O ieșire în oraș cu prietenii sau familia. Bilete la un eveniment sportiv sau pentru a vedea formația favorită în concert. Un film sau o piesă de teatru. Fiecare dintre…
O ieșire în oraș cu prietenii sau familia. Bilete la un eveniment sportiv sau pentru a vedea formația favorită în concert. Un film sau o piesă de teatru. Fiecare dintre noi are o listă cu lucruri pe care le face pentru a se distra și a se relaxa, iar de cele mai multe ori plătim pentru ele.
Cheltuielile pentru distracții nu sunt ca cele pentru locuință sau alimente. Nu sunt o necesitate, dar sunt bani cheltuiți pentru lucrurile care ne oferă cea mai multă plăcere. Pentru mulți, acesta este principalul motiv pentru care muncesc din greu lună de lună – ca să aibă bani pentru a se distra.
Există momente când și eu fac excese și plătesc sume importante pentru divertisment. De cele mai multe ori însă, reușesc să mă încadrez în bugetul lunar. Acest lucru se datorează faptului că am identificat anumite alternative care îmi permit să mă distrez la fel de mult fără a-mi goli buzunarele. De aceea, în acest articol vreau să-ți prezint 6 modalități de economisire a banilor fără a renunța la distracții.
1. Profită de intervalul Happy Hour
Mesele la restaurant sau ieșirile cu prietenii la un pahar de vorbă pot să-ți lase o gaură destul de mare în buzunar. Dacă vrei să economisești niște bani fără a renunța la această plăcere, îți recomand să profiți de intervalul Happy Hour al localurilor. În acest fel vei putea economisi între 10% și 20% din prețul preparatelor și al băuturilor.
De asemenea, există destul de multe localuri care oferă reduceri diferite în funcție de seară. Oferte precum reducere de 50% la pizza în fiecare zi de marți, sau reducere de 30% la băuturi în fiecare zi de luni sunt destul de ușor de găsit.
Aceste mici schimbări te pot ajuta să economisești sume importante fără a afecta în nici un fel calitatea ieșirilor în oraș.
2. Urmărește evenimentele sportive preferate acasă
Pasionații de sport știu că biletele de intrare la diferite evenimente sportive sunt destul de scumpe iar spectacolul nu este întotdeauna pe măsură. Dacă nu vrei să plătești sume importante de fiecare dată când joacă echipa favorită, invită-ți prietenii să urmăriți meciurile acasă.
Făcând asta, vei putea să-ți încurajezi favoriții de pe canapeaua preferată și nici nu vei plăti prețuri hiperumflate pentru gustări și băuturi.
3. Profită de reducerile oferite de cinematografe
Dacă ești pasionat de film, probabil ți-ai dat deja seama că plătești destul de mult pe bilete și gustări de fiecare dată când mergi la cinema.
Pentru a economisi niște bani fără a renunța la acest hobby, alege să mergi la cinematograf în timpul săptămânii, de luni până joi, înainte de ora 18:00. În acest interval biletele sunt cu până la 30% mai ieftine față de prețul de weekend.
Combină această tactică cu oferta celor de la Orange Film care îți permite să cumperi două bilete la preț de unu și vei reuși să faci o economie semnificativă.
4. Fă-ți abonament la bibliotecă
Cărțile noi sunt destul de scumpe iar pe majoritatea le citești o singură dată. Rareori găsești un titlu care să te impresioneze atât de tare încât să vrei să-l recitești.
Din acest motiv, recomand tuturor pasionaților de lectură să-și facă un abonament la bibliotecă și să împrumute cărțile în loc să le cumpere. Costul unui abonament anual este foarte mic și îți oferă acces la sute de mii de volume din diverse domenii.
Atunci când găsești o carte care te-a impresionat și vrei să o achiziționezi, verifică mai întâi dacă nu o găsești la unul din anticariatele locale. S-ar putea să ai norocul să găsești un exemplar aflat într-o stare foarte bună și pentru care să plătești un sfert sau o treime din prețul unui exemplar nou.
5. Cumpără jocuri video second-hand
Alături de cinematografie, o altă pasiune de-a mea sunt jocurile video. O lecție pe care am învățat-o destul repede (după ce mi-am luat țeapă cu un joc cumpărat prin precomandă) a fost că prețul jocurilor video scade la fel de repede ca cel al unui automobil nou.
Un joc desigilat și folosit de câteva ori are un preț cu aproximativ 30% mai mic față de prețul din magazin. Din acest motiv, îți recomand să achiziționezi jocuri video second-hand de câte ori ai ocazia pentru a beneficia de reducerea de preț. În 99% dintre cazuri, plăcerea pe care o vei resimți jucând va fi identică.
6. Organizează o seară de jocuri
Pe lângă faptul că sunt foarte distractive, jocurile de societate sunt o modalitate foarte bună de a crea conexiuni interumane.
Dacă ești pasionat de jocuri de societate, îți recomand să organizezi o seară de jocuri acasă în detrimentul unei ieșiri într-un local. În felul acesta, nu vei mai da bani pe consumație, iar gustările și băuturile pregătite și aduse de invitați vor fi cu siguranță mai ieftine.
Ca să nu cheltuiești prea mult pe jocuri noi, împrumută-le de la alte persoane și testează-le înainte de a face achiziția. Apoi caută să le cumperi la mâna a doua. De asemenea, nu uita de jocurile care nu costă nimic, precum „Mima” și „Bilețele”, care pot fi incredibil de distractive.
Cuvinte de încheiere
Banii cheltuiți pe distracții sunt o componentă importantă a unui buget sănătos dacă nu se transformă într-un exces. Eu recomand tuturor ca un procent din venituri să fie alocat pentru divertisment.
Tacticile pe care ți le-am prezentat mai sus te pot ajuta să economisești sume importante pe parcursul anului. Deși vei face lucrurile diferit, vei observa foarte repede că timpul petrecut alături de prieteni sau familie nu va fi în nici un fel afectat și te vei distra la fel de mult.
Dacă ți-a plăcut articolul și crezi că ai aflat ceva folositor din el, nu ezita să-l arăți unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosești.
De asemenea, mi-ar plăcea să știu ce alte strategii folosești pentru a cheltui mai puțini bani pe distracții? Scrie-mi răspunsul tău în secțiunea de comentarii de mai jos.
Până data viitoare, nu uita că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este liniștea financiară!
Cu prietenie,
Ovidiu
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.