Acum aproximativ un an am scris un articol în care am prezentat care sunt cele 4 atitudini financiare care influențează semnificativ modul în care folosim banii. Dacă nu ai citit…
Acum aproximativ un an am scris un articol în care am prezentat care sunt cele 4 atitudini financiare care influențează semnificativ modul în care folosim banii. Dacă nu ai citit acel articol sau vrei să faci o scurtă recapitulare, apasă pe acest link și vei fi direcționat către acesta.
În cadrul acelui articol am introdus și un scurt test care să te ajute să identifici atitudinea ta dominantă. Dacă nu ai făcut încă acel test și nu știi care este atitudinea ta dominantă, înainte de a citi mai departe, apasă pe acest link și răspunde la întrebări. Nu-ți va lua mai mult de 5 minute și te va ajuta să înțelegi mai bine ce urmează.
De ce e important să ne cunoaștem atitudinea dominantă?
Deși în interiorul nostru există toate cele patru atitudini, fiecare dintre noi trebuie să lucreze la măcar una dintre ele deoarece nu o stăpânește în mod natural.
Cheltuitorii trebuie să învețe să economisească pentru a se bucura de lucruri nu doar în prezent ci și în viitor. Strângătorii trebuie să învețe să cheltuiască cu cap și să se bucure de viață utilizând banii pe care îi au. Constructorii trebuie să învețe să gestioneze riscurile asociate cu investițiile lor. Donatorii trebuie să învețe să se plătească pe ei înainte de a da altora pentru a nu-și neglija nevoile.
Atunci când am început să studiez subiectul finanțelor personale, “bunele practici” ale oamenilor bogați spuneau că:
- trebuie să investesc un procent din tot ce câștig;
- trebuie să donez o parte din bani pentru a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși;
- trebuie să economisesc pentru a-mi cumpăra lucrurile mai scumpe pe care mi le doresc;
- trebuie să nu uit să mă bucur de banii pe care îi câștig;
La început, am făcut aceste lucruri în mod automat, pe principiul “dacă vrei să ajungi bogat, trebuie să faci ce fac oamenii bogați”. Așa că m-am auto-disciplinat să respect aceste recomandări și lucrurile au mers bine.
Acum 2 ani, când am descoperit studiul lui Diane McCurdy și am făcut testul pentru a-mi identifica atitudinea dominantă, am înțeles mai bine de ce aceste recomandări ale milionarilor funcționează. Mi-am dat seama că trebuie să găsim un echilibru în interiorul nostru între cele 4 atitudini financiare pentru a ne bucura la maxim de banii pe care îi câștigăm.
Atitudinea mea financiară dominantă este cea de Strângător. Mie îmi este foarte ușor să economisesc bani. Oricât de multe cheltuieli aș avea într-o lună, întotdeauna reușesc să economisesc ceva în plus pe lângă sumele direcționate automat către economii și investiții. Însă, făcând lucrurile pe care le recomandă oamenii bogați, am reușit, în timp, să-mi dezvolt și celelalte atitudini față de bani.
Cum să-ți dezvolți cele 4 atitudini față de bani
Cel mai simplu mod de a-ți dezvolta cele 4 atitudini financiare este prin intermediul unui buget compus din 4 categorii. Asta înseamnă că vei direcționa banii în mod deliberat banii către anumite categorii dându-le astfel o misiune. Fiecare misiune te va ajuta să creezi un echilibru în interiorul tău între cele 4 categorii.
Eu folosesc acest buget de mai bine de 4 ani și pentru mine funcționează perfect. Cele 4 categorii în care eu îmi împart banii lună de lună sunt:
1. Investiții (10% din venit)
Unul dintre principiile de bază ale finanțelor personale este să te plătești pe tine primul. Direcționând în mod automat un procent din venituri către investiții respecți acest principiu și îți dezvolți atitudinile de Strângător și de Constructor.
De ce acestea două? Pentru că, pentru a avea bani să investești, mai întâi trebuie să economisești. Chiar dacă automatizezi procesul de investiții, mai întâi trebuie să alegi să cheltuiești mai puțin decât câștigi, iar abia apoi poți să investești. Fără economii, nu ai cum să faci investiții.
2. Distracții (10% din venit)
În fiecare lună, un procent din banii câștigați direcționează-i pentru activități distractive și relaxante. Această sumă te ajută să-ți cultivi atitudinea de Cheltuitor și îți amintește să te bucuri de banii pe care îi câștigi.
Pentru un Strângător ca mine aceasta a fost cea mai dificilă atitudine de dezvoltat. Însă, pentru a profita la maxim de acești bani, am decis să-i cheltui doar pe lucrurile care îmi oferă cea mai mare plăcere. S-ar putea ca această sumă să nu fie foarte mare la început. Dar dacă vei alege să o cheltui doar pe lucrurile cu adevărat importante pentru tine, vei obține cea mai mare satisfacție de pe urma lor.
3. Donații (5% din venituri)
Prin această sumă îți dezvolți atitudinea de Donator. Oferind lună de lună bani unor organizații caritabile cu care rezonezi, vei simți un sentiment de împlinire deosebit. Vei observa cum efortul tău financiar ajută organizațiile să facă schimbări pozitive în comunitatea și în țara ta. Oricât de multe lucruri îți vei cumpăra nici unul nu îți va aduce aceeași satisfacție pe care ți-o aduc donațiile.
4. Cheltuielile curente (75% din venituri)
S-ar putea să nu fie atât de evidentă dar această parte a bugetului îți dezvoltă și atitudinea de Strângător. În 90% din timp va fi nevoie să strângi niște bani pentru diferite obiective financiare.
Fie că vorbim de a economisi bani pentru un avans la o locuință, de a strânge bani pentru o vacanță sau doar pentru acele cheltuieli anuale pe care poți să le planifici din timp cum ar fi cadourile de Crăciun aproape întotdeauna te afli în plin proces de economisire.
Din acest motiv eu consider aceste cheltuieli oarecum curente. Recomandarea mea este ca din această categorie să direcționezi bani către conturile de economii ca să te pregătești de acele achiziții semnificative. După cum poți să observi, această categorie este și cea mai mare și de aceea este și cea mai flexibilă.
Cum poți să optimizezi acest buget
Procentele pe care le-am menționat mai sus sunt orientative și pot varia în funcție de venitul disponibil și de obiectivele tale financiare. În tabelul de mai jos îți prezint cum ar putea arăta aceste procente dacă alegi să le modifici.
Categorie | Varianta 1 | Varianta 2 | Varianta 3 |
Investiții | 10% | 15% | 20% |
Distracții | 10% | 15% | 20% |
Donații | 5% | 7,5% | 10% |
Cheltuieli curente | 75% | 62,5% | 50% |
De asemenea, eu mi-am impus câteva reguli după care mă ghidez atunci când întocmesc acest buget:
- Minim 10% din venituri sunt direcționate către investiții. Poate să fie mai mult, dar niciodată mai puțin.
- Procentul dedicat cheltuielilor pentru distracții trebuie să nu fie mai mare decât procentul dedicat investițiilor. Cele două trebuie să crească sau să scadă concomitent.
- Am automatizat donațiile poate a simplifica o parte din muncă și pentru că organizațiile pe care le susțin au nevoie de bani permanent nu doar ocazional.
Am și o mică atenționare legat de această împărțire a banilor. Acest buget este foarte potrivit atunci când nu ai datorii sau mai ai de plătit doar creditului ipotecar.
Dacă te afli la Pasul 2 al drumului către atingerea Liniștii Financiare, majoritatea banilor pe care îi câștigi trebuie să meargă către plata anticipată a datoriilor. Un buget mult mai auster este recomandat la acest pas.
Cuvinte de încheiere
Acest buget te ajută să-ți dezvolți toate cele 4 atitudini financiare pe care le găsești în interiorul tău și să devii o persoană mai echilibrată din punctul de vedere al gestionării banilor. Dacă îl folosești, vei simți cum preiei controlul asupra banilor tăi.
La fel ca orice alt buget, acesta funcționează cu adevărat dacă în paralel îți monitorizezi cheltuielile și te asiguri că respecți categoriile. Îți recomand să folosești aplicațiile Mobills sau CashControl pentru această activitate. Apasă pe denumirile lor de mai sus pentru a le descărca.
Deoarece ne apropiem de începutul lunii Iulie, acesta este cel mai bun moment pentru a face un buget. Dacă vrei să testezi acest buget super simplu, împarte veniturile disponibile pentru această lună în cele 4 categorii menționate și monitorizează-ți cheltuielile ca să te asiguri că le respecți. Mi-ar face plăcere să-mi scrii la finalul lunii și să-mi spui ce rezultate ai obținut.
De asemenea, lasă-mi un comentariu mai jos și spune-mi care este atitudinea financiară la care simți că ai de lucrat cel mai mult.
Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este Liniștea Financiară.
Cu prietenie,
Ovidiu
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.