Vrei să afli cum poți să-ți creezi un Plan de Cheltuieli lunar în mai puțin de 5 minute?
În articolul de astăzi îți voi prezenta Planul meu de Cheltuieli și ce trebuie să faci ca să-l poți implementa și tu.
Dar, înainte să începem, vreau doar să-ți spun că poți să urmărești varianta video a acestui articol, dacă apeși pe link-ul de mai jos.
Eu am început să studiez subiectul finanțelor personale acum aproximativ 5 ani. În tot acest timp am testat tot felul de Bugete Personale și Planuri de Cheltuieli.
Prima dată am folosit Metoda celor 6 Borcane. Apoi, o perioadă, am folosit Bugetul Personal cu Sold 0.
De aproximativ 2 ani însă, folosesc un Plan de Cheltuieli mult mai simplu format din 4 categorii majore. Iar în rândurile următoare îți voi prezenta cum arată acesta și cum poți să-l implementezi și tu.
Ce m-a determinat să-mi creez acest Plan de Cheltuieli
Inspirația pentru Planul meu de Cheltuieli actual a venit dintr-un articol despre cele 4 atitudini față de bani identificate de cercetătoarea Diane McCurdy. În articol era precizat faptul că în interiorul nostru există 4 atitudini majore față de bani. Iar una dintre ele este dominantă.
Pe scurt, cele 4 atitudini prezentate de autoarea studiului sunt următoarele:
- Atitudinea de Strângător. Aceasta este dominantă la persoanele care economisesc foarte ușor bani și adoptă un stil de viață minimalist. Acești oameni strâng foarte mulți bani dar de multe ori uită să se bucure de ei.
- Atitudinea de Cheltuitor. Aceasta este dominantă la persoanele care cheltuiesc tot ce câștigă și, în plus, își cumpără multe lucruri pe datorie. Slăbiciunea lor principală este faptul că nu au o viziune pe termen lung.
- Atitudinea de Dăruitor. Aceasta este dominantă la persoanele care pun binele altora mai presus de binele lor. Sunt oamenii care fac foarte multe donații dar care sacrifică binele personal.
- Atitudinea de Constructor. Aceasta este dominantă în persoanele vizionare care folosesc banii ca pe o unealtă, pentru a crea ceva deosebit. Dar indiferența pentru detalii riscă să le transforme visul într-un coșmar.
Aceasta ar fi pe scurt o prezentare a celor 4 atitudini față de bani. Dacă vrei să afli care este atitudinea ta dominantă, apasă pe acest link și vei fi direcționat către un Quiz cu 13 întrebări din care îți vei putea identifica ușor atitudinea dominantă.
Cum arată Planul meu de Cheltuieli
Unul dintre principiile după care mă ghidez în viață este următorul: „Orice exces este dăunător”. De aceea încerc să duc o viață cât de cât echilibrată.
Să faci mișcare este un lucru foarte bun, dar sportul în exces, fără repaus, duce la epuizare și la deteriorarea articulațiilor. La fel e și cu banii. Dacă economisești prea mult, nu te bucuri de ce pot cumpăra ei și devii frustrat și deprimat.
De aceea, pornind de la acest principiu, în încercarea de a crea un echilibru între cele 4 atitudini financiare, mi-am făcut un Plan de Cheltuieli lunar care este împărțit în 4 categorii.
Iar acestea arată în felul următor:
- 10% din venitul lunar este direcționat către investiții.
- Tot 10% din venitul lunar este direcționat către distracții. Din acești bani sunt finanțate toate distracțiile pentru următoarea lună. Recomandarea mea este ca suma de dedicată pentru investiții și cea dedicată pentru distracții să fie egale.
- 5% din venitul lunar este direcționat către donații. Acest procent este calculat drept jumătate din cel stabilit pentru investiții.
- Restul de 75% din venitul lunar este direcționat către cheltuieli curente. De aici sunt plătite cheltuielile de bază cum sunt chiria, utilitățile și mâncare, dar tot de aici sunt puși deoparte bani pentru achiziții mai costisitoare cum ar fi un telefon, un laptop sau o vacanță.
Procentele pe care le-am prezentat sunt minimul recomandat. Dacă veniturile îți permit, bineînțeles că poți să mărești sumele dedicate investițiilor, distracțiilor și donații și să diminuezi cele aferente cheltuielilor curente.
Cum gestionez banii pe care nu i-am cheltuit
Eu sunt o persoană economă și acest lucru se poate observa foarte ușor. Atitudinea mea dominantă față de bani este cea de Strângător. De aceea îmi este foarte ușor să economisesc bani.
De cele mai multe ori, la finalul lunii observ că nu am cheltuit toți banii bugetați pentru categoria cheltuielilor curente. Însă, dacă vrei să-ți gestionezi inteligent banii trebuie să dai fiecărui leu o misiune.
Ei bine, atunci când se întâmplă acest lucru, aplic regula 80-20. Din banii care mi-au rămas, 80% îi direcționez către investiții, iar diferența de 20% îi aloc către un obiectiv financiar pe termen lung cum ar fi următoarea vacanță sau următoarea achiziție majoră.
Cum să folosești TU acest Plan de Cheltuieli
Acum că ți-am prezentat cum îmi planific eu cheltuielile, a venit și rândul tău.
Dacă vrei să implementezi și tu acest Plan de Cheltuieli lucrurile sunt foarte simple. Când primești următorul salariu, înainte să cheltuiești un singur leu, împarte banii disponibili în cele 4 categorii: Investiții, Distracții, Donații, Cheltuieli Curente. Folosește procentele prezentate mai devreme.
Apoi, descarcă o aplicație de monitorizare a cheltuielilor pe telefonul mobil. Introdu în aplicație bugetul pentru primele 3 categorii: Investiții, Distracții și Donații. În prezent eu folosesc CashControl, o aplicație românească destul de robustă și ușor de folosit.
Apoi, pe parcursul următoarelor 30 de zile, notează-ți zilnic în aplicație toate cheltuielile în funcție de categorii. Toate cheltuielile care nu se încadrează în una dintre cele 3 categorii de mai sus sunt cheltuieli curente. Folosește-te de aplicație ca să te asiguri că nu depășești suma alocată.
După ce ai făcut acest lucru timp de o lună, revino la acest articol și scrie-mi în secțiunea de comentarii ce schimbări ai observat.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit în acest articol, apasă pe butonul de Like, și arată-l unui prieten printr-un simplu Share.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Cu prietenie,
Ovidiu
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.