La ce RANDAMENTE te poti astepta cand investesti in ETF-uri?

La ce RANDAMENTE te poti astepta cand investesti in ETF-uri?

Imaginează-ți că intri în posesia unei cutii vrăjite. Cutia asta are abilitatea de transforma banii pe care-i depozitezi în ea în și mai mulți bani. Însă ea are două caracteristici definitorii.

În primul rând, nu poți știi cu exactitate câți bani vei primi înapoi de la ea. Dacă bagi în cutie 100 EUR s-ar putea să primești înapoi 200 EUR, 400 EUR sau doar 150 EUR.

În al doilea rând, trebuie să aștepți minim 10 ani pentru ca noii bani să se materializeze. La urma urmei, cutia are nevoie de timp ca să-și facă treaba.

Pe baza informațiilor limitate de până acum, ai fi interesat să folosești această cutie?

S-ar putea să fii tentat să spui că o astfel de cutie vrăjită nu există în viața reală. Însă cutia asta este de fapt o reprezentare abstractă a unui Portofoliu alcătuit din ETF-uri de acțiuni și obligațiuni.

Investind într-un astfel de Portofoliu diversificat, lună de lună, an de an, o perioadă suficient de lungă de timp, ai șanse mari să obții un profit. Însă, e mai greu să estimezi cât va fi profitul respectiv.

Așadar, întrebarea care se pune acum este: „La ce randamente te poți aștepta când investești într-un Portofoliu diversificat de ETF-uri?”

Dacă vrei să vezi răspunsul la întrebare în format video o poți face aici:

La ce randamente te poți aștepta când investești într-un Portofoliu diversificat de ETF-uri?

Pentru a răspunde la această întrebare îți voi prezenta rezultatele unei serii de simulări făcute de Nick Maggiulli, COO-ul Ritholtz Wealth Management.

El a analizat ce s-ar fi întâmplat cu investițiile unei persoane care a investit 10.000 USD/an (833 USD/lună), pe diferite intervale de timp, între 1970 și 2022.

Investițiile au fost făcute într-unul din următoarele două portofolii:

  1. Primul este Portofoliul American. El conține în proporție de 80% acțiuni ale companiilor listate la bursă din SUA și 20% Titluri de Stat cu o maturitate de 5 ani emise de Guvernul SUA.
  2. Al doilea este Portofoliul Global. El conține în proporție de 80% acțiuni ale companiilor listate la bursă din întreaga lume, inclusiv SUA, și 20% Titluri de Stat cu o maturitate de 5 ani emise de Guverne din întreaga lume, inclusiv Guvernul SUA.

O ultimă precizare cu privire la premisele studiului este faptul că randamentele istorice folosite includ dividendele și dobânzile încasate, și sunt ajustate cu inflația.

Acum hai să vedem ce a informații a extras Nick Maggiulli din aceste simulări.

La ce randament te poți aștepta după 10 ani?

Primele simulări au fost făcut pe intervale de 10 ani. Și s-a calculat ce rezultate ar fi obținut o persoană care a investit 10.000 USD anual în cele două portofolii, în fiecare interval de 10 ani consecutivi din perioada 1970 – 2022.

Analizând datele obținute s-au extras 3 informații importante.

În primul rând, în majoritatea anilor Portofoliul American a performat mai bine decât Portofoliul Global. Dar au existat și perioade în care Portofoliul Global a performat mai bine.

În al doilea rând, în aproximativ 90% din cazuri, atât Portofoliul American cât și cel Global au adus câștiguri. Și aici mă refer la faptul că valoarea lor finală după 10 ani a fost mai mare decât cei 100.000 USD investiți.

În al treilea rând, creșterea tipică a fost de 1,35x pentru Portofoliul Global și 1,5x pentru Portofoliul American. Cu alte cuvinte, după 10 ani, ai șansa ca cei 100.000 USD investiți să se transforme în 135.000 USD, respectiv 150.000 USD.

La ce randament te poți aștepta după 20 ani?

Următorul set de simulări s-a făcut pe intervale de 20 ani. Și s-a calculat ce rezultate ar fi obținut o persoană care a investit 10.000 USD anual în cele două portofolii, în fiecare interval de 20 ani consecutivi din perioada 1970 – 2022.

Primul lucru care s-a observat în urma acestor simulări este faptul că, în marea majoritate a cazurilor, Portofoliul American a performat mai bine decât Portofoliul Global. Au fost puține situații în care Portofoliul Global a avut randamente mai bune.

Al doilea lucru observat este faptul că nu a existat nici un scenariu în care, după 20 de ani, vreunul din cele două portofolii să fii generat o pierdere. În toate cazurile, valoarea acumulată în portofoliu a fost mai mare decât cei 200.000 USD cu care a contribuit investitorul.

Iar în al treilea rând, creșterea mediană tipică resimțită a fost de 1,78x pentru Portofoliul Global și 2,12x pentru Portofoliul American. Mai exact, după 20 ani de investiții ai șansa ca cei 200.000 USD investiți să se transforme în 356.000 USD, respectiv 424.000 USD.

La ce randament te poți aștepta după 30 ani?

Acum hai să analizăm cum ar fi stat lucrurile dacă ai fi aplicat strategia asta timp 30 ani, oricând în intervalul 1970 – 2022. Ce spun datele în acest caz?

Primul lucru observat este faptul că, în perioada de 53 de ani analizată, Portofoliul American a performat mai bine decât Portofoliul Global în oricare interval de 30 de ani luat drept etalon.

Evident, similar cu ce am observat și în cazul simulărilor pe 20 de ani, nu a existat nici un scenariu în care, după 30 de ani, vreunul dintre cele două Portofolii de Investiții să fii generat o pierdere.

Iar în ceea ce privește creșterea mediană tipică, ea a fost de 2,5x pentru Portofoliul Global și 3x pentru Portofoliul American. Asta înseamnă că, după 30 ani de investiții ai avea șansa ca cei 300.000 USD investiți să se transforme în 750.000 USD, respectiv 900.000 USD.

Observații cu privire la studiu

Înainte de a oferi un răspuns la întrebarea adresată la începutul videoclipului, aș vrea să fac trei precizări cu privire la acest studiu.

Chiar dacă cifrele prezentate sunt în USD, matematica funcționează la fel. Indiferent dacă investești în RON, în EUR sau în GBP.

Deși 53 de ani de ani este un orizont de timp foarte rezonabil pentru un astfel de studiu, cifrele ar putea arăta altfel dacă datele s-ar extinde pe 100 de ani.

Nu în ultimul rând, doar pentru că în ultimii 50 ani Portofoliul American a performat mai bine decât Portofoliul Global, nu există nici o garanție că situația va fi identică și în următorii 50 de ani.

Ce putem învăța de pe urma simulărilor?

Acum hai să vedem ce concluzii putem trage de pe urma acestui studiu.

Principala lecție pe care trebuie să o reținem cu toții este faptul că randamentul realist potențial este influențat de orizontul de timp. Cu cât el este mai lung, cu atât ai șanse la un profit mai mare.

Drept urmare, dacă investești lună de lună, an de an, într-un portofoliu diversificat de ETF-uri de acțiuni și obligațiuni, te poți aștepta:

  • să-ți înmulțești de 1,5x banii după 10 ani;
  • să-ți dublezi banii după 20 de ani;
  • să-ți înmulțești de 2,75x banii după 30 de ani;
  • să-ți înmulțești de 4x banii după 40 de ani

Aceste informații te ajută să-ți dai seama cu câți bani trebuie să contribui tu la investiții în fiecare an ca să-ți atingi ținta.

De exemplu, să presupunem că vrei să ajungi la un Portofoliu de 500.000 EUR. Și știi că ai la dispoziție de 30 de ani pentru asta.

Pe baza informațiilor prezentate mai devreme, poți estima cât ar trebui tu să investești în fiecare lună ca să ajungi acolo. Câteva împărțiri simple îți arată că ar trebui să investești 6.000 EUR/an sau 500 EUR/lună.

Bineînțeles, asta este valabil dacă până acum nu ai investit niciun leu.

Însă, dacă ai deja niște bani plasați în investiții poți să ajustezi cifrele în 3 pași simpli:

  1. Prima dată estimezi în ce sumă se vor transforma banii deja investiții până la finalul perioadei de investiții
  2. Apoi scazi suma respectivă din valoarea totală a portofoliului
  3. Ulterior, recalculezi contribuția lunară.

Folosind exemplul de mai devreme, dacă ai deja 50.000 EUR investiți știi că ai o șansă mare ca ei să se transforme în 137.500 EUR. Drept urmare, tu mai trebuie să acumulezi doar 362.500 EUR.

Repetând calculele de mai devreme, descoperi că în 30 de ani tu trebuie să contribui cu aproximativ 4.400 EUR pe an, adică 370 EUR lunar ca să-ți atingi obiectivul.

Acest exemplu este simplificat ca să fie mai ușor de înțeles și digerat. Însă fiecare persoană are nevoie de o sumă diferită de bani pentru a se retrage din activitate.

De asta am și inclus în cursul meu de investiții în ETF-uri de tip Indice o serie de calculatoare care te ajută să estimezi de câți bani ai cu adevărat nevoie ca să atingi Liniștea Financiară. Dacă vrei să citești mai multe despre program APASĂ AICI.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *