Procrastinarea ne atinge pe toți și, odată ce pune mâna pe noi, poate fi foarte greu să ne descotorosim de ea. Când ne gândim la persoane foarte productive probabil ne gândim la cineva care muncește foarte mult și nu amână niciodată lucrurile. Adevărul este că și acești indivizi productivi se confruntă cu provocări când vine vorba de anumite activități. Însă ei și-au dezvoltat anumite strategii pentru a învinge procrastinarea.
O trăsătură urâtă a procrastinării este faptul că ne poate afecta contul bancar. Statisticile legate de procrastinare au arătat că 40% dintre oameni au resimțit pierderi financiare datorită acesteia. Cu alte cuvinte, mulți dintre noi pierd bani pentru că așteptăm prea mult timp pentru a trece la treabă.
Cum identificăm procrastinarea?
Fiind ceva mai personal, procrastinarea reprezintă o problemă mai delicată deoarece nu tot timpul realizați că aceasta vă afectează. În marea majoritate a timpului, persoanele din jurul vostru nu știu că amânați să faceți o treabă importantă. Ei nu știu că de două săptămâni vreți să mergeți la sală sau că plănuiți să mâncați mai sănătos. Așadar, cum putem identifica dacă tragem de timp și nu ne apucăm de ceva care trebuie rezolvat cu prioritate?
O metodă foarte simplă este să analizați dacă vă repetați fraze care încep în felul următor: „Ar trebui să…” sau „N-ar trebui să…”. De exemplu, dacă vă spuneți în mod regulat: „Ar trebui să mă las de fumat.” sau „N-ar trebui să mai mănânc fast food.” cel mai probabil procrastinați.
Cum puteți învinge procrastinarea? Vă voi prezenta în continuare pașii pe care îi urmez eu pentru a nu rezolva lucrurile pe ultima sută de metri.
1. Luați-vă un angajament
Primul pas pe care trebuie să-l faceți pentru a învinge procrastinarea este să vă luați un angajament ferm pentru a finaliza obiectivul amânat până atunci. Începeți prin a vă stabili un temen limită autoimpus, o dată de început, locul în care veți face actvitatea și cât timp veți dedica zilnic acelui proiect.
Încercați să fiți cât mai expliciți atunci când setați detaliile angajamentului pentru a-l face cât mai ușor de acceptat de către creier. Orice sarcină sau proiect pe care trebuie să-l finalizați este foarte asemănător cu un obictiv pe care vi l-ați setat. În consecință, puteți folosi o parte din principiile aplicate pentru atingerea eficientă a obiectivelor și în acest caz.
2. Găsiți un partener de angajament
Dacă simțiți că voința nu este încă destul de puternică pentru a duce sarcina la bun sfârșit singuri, angrenați ajutorul unor prieteni. Spunând altor oameni ce trebuie să faceți, veți amplifica atractivitatea acelei sarcini și veți acționa mai ușor. Acest lucru se datorează sistemului de recompensare din creierul nostru care pune mare accent pe poziția socială. Cercetările au demonstrat că e foarte important pentru noi ca alte persoane să ne respecte, chiar și persoanele străine.
3. Împărțiți proiectul în părți mai ușor de gestionat
De multe ori amânăm să facem un lucru deoarece ne este frică de el. Această frică izvorăște adesea din faptul că nu am mai făcut niciodată ceva asemănător și nu vrem să greșim. O altă sursă poate fi faptul că nu ne entuziasmează prea tare acea activitate și ne e frică să pierdem timp cu ea.
Pentru a depăși această frică, împărțiți întregul proiect în sarcini care pot fi făcute în intervale scurte de timp (între 25 și 90 de minute). De exemplu, în loc să vă gândiți trebuie să termin Proiectul X, concentrați-vă pe prima sarcină și spuneți trebuie să-i trimit un e-mail persoanei Z pentru a stabili o întâlnire. Prima variantă este înfricoșătoare în timp ce cea de-a doua poate fi gata în cinci minute.
4. Începeți cu ceva ușor
Să începeți ceva este cel mai greu lucru, dar dacă treceți de această primă provocare lucrurile vor căpăta avânt. După ce finalizați prima sarcină din proiect, creierul va avea tendința de a vă impulsiona să lucrați în continuare până la finalizarea acestuia.
Acest lucru se datorează unui fenomen psihologic numit efectul Zeigarnik, care susține că sarcinile neterminate rămân blocate în memorie. De aceea, se spune că e bine să lăsați o treabă neterminată la finalul zilei pentru a putea începe cu entuziasm în ziua următoare.
5. Lucrați în mediul potrivit
Indiferent de efortul pe care îl depuneți pentru a învinge procrastinarea, dacă lucrați într-un mediu nepotrivit s-ar putea ca în cele din urmă să-i cedați. Crearea unui mediu potrivit presupune anumite ajustări. Trebuie să vă țineți departe de distrageri precum televizorul, telefonul, e-mail-ul, prieteni sau locurile zgomotoase atunci când lucrați.
Fiecare are mediul ideal în care este cel mai productiv și trebuie să vă disciplinați să lucrați cât mai mult în acel mediu.
6. Concentrați-vă pe rezultatul final
Sunt șanse mari ca nici vouă să nu vă placă să mergeți la dentist. Totuși de ce mergeți? Pentru că vă oferă niște rezultate. Cu toții preferăm să lucreze cineva la dantura noastră pentru o oră o dată la șase luni, decât să trecem prin tortura pe care o reprezintă plombarea unei carii sau extragerea unui dinte. Mergeți la dentist pentru că știți că procesul funcționează.
Aceeași mentalitate se aplică și pentru lucrurile dificile pe care le amânăm. Deși ne este greu să începem și știm că pe parcurs vom avea multe provocări, nu trebuie să ne concentrăm asupra lor. Mai bine gândiți-vă la cât de bine vă veți simți atunci când veți finaliza proiectul și cât de stresați veți fi dacă veți lăsa totul pe ultima clipă și nu veți avea timp să prestați o muncă de calitate.
Ce avantaje ai dacă învingi procrastinarea?
Când oamenii mă întreabă când ar trebui să înceapă să economisească sau să investească, întotdeauna le răspund „Astăzi!”. După cum spunea și Robert Kiyosaki, mâine este cel mai distrugător cuvânt din vocabularul nostru.
Gestionarea inteligentă a banilor nu este un lucru pe care vreți să-l amânați până când vă simțiți mai confortabil. Dacă învingeți procrastinarea și începeți să economisiți, să cheltuiți mai puțin decât câștigați și să investiți o parte din venituri, viitorul financiar, al vostru și al copiilor voștri, va arăta mult mai bine.
Dacă sunteți deciși să deveniți stăpânii propriului portofel, vă invit să aruncați o privire peste serviciul meu de Audit și Planificare Financiară în care putem pune bazele unui Plan Financiar practic și eficient.
Dacă v-a plăcut articolul și credeți că ați aflat ceva folositor din el, nu ezitați să-l arătați unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosiți.
Până data viitoare, vă urez spor la bani!
Cu prietenie,
Ovidiu
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.