Dividendele NU MAI AU SENS din punct de vedere fiscal

În ultimele luni am observat un trend. Din ce în ce mai mulți oameni au început să-și construiască Portofolii de Investiții axate pe companii plătitoare de dividende. Și înțeleg perfect de ce se întâmplă asta.

Investițiile în companii care distibuie dividende au un anumit farmec. Prin faptul că primești ceva în schimbul banilor pe care-i investești, și vezi niște rezultate clare în Contul de Investiții, ai mai multă încredere că ce ai făcut este bine.

Cu toate astea, unul dintre puținele lucruri pe care le putem controla cu adevărat atunci când investim îl reprezintă taxele pe care le plătim autorităților. Iar datorită modificărilor legislative care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, sunt multe situații în care Portofoliile de Investiții concentrate pe companii plătitoare de dividende nu mai au sens din punct de vedere fiscal.

Drept urmare, astăzi îți voi prezenta câteva astfel de situații ca să vezi de ce este foarte important să analizezi și partea fiscală atunci când îți stabilești strategia și tipurile de instrumente financiare pe care le vei adăuga în Portofoliul de Investiții. Iar pe lângă asta, îți voi prezenta și cum ai putea aborda lucrurile astfel încât să-ți optimizezi fiscal portofoliul.

Pentru ca lucrurile să fie mai clare, am decis să împart articolul în două secțiuni.

În prima vom discuta despre impactul fiscal al investițiilor în companii sau ETF-uri plătitoare de dividende atunci când te afli în Faza de Acumulare.

Iar în a doua vom discuta despre impactul fiscal atunci când te afli în Faza de Distribuire.

Așadar, să dăm drumul la treabă!

Dacă vrei să urmărești varianta VIDEO a acestui articol, apasă pe link-ul de mai jos.

Scoți bani din Investiții în Faza de Acumulare

Principalul motiv pentru care dividendele nu mai au sens din punct de vedere fiscal în Faza de Acumulare este faptul că ești forțat să scoți bani din investiții. Dă-mi voie să-ți explic.

Când investești pe termen lung gândirea cu care pornești călătoria este următoarea:

„Am o sumă de bani disponibilă în fiecare lună de care nu am nevoie ca să trăiesc acum. Așa că sunt dispus să o plasez în niște active care pot să-mi aducă niște randamente bune și să nu mă ating de banii respectivi o perioadă lungă de timp.”

Ei bine, deși tu ai spus că nu ai nevoie de banii respectivi o perioadă lungă de timp, atunci când investești în companii sau ETF-uri care distribuie dividende, ești forțat să retragi anual un procent din acele investiții. Iar apoi să-i reinvestești.

Și, ca să înțelegi mai bine de ce asta nu este în avantajul tău, hai să luăm următorul exemplu.

Să presupunem că investești la începutul anului 10.000 RON într-o companie care distribuie dividende. Pe parcursul anului te bucuri de o apreciere de 15%. Drept urmare, valoarea portofoliului tău ajunge la 11.500 RON.

Dar, la următoare Adunare Generală a Acționarilor (AGA) se votează distribuirea unui dividend brut de 1,5 RON/acțiune.

La prima vedere s-ar putea să spui: „Ce tare!”. Dar în realitate nu ar trebui să te bucuri. Pentru că tot câștigul tău a fost transformat în mod forțat în numerar.

Când are loc o distribuire de dividende, la data ex-dividend, adică momentul în care noii investitori nu mai au dreptul la dividendul anunțat, prețul acțiunii se corectează cu valoarea dividendului. Așa că acum tu deții acțiuni în valoare de 10.000 RON și cash în valoare de 1.500 RON pe care trebuie să-l reinvestești.

Dacă lucrurile ar fi atât de simple, n-ar fi cel mai rău lucru. Ar trebui doar ca în aceeași zi să te loghezi în Contul de Investiții și să cumperi din nou acțiuni la compania respectivă.

Însă data ex-dividend, și data la care este plătit efectiv dividendul către acționari, nu coincid. Așa că, până în momentul în care tu primești efectiv numerarul în Contul de Investiții, sunt șanse ca prețul acțiunii să fie mai mare decât în ziua ex-dividend. Iar astfel, cu banii respectivi reușești să cumperi mai puține acțiuni.

Dividendele sunt impozitate la sursă

Însă al doilea motiv pentru care dividendele nu mai sens din punct de vedere fiscal în Faza de Acumulare este faptul că ele sunt impozitate la sursă.

Dacă ne întoarcem la exemplul nostru, și presupunem că avem de-a face cu o companie din România, dividendele vor fi impozitate în mod automat cu 8%.

Așadar, în realitate, după distribuirea dividendelor ajungi să deții 10.000 RON sub formă de acțiuni și doar 1.380 RON în numerar. Bani de care oricum nu ai nevoie acum așa că îi reinvestești. Însă, prin această simplă operațiune, tocmai ai cedat 8% din câștigul tău în favoarea statului.

Dacă faci asta pe termen scurt, nu e o tragedie. Dar repetă procesul ăsta anual timp de 20, 25 sau 30 de ani și o să vezi că suma pe care o plătești de-a lungul anilor sub formă de taxe este semnificativă. Iar asta afectează valoarea finală a Portofoliului tău de Investiții.

Iar lucrurile stau exact la fel și atunci când investești în ETF-uri care distribuie dividende. 

Dividendele plătite de companiile aflate în portofoliul fondului sunt impozitate la sursă în țara în care ele își au rezidența fiscală. Iar apoi, sunt impozitate încă o dată atunci când ETF-ul le distribuie către investitorii individuali.

Din nou, dacă investești pe termen lung, operațiunea asta nu te avantajează. Pentru că plătești impozite pentru niște bani de care nu ai nevoie în prezent.

Cum eviți povara fiscală a dividendelor în Faza de Acumulare

Așadar, ce poți face ca să eviți povara fiscală a dividendelor când te afli în Faza de Acumulare? Ei bine, în funcție de instrumentele financiare folosite soluția arată diferit.

Dacă vrei să-ți construiești Portofoliul de Investiții achiziționând acțiuni individuale, soluția ar fi să te concentrezi pe companii care nu plătesc dividende. În felul ăsta, tot câștigul tău provine din aprecierea valorii. Iar el nu este impozitat până când nu vinzi efectiv acțiuni din portofoliul tău.

În ambele cazuri asta înseamnă că ar trece mult timp până când ai plăti primul tău impozit pe câștig.

În schimb, dacă investești pe termen lung în ETF-uri de tip Indice, și folosești brokeri domiciliați sau cu sediu permanent în România, soluția ar fi să optezi pentru ETF-uri cu Acumulare. Chiar dacă dividendele sunt impozitate la sursă atunci când sunt distribuite de companiile individuale, ele nu ajung în contul tău de la broker. Așa că nu sunt impozitate și aici.

Bineînțeles, aceste prevederi se aplică rezidenților din România. Dacă ești rezident fiscal în altă țară, lucrurile pot sta complet diferit.

Acum hai să analizăm și ce impact fiscal au dividendele asupra investițiilor tale dacă te afli în Faza de Distribuire. Adică atunci când retragi bani din portofoliu ca să trăiești.

Din nou, la cum arată acum Codul Fiscal un portofoliu care distribuie dividende nu are sens.

Cota de impozitare mai mare

În primul rând, cota de impozitare este mai mare. După cum am menționat și mai devreme, în România cota de impozitare pentru veniturile din dividende este de 8%. În schimb, pentru câștigurile din transferul titlurilor de valoare păstrate peste 365 de zile și făcute prin brokeri domiciliați sau cu sediu permanent în România, cota de impozitare este de 1%.

Spre exemplu, hai să presupunem că ai nevoie de echivalentul a 24.000 EUR/an ca să poți trăi confortabil.

Ca să rămâi cu suma netă de 24.000 EUR, Portofoliul tău de Investiții ar trebui să genereze un dividend brut de 27.653 EUR. În consecință, ai plăti un impozit pe dividende de 2.213 EUR, la care se adaugă CASS-ul de 7.200 RON (1.440 EUR).

În schimb ca să obții exact aceeași sumă netă din vânzarea de instrumente financiare, presupunând că ponderea câștigului este 75% din suma retrasă, ar trebui să vinzi din portofoliu doar 25.633 EUR. Astfel, plătești un impozit pe câștigul de capital de doar 193 EUR, la care se adaugă CASS-ul de 7.200 RON (1.440 EUR).

Ca beneficiu suplimentar, asta ar însemna și nevoia de a strânge o sumă mai mică în Portofoliul de Investiții. Lucru care atrage cu sine și o retragere din activitate mai rapidă.

Drept urmare, dacă unul din obiectivele tale este să rămâi cu cât mai mulți bani în Portofoliul de Investiții și să plătești cât mai puține taxe, atunci un portofoliu axat pe companii sunt ETF-uri plătitoare dividende nu este cea mai bună opțiune.

S-ar putea să plătești un impozit mai mare decât îți dorești

Al doilea motiv pentru care un portofoliu care distribuie dividende nu mai are sens din punct de vedere fiscal nici când te retragi din activitate, este faptul că s-ar putea să plătești un impozit pe dividend mai mare decât îți dorești.

Revenind la exemplul anterior, tu ai nevoie de un venit net de 24.000 EUR/an ca să trăiești confortabil.

Însă, după cum am prezentat și într-un articol anterior, tu nu ai absolut niciun control asupra dividendelor pe care le primești. Într-un an ele pot fi mai mari, iar în altul mai mici.

Dacă tu primești într-un an dividende nete în valoarea de 30.000 EUR tu ai plătit automat 2.609 EUR sub formă de impozit. Bani pe care nu-i mai recuperezi.

Din cei 30.000 EUR, scazi 1.440 EUR pentru CASS și păstrezi 24.000 EUR într-un Cont Curent pentru cheltuielile pe care urmează să le faci în următorul an.

Drept urmare, va trebui să investești înapoi 4.560 EUR. Pentru că, dacă nu faci asta, ai retrage un procent prea mare din Portofoliul de Investiții și ar crește riscul să rămâi fără bani fix în ultimii ani ai perioadei de retragere din activitate.

O opțiune ar fi să investești în Titluri de Stat care, la acest moment, oferă câștiguri neimpozabile. Dar s-ar putea ca randamentele respective să nu te mulțumească.

Iar dacă investești în instrumente taxabile, câștigurile generate de cei 4.560 EUR vor fi din nou impozitate. Și astfel, povara fiscală va fi și mai mare.

În schimb, dacă deții instrumente financiare care nu distribuie dividende și trebuie să vinzi din ele ca să obții banii necesari pentru a trăi, ai mult mai mult control. Poți calcula exact cât trebuie să vinzi ca să rămâi cu un venit net de 24.000 EUR/an. Și astfel nu plătești un impozit mai mare în mod inutil.

Cuvinte de încheiere

Până în 2022 deținerea de companii sau ETF-uri care plătesc dividende în portofoliu avea mai mult sens din punct de vedere fiscal. Cota de impozitare era jumătate (5%) din cea percepută pentru câștigul obținut din vânzarea de instrumente financiare (10%).

Însă în prezent, lucrurile nu mai stau așa. Odată cu diminuarea cotei de impozitare de la 10% la 1% dacă investești pe termen lung și folosești brokeri domiciliați sau cu sediul permanent în România, și cu mărirea impozitului pe dividende la 8%, lucrurile s-au întors la 180 de grade

Ce am vrut să subliniez cu acest articol este faptul că impozitele pe care urmează să le plătești de pe urma câștigurilor din investiții trebuie luate în considerare atunci când îți construiești strategia. Și trebuie să privești lucrurile din mai multe perspective ca să te asiguri că ai identificat cea mai bună opțiune pentru tine.

La cum arată Codul Fiscal din România în prezent, dacă investești pe termen lung, ideal ar fi să incluzi în portofoliu doar companii și ETF-uri care nu distribuie dividende. Ca să nu plătești impozit până când nu le vinzi efectiv și să beneficiezi de o cotă de impozitare mai redusă.

Dar în realitate, știm cu toții că asta nu este întotdeauna fezabil.

Dacă vrei să investești într-o anumită companie și ea distribuie dividende, nu ai ce face. Nu poți să refuzi dividendul pentru că nu te avantajează fiscal. Aștepți să-ți intre banii în cont și îi reinvestești.

La fel faci și dacă vrei să investești într-un anumit ETF dar el este disponibil doar în varianta cu distribuire. În cazul ăsta va trebui să-ți asumi faptul că vei pierde niște bani din cauza distribuirilor de dividende și să fii împăcat cu asta.

Evident, construirea unui Portofoliu de Investiții este o chestiune care diferă de la persoană la persoană. Și fiecare trebuie să găsească o strategie de care se poate ține pe termen lung.

Însă, dacă până acum nu erai decis care abordare ar fi mai optimă din punct de vedere fiscal, sper că articolul meu ți-a oferit ceva mai multă claritate.

Ovidiu

P.S. Dacă vrei să înveți cum să-ți construiești un Portofoliu de Investiții personalizat îți recomand să arunci un ochi peste Cursul meu de Investiții în ETF-uri destinat ÎNCEPĂTORILOR. În cadrul lui îți arăt pas cu pas ce trebuie să faci ca să-ți alcătuiești un portofoliu potrivit nevoilor tale și cum să-l automatizezi cât mai mult astfel încât gestionarea lui să nu-ți ia mai mult de 30 de minute pe lună. Pentru mai multe detalii, APASĂ AICI.

P.S.S. De asemenea, nu uita că poți să primești o ACȚIUNE GRATUITĂ în valoare de până la 100 EUR de la Trading 212 dacă folosești codul promoțional OVIDIU după ce te înregistrezi.

Nu în ultimul rând, dacă vrei să vezi care sunt principalele dezavantaje ale strategiei dividendelor, citește și acest articol.

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *