Polițele de asigurare sunt precum o vestă de salvare. Sunt puțin incomode atunci când nu avem nevoie de ele, dar atunci când avem nevoie de ele, suntem mai mult decât…
Polițele de asigurare sunt precum o vestă de salvare. Sunt puțin incomode atunci când nu avem nevoie de ele, dar atunci când avem nevoie de ele, suntem mai mult decât recunoscători pentru faptul că le-am cumpărat. Fără polițe de asigurare potrivite am putea fi la un pas de înec într-o mare de datorii cauzate de evenimente neașteptate precum o daună totală la mașină, o boală gravă sau un incendiu.
Cu toții muncim din greu pe parcursul vieții pentru a ne construi averea și a avea o viață liniștită din punct de vedere financiar. Scopul unei polițe de asigurare este să protejeze investițiile pe care le facem, să ne protejeze veniturile și să aibă grijă de cei dragi atunci când nu vom mai fi alături de ei.
Cu toate acestea, deși sunt o parte esențială a liniștii noastre financiare, polițele de asigurare sunt un subiect complicat și câteodată incomod. Din acest motiv, m-am gândit să fac o listă cu 5 tipuri de polițe de asigurare care nu ar trebui să lipsească din portofoliul nici unui individ.
1. Asigurare medicală facultativă
Asigurarea medicală este una dintre cele mai importante tipuri de asigurare pe care trebuie să le aveți. Dacă sunteți sănătoși, puteți să munciți, să câștigați bani și să vă bucurați de viață. Dacă ar fi să vă îmbolnăviți grav sau să suferiți un accident fără a fi asigurat, s-ar putea să vă găsiți în situația de a nu vă permite tratamentul sau spitalizarea.
În România, majoritatea oamenilor (75%) sunt asigurați medical. Dintre aceștia, 93% sunt asigurați doar prin intermediul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Din păcate, fondurile insuficiente ale acestei instituții împiedică accesul la servicii medicale de calitate. Nu este foarte plăcut să ai nevoie de o injecție antitenos și să fii informat că nu există pe stoc, sau să fii programat pentru analize peste 3 luni deoarece nu mai sunt fonduri.
Soluția pentru a evita astfel de situații o reprezintă asigurările medicale facultative. Prin intermediul unui astfel de abonament, pacientul are acces la servicii de medicină primară, prevenție și educație medicală mult mai rapid. Majoritatea companiilor multinaționale oferă astfel de abonamente pentru angajații lor iar investigațiile incluse pot fi destul de complexe (CT-uri, RMN-uri, analize complete de sânge). În unele situații, abonamentele acoperă servicii medicale și pentru parteneri ceea ce poate fi un beneficiu major.
Dacă angajatorul nu oferă astfel de beneficii sau sunteți liberi întreprinzători, va trebui să semnați un contract de asigurare medicală individual. Există destul de multe clinici private care oferă astfel de abonamente. Tot ce trebuie să faceți este să o identificați pe cea care oferă cea mai bună acoperire în raport cu prețul.
2. Polițe de asigurare de viață
Mulți dintre noi nu iau asigurarea de viață în serios. Un studiu al Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) a evidențiat că ponderea asigurărilor de viață în total prime brute subscrise nu depășește 18%. Motivul principal pentru această rată scăzută este faptul că mulți dintre noi nu știu la ce ajută.
Principalul scop al acestui tip de asigurare este să înlocuiască venitul pierdut în cazul unui deces. Puneți-vă următoarea întrebare: Dacă eu mor pe neașteptate, cum s-ar descurca familia să plătească cheltuielile lunare fără venitul meu? În momentele de suferință și doliu, ultimul lucru de care ar trebui să se îngrijoreze familia este cum se vor descurca din punct de vedere finaciar în absența voastră. O asigurare de viață la termen cu o sumă asigurată egală cu venitul vostru anual înmulțit cu 10 sau 12 vă protejează familia astfel încât să nu-și facă griji că nu vor avea ce pune pe masă, sau vor pierde locuința.
Dacă nu aveți deja una, asigurarea de viață ar trebui să fie o prioritate pentru voi deoarece oferă o siguranță de neprețuit pentru familia voastră.
Persoanele care sunt singure și nu au persoane care să depindă de venitul lor, pot amâna încheierea unui contract de asigurare de viață. Cu toate acestea, aș recomanda semnarea lui cât mai repede deoarece cele mai bune prime de asigurare le opțineți când sunteți tineri.
3. Polițe de asigurare în caz de invaliditate permanentă
Asigurarea în caz de invaliditate permanentă vă protejează împotriva pierderii venitului atunci când nu mai puteți lucra pentru o perioadă mai lungă de timp datorită unui accident sau a unei boli survenite în urma unui accident. Conform unui studiu al Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 25% din tinerii de azi (20-29 ani) vor deveni invalizi înainte de vârsta pensionării (67 ani).
Aceste statistici sunt prea riscante pentru a neglija o astfel de asigurare. Dacă vă aflați în perioada vieții în care câștigați foarte bine, o invaliditate permanentă vă poate deraia visul de a deține o casă sau a oferi copiilor o educație bună. Cu alte cuvinte, încheiați o astfel de asigurare.
4. Polițe de asigurare pentru locuință
În România, orice proprietar este obligat să încheie o poliță de asigurare împotriva dezastrelor naturale. Prima anuală pentru o astfel de poliță este de 10 sau 20 de EUR pe an însă riscurile acoperite sunt limitate: cutremur, inundații și alunecări de teren. Pentru a vă proteja și de alte posibile evenimente (incendii, furt, inundații de la vecini) va trebui să încheiați o asigurare completă pentru locuință.
Asigurarea de locuință este obligatorie pentru toți oamenii care își achiziționează o locuință prin intermediul unui credit imobiliar. Dacă împrumutați bani de la bancă pentru a vă cumpăra un apartament sau o casă va trebui să asigurați bunul achiziționat. De obicei, această asigurare este inclusă în rata lunară.
Deoarece pentru majoritatea oamenilor locuința lor este cel mai mare activ pe care îl dețin este vital ca acesta să fie protejat corespunzător.
5. Polițe de asigurare auto
O altă asigurare esențială este asigurarea de Răspundere Civilă Auto. Pentru a putea circula pe drumurile naționale este obligatoriu să dețineți acest tip de asigurare. Utilitatea RCA-ului este dovedită în momentul în care asiguratul este implicat într-un accident rutier în urma căruia au loc vătămări corporale sau pagube materiale produse din vina acestuia. Atunci, persoana păgubită primește despăgubiri din partea companiei de asigurări a celui ce a produs accidentul.
Dacă vă cumpărați o mașină în leasing sau printr-un credit cel mai probabil va trebui să încheiați și o asigurare de tip CASCO. Dacă sunteți implicați într-un eveniment rutier, RCA-ul va acoperi daunele produse altora în timp ce CASCO-ul va acoperi daunele produse asupra automobilului propriu.
Cuvinte de încheiere
Alegerea asigurării potrivite poate fi destul de dificilă însă protecția și siguranța pe care le oferă aceasta pot fi neprețuite. Atunci când vreți să încheiați o poliță de asigurare apelați la serviciile unui broker. Acesta poate căuta cea mai bună ofertă de la mai multe companii ce oferă o acoperire similară comparativ cu agenții de asigurare angajați de o companie care sunt nevoiți să vândă exclusiv serviciile lor.
Dacă sunteți interesați de mai multe detalii legat de tipurile de asigurare și care sunt cele mai potrivite pentru voi, vă invit să aruncați un ochi peste serviciul meu de Audit și Planificare Financiară. Unul dintre aspectele pe care le abordăm în cadrul lui este gestionarea riscului prin încheierea contractelor de asigurare potrivite și optimizarea costurilor de asigurare. Pentru mai multe detalii, apăsați pe acest link.
De asemenea, dacă v-a plăcut articolul și credeți că ați aflat ceva folositor din el, nu ezitați să-l arătați unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosiți.
Până data viitoare, vă urez spor la bani!
Cu prietenie,
Ovidiu
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.