Deși suntem în luna martie și iarna este teoretic pe sfârșite, la începutul lunii în România s-au resimțit cele mai scăzute temperaturi din acest an. Datorită anotimpului friguros, majoritatea dintre…

Deși suntem în luna martie și iarna este teoretic pe sfârșite, la începutul lunii în România s-au resimțit cele mai scăzute temperaturi din acest an. Datorită anotimpului friguros, majoritatea dintre noi se vor confrunta cu cheltuieli cu utilitățile mai mari în perioada următoare.

Comparativ cu restul anului, cheltuielile cu utilitățile cresc în mod natural în timpul iernii. Principalele afectate sunt cheltuielile cu gazul necesar încălzirii locuințelor și cheltuielile cu electricitatea deoarece pe lângă centrala termică care merge mai mult,  împuținarea orelor în care soarele strălucește pe cer ne forțează să stăm cu becurile aprinse începând cu ora cinci după-amiază.

Deoarece nu-mi place să irosesc bani pe cheltuielile cu utilități, m-am gândit să vă prezint o listă cu 10 metode foarte simple pe care le aplic eu prin care vă puteți diminua facturile de utilități atât pe perioada iernii cât și pe tot parcursul anului.

1. Alegeți locuința potrivită

Unul dintre principalele lucruri pe care le puteți face pentru a micșora cheltuielile cu utilitățile este să locuiți într-o casă care este potrivită pentru nevoile voastre. Atunci când doriți să achiziționați sau să închiriați o locuință, luați în calcul faptul că o casă cu o suprafață mai mică este mai ieftin de încălzit și răcit, e mai ușor de curățat și întreținut și, în plus, oferă un sentiment de apropiere membrilor familiei (fie că acestora le place sau nu). Dacă ați achiziționat deja o locuință cu o suprafață mare, luați în considerare sigilarea camerelor și a părților care sunt rar folosite și direcționați căldura și energia doar către camerele pe care le folosiți zilnic.

2. Faceți ca mama și închideți luminile

Există un motiv foarte simplu pentru care mama voastră vă urmărea prin casă pentru a închide luminile după voi și a vă repeta că nu este făcută din bani. Lăsarea luminilor aprinse în camere în care nu stă nimeni este o risipă de energie și bani. În plus, acest lucru scade durata de viață a becurilor și astfel cheltuiți mai mulți bani cu înlocuirea lor.

3. Montați becuri fluorescente sau LED

Chiar dacă becurile fluorescente, cunoscute mai bine ca becuri economice, nu au longevitatea promisă, sunt mult mai rezistente decât cele incandescente. De asemenea, acestea utilizează o fracțiune din energia electrică pe care o folosesc cele incandescente și în consecință vă reduc în mod natural factura de energie electrică. Cea mai eficientă variantă o reprezintă becurile LED care, deși sunt puțin mai scumpe, sunt cele mai eficiente din punct de vedere al energiei  folosite, iar unele au o durată de viață de până la 20 de ani. Data viitoare când trebuie să înlocuiți un bec, luați în considerare una dintre aceste variante.

4. Instalați un termostat programabil

Deoarece instalarea unei centrale termice este o investiție semnificativă, multe persoane aleg să lege centrala de un termostat simplu pentru a reduce din costuri. Cu toate acestea, un termostat programabil vă permite să setați o temperatură mai scăzută în timpul zilei, când de obicei nu este nimeni acasă, și mai ridicată atunci când toată lumea se întoarce de la serviciu sau școală ajutându-vă astfel să economisiți bani pe termen lung.

5. Decuplați vampirii de energie

Atunci când mențineți televizorul, consola, sistemul audio, blender-ul, cuptorul cu microunde, toasterul, aparatul de cafea și alte electronice în priză constant folosiți mai multă energie decât aveți nevoie. Chiar și atunci când sunt închise, aparatele electronice trag în continuare curent electric din priză fără a-l folosi. Ca să reduceți consumul de energie atunci când sunteți plecați de acasă, vă recomand achiziționarea  prelungitoarelor care întrerup alimentarea la curent printr-un singur buton. Veți  avea nevoie de puțin timp pentru a vă obișnui să întrerupeți alimentarea  atunci când plecați de acasă, însă pe termen lung  veți  putea observa economiile făcute.

6. Întrețineți aparatura electronică

Orice aparat ce funcționează pe bază de curent electric are tendința de a atrage particulele de praf. Praful acumulat în părțile vitale, cum ar fi ventilația, face ca acestea să aibă nevoie de mai multă energie pentru a funcționa în parametrii optimi. În plus, acumulările de praf provoacă supraîncălzire care poate conduce la scurtcircuitarea sau incendierea aparatelor. Curățarea regulată a aparatelor electronice și electrocasnice vă va menține casa în siguranță și vă va micșora facturile de utilități.

7. Instalați un set de duș cu debit redus

Acest proiect rapid poate fi făcut în câteva ore dar va face ca dușul să fie mai eficient  fără a resimți vreo diferență  în presiunea apei. Setul de duș cu debit redus poate economisi aproximativ 3.5 L de apă pe minut (un set de duș standard folosește aproximativ 13 Litrii de apă pe minut). Dacă faceți un calcul rapid  veți constata că pe parcursul unui an, o astfel de investiție vă poate oferi  niște economii semnificative.

8. Diminuați temperatura apei calde

13% din energia utilizată în locuință este direcționată către încălzirea apei menajere. Pentru a putea face câteva economii  la facturile de gaz, setați  temperatura  apei  la un nivel  mai scăzut decât punctul maxim. Multe dintre modele de centrale termice au opțiunea  ECO care a fost integrată pentru a deveni mai  prietenoși cu mediul. Testați efectele acestei  modificări  minore timp de câteva luni și veți observa o diminuare a facturilor.

9.    Spălați rufele cu apă mai rece

Dacă nu spălați lucruri extrem de murdare care necesită fierbere, nu prea este nevoie să spălați utilizând apă caldă. Setați temperatura apei  la mașina de spălat la 30 de grade și veți vedea că hainele se vor păstra mai bine iar factura de energie electrică va fi mai scăzută.

10. Reduceți abonamentele de televiziune și internet

Pentru majoritatea familiilor, aceste servicii reprezintă o cheltuială semnificativă în fiecare lună. Monitorizați cum folosiți aceste servicii pentru o perioadă  de una sau două luni și decideți ce folosiți cu adevărat și de la ce v-ați putea decupla. Chiar urmăriți toate canalele premium din abonament? Cât de rapid trebuie să fie internetul pentru a vă verifica e-mail-ul și rețelele sociale? De multe ori merită să încercați să găsiți cea mai bună ofertă raportat la nevoile voastre.

Metodele  prezentate  mai  sus vă vor ajuta să faceți câteva economii semnificative fără eforturi  foarte mari. Tot ce aveți nevoie este puțină bunăvoință și disciplină.

Dacă v-a plăcut articolul și credeți că ați aflat ceva folositor din el, nu ezitați să-l arătați unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosiți. De asemenea, scrieți-mi  în secțiunea comentarii ce alte metode folosiți voi pentru a reduce valoarea cheltuielilor cu utilitățile.

Până data viitoare, vă urez spor la bani!

Cu prietenie,

Ovidiu

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.