Crăciunul s-ar putea să fie ultimul lucru la care vă gândiți la finalul sezonului estival. Începutul anului școlar și a celui universitar sunt lucruri mai presante în acest moment, dar…
Crăciunul s-ar putea să fie ultimul lucru la care vă gândiți la finalul sezonului estival. Începutul anului școlar și a celui universitar sunt lucruri mai presante în acest moment, dar vreau să vă amintesc că mai sunt doar 15 săptămâni până pe 25 Decembrie. Deși pare că mai aveți suficient timp pentru a cumpăra cadourile de Crăciun, cu toții știm cum zboară timpul atunci când ne distrăm.
Un studiu efectuat în anul 2017 de către 4Service Group România arată că 25% dintre români alocă peste 200 de euro pentru a achiziționa cadourile de Crăciun, 34,4% dintre români alocă între 100 și 200 de euro, în timp ce 28% alocă între 50 și 100 de euro. În plus, 75% dintre români achiziționează cadourile de Crăciun cu doar două săptămâni înainte, iar acest lucru pune o presiune suplimentară pe bugetul lor lunar.
Cei care mă cunosc știu deja că mie nu-mi place să acționez precum majoritatea oamenilor. Din acest motiv, vă propun 5 recomandări ușor de urmat pentru a economisi bani pentru cadourile de Crăciun.
1. Setați-vă bugetul pentru cadourile de Crăciun acum
Analizați câți bani ați cheltuit pe cadouri în anul anterior. Vedeți ce cadou a costat mai mult decât ați anticipat. Ce cadouri credeți că ați putea reduce sau elimina anul acesta? Stabiliți o sumă pe care o alocați pentru cadourile de Crăciun de anul acesta și nu o modificați!
Odată ce ați stabilit ce sumă veți cheltui în acest an pentru cadouri, împărțiți-o la numărul de luni rămase până la Crăciun. De exemplu, dacă preconizați că veți cheltui 1.000 de lei pentru cadouri și începeți în luna septembrie, va trebui să economisiți 250 de lei pe lună. În acest fel, în decembrie fondul de economii pentru cadourile de Crăciun va fi în totalitate alimentat și nu va trebui să vă îndatorați pentru aceste achiziții.
2. Implementați transferuri automate
Automatizarea transferurilor de bani pentru cadourile de Crăciun va aduce puțină magie în contul vostru de economii. Folosiți opțiunea de Direct Debit pentru a transfera automat în ziua de salariu suma pe care v-ați impus să o puneți deoparte, într-un cont special de economii. Banii vor fi retrași din contul vostru curent înainte de a realiza că sunt acolo. E o modalitate foarte simplă de a economisi.
Pentru cei care preferă numerarul, așa ca mine, luați un plic și notați pe el „CADOURI PENTRU CRĂCIUN”. Puneți acolo sumele economisite și folosiți acei bani doar pentru achiziționarea acestor cadouri.
Mai este un lucru pe care îl puteți face pentru a grăbi procesul de economisire. Luați un borcan și începeți să strângeți toate bancnotele de 1 leu și monedele de 50 bani pe care le aveți în portofel la finalul zilei. Acesta este un proces semi-automat dar veți putea economisi o sumă considerabilă în timpul rămas până la Crăciun.
3. Începeți să cumpărați cadouri de acum
Această opțiune nu presupune cu adevărat să economisiți bani pentru cadourile de Crăciun. Cu toate acestea, are un efect similar deoarece veți cheltui mai puțin în perioada sărbătorilor. În plus, dacă începeți să cumpărați cadouri din timp, veți putea să le găsiți la prețuri mai avantajoase și chiar să profitați de reducerile care vor apărea în următoarele luni. Setați-vă o limită de cheltuieli egală cu suma pe care ar trebui să o economisiți lunar și începeți să cumpărați o parte din lucrurile asupra cărora v-ați decis deja.
Pentru părinți, o idee bună ar fi să vă încurajați copii să-i scrie Moșului cât mai curând. Astfel veți putea începe să tăiați lucruri de pe listă din timp în loc să le lăsați să se acumuleze toate în luna decembrie.
4. Creați cadouri personalizate
Țineți minte orele de lucru manual? S-ar putea să se dovedească foarte utile dacă doriți să creați cadouri personalizate, de la zero. Site-uri precum Pinterest sau Instagram sunt surse ideale de inspirație pentru a crea niște cadouri de Crăciun inedite.
Dacă veți începe să căutați astfel de idei de acum, veți avea suficient timp pentru a cumpăra materialele necesare și a depune suficient efort astfel încât să creați ceva deosebit pentru cei cărora doriți să le oferiți daruri. În plus, dacă nu vă iese de prima dată, aveți timp să reluați tot procesul fără a fi în criză de timp.
5. Renunțați la cadourile de Crăciun cu totul
Adeseori sunt surprins de cât de multe persoane am întâlnit care, deși nu aveau bani, simțeau nevoia de a cumpăra cadouri pentru alți oameni. De cele mai multe ori ei apelau la descoperiri de cont și carduri de credit pentru a finanța aceste achiziții.
Dacă nu aveți o situație financiară foarte bună sau dacă trageți din greu pentru a scăpa de datorii, cel mai bine ar fi să recunoașteți că nu vă permiteți să faceți cadouri în acest an. Sunt sigur că familia voastră și prietenii cei mai apropiați vor înțelege prioritățile voastre și nu se vor plânge că nu au primit nimic de la voi.
Cuvinte de încheiere
Puțină planificare, împreună cu un plan de economisire bine pus la punct, pot transforma Crăciunul într-o experiență mult mai plăcută. Nu ați prefera să vă bucurați de tradițiile de Crăciun și să petreceți timp de calitate alături de cei dragi decât să vă stresați din cauza banilor?….. Da, așa mă gândeam și eu!
Dacă vreți să aflați mai multe informații despre cum planificarea cheltuielilor în avans vă ajută să aveți un trai mai liniștit, vă invit la o ședință de coaching 1-la-1 în care vom discuta despre cum să vă concentrați banii pe lucrurile care contează.
Dacă v-a plăcut articolul și credeți că ați aflat ceva folositor din el, nu ezitați să-l arătați unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosiți.
Până data viitoare, vă urez spor la bani!
Cu prietenie,
Ovidiu
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.