Cheltuielile neașteptate, sau ceea ce considerăm noi drept cheltuieli neașteptate, apar tot timpul. Benjamin Franklin a spus acum foarte mulți ani: „Fiți atenți la micile cheltuieli. O scurgere mică poate…
Cheltuielile neașteptate, sau ceea ce considerăm noi drept cheltuieli neașteptate, apar tot timpul. Benjamin Franklin a spus acum foarte mulți ani: „Fiți atenți la micile cheltuieli. O scurgere mică poate scufunda o navă uriașă”. Dar putem adapta acest citat și atunci când ne referim la cheltuielile neașteptate.
În realitatea există destul de puține cheltuieli total neașteptate. Să aveți un fond de siguranță este o idee extraordinar de bună dar trebuie să fiți atenți la ce îl folosiți. De fiecare dată când retrageți bani din el pentru o așa zisă cheltuială neașteptată, va trebui să reîntregiți suma pe care ați stabilit-o drept plasă de siguranță. Acești bani care trebuie rambursați vor fi luați de la alte obiective cum ar fi economisirea pentru o vacanță sau plătirea datoriilor.
Aceste situații pot fi evitate dacă aveți un plan pentru aceste cheltuieli neprevăzute care vor trebui plătite la un moment dat. Iată șase cheltuieli care eu cred că pot fi prevăzute și cum să vă pregătiți pentru ele.
1. Cheltuieli cu automobilul
Cheltuielilie cu mașina implică mai mult decât combustibilul pe care îl folosiți pentru a vă deplasa. Lucrările de mentenanță cum ar fi schimburile de ulei și filtre, înlocuirea ștergătoarelor și alte verificări de rutină ar trebui să intre în categoria cheltuielilor planificate. De asemenea, există anumite reparații, precum schimbarea ambreiajului sau a plăcuțelor de frână, care vor trebui făcute la un moment dat doar că nu știți când.
Un alt lucru care ar trebui planificat este asigurarea auto obligatorie și impozitul anual. Datorită faptului că, de regulă, acestea trebuie plătite anual, nu sunt primele lucruri care vă vin în cap atunci când vă gândiți la costurile cu întreținerea mașinii.
Ca să vă pregătiți pentru astfel de cheltuieli, imaginați-vă că impozitul și asigurarea ar trebui plătite lunar. Calculați cât ar reprezenta o plată lunară pentru aceste cheltuieli bazându-vă pe sumele plătite în anul anterior și puneți deoparte acea sumă. În plus, adăugați 50 RON pe lună pentru diferite reparații.
2. Cheltuielile medicale
Cheltuielile medicale sunt adesea văzute drept neașteptate. Realitate este puțin diferită. Chiar dacă suntem perfect sănătoși, câteodată tot ne îmbolnăvim.
Nu toată lumea beneficiază de o asigurare medicală privată din partea angajatorului. Uneori, chiar dacă avem o astfel de asigurare, s-ar putea ca vizitele la doctor sau analizele recomandate să trebuiască a fi achitate din buzunarul propriu înainte de a fi rambursate.
În plus, multe dintre medicamentele prescrise sunt destul de scumpe, iar pentru a obține medicamente compensate este nevoie de încă o vizită la medicul de familie pentru a aproba rețeta. Când ești bolnav, preferi să plătești prețul întreg decât să te plimbi pe la medicul de familie după ce ai fost deja consultat. Să ai niște bani puși deoparte pentru astfel de situații este o idee foarte bună.
Pentru a începe, direcționați către un cont special echivalentul a două consultații pe care ați fi dispuși să le faceți la un cabinet particular și aproximativ încă 500 RON pentru analize și medicamente. Ideal ar fi ca de acești bani să nu aveți nevoie foarte des.
3. Cheltuielile anuale
Cheltuielile anuale par să ne ia prin surprindere când apar. Deseori uităm de ele iar apoi suntem surprinși că trebuie să le plătim. Iată o listă de cheltuieli care de regulă sunt anuale și nu lunare:
- Impozitul pe locuință;
- Asigurarea locuinței;
- Asigurări de viață anuale;
- Consultația oftalmologică anuală;
- Abonamentul de parcare anual;
- Abonamentele anuale la site-uri de divertisment (Netflix, PS Plus, Xbox LIVE Gold, etc.);
- Deratizări;
Există nenumărate lucruri pe care preferăm să le plătim anual pentru a beneficia de reduceri. Țineți cont de ele și puneți bani deoparte pentru achitarea lor. Cea mai simplă metodă pentru a face acest lucru este să împărțiți valoarea cheltuielilor anuale la 12 și să puneți acea sumă deoparte lunar.
4. Reparațiile în casă
Fie că aveți propria locuință sau locuiți în chirie, lucrurile din casă se strică. Partea mai nefericită este că unele dintre aceste lucruri pot fi destul de scumpe. Spre exemplu, un lucru care se strică destul de des este cartușul bateriilor monocomandă. Un cartuș nou costă până în 20 RON iar înlocuirea lui durează câteva minute sau câteva ore (depinde cât ești pe priceput). În același timp o mică reparație cum ar fi înlocuirea paletelor din mașina de spălat costă de până la 10 ori mai mult.
Deși cu toții încercăm să păstrăm lucrurile într-o condiție cât mai bună, câteodată ele se strică în ciuda eforturilor noastre. Nu putem spune că astfel de cheltuili sunt total neprevăzute și astfel ar fi înțelept să punem ceva deoparte și pentru ele.
5. Zilele de naștere și cadourile de Crăciun
Pot să pun pariu că fiecare dintre persoanele care citesc acest articol au o zi de naștere în fiecare an. De fapt, pariez că și membrii familiei și prietenii lor apropiați au și ei câte o zi de naștere în fiecare an.
Întorcându-ne la treburi serioase, nu ar trebui să mai considerăm cadourile achiziționate cu ocazia zilei de naștere sau de Crăciun drept cheltuieli neașteptate. Aceste lucruri se repetă în fiecare an și ar trebui să avem un plan pentru ele.
Pentru a vă pregăti pentru aceste evenimente, faceți o listă cu toate persoanele cărora le cumpărați cadouri anual. Apoi setați o limită legată de costul cadoului pentru fiecare dintre aceste persoane și faceți un total. Împărțiți acest total la 12 și identificați cât trebuie să economisiți lunar pentru cadouri.
6. Cheltuieli cu animalele de companie
Persoanele care dețin animale de companie știu aproxamativ cât cheltuiesc lunar pentru îngrijirea acestora. Dar de multe ori uită că au niște cheltuieli anuale pe care trebuie să le facă cum ar fi vaccinuri și deparazitări. De asemeanea, odată cu înaintarea în vârstă și animalele se pot îmbolnăvi astfel încât să fie nevoie de tratamente mai costisitoare.
Pentru a planifica astfel de cheltuieli, vizitați cabinetul veterinar și verificați lista de prețuri. Discutați cu doctorul care ar fi cheltuielile anuale obligatorii și cât ar costa un control mai amănunțit în cazul unei urgențe. Suma rezultată, împărțiți-o la 12 și calculați cât trebuie să economisiți lunar.
De ce să ne pregătim pentru cheltuielile neașteptate?
Probabil ați observat deja o tendință. Pentru toate cheltuielile neașteptate menționate mai sus puneți bani deoparte lunar ca să puteți acoperi costurile atunci când vor apărea. Și nu există îndoială că vor apărea. Probabil va trebui să experimentați puțin pentru a putea identifica sumele care funcționează pentru voi. După câteva luni, veți deveni experți în a analiza cheltuielile care apar din senin și veți fi mai pregătiți să le gestionați.
Dacă vreți să aflați mai multe despre cum planificarea cheltuielilor vă ajută să vă gestionați mai bine banii, vă invit să aruncați un ochi peste serviciul meu de Audit și Planificare Financiară. În cadrul lui, lucrăm îndeaproape pentru a crea de la zero un Plan Financiar care să corespundă obiectivelor voastre și să vă maximizeze șansele de reușită.
Dacă v-a plăcut articolul și credeți că ați aflat ceva folositor din el, nu ezitați să-l arătați unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosiți.
Până data viitoare, vă urez spor la bani!
Cu prietenie,
Ovidiu
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.