La voi se simte aerul de vacanță? Odată cu mini-vacanța de 1 Mai a început în mod oficial sezonul concediilor. Fie că vă pregătiți pentru o vacanță liniștită cu prietenii…
La voi se simte aerul de vacanță?
Odată cu mini-vacanța de 1 Mai a început în mod oficial sezonul concediilor. Fie că vă pregătiți pentru o vacanță liniștită cu prietenii sau vreți să mergeți să vă relaxați undeva alături de familie, ar trebui să vă asigurați că sunteți pregătiți din punct de vedere mental și financiar pentru o vacanță. Planificarea concediului de odihnă din timp vă permite să vă relaxați mai bine.Dacă veți ști că totul se încadrează în buget și ați pus la punct toate detaliile veți avea mai puține griji și mai mult timp pentru voi.
Pentru a vă ajuta în procesul de planificare a vacanței din acest an, în articolul de astăzi vă voi oferi câteva recomandări care să vă ajute în pregătirea acesteia.
Asigurați-vă că vacanța se încadrează în bugetul vostru
Prima întrebare pe care trebuie să v-o puneți este: „Câți bani am economisit pentru vacanță?”.
Datorită faptului că o excursie, în țară sau în străinătate, implică transport, cazare și mese în oraș, o săptămână de vacanță este mai scumpă decât aceeași perioadă petrecută acasă. Deoarece, din păcate, pe perioada verii nu veți primi bani în plus în contul bancar pentru concediu, va trebui să-i economisiți din timp. Dacă nu aveți niște bani puși deoparte pentru concediu, ar fi bine să începeți chiar în acest moment.
Bugetul lunar este o unealtă extrem de folositoare în această situație. Chiar dacă nu știți unde vreți să mergeți în concediu încă, stabiliți un procent din venituri pe care să-l economisiți lunar pentru acesta. Suma pe care reușiți să o puneți deoparte vă va ajuta să stabiliți unde veți merge și câte zile veți sta.
Excursia va fi mult mai plăcută dacă veți reuși să o plătiți cu banii economisiți, decât dacă va trebui să vă împrumutați pentru a vă relaxa. Pentru a începe, vă recomand să luați un plic și în el să puneți separat banii pentru concediul din acest an.
Setați-vă așteptările pentru vacanță
Discutați cu partenerul de viață, membrii familiei, prietenii sau oricare alte persoane care vă vor însoți în vacanță. Decideți împreună detaliile acesteia. Veți merge într-o stațiune de cinci stele sau un hotel de trei stele este suficient? Vreți să închiriați un apartament sau preferați să mergeți la un hostel? Vreți să vă cazați la o cabană pe munte sau mergeți cu cortul? Foarte important de reținut este că toate acestea trebuie să fie stabilite în funcție de bugetul vostru. Nu lăsați pe nimeni să vă convingă să cheltuiți mai mult decât ați planificat.
E dificil să mulțumești pe toată lumea atunci când călătorești cu un grup de persoane. De aceea vă recomand să cădeți de acord cu privire la locație și la ce fel de activități veți face în acea perioadă. Dacă jumătate din grup vrea să se relaxeze iar cealaltă jumătate vrea să facă diverse activități, cineva tot va ajunge să fie dezamăgit de experiență.
Începeți prin a stabili tipul de vacanță pe care îl vreți. De exemplu, vreți să vă destindeți sau vreți să mergeți într-o aventură? Atunci când veți ști ce vreți să obțineți de la acel concediu, veți putea căuta activități potrivite care se încadrează în buget.
După ce v-ați decis asupra tipului de vacanță, creați o listă cu activități și rugați fiecare persoană să adauge câte una în plan. Cineva s-a putea să vrea să stea o zi întreagă lenevind pe plajă, în timp ce altcineva va dori să facă scufundări. După ce aveți întrega listă cu activități, pornind de la bugetul disponibil, puteți programa timp pentru fiecare dintre ele. În acest fel, toată lumea are un cuvânt de spus în legătură cu planul pentru vacanță.
Faceți cercetări extensive
Acum, că știți ce fel de vacanță vă doriți și ce activități veți face pe parcursul excursiei, vine momentul pentru puțină muncă de detectiv. Cu ajutorul internetului este incredibil de ușor să faceți o grămadă de cercetări fără a fi nevoie să cheltuiți vre-un ban. Recenzii, fotografii, oferte de călătorie – toate sunt acolo așteptând să fie găsite.
Regula principală ar fi să nu rezervați nimic până când nu știți toate detaliile legate de costurile implicate. Căutarea și analizarea diverselor oferte este cea mai bună metodă pentru a găsi opțiuni de vacanță la prețuri rezonabile. S-ar putea să găsiți oferte pentru destinația aleasă în extra-sezon care să vă coste o fracțiune din prețul normal. Sau s-ar putea să aflați că un alt oraș oferă atracții similare la un preț mai scăzut.
Nu uitați să căutați destinații care vor satisface nevoile tuturor persoanelor care vă însoțesc. Cu toate acestea, păstrați o minte deschisă în legătură cu modul în care va arăta vacanța în realitate. E mult mai ușor să găsiți opțiuni când sunteți dispuși să faceți schimbări și compromisuri.
Finalizați planul
Odată ce ați ales destinația și durata vacanței, e timpul să începeți finalizarea planului. Dacă sunteți flexibili în ceea ce privește perioada, încercați să vorbiți cu o agenție de turism pentru a vedea dacă puteți să economisiți niște bani pe avion sau hotel. Unele discount-uri nu sunt ușor de găsit, dar un agent de turism va ști unde să caute.
Începeți cu rezevarea cazării și a biletelor de avion, dacă este nevoie. Apoi identificați activitățile care au nevoie de rezervare și făceți-le din timp. Astfel, scăpați de o grijă și mai tăiați ceva de pe lista cu lucruri de făcut.
Cu toate aceste lucruri rezolvate, analizați situația banilor economisiți pentru vacanță. Comparați suma acumulată cu suma bugetată și vedeți cum stați. Dacă mai aveți nevoie de bani, încercați să tăiați de la alte cheltuieli astfel încât să ajungeți la suma necesară. Totodată, puteți să mai căutați câteva surse pentru a vă suplimenta veniturile.
Știu că o astfel de abordare asupra vacanței este mai greu de digerat. Cu toate acestea, dacă vă setați obiectivele în mod corespunzător, din timp, puteți să aveți parte de o vacanță de neuitat și fără griji.
Asigurați-vă că vă permiteți o vacanță în acest moment
Dacă sunteți în situația de a vă lupta din greu pentru a scăpa de datorii sau vă este greu să plătiți facturile lunare, s-ar putea ca o vacanță să nu fie cel mai potrivit lucru de făcut. Nu luați o decizie emoțională care să conducă la o greșeală financiară. Alocați-vă puțin timp și analizați ce este mai important – să vă luați un concediu pentru a fi în rând cu lumea sau să aveți o viață mai liniștită din punct de vedere financiar?
De asemenea, analizați situația de la locul de muncă. Dacă vă luați vacanță într-o perioadă în care sunteți foarte ocupați și aveți prea multe de făcut, s-ar putea ca aceasta să devină o povară ulterior și să o regretați.
Concediile ar trebui să fie momente de relaxare în care petreceți timpul cu cei dragi și vă distrați. Destinația ar trebui să conteze mai puțin. Dacă în acest moment aveți alte obiective financiare și nu vă permiteți o vacanță de lux, nu este nici o problemă. Câteva zile acasă în care să nu faceți aproape nimic s-ar putea să fie foarte benefice. Dar dacă să mergeți în vacanță este foarte important pentru voi, lăsați obiceiurile legate de bani să reflecte acest lucru.
Dacă v-a plăcut articolul și credeți că ați aflat ceva folositor din el, nu ezitați să-l arătați unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosiți.
Până data viitoare, vă urez spor la bani!
Cu prietenie,
Ovidiu
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.