Te-ai săturat să vezi cum banii vin și pleacă din contul tău fără a lăsa nimic în urma lor? În articolul de astăzi îți voi prezenta Metoda celor 6 Borcane,…

Te-ai săturat să vezi cum banii vin și pleacă din contul tău fără a lăsa nimic în urma lor? În articolul de astăzi îți voi prezenta Metoda celor 6 Borcane, unul dintre cele mai populare sisteme de gestionare a veniturilor, și cum o poți folosi și tu indiferent de venitul pe care îl ai în prezent.

Una dintre primele cărți de gestionare a finanțelor personale pe care am citit-o a fost „Secretele minții de milionar” de Harv T. Eker.  Unul din dosarele prosperității prezentate în această carte prezintă modul în care Harv T. Eker își împărțea veniturile în perioada în care muncea pentru a deveni milionar. 

Dar, înainte să începem, vreau doar să-ți spun că poți să urmărești varianta video a acestui articol, dacă apeși pe link-ul de mai jos.

Metoda celor 6 borcane


Sistemul său poartă denumirea de JARS și mai este cunoscut drept metoda celor 6 borcane. Acesta funcționează în felul următor: atunci când încasezi o sumă de bani, înainte de a cheltui 1 singur leu din ea, trebuie să o împarți în 6 categorii diferite.  

Borcanele de care am vorbit mai devreme sunt o metaforă. Poate în tinerețea lui, Harv chiar a folosit borcane pentru a-și ține banii, dar acestea nu sunt foarte practice. În locul lor poți folosi plicuri în care să păstrezi banii sub formă de numerar sau conturi bancare diferite dacă banca la care ai deschis contul curent îți permite acest lucru. Atunci când am început eu să folosesc acest sistem, am utilizat plicurile de la facturile de utilități pe care mi-am notat fiecare categorie.

Acum că am clarificat acest lucru, haide să vedem ce procent din veniturile tale merge către fiecare categorie:

  1. Prima categorie pe care trebuie să o acoperi sunt Cheltuielile Curente. Banii din acest „borcan” sunt folosiți pentru a plăti toate lucrurile de bază: chiria/rata la creditul imobiliare, utilitățile, mâncarea, transportul, îmbrăcămintea și celelalte lucruri de bază. 55% din veniturile tale trebuie direcționate către acest „BORCAN”.
  2. A doua categorie este reprezentată de Contul de Economii. Aici sunt direcționați banii care sunt folosiți pentru a-ți construi un Fond de Urgență, iar apoi pentru achiziții majore cum ar fi mașina sau vacanța de anul viitor. 10% din veniturile tale merg către acest „borcan”.
  3. A treia categorie o reprezintă Contul Independenței Financiare. Banii de aici sunt folosiți exclusiv pentru a investi în active precum Fonduri Mutuale, Acțiuni, Proprietăți Imobiliare sau Afaceri. Este foarte important să nu te atingi de acești bani pentru nimic altceva. Tot 10% din veniturile tale merg și în acest „borcan”.
  4. A patra categorie o reprezintă Distracțiile care au și ele un cont special. Banii din acest cont reprezintă o răsplată pentru faptul că pui bani deoparte și investești. Folosește sumele din acest cont pentru a te răsfăța pe tine și pe familia ta. Ai voie să folosești banii din acest „borcan” pe orice te face fericit cu condiția să nu depășești suma din el. Tot 10% din venituri merg și către această categorie.
  5. Cea de cincea categorie o reprezintă contul pentru Educație. Scopul acestei categorii este să prioritizeze investițiile în tine astfel încât să-ți dezvolți abilitățile. Aceste abilități te vor ajuta pe termen lung să câștigi mai mulți bani fie dintr-un loc de muncă mai bine plătit, fie din afacerea ta, fie din investițiile tale. Banii din această categorie sunt cheltuiți pe cărți, cursuri sau ședințe de mentoring și coaching. 10% din veniturile sunt direcționate către această categorie.
  6. Cea de-a șasea și ultima categorie este dedicată Donațiilor. Banii din această categorie trebuie direcționați către o organizație în care ai încredere, lună de lună. 5% din veniturile tale sunt direcționate către acest cont.

La final, asigură-te că ai făcut bine împărțeala adunând sumele din fiecare categorie. Totalul lor trebuie să fie egal cu venitul tău lunar.

Cam asta e tot. Simplu corect?

Cum m-a ajutat pe mine acest sistem

Există o vorbă în domeniul educației financiare care spune că dacă vrei să ajungi bogat trebuie să afli ce fac oamenii bogați și să faci și tu același lucru. Acest sistem de gestionare a banilor a fost primul buget personal pe care l-am folosit după ce m-am angajat ca auditor financiar și am început să am proprii bani. 

Deși și până atunci mă descurcasem bine cu banii, acest sistem mi-a introdus în buget 2 categorii noi: banii pentru distracții și banii pentru donații. Până în acel moment nu alocam deloc bani către aceste două categorii.

Cuvinte de încheiere

Metoda celor 6 borcane funcționează deoarece oferă fiecărui ban câștigat o misiune înainte de a fi cheltuit efectiv. Fie că vorbim de 1.500 sau 5.100 de lei/lună categoriile rămân aceleași. Investește constant, economisește bani pentru lucrurile scumpe pe care ți le dorești în loc să apelezi la credite, bucură-te de banii pe care îi câștigi, investește în tine pentru că asta îți va aduce cel mai mare randament și folosește o parte din venituri pentru a-i ajuta pe cei mai puțin norocoși.

Cartea lui Harv T. Eker a fost prima care m-a motivat să preiau controlul asupra banilor pe care-i câștig și să-i gestionez mai bine. În prezent, nu mai folosesc exact acest sistem ci o variantă modificată a lui, dar principiul de a oferi banilor o misiune înainte de a-i cheltui în realitate a rămas adânc înrădăcinat.

Dacă ți-a plăcut acest articol, apasă pe butonul de Like, și arată-l unui prieten printr-un simplu Share. De asemenea, lasă-mi un comentariu în secțiunea de mai jos și spune-mi ce părere ai despre metoda celor 6 borcane de gestionare a veniturilor și dacă vei începe să o folosești.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Cu prietenie,
Ovidiu

 

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.