În articolul de astăzi îți voi prezenta 6+1 filme despre lumea finanțelor și a investițiilor pe care poți să le urmărești când nu ai chef să ieși în oraș sau…

În articolul de astăzi îți voi prezenta 6+1 filme despre lumea finanțelor și a investițiilor pe care poți să le urmărești când nu ai chef să ieși în oraș sau ești forțat să stai în casă.

Eu sunt un fan al filmelor și al serialelor. Acestea intră cu ușurință în top 3 lucruri pe care le fac ca să mă relaxez și să mă deconectez de la problemele cotidiene. Dar acest canal se axează pe subiecte legate de Finanțe Personale, Economii și Investiții.

Așa că m-am gândit să îmbin aceste două subiecte și să fac un articol în care să-ți prezint care sunt, după părerea mea, cele mai bune filme artistice despre lumea finanțelor și a investițiilor pe care le poți urmări atunci când vrei să te relaxezi fără să ieși din casă.

Dar înainte să începem vreau să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:

1. The Wolf of Wall Street (Lupul de pe Wall Street)

The Wolf of Wall Street este un film american de comedie neagră, regizat de Martin Scorsese, bazat pe memoriile cu același nume ale lui Jordan Belfort.

Filmul urmărește ascensiunea și decăderea lui Jordan Belfort, un broker din New York, și a companiei pe care acesta a fondat-o prin intermediul căreia a facilitat numeroase fraude imobiliare la începutul anilor 90.

Pe deoparte, acest film prezintă cheltuielile excesive și stilul de viață extravagant al celor care lucrează pentru băncile de investiții de pe Wall Street. Însă, în același timp, Martin Scorsese s-a concentrat pe a arăta viața unui om foarte bogat dar care trăiește o viață lipsită de sens, iar banii pe care i-a câștigat nu i-au adus fericirea mult așteptată.

Pe lângă această poveste captivantă, există și destul de multe lecții financiare care pot fi învățate din acest film.

sursa: cinemagia.ro

 

2. The Big Short (Brokerii apocalipsei)

Bazat pe povestea adevărată descrisă în romanul best seller The Big Short: Inside the Doomsday Machine al lui Michael Lewis, filmul urmărește modul în care 4 proscriși ai lumii financiare devin conștienți de „bula imobiliară” care a declanșat criza financiară din 2008, înaintea tuturor.

Pe lângă faptul că este foarte distractiv, filmul este faimos pentru modul inteligent în care explică instrumente financiare complexe folosind exemple din viața cotidiană.

lumea finantelor
sursa: IMDb.com

3. Rogue Trader (Escrocherii financiare)

Acest film lansat în 1999 prezintă povestea lui Nick Leeson, un trader care a reușit, de unul singur, să provoace intrarea în insolvență a Barings Bank, una dintre cele mai vechi și mai importante bănci din Marea Britanie.

Filmul oferă o privire detaliată în mintea unui trader care și-a asumat riscuri uriașe și a ascuns o parte din activitatea sa față de superiorii săi. Totul pentru a-și satisface ambiția de a deveni un trader faimos.

Pe lângă partea de divertisment, filmul prezintă și o lecție importantă legată de gestionarea riscului și cât este de importantă supravegherea în interiorul instituțiilor financiare.

lumea finantelor
sursa: en.wikipedia.com

4. Boiler Room (Vârful piramidei)

Construit pe structura celebrului Wall Street, acest film exploatează tema lăcomiei corupătoare a lumii finanțelor dar într-un mod mai visceral decât predecesorul său.

Filmul îl are ca protagonist pe Seth Davis, un student inteligent și ambițios, dar nonconformist. Datorită talentului său înnăscut de a-i convinge pe oameni să-i dea bani, Seth este angajat de o firmă de brokeraj care practică înșelăciuni financiare de cea mai joasă speță: scheme de tip pump and dump.

Aceasta este o formă de înșelăciune care implică umflarea artificială a prețului unei companii pe care o deții. Creșterea prețului este făcută de cele mai multe ori prin promovare falsă și situații financiare falsificate. 

Această creștere artificială a prețului este făcută pentru a le permite celor care au cumpărat acțiuni foarte ieftine să le vândă la un preț mult mai mare și astfel să încaseze un profit semnificativ. Odată ce această vânzare masivă a avut loc, prețul acțiunilor scade iar cei care au investit bani ajung să dețină companii care nu valorează nimic.

Deși Boiler Room este o operă de ficțiune, schemele de tip pump and dump sunt foarte reale și în ziua de astăzi, și provoacă pierderi financiare și suferință multor persoane care cad pradă acestora.

Acest film reprezintă și un avertisment pentru cei care sunt începători în ceea ce privește investițiile și arată cât este de important să folosești companii solide, bine reglementate și transparente atunci când începi să investești.

Iar dacă ar fi să reții o singură idee din acest film probabil aceasta ar fi: „Dacă sună prea bine ca să fie adevărat, probabil că așa și este”.

sursa: IMDb.com

5. Margin Call (Panică pe Wall Street)

Probabil cel mai precis din punct de vedere al informațiilor financiare prezentate din această listă.

Margin Call este un thriller ce prezintă 24 de ore din viața unor jucători-cheie dintr-o bancă de investiții chiar la începutul crizei financiare din 2008.

Mergând dincolo de limitele genului, Margin Call este o explorare a componentei umane a unui subiect care este mult prea adesea privit doar în alb și negru. Filmul pictează un portret curajos și autentic al industriei financiare și al oamenilor din interior care iau decizii ce schimbă viitorul nostru financiar.

În același timp, filmul nu evită să-și prezinte disprețul față de riscurile inutile pe care unele dintre cele mai mari bănci din lume și le-au asumat înainte de criza financiară din 2008 cum ar fi tranzacționarea unor instrumente financiare complexe pe care abia dacă le înțelegeau.

sursa: IMDb.com

6. Wall Street

Nu puteam să creez această listă fără să amintesc de nașul filmelor despre investiții și investitori și anume Wall Street.

Povestea din “Wall Street” se învârte în jurul unui vestit broker, Gordon Gekko, care este idolatrizat de tânărul său coleg de breaslă dornic de afirmare, Bud Fox.

Inițial creat pentru a scoate în evidență excesele și hedonismul asociate cu lumea finanțelor și a investițiilor, mai bine de 3 decenii mai târziu, Wall Street încă este o unealtă de recrutare pentru tineri traderi, brokeri, analiști și bancheri care vor să aibă parte de o viață plină de abundență.

Mesajul principal al filmului este un avertisment legat de pericolele tranzacționării cu informații care nu sunt puse la dispoziția publicului (insider trading).

Wall Street are și o continuare lansată în anul 2010 intitulată Wall Street: Money Never Sleeps (Wall Street: Banii sunt facuti sa circule). Însă acest film nu s-a bucurat de la fel de mult succes ca și predecesorul său.

sursa: IMDb.com

Acestea sunt cele 6+1 filme care abordează subiecte din lumea finanțelor pe care eu ți le recomand. Ai văzut vreunul dintre aceste filme până acum? Cum ți s-a părut? Scrie-mi răspunsul tău în secțiunea de comentarii.

Dar pe lângă aceste filme mai am o recomandare bonus pentru tine. De această dată însă nu este vorba de un film, ci de un serial.

 

Billions (Miliarde)

Billions este un serial a cărui acțiune se desfășoară în districtul financiar din New York și prezintă jocurile de putere din această industrie.

Povestea principală se axează pe lupta dintre Bobby Axelrod, un faimos hedge fund manager, și Chuck Rhoades, procuror în districtul financiar din New York. Serialul prezintă într-un mod foarte abil încercările lor permanente de a fi mereu cu un pas înaintea adeversarului. 

Pentru a-și atinge scopurile ei se folosesc de tot felul de manevre, comploturi, șantaje și jocuri de putere pentru a dejuca planurile celuilalt. În același timp, câteodată sunt nevoiți să se alieze pentru a lupta împotriva unui inamic comun.

Acest serial merită urmărit pentru lecțiile despre investiții, despre competiția dintre corporații și despre cum este condus un fond de investiții. Ce îl deosebește de filmele din această listă, este faptul că abordează și partea modernă a investițiilor reprezentată de tranzacții făcute prin algoritmi și criptomonede.

Dar chiar și dacă nu ești pasionat de aceste subiecte, serialul merită urmărit pentru ritmul alert și dialogul extrem de bun.

lumea finantelor

Cuvinte de încheiere

Acestea sunt, după părerea mea cele mai bune filme și seriale care abordează teme financiare. Mai știi vreun film care crezi că ar merita să fie inclus în această listă? Scrie-mi sugestia în secțiunea de comentarii de mai jos.

Aș mai vrea să fac o mică mențiune. 

Chiar dacă o parte dintre aceste filme sunt inspirate din fapte reale, nu uita că acestea sunt filme artistice iar unele lucruri sunt exagerate pentru a imprima un efect mai puternic asupra privitorului și a transmite mai bine mesajul. Rolul lor este, mai întâi, să te distreze, iar abia apoi să te educe. 

Orice persoană care este implicată în lumea finanțelor și a investițiilor ar trebui să urmărească aceste filme. Dar chiar și dacă nu ești pasionat de subiect, ele pot să-ți ofere o imagine destul de precisă asupra lumii nebune și câteodată absurde a finanțelor.

 

Până data viitoare, îți doresc vizionare plăcută și amintește-ți că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este Liniștea Financiară.

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.