Acțiunea de a ne stabili obiective legate de lucruri pe care vrem să le obținem în viitor și depunerea eforturilor necesare pentru a ne atinge aceste obiective face parte din…
Acțiunea de a ne stabili obiective legate de lucruri pe care vrem să le obținem în viitor și depunerea eforturilor necesare pentru a ne atinge aceste obiective face parte din natura umană. Drumul pe care trebuie să-l parcurgem în vederea atingerii obiectivelor stabilite s-ar putea să nu fie întotdeauna lin și ușor. Câteodată ne lovim de diferite obstacole pe care trebuie să le ocolim sau să le depășim.
A avea obiective, indiferent dacă ele sunt mari sau mici, ne face viața mai frumoasă. Acestea ne oferă un scop sau o misiune, ne îndreaptă în direcția în care vrem să mergem, și ne mențin antrenați și entuziasmați. Toate aceste elemente combinate ne oferă o stare generală de fericire.
În anul 2013 am participat la un curs de Manager de Proiect. Unul dintre subiectele abordate în cadrul cursului a fost elaborarea obiectivelor. Aici am întâlnit pentru prima dată conceptul de obiectiv SMART. Acronimul SMART reprezintă cele 5 caracteristici esențiale pe care trebuie să le aibă un obiectiv atunci când este definit. Așadar, orice obiectiv trebuie să fie:
- Specific – obiectivul trebuie să fie clar exprimat și să nu lase loc de îndoieli;
- Măsurabil – obiectivul trebuie să fie cuantificat, fie cantitativ, fie calitativ, astfel încât să se poată stabili cu exactitate dacă acesta a fost atins sau nu;
- Abordabil – obiectivul trebuie să poată fi cu adevărat atins într-o perioadă mai scurtă sau mai lungă de timp;
- Relevant – obiectivul trebuie să fie în concordanță cu direcția în care vrem să se îndrepte viața sau cariera noastră;
- Încadrat în Timp – obiectivul trebuie să conțină data până la care acesta este prevăzut a fi realizat;
Cu toate acestea, chiar dacă ne stabilim obiectivele utilizând tehnica de mai sus, de multe ori ne este greu să le atingem.
Deoarece și eu am fost în situația de a abandona un obiectiv la mijlocului drumului, deși începeam cu foarte mult entuziasm, am căutat modalități prin care să reușesc să-mi păstrez entuziasmul pe tot parcursul drumului către ținta vizată. Mai jos vă voi prezenta 7 pași pe care îi aplic eu pentru a-mi atinge obiectivele într-un mod eficient.
1. Setați obiective care să vă motiveze
Gândiți-vă la un lucru pe care vi-l doriți foarte mult și pentru care sunteți dispuși să depuneți efort pentru a-l obține în viitor. Nu e important care este lucrul la care v-ați gândit ci e mult mai important ca acel lucru să fie interesant pentru voi și să vă entuziasmeze atunci când vă gândiți la el. Acest obiectiv se poate referi la sporirea cunoștințelor legate de un anumit subiect, la scăderea în greutate sau la economisirea unei sume de bani pentru a achiziționa o mașină. Indiferent ce formă ia acest obiectiv, motivația pentru a-l atinge trebuie să izvorască din interiorul vostru și nu din dorința de a impresiona alte persoane.
Studiile au arătat că suntem mai motivați atunci când obiectivele propuse ne cer să ieșim puțin din zona de confort. Pe de altă parte, obiectivele care necesită schimbări prea bruște ne demoralizează și renunțăm la ele foarte ușor.
2. Notați obiectivul pe o foaie de hârtie
Atunci când vă scrieți obiectivele pe o foaie de hârtie, cresc șansele de a le îndeplini. Notați-vă cum veți ști dacă v-ați atins obiectivul și care este termenul limită pentru atingerea lui. Descrieți cât mai detaliat obiectivul pe care vi l-ați propus. Pentru a vă ajuta să-l vizualizați și să notați cât mai multe detalii legate de obiectivul dumneavoastră, vă recomand să vă răspundeți la următoarele două întrebări:
- Cum arată rezultatul final și cum mă voi simți atunci când îmi voi atinge obiectivul?
- Este acest obiectiv în concordanță cu valorile mele personale?
De exemplu, un obiectiv bine prezentat sună cam așa: „Vreau să economisesc suma de 5000 EUR până în luna Decembrie 2018”. Nu-i așa că sună mai bine decât „Vreau să economisesc niște bani”?
3. Împărtășiți obiectivul unei alte persoane
Atunci când împărtășim unei persoane apropiate obiectivele noastre crește probabilitatea de a ne ține de ele. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că nu vrem să-i dezamăgim pe cei cărora le-am povestit despre obiectivul nostru. Al doilea motiv pentru care cresc șansele de reușită, este faptul că, atunci când întâmpinăm dificultăți în drumul nostru către ținta propusă, putem apela la persoana respectivă pentru îndrumare, susținere și motivare.
4. Segmentați obiectivul astfel încât să fie mai ușor de gestionat
Atunci când ne propunem obiective foarte ambițioase, s-ar putea să fim copleșiți de anvergura acestora. Din acest motiv, pentru a diminua șansele de a renunța la mijlocul drumului, trebuie să împărțim aceste obiective mari în câteva obiective care sunt mai ușor de gestionat. În acest mod, la atingerea fiecărei ținte intermediare ne vom simți din ce în ce mai entuziasmați.
Un exemplu în acest sens ar fi cazul unei persoane care are foarte multe datorii și își propune să le achite în următorii 3 ani. Obiectivul principal ar fi să rămână fără datorii, iar cele intermediare ar fi să termine de achitat ratele la mașină sau să acopere cardul de cumpărături.
5. Planificați primul pas
După cum spunea și Lao Tzu „Călătoria de 1000 de mile începe cu un singur pas”. Oricare ar fi obiectivul vostru, primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să vă planificați primul pas iar apoi să acționați. Fie că acest lucru presupune să cercetați „Cum să…” faceți un anumit lucru pe internet, să găsiți un antrenor sau un mentor care a făcut ceea ce voi v-ați propus sau să citiți o carte despre acel subiect. După ce ați făcut primul pas, puteți începe să-l planificați pe următorul iar apoi pe următorul.
6. Perseverați
Călătoria către obiectivul nostru poate fi deseori dificilă și frustrantă. În consecință este nevoie să fim perseverenți. Dacă un anumit aspect nu funcționează și rămâneți blocați, gândiți-vă la alternative care v-ar putea duce mai aproape de obiectivul vostru. Tony Robbins spune că e bine să rămânem fermi față de deciziile noastre, dar să fim flexibili în abordarea noastră. Puteți apela la un sfat din partea unui profesionist, a unui prieten, sau puteți lua o pauză pentru a reflecta și a căuta pași alternativi. Orice ați face, nu renunțați și gândiți-vă mereu la care ar fi următorul pas către destinație.
7. Sărbătoriți
Atunci când vă atingeți obiectivul, luați-vă o pauză și sărbătoriți. Bucurați-vă de succesul vostru și alocați-vă câteva zile pentru a reflecta asupra călătoriei, ce v-a plăcut, ce nu v-a plăcut și ce ați învățat pe parcurs. Apoi puteți să reîncepeți procesul cu un nou obiectiv.
Pașii pe care i-am prezentat mai sus pot fi aplicați atunci când vă stabiliți orice tip de obiective, inclusiv cele legate de finanțele personale. Găsirea liniștii financiare poate fi un obiectiv ambițios, destul de dificil de obținut dar care la final aduce beneficii imense.
În cadrul ședințelor de coaching 1-la-1 îmi place să fac un plan împreună cu clienții mei pentru a discuta obiectivele lor și a stabili care sunt pașii de urmat pe termen scurt, mediu și lung. Scopul nostru este să atingem prosperitatea financiară, și să ne bucurăm de liniștea pe care aceasta o aduce.
Iar pentru cei care vor să-și facă ordine în Finanțele Personale și să vadă de ce stabilirea corectă a obiectivelor este critică în întocmirea unui Plan Financiar personalizat, vă invit să apăsați pe acest link și să citiți cum poate serviciul de Audit și Planificare Financiare pe care l-am lansat să vă ajute cu asta.
Dacă v-a plăcut articolul și credeți că ați aflat ceva folositor din el, nu ezitați să-l arătați unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosiți.
Până data viitoare, vă urez spor la bani!
Cu prietenie,
Ovidiu
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.