În articolul de astăzi îți voi prezenta care sunt job-urile și sectoarele cu cele mai mari salarii din România. Ca să poți câștiga mai bine și să ai un venit…
În articolul de astăzi îți voi prezenta care sunt job-urile și sectoarele cu cele mai mari salarii din România. Ca să poți câștiga mai bine și să ai un venit lunar mai mare trebuie să te concentrezi pe câteva lucruri.
În primul rând, trebuie să cunoști care sunt profesiile și domeniile de activitate care se află pe un trend ascendent și unde angajatorii sunt dispuși să plătească bine ca să păstreze oamenii talentați.
Iar în al doilea rând, trebuie să lucrezi la tine și să-ți dezvolți abilitățile necesare pentru a putea lucra în domeniile care plătesc cel mai bine și a avea rezultate peste medie.
În articolul de acesta ne vom concentra atenția asupra primei etape. De aceea, astăzi îți voi prezenta care sunt profesiile și domeniile de activitate cu cele mai mari salarii din România, ca să știi încotro să-ți îndrepți atenția.
Dar, înainte să începem vreau doar să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:
1. Programator (IT-ist)
Salariul mediu lunar: între 3.000 lei și 10.000 lei
Sectorul IT continuă să ofere printre cele mai mari salarii din România. Luând în considerare evoluția tehnologică din ultimul timp, nu este o surpriză că nevoia de oameni cu pregătire în acest domeniu este în continuare foarte mare.
Programatorii se ocupă în general de rеаlizarеа de noi funcționalități, de noi intеrfеțе pеntru divеrse plаtformе și sisteme dе opеrаrе, precum și de optimizаrеа аlgoritmilor aplicațiilor conform spеcificațiilor primite.
Dacă nu ești interesat de acest domeniu, nu este nici o problemă. Companiile din IT nu au nevoie doar de programatori. Există în cadrul lor și poziții conexe care sunt foarte bine plătite. Câteva exemple are fi: analiști de date, experți în controlul calității (Quality Assurance), dezvoltatori software, testeri și așa mai departe.
2. Inginer de sistem
Salariul mediu lunar: între 3.000 lei și 9.000 lei
Tot în zona de tehnologie avem și o poziție care se concentrează mai mult asupra părții de hardware: inginerul de sistem.
Acesta este o persoană care administrează și menține în funcțiune serverele, computerele și celelalte echipamente IT ale unei companii.
Într-o lume care este interconectată și în care foarte multe lucruri depind de o conexiune stabilă la internet, activitatea sa este foarte importantă. De munca sa poate depinde activitatea unei întregi divizii dintr-o companie. În consecință, un inginer de sistem bun poate obține niște venituri lunare semnificative.
3. Medici și personal medical
Salariul mediu lunar: între 6.000 lei și 13.000 lei
În 2020 domeniul medical a lansat printre cele mai multe oferte de angajare în piața muncii. Acesta a fost urmat îndeaproape de industria farmaceutică și de cea producătoare de echipamente medicale.
Datorită unor modificări legislative din ultimii ani, în prezent medicii obțin printre cele mai mari salarii din România. Și pe bună dreptate. Profesia de medic este dificilă și necesită foarte multă pregătire în avans și destul de multe sacrificii. Însă pentru cei care au o înclinare către acest domeniu poate aduce foarte multe satisfacții.
În prezent, unul dintre cele mai bine plătite joburi este acela de medic de spital. Dar remunerații bune primesc și medicii de familie, medicii specialiști, farmaciștii sau asistenții medicali.
4. Specialist Marketing
Salariul mediu lunar: între 1.900 lei și 5.000 lei
Deși la prima vedere poate părea o alegere profesională care nu este exagerat de solicitantă, nu toată lumea poate să performeze în acest domeniu. Pentru a fi bun în domeniul marketing-ului ai nevoie de o mare putere de organizare, abilități de comunicare, creativitate și adaptabilitate la nou.
Un specialist în marketing ajută la dezvoltarea și executarea campaniilor pentru a câștiga potențiali clienți și a crește vânzările. În principiu, el este responsabil de gestionarea site-ului companiei și a conturilor de social media, de crearea de campanii eficiente de promovare care generează contacte și de analizarea concurenței.
Marketing-ul este un domeniu în care se caută specialiști. Deși salariile nu sunt la fel de mari ca cele din IT sau medicină, specialiști în marketing câștigă salarii peste media pieței.
5. Inginer
Salariul mediu lunar: între 3.000 lei și 6.500 lei
Diploma de inginer a devenit extrem de valoroasă în ultimii ani. Mai exact, inginerii care se ocupă de modificarea structurilor chimice, electrice, mecanice sau fizice sunt extrem de căutați în prezent.
E adevărat, salariul unui inginer depinde foarte mult de domeniul în care activează. De exemplu, un inginer chimist va începe cu un salariu de încadrare mai mic decât un inginer mecanic. Iar conform Institutului Național de Statistică, inginerii care activează în sectorul extracţiei petrolului brut şi a gazelor naturale sunt cel mai bine plătiți.
Cu toate astea, pe măsura dobândirii de experiență salariile cresc. Datele eJobs arată că aceștia pot fi plătiți lunar cu sume care ajung și până la 20.000 RON, în funcție de specializare și experiență.
6. Economist
Salariul mediu lunar: între 2.600 lei și 7.000 lei
Mii de absolvenți ai facultăților cu profil economic intră în câmpul muncii în fiecare an. Cu toate astea, sunt puțini cei care fac pașii suplimentari necesari pentru a obține certificările care îi ajută să fie competitivi pe piața muncii. De aceea, există numeroase companii care nu găsesc candidați calificați pentru posturile din domeniul financiar.
Partea bună este că domeniul financiar este destul de vast. Dacă îți place să lucrezi cu cifrele ai tot felul de variante. Pe deoparte, poți deveni analist financiar și să lucrezi într-o bancă sau într-o companie de asigurări. Pe de altă parte, poți merge pe partea contabilă și să devii expert contabil, auditor intern sau auditor extern. Sau poți să devii ofițer de credite.
Datele de la Institutul Național de Statistică ne arată că salariul mediu net în domeniul intermedierilor financiare, inclusiv fonduri de pensii, a fost de 5.532 lei, în noiembrie 2020. Așa că posturile din acest sector sunt printre cele mai bine plătite din România.
7. Avocat
Salariul mediu lunar: între 2.000 lei și 9.000 lei
Profesia de avocat este printre cele mai bine plătite din România. Ce este deosebit la ea este faptul că, de regulă, avocații câștigă bani din convenții civile, nu din contracte de muncă. De aceea, e puțin mai greu de estimat cât câștigă.
Rolul unui avocat este de a consilia și reprezenta clienți individuali, companii, organizații non-profit sau organizații guvernamentale pe probleme legale sau în litigiile legale. De asemenea un avocat te poate ajuta cu înființatea unei firme.
Avocații însă nu sunt singurele persoane din domeniul juridic care câștigă bine. Tot în categoria profesiilor cu salarii mari sunt încadrați și executorii judecătorești, notarii, procurorii și judecătorii.
Cuvinte de încheiere
Așadar acestea sunt domeniile și job-urile cu cele mai mari salarii din România. După cum ai putut să observi, unele din profesiile prezentate în cadrul articolului necesită o pregătire formală. În această categorie ar intra cele de avocat, medic sau inginer.
Pentru altele este suficientă o pregătire informală. De exemplu, pentru a intra în domeniul financiar poți începe prin a face niște cursuri de contabilitate primară și a învăța să lucrezi într-un soft de contabilitate. Pentru deveni programator, poți să faci niște cursuri acreditate unde să înveți un anumit limbaj de programare.
De aceea, ca să-ți crești venitul activ și să câștigi mai bine, cel mai important este să fii flexibil, ambițios și creativ. Chiar dacă nu poți începe direct pe o poziție care plătește bine, poți să începi prin a lucra pentru o companie care activează într-un domeniu care te atrage și care este bine remunerat. Odată intrat în sistem, poți să găsești modalități de a aduce valoare companiei și să identifici lucrurile care ți se potrivesc cel mai bine.
Din acel moment, oportunitățile de a-ți crește venitul și mai mult vor apărea. Dar va depinde de tine ca să le fructifici.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.