brokerul care intermediază tranzacția. Iar acțiunile respective sunt împrumutate fie din stocul de acțiuni al brokerului, fie de la cineva care le deține efectiv în portofoliu.

Întorcându-ne la exemplul nostru, dacă prețul acțiunii scade de la 10 EUR la 5 EUR, Alina va pierde 500 EUR întrucât investiția ei va valora doar 500 EUR. Presupunând că Alina chiar vinde acțiunile respective și nu așteaptă ca prețul lor să-și revină.

În același timp, Bogdan va câștiga 500 EUR, deoarece va putea cumpăra înapoi acțiunile pe care le-a vândut anterior la jumătate de preț. Iar după ce le returnează brokerului, rămâne cu diferența de bani în cont.

De cealaltă parte, dacă prețul acțiunii crește de la 10 EUR la 15 EUR, Alina va avea un câștig de 500 EUR. Din nou presupunând că vinde acțiunile la prețul respectiv. 

Iar Bogdan va pierde 500 EUR pentru că va trebui să răscumpere acțiunile la un preț mai mare ca să le poată înapoia brokerului.

La prima vedere, Bogdan nu a investit niciun ban propriu și s-a folosit doar de instrumentele puse la dispoziție de broker. Însă, pentru a putea iniția o tranzacție de Vânzare în Lipsă, Bogdan trebuie să depună în cont o sumă de bani egală cu 50% din valoarea poziției pe care vrea să o deschidă (500 EUR).

Marja este ca o plasă de siguranță prin care brokerul se asigură că un investitor poate să acopere o pierdere în cazul în care speculația sa este eronată. În cazul Short Selling-ului, eroarea presupune că prețul acțiunii merge în sus, nu în jos.

Suma respectivă de bani îi aparține în continuare trader-ului. Însă brokerul blochează banii respectivi cu titlu de garanție ca să se asigure că el își permite să cumpere acțiunile înapoi dacă este nevoie.

Dacă speculația lui Bogdan este total greșită și prețul acțiunilor companiei X crește foarte mult, Bogdan se poate confrunta cu ceea ce se numește „Margin Call”

Acesta apare atunci când marja pusă la dispoziție de investitor devine insuficientă iar brokerul îi solicită să aducă bani de acasă ca să acopere marja necesară.

În cazul nostru, dacă prețul acțiunii crește la 15 EUR, marja lui Bogdan de 500 EUR nu mai este suficientă. Iar atunci, în urma unui Margin Call, el va trebui să aducă bani de acasă.

Suma pe care Bogdan trebuie să o depună cât mai repede în cont se calculează în funcție de „Marja de Mentenanță” care este stabilită de fiecare broker în parte. Iar dacă presupunem că în exemplul nostru marja de mentenanță este de 30%, atunci va fi nevoie de o depunere suplimentară de 450 EUR (1.500 EUR x 30%).

În cazul în care Bogdan nu poate aduce bani acasă, ordinul său de Vânzare în Lipsă este închis în mod automat de broker. Iar acesta îi retrage marja din cont pentru a cumpăra acțiunile pe care trebuie să le recupereze.

Short Selling-ul se poate executa doar printr-un cont cu marjă și, de cele mai multe ori, implică folosirea unui efect de Levier (Leverage). Iar printre cele mai comune instrumente pe care le poți folosi pentru a Vinde în Lipsă sunt CFD-urile.

Folosirea levierului și a CFD-urilor face ca atât câștigurile cât și pierderile generate de astfel de tranzacții să fie amplificate.

Dacă ne întoarcem din nou la scenariul în care prețul acțiunii scade de la 10 EUR la 5 EUR, Alina ar pierde 500 EUR, în timp ce Bogdan ar câștiga 500 EUR. În termeni absoluți, rezultatele sunt egale dar opuse.

Însă, în termeni procentuali, Alina a pierdut 50% din investiție, în timp ce Bogdan și-a dublat banii obținând un randament de 100%.

În schimb, dacă lucrurile ar ajunge invers iar prețul acțiunii ar crește de la 10 EUR la 15 EUR, pierderile lui Bogdan ar fi duble față de ale Alinei.

Acestea sunt principalele lucruri pe care trebuie să le înțelegi despre cum funcționează Short Selling-ul. În continuare vom vorbi și despre avantajele și dezavantajele pe care le presupun astfel de operațiuni.

Beneficiile Short Selling-ului

Principalul beneficiu al Short Selling-ului este faptul că îți permite să profiți de pe urma scăderilor de preț.

În perioadele în care prețurile instrumentelor financiare se corectează, poți câștiga bani Vânzând în Lipsă diferite active folosind instrumente de tip CFD.

De exemplu, să presupunem că deții acțiuni ale unei companii în valoare de 1.000 EUR. Și estimezi că, în perioada următoare, e posibil ca prețul respectivelor acțiuni să scadă cu 20%.

Ca să profiți de pe urma respectivei scăderi, deschizi o poziție Short folosind un instrument de tip CFD care copiază evoluția prețului acelei companii. 

Dacă ai dreptate, valoarea acțiunilor pe care tu le deții va scădea de la 1.000 EUR la 800 EUR. În același timp, tu vei câștiga 200 EUR de pe urma pariului făcut, vânzând acțiuni împrumutate cu 1000 EUR și cumpărându-le înapoi cu 800 EUR.

Iar după ce piața își revine, tu ajungi să ai acțiuni în valoarea de 1.000 EUR și 200 EUR în plus în contul de tranzacționare.

Operațiunea pe care tocmai am descris-o poartă denumirea de Hedging. Însă astfel de operațiuni sunt foarte dificil de făcut bine. Și nici măcar profesioniștii, care gestionează active de sute de milioane de dolari, nu reușesc să o facă perfect și se înșeală adesea. 

Acesta este marele beneficiu al Short Selling-ului. Însă în continuare, aș vrea să vorbim și despre dezavantajele sale.

Dezavantajele Short Selling-ului

În primul rând, Vânzarea în Lipsă presupune niște costuri suplimentare.

Pentru instrumentele financiare pe care le împrumuți va trebui să plătești dobândă zilnică. Dobânda respectivă poartă și denumirea de swap și poate fi destul de mare.

Un al doilea dezavantaj al Short Selling-ului îl reprezintă riscul de Buy-In. Adică riscul ca un broker să te forțeze să închizi poziția de vânzare prematur din diverse motive, cum ar fi faptul că trebuie să ramburseze acțiunile investitorului de la care le-a împrumutat, sau că, dintr-odată, există o cerere foarte mare pentru acțiunea respectivă.

De exemplu, Bogdan poate fi destul de sigur că prețul acțiunilor companiei X pe care face Short o să scadă din diverse motive: reglementări noi, schimbări tehnologice, concurenți noi, etc. Dar, dacă pe termen scurt prețul crește, Bogdan va încasa o pierdere chiar dacă pe un interval mai lung de timp va ajunge să aibă dreptate.

Cel de-al treilea, și poate cel mai mare dezavantaj al Short Selling – ului este asimetria rezultatelor pe care le poți obține.

Teoretic, Alina poate obține un câștig infinit de pe urma investiției sale. Cei 1.000 EUR se pot dubla, tripla sau chiar înzeci dacă le oferi un orizont suficient de lung de timp. Iar asta s-a întâmplat de multe ori în trecut. Iar maximul pe care-l poate pierde este de 1.000 EUR (-100%). În cazul în care valoarea acțiunii ajunge la zero.

La Bogdan rezultatele sunt inversate. Dacă prețul acțiunii scade de la 10 EUR la 0 EUR el poate obține un randament de 200%. Pentru că poate să obțină un profit maxim de 1.000 EUR dintr-o investiție de 500 EUR.

În schimb, dacă prețul acțiunii merge tot mai sus, el poate pierde de două ori, de 4 ori, de 10 ori mai mult, sau chiar și mai mult. Și există destule exemple în care s-a întâmplat asta.

Cuvinte de încheiere

În perioada 2016 – 2018, când tranzacționam activ pe piața FOREX, am avut suficientă experiență cu tranzacții de Short Selling. Și ce pot să spun din experiența mea este că lucrurile nu sunt chiar atât de ușoare pe cât par.

Să găsești momentul când un instrument atinge un punct de maxim și începe o corecție este incredibil de dificil. Este ca și atunci când încerci să nimerești punctul de minim ca să cumperi acțiuni sau unități de fond la un ETF ca să ai parte de randamente maxime.

Din perspectiva mea, riscurile prezentate sunt mult mai mari decât beneficiile reale. Și, dacă nu ești atent, poți să pierzi foarte mulți bani într-un timp foarte scurt.

De aceea, dacă investești pe termen lung, așa cum fac și eu, cel mai bun mod de a profita de scăderi este să investești la fel ca și înainte. În felul ăsta vei reuși să achiziționezi active la un preț mai mic și să beneficiezi la maxim de efectele dobânzii compuse.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *