Investițiile nu o să te facă BOGAT... Probabil

Investițiile nu o să te facă BOGAT... Probabil

Zilele trecute ascultam un podcast unde a fost invitat un domn din România care are o situație financiară foarte bună.

La un moment dat, gazda podcast-ului l-a întrebat ce înseamnă, în viziunea sa, „Să fii bogat în România anului 2022”?

Iar invitatul a răspuns că: El s-a considerat bogat atunci când și-a permis să cumpere orice și-a dorit, fără să se uite la cât costă.” Un răspuns foarte similar cu cel oferit de Ion Țiriac cu ceva ani în urmă.

Pornind de la ideea asta, astăzi vreau să facem o comparație între ce înseamnă să fii bogat, conform definiției oferite de domnul respectiv, și ce înseamnă să fii Liber Financiar. De asemenea, vreau să-ți explic de ce eu consider că sunt șanse foarte mici ca investițiile să te facă bogat, însă sunt șanse foarte mari să-ți ofere Libertatea Financiară. Iar la final, îți voi prezenta și de ce, în funcție de valorile tale, Libertatea Financiară s-ar putea să fie mai mult decât suficientă.

Poți să urmărești și videoclipul unde explic dacă investițiile te vor face bogat sau nu:

Ce înseamnă să fii bogat?

Pe baza răspunsului oferit de domnul respectiv, a fi bogat înseamnă să intri într-un magazin Gucci sau Louis Vuitton, să vezi ceva care-ți place, să-l probezi și să pleci cu el acasă. Fără să te uiți la prețul de pe etichetă sau să-ți pui problema „Cât costă?”.

Tot în categoria asta ar intra să-ți cumperi o mașină de peste 100.000 EUR cu banii jos, doar pe baza faptului că-ți place cum arată și are motor mare. Fără să iei în calcul și costurile de mentenanță pe care le presupune deținerea unei astfel de mașini.

Sau să mergi într-o vacanță și să plătești 10.000 EUR/noapte doar pentru cazare pentru că e fix pe plajă și ți-a plăcut foarte mult cum arăta în poze.

Stilul ăsta de viață corespunde cu A Cincea Treaptă a Independenței Financiare pe care eu am numit-o Abundența Financiară.

În schimb, să fii Liber Financiar înseamnă total altceva.

Ce înseamnă să fii Liber Financiar?

Libertatea Financiară este A Patra Treaptă a Independenței Financiare. Iar a fi Liber Financiar înseamnă să obții suficient venit pasiv astfel încât să te poți retrage din activitate oricând dorești și să-ți păstrezi exact același stil de viață ca și până atunci.

Drept urmare, dacă atingi Libertatea Financiară nu vei putea să-ți cumperi mașini de lux, haine la 1.000 EUR bucata, sau să mergi în vacanțe extravagante. Mă rog, cel puțin dacă nu făceai asta nici până atunci.

În realitate, vei putea face exact aceleași lucruri ca și înainte. Doar că vei avea mai mult timp la dispoziție pentru ele și mai puține restricții.

Cel mai probabil, investițiile nu o să te facă bogat…

Deși pe scara Independenței Financiare între Libertatea Financiară și Abundența Financiară nu este decât o treaptă, după cum ai putut să observi, între ele este o diferență destul de mare.

Nu am o cifră exactă, însă estimez că pentru a avea un stil de viață bogat ai nevoie de o avere netă de minim 50 de milioane de EUR. Asta ți-ar genera un venit anual din investiții de cel puțin 2.000.000 EUR. Iar astfel ai putea da 100.000 EUR doar pe cazare atunci când mergi în concediu fără să te intereseze.

Făcând o comparație obiectivă între ce înseamnă să fii bogat și ce înseamnă să fii Liber Financiar, poți să-ți dai seama destul de clar că, în marea majoritate a cazurilor, investițiile nu pot să te facă bogat.

Investind 10%, 15%, sau 25% din venitul tău anual, îți va fi aproape imposibil să ajungi la un portofoliu de 50 de milioane de euro pe durata vieții tale. Drept urmare, ca să ajungi acolo, în principiu ai două opțiuni.

Fie ajungi pe o poziție de conducere într-o companie foarte mare, unde câștigi câteva milioane de EUR pe an și investești 90% din venitul tău. Asta îți va permite ca în 10 ani să investești suficienți bani ca să devii bogat.

Fie îți construiești o afacere de succes de la zero pe care, fie o vinzi în schimbul unei sume foarte mari de bani, fie o sistematizezi și angajezi pe altcineva să se ocupe de conducerea ei. Iar tu rămâi doar asociat și te bucuri de dividendele generoase dobândite anual.

Oricare dintre cele două opțiuni este posibilă. Atâta timp cât ești dispus să faci tot ce este necesar pentru a ajunge acolo.

Investițiile îți pot aduce Libertatea Financiară

Acum s-ar putea să te întrebi: „Ovidiu, dacă investiții nu mă vor face bogat, ce rost mai are să le fac?”. Iar răspunsul meu la întrebarea ta ar fi: „Pentru că investițiile îți pot aduce Libertatea Financiară.”

Matematic vorbind, dacă investești un procent de minim 10% din venitul tău într-un Portofoliu diversificat de ETF-uri de tip Indice, și le acorzi suficient timp, ai șanse foarte mari să atingi Libertatea Financiară.

Iar cu cât procentul din venit pe care-l investești este mai mare cu atât ai șanse să ajungi acolo mai repede.

Ai nevoie să fii BOGAT ca să fii fericit?

O ultimă întrebare la care aș vrea să răspundem în acest videoclip este: „Trebuie să fii bogat ca să fii fericit?”

Pentru a răspunde la ea, prima dată dă-mi voie să-ți prezint rezultatele unui studiu făcut de Daniel Kahneman și Angus Deaton de la Universitatea Princeton. Ei au intervievat 1.000 de persoane din SUA și i-au rugat să evalueze bunăstarea lor emoțională, adică într-o oarecare măsură fericirea, și calitatea vieții lor de zi cu zi.

Studiul a arătat că bunăstarea emoțională crește în același ritm cu venitul doar până la pragul de 75.000 USD. După ce se depășește pragul respectiv, unde toate nevoile și marea majoritate a dorințelor sunt îndeplinite, banii nu mai au același efect asupra fericirii resimțite.

Studiul a fost făcut în 2010. Iar la momentul respectiv, pragul de 75.000 USD reprezenta cu 50% mai mult față de venitul median anual al unei gospodării din SUA. Drept urmare, dacă ar fi să extrapolăm datele pentru 2021, pragul respectiv ar fi în jurul a 107.000 USD.

Într-o oarecare măsură, ideea asta a fost transmisă și de invitatul podcast-ului. El a recunoscut că nu a simțit o bucurie de 100 de ori mai mare când și-a crescut averea de 100 de ori.

Da, și-a permis câteva lucruri mai scumpe. Dar asta nu s-a comparat cu sentimentul de mulțumire pe care l-a resimțit când și-a revenit după ce a pierdut tot și nu mai era îngrijorat de faptul că nu are bani ca să mănânce.

În plus, a mărturisit că lucrurile și activitățile care i-au oferit cea mai multă bucurie au fost gratuite, sau nu au costat foarte mult.

Cum s-ar traduce asta pentru cineva din România?

În România nu cred că s-a făcut un astfel de studiu încă. Sau cel puțin eu nu l-am descoperit până acum. Așa că m-am gândit să estimez care ar fi în România pragul peste care banii nu mai au același efect asupra bunăstării emoționale resimțite.

Repet, ăsta nu este un studiu științific. Este doar o estimare făcută pe baza unor date strânse din mai multe surse.

Din păcate, pe site-ul INS nu am găsit o statistică oficială cu privire la salariul median din România. Așa că, pentru a-l calcula, am folosit informațiile puse la dispoziție de Banca Mondială.

Conform Băncii Mondiale, venitul median anual al unei gospodării din România este de 5.206 dolari internaționali. Cu mențiunea că dolarii internaționali nu sunt echivalentul nici unei valute reale precum USD, sau EURO.

Însă, pornind de la venitul median anual al unei gospodării din SUA în 2021, și folosind venitul median echivalent aproximativ exprimat în dolari internaționali, am calculat cam cât ar fi venitul median anual al unei gospodării din România.

Iar astfel am descoperit că, pe baza datelor oferite de Banca Mondială, venitul median anual al unei gospodării din România ar fi în jurul valorii de 19.000 USD. Adică, la un curs de 4,5 RON pentru 1 USD, aproximativ 86.000 RON. Ceea ce s-ar traduce într-un venit median lunar 3.583 RON. Ceea ce pare rezonabil luând în considerare condițiile economice din România.

Așadar, pornind de la valorile prezentate mai devreme, și respectând aceleași proporții ca și cazul studiului de la Universitatea Princeton, putem estima că pragul peste care bunăstarea emoțională nu mai crește în aceeași proporție cu banii câștigați pentru cineva din România ar fi undeva la 130.445 RON. Adică 10.870 RON pe lună.

Dacă mă întrebi pe mine, mi se pare complet rezonabil. Iar dacă întrebi persoanele din cercul tău de apropiați, probabil majoritatea ar spune că ar fi mulțumiți cu un astfel de câștig lunar. Cel puțin așa a reieșit dintr-un sondaj pe care eu l-am făcut pe YouTube.

În general, în România, un astfel de venit îți permite să-ți asiguri toate nevoile de bază. Și în același timp îți permite și să ieși în oraș în mod regulat, și să mergi într-o vacanță, și să-ți cumperi niște gadget-uri care-ți plac, ș.a.m.d. Nu o să ai un stil de viață foarte luxos, dar va fi un stil de viață confortabil.

Iar dacă obții venitul ăsta după ce ți-ai plătit toate datoriile pe care le ai, sunt șanse mari să fii foarte mulțumit cu un venit de 10.000 – 11.000 RON/lună. Iar ce obții peste va fi doar un bonus care, deși te va bucura, nu va multiplica în mod semnificativ bunăstarea emoțională resimțită.

Cuvinte de încheiere

Sunt două idei principale cu care aș vrea să rămâi din acest videoclip. Prima este faptul că bogăția nu ține de un număr.

Dacă ești o persoană care este mulțumită cu o mașină de 5.000 EUR care te duce din punctul A în punctul B, dar pui mai mult preț pe faptul că ai timp 2 ore în fiecare zi pe care să le dedici unui hobby, poți să petreci câteva ore în fiecare zi cu copilul tău ajutându-l la teme sau jucându-te cu el, în fiecare săptămână îți permiți să organizezi un date night cu soția/soțul, și în fiecare weekend poți organiza un grătar în care să te vezi cu prietenii cei mai apropiați, s-ar putea să te simți mai bogat decât cineva care are 10 mașini de lux în garaj, dar muncește 12 – 14 ore pe zi și, deși îi place să conducă, nu prea are timp să meargă cu ele întrucât stă foarte mult la birou. E o chestiune ce ține de a te cunoaște cât mai bine pe tine și care sunt valorile tale în viață.

A doua idee este faptul că, deși cel mai probabil investițiile nu te vor face bogat în sensul tradițional, dacă sunt făcute cu cap și răbdare, ele îți pot asigura Liniștea Financiară. Iar acea sumă de bani lunară care-ți asigură un stil de viață confortabil s-ar putea să-ți ofere mai mult acces la cea mai importantă resursă pe care o avem, și anume timpul.

Iar dacă vrei să vezi cum ai putea și tu să începi să investești și să-ți construiești un Portofoliu de Investiții diversificat cu ajutorul ETF-urilor de tip Indice poți să arunci o privire peste Cursul meu de Investiții destinat ÎNCEPĂTORILOR.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *