Cum sa investesti la Bursa in 2023 - Ghid pentru incepatori

Cum sa investesti la Bursa in 2023 - Ghid pentru incepatori

Dacă ai ajuns în punctul în care vrei să investești la Bursă, dar nu ești sigur de unde să începi, articolul ăsta este pentru tine. Pentru că astăzi îți voi prezenta pașii pe care trebuie să-i faci, și etapele pe care trebuie să le parcurgi ca să începi să investești la Bursă și să devii un investitor de succes.

Dar, poți să vezi varianta video a acestui articol aici:

Ce sunt Investițiile la Bursă?

Bursa, denumită și Piața de Capital, este locul în care vânzătorii și cumpărătorii de instrumente financiare se întâlnesc, interacționează, și tranzacționează între ei.

Așadar, dacă ar fi să facem o analogie, așa cum te duci la supermarket să cumperi fructe și legume, așa te duci pe Bursă ca să cumperi diferite instrumente financiare.

Deși în viziunea majorității oamenilor Bursa este asociată cu vânzarea și cumpărarea de acțiuni, acestea nu sunt singurele active pe care le poți tranzacționa pe Bursă.

Pe lângă acțiuni, pe Bursă se mai pot tranzacționa obligațiuni, ETF-uri, mărfuri, sau diferite contracte derivate.

A Investi la Bursă înseamnă să aloci o parte din banii pe care-i câștigi lunar pentru a cumpăra instrumente financiare, de tipul celor menționate anterior, cu scopul de a obține beneficii financiare viitoare.

Când vorbim de Investiții la Bursă, beneficiile sunt în principiu de două feluri.

În primul rând vorbim despre dividendele plătite de companiile sau ETF-urile în care ai investit, și despre dobânzile încasate de pe urma obligațiunilor pe care le deții.

Iar în al doilea rând, vorbim despre câștigurile din aprecierea valorii. Adică profitul pe care-l obții atunci când reușești să vinzi un anumit instrument financiar la un preț mai mare decât cel la care l-ai cumpărat.

Un lucru extrem de important care trebuie menționat încă de la început este faptul că Investițiile la Bursă au un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când Investești la Bursă. Există și riscul de a pierde bani.

De aceea este obligatoriu să înțelegi în ce anume investești și riscurile asociate unei astfel de investiții că să le poți minimiza. Doar așa vei putea lua cea mai bună decizie pentru tine și familia ta, și vei putea dormi liniștit noaptea.

În regulă! Acum că ai înțeles mai bine ce este Bursa și ce înseamnă să Investești la Bursă, hai să vedem cum poți face efectiv asta.

Cum poți Investi la Bursă?

Ei bine, există două metode principale de a Investi la Bursă.

Prima este prin cumpărarea și deținerea de instrumente financiare individuale.

Asta presupune să alegi tu punctual un număr limitat de acțiuni și/sau obligațiuni în care să investești în mod regulat, în încercarea de a obține randamente mai bune decât Piața de Capital, per ansamblu.

A doua modalitate de a Investi la Bursă este prin intermediul Fondurilor de Investiții și al ETF-urilor.

Asta presupune să încredințezi banii tăi unui manager de portofoliu care, în schimbul unui comision, îi gestionează și îi investește într-un portofoliu alcătuit din sute sau chiar mii de instrumente financiare. Iar tu deții în mod indirect o părticică din fiecare instrument, proporțional cu suma pe care ai investit-o.

Deși prima abordare pare mai clară și mai ușor de înțeles, în realitate ea este abordarea mai complicată.

Pentru a avea succes cu ea îți trebuie cunoștințe avansate de finanțe, contabilitate, macroeconomie, analiză fundamentală, și analiză tehnică.

În plus, trebuie să dedici foarte mult timp ca să cunoști în cele mai mici detalii fiecare instrument financiar în care urmează să investești.

În schimb, cea de-a doua abordare, deși poate părea mai complicată, este în realitate mai simplă.

Munca de cercetare pe care trebuie să o faci ca să alegi Fondul de Investiții sau ETF-ul în care urmează să investești este semnificativ mai redusă.

Da, tot trebuie să analizezi în ce investește Fondul, cum a performat comparativ cu un indice de referință, cât te costă să investești prin el, și alte lucruri. Însă după ce ai luat o decizie și ai început să cumperi unități de fond, poți să o lași mai ușor.

Dacă ești novice când vine vorba de Investiții la Bursă, consider că a doua abordare este mult mai accesibilă și mult mai potrivită pentru tine. Mai ales dacă analizăm raportul efort/beneficiu. 

Însă, oricare abordare ai alege, etapele pe care trebuie să le parcurgi pentru a începe să Investești la Bursă sunt aceleași.

Pasul 1: Setează-ți un obiectiv

Înainte să începi să investești efectiv bani, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți setezi un obiectiv. După cum spune Zig Ziglar: „Dacă țintești către nimic, îl vei atinge de fiecare dată.”

Așadar trebuie să răspunzi la întrebarea „De ce Investești la Bursă?”

 1. Ca să devii Independent Financiar și să ai mai multă flexibilitate cu privire la momentul retragerii din activitate?
 2. Ca să strângi bani și să-ți cumperi o locuință cu banii jos?
 3. Ca să pui niște bani deoparte pentru copilul tău astfel încât să-i poți oferi o educație mai bună sau un ajutor financiar la începutul vieții?

Oricare ar fi motivul tău, notează-l pe o hârtie și întipărește-l bine în mintea ta. Pentru că el te va ajuta foarte mult în activitatea de investitor.

Pasul 2: Fă-ți un Plan de Investiții

Odată ce ai stabilit motivul pentru care investești, următorul pas este să-ți faci un Plan de Investiții.

Pasul 2 este cel mai complex dintre toți pașii. Însă, după cum spunea Abraham Lincoln: „Dacă aș avea 6 ore pentru a tăia un copac, aș petrece 4 ore ascuțindu-mi toporul”.

De aceea pasul ăsta este împărțit la rândul său în 3 etape.

Prima dată trebuie să-ți faci Alocarea Portofoliului.

Când vine vorba de Investiții la Bursă, operațiunea asta presupune să stabilești încă de la început ce procent din banii dedicați investițiilor vei plasa în acțiuni, ce procent vei plasa în obligațiuni, ce procent vei plasa în mărfuri, și ce procent vei plasa în alte instrumente financiare. Indiferent dacă achiziționezi instrumente individuale sau investești prin intermediul Fondurilor de Investiții sau al ETF-urilor.

Alocarea Portofoliului se face în funcție de o serie de variabile precum:

 • Obiectivul setat,
 • Orizontul de timp,
 • Randamentele dorite,
 • Capacitatea de risc,
 • Suma de bani pe care vrei să o investești lunar sau anual.

Odată ce ai stabilit alocarea portofoliului, următoare etapă a creării Planului de Investiții presupune ca, pe baza ei, să identifici instrumentele financiare în care vei investi efectiv.

Nivelul de efort pe care va trebui să-l depui în această etapă diferă în funcție de abordarea asupra investițiilor aleasă. Ca o scurtă recapitulare, dacă optezi să investești în instrumente financiare individuale va trebui să depui mult mai mult efort decât dacă optezi pentru un portofoliu de ETF-uri. Iar ca să-ți faci o idee, dă-mi voie să-ți dau un exemplu.

Pentru a obține o diversificare rezonabilă, un portofoliu alcătuit din instrumente financiare individuale ar trebui să aibă în jur de 30 de componente. Însă pentru a ajunge acolo, s-ar putea să fie nevoie să analizezi câteva sute.

În schimb, pentru a obține o diversificare rezonabilă, un portofoliu alcătui din ETF-uri are nevoie de undeva între 3 și 6 astfel de fonduri. Iar, pe lângă faptul că analiza pe care trebuie să o faci este mult mai puțin solicitantă, și numărul de ETF-uri pe care ar putea fi nevoie să-l analizezi este de doar câteva zeci.

Ultima etapă a construirii Planului de Investiții presupune să stabilești clar suma pe care o vei investi lunar sau anual, cât de des vei face investițiile, la ce dată, cum vei aborda investițiile cu o sumă mai mare de bani, și alte aspecte de ordin logistic.

Bun! Acum că ai un Plan de Investiții bine conturat după care te poți ghida, te apropii de momentul primei tale investiții. Dar, ca să ajungi acolo ai nevoie de un intermediar care să-ți ofere acces către Bursă.

Iar Pasul 3 diferă în funcție de instrumentele financiare în care alegi să investești.

Pasul 3: Îți deschizi un cont la un intermediar

Dacă alegi să investești prin Fonduri de Investiții tradiționale, tot ce ai de făcut este să mergi la administratorul fondului respectiv și să semnezi un contract de adeziune.

Ulterior ei te vor ajuta să transferi bani din contul tău bancar către contul lor colector. Iar apoi, la finalul zilei, vor converti banii investiți în unități de fond.

În schimb, dacă alegi să cumperi acțiuni, obligațiuni sau ETF-uri ai nevoie de un broker.

Brokerul este un intermediar care facilitează legătura dintre investitorii care vor să cumpere și cei care vor să vândă instrumente financiare listate la bursă. Iar, pentru acest serviciu, de obicei, se percepe un comision de tranzacționare.

Când vine vorba de alegerea brokerilor ideea este următoarea: „Îți deschizi cont la un broker care are în ofertă instrumentele financiare care te interesează. Nu îți deschizi cont la un broker și apoi începi să investești în funcție de ce au ei în ofertă”.

Procesul de deschidere a unui cont la un broker este destul de simplu:

 1. Completezi o cerere pentru deschiderea contului și treci prin procedura de cunoaștere a clientului.
 2. Ulterior, datele tale sunt verificate de un angajat al brokerului.
 3. Dacă totul este în regulă, cererea de deschidere a contului este aprobată iar Contul tău de Investiții este activat.

Pasul 4: Alimentezi Contul de Investiții

Bineînțeles, ca să poți Investi la Bursă, ai nevoie de bani. Așa că, odată ce Contul tău de Investiții este activat, următorul pas va fi să-l alimentezi cu banii pe care vrei să-i investești.

Procesul este destul de simplu întrucât majoritatea brokerilor acceptă să depui bani în contul de investiții cu cardul sau prin transfer bancar.

Una din recomandările mele la acest pas ar fi să identifici metoda de alimentare a Contului de Investiții cu cele mai mici costuri. De exemplu, eu îmi alimentez Conturile de Investiții doar prin transfer bancar ca să nu plătesc nici un comision.

Pasul 5: Lansezi un ordin de cumpărare

Ultimul pas pe care trebuie să-l faci ca să investești efectiv este să lansezi un ordin de cumpărare. El reprezintă o instrucțiune pe care i-o transmiți brokerului prin care îi spui câte bucăți din instrumentul financiar X vrei să cumperi, și la ce preț.

Odată ce ai lansat ordinul de cumpărare, brokerul va căuta un investitor care deține instrumentele financiare pe care tu le vrei, și este dispus să vândă la prețul oferit de tine. Când cererea și oferta sunt compatibile are loc magia. Banii pleacă din Contul tău de Investiții, instrumentele financiare intră în portofoliul tău, iar tu primești o notificare că ordinul s-a executat.

În funcție de numărul de instrumente financiare în care investești, trebuie să repeți procesul ăsta pentru fiecare în parte.

Felicitări!… Tocmai ai făcut prima ta Investiție la Bursă! De acum începe partea mea simplă.

Pasul 6: Repeți procedeul lună de lună

Dacă în momentul de față dispui de o sumă foarte mari de bani, ai putea spune că asta e tot ce trebuie să faci. Cumperi o serie de instrumente financiare odată și le păstrezi cât de mult posibil. Iar astfel obții beneficii de pe urma dividendelor, dobânzilor, și a aprecierii valorii.

Însă, pentru majoritatea oamenilor lucrurile nu stau așa. Pentru ei Investițiile la Bursă reprezintă un proces. Investești în fiecare lună un procent din venit și cumperi active pe care vrei să le păstrezi cât mai mult. Preferabil pe viață.

Ideea este să acumulezi suficiente active generatoare de venit pasiv astfel încât, la un moment dat, venitul obținut de pe urma lor să înlocuiască complet venitul pe care-l obții din activitatea de zi cu zi. Iar astfel să te poți retrage din activitate indiferent de vârsta la care ești.

De aceea, ca să devii un investitor de succes, în fiecare lună trebuie să cumperi câteva bucăți din instrumentele financiare pe care le-ai selectat. Evident, în timp poți să faci schimbări. În funcție de cum evoluează situația ta financiară și personală. Dar în principiu investești în aceleași până când ajungi să poți trăi exclusiv de pe urma lor.

Cuvinte de încheiere

După cum observi ca să ajungi să Investești la Bursă trebuie să treci printr-un proces. Dacă vrei să o faci corect, trebuie să parcurgi niște etape și să-ți faci un plan personalizat care să-ți ofere încredere, liniște și să te facă să te simți mulțumit. Nu e nici cel mai ușor lucru, dar nici cel mai complicat.

E adevărat, poți să Investești la Bursă doar copiind ce fac alții. Însă asta n-o să-ți ofere niciodată încrederea și siguranța necesară pentru a respecta un plan pe termen lung. Pentru că n-o să înțelegi cu adevărat ce se întâmplă cu portofoliul tău.

Anul ăsta se vor împlini 8 ani de când am început să Investesc la Bursă. Și am făcut-o și achiziționând instrumente financiare individuale, și prin intermediul Fondurilor de Investiții și a ETF-urilor.

Dar am descoperit că acestea din urmă sunt preferatele mele întrucât se mulează cel mai bine pentru obiectivelor mele financiare și sunt cele mai potrivite pentru personalitatea mea.

Odată ce am făcut munca de cercetare inițială și le-am ales pe cele mai potrivite pentru mine, partea de investiții efective lunare nu-mi ia mai mult de 20-30 de minute pe lună.

La asta se adaugă câteva ore în care citesc rapoartele anuale publicate de administratorii ETF-urilor ca să înțeleg motivele pentru care ele au performat într-un anumit mod.

Asta îmi permite să am mai mult timp ca să-mi desfășor activitatea de zi cu zi, pentru câteva hobby-uri, pentru a mă întâlni cu prietenii, familia, ș.a.m.d.

Dacă ești începător în ceea ce privește investițiile, și ai vrea să ai parte și de un ghid care să-ți arate de la A la Z cum să aplici pașii pe care i-am menționat în acest videoclip astfel încât să eviți cele mai costisitoare greșeli pe care le poți face, te invit să arunci un ochi peste Cursul meu de Investiții în ETF-uri destinat ÎNCEPĂTORILOR.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

One Response

 1. Mesajul tau ofera cititorilor o intelegere clara si detaliata despre ce inseamna sa investim la Bursa. Felicitari pentru acest articol si recomand cu caldura altor cititori sa urmareasca pas cu pas instructiunile tale. Sunt convins ca isi vor aduce aminte cu bucurie de aceste informatii si le vor folosi pentru a face alegeri avantajoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *