Luna decembrie se apropie cu pași repezi. Odată cu venirea iernii și a temperaturilor scăzute oamenii se orientează din ce în ce mai mult către activitățile de interior pentru divertisment.…
Luna decembrie se apropie cu pași repezi. Odată cu venirea iernii și a temperaturilor scăzute oamenii se orientează din ce în ce mai mult către activitățile de interior pentru divertisment. În România, finalul de an aduce cu el multe sărbători legale: Sfântul Andrei (30 noiembrie), Ziua Națională a României (1 Decembrie), Crăciunul (25 și 26 Decembrie) și Anul Nou (1 și 2 Ianuarie). Această avalanșă de zile libere le oferă românilor mai mult timp pentru distracții, iar amatorii de filme aleg să meargă la cinema.
Și eu mă număr printre cinefilii din țară și știu că pasiunea pentru cinematografie poate fi costisitoare. Din acest motiv, în acest articol vreau să-ți prezint câteva tactici pe care le poți folosi pe tot parcursul anului ca să economisești bani atunci când mergi la cinema.
1. Alege proiecțiile din afara orelor de vârf
Primul lucru pe care poți să-l faci pentru a economisi bani este să mergi la cinema în timpul săptămânii. De luni până joi, prețurile biletelor sunt mai scăzute deoarece cinematografele nu sunt la fel de frecventate.
În plus, deoarece majoritatea oamenilor sunt la serviciu în intervalul 08:00 – 18:00, prețurile biletelor sunt mai scăzute în acest interval orar. După ora 18:00 prețurile biletelor cresc cu câteva procente întrucât acestea sunt orele de vârf ale cinematografelor iar atunci ele au cei mai mulți clienți.
Combinând aceste două tactici, vei putea să economisești între 15% și 30% din prețul fiecărui bilet de cinema.
2. Mergi la un cinema independent
Dacă ai posibilitatea, mergi la un cinematograf independent în detrimentul multiplex-ului din mall. De obicei acestea îți oferă un preț mai accesibil pentru un film, iar experiența este, de cele mai multe ori, identică.
Este adevărat că selecția de filme la un cinematograf independent este mai restrânsă decât la un multiplex, dar dacă filmul pe care dorești să-l vizionezi rulează în ambele locații, nu văd de ce nu ai alege varianta mai economă.
3. Optează pentru varianta clasică
Multe dintre filmele din ziua de astăzi sunt lansate în format 3D deși acest lucru nu se justifică. Dacă știi despre un film că are efecte speciale deosebite (spre exemplu Avatar), merită să plătești diferența pentru o experiență 3D. Dar dacă știi că filmul nu prea are efecte 3D și singurul motiv pentru care a fost lansat în acest mod este pentru ca studioul să încaseze mai mulți bani, alege varianta 2D și păstrează diferența în buzunarul tău.
Același lucru îl pot spune și despre proiecțiile IMAX sau 4DX. Recomand tuturor cinefililor să meargă la o astfel de proiecție o dată ca să vadă cum este. Dar la fel ca și în cazul variantei 3D, de multe ori valoarea adăugată în experiența de vizionare a unui film în acest format este minimă în timp ce diferența de preț este semnificativă. Din nou, dacă ai posibilitatea optează pentru varianta clasică și nu vei fi dezamăgit.
4. Folosește programele de loialitate
Dacă ești elev, student sau pensionar nu ezita să te folosești de reducerile pe care ți le oferă cinematografele.
În schimb, dacă nu te încadrezi în una din categoriile de mai sus dar ești amator de film, verifică dacă cinematograful favorit are un program de loialitate în care poți să te înscrii. Acestea pot să-ți ofere reduceri la prețul biletelor, acces gratuit la un film după ce atingi un anumit număr de puncte sau reduceri la snack bar.
O altă variantă este să profiți de ofertele partenerilor. Cel mai avantajos program pentru cinefili pe care îl cunosc este Orange Film. Acesta îți oferă posibilitatea de a achiziționa două bilete la preț de unul în cinematografele partenere, în fiecare zi de miercuri.
5. Mănâncă înainte de a merge la film
Prețurile de la snack bar sunt destul de piperate. Dacă vrei să eviți să cheltuiești bani și pe gustări atunci când mergi la film, îți recomand să mănânci înainte de a intra în cinema. Cu stomacul plin, nu vei mai fi la fel de tentat să oprești la bar pentru gustări și băutură.
Oricum lucrurile pe care le cumperi din barul cinematografului nu țin de foame și-ți mai strică și dieta.
6. Împarte costurile cu cineva
Dacă pentru tine o pungă de popcorn sau o porție de nachos fac parte din experiența cinematografică completă, încearcă să împarți costul gustărilor. Atunci când mergi cu cineva la film, optează pentru meniurile combo sau duet. Împărțind prețul unui astfel de meniu la doi, vei ieși mai ieftin decât dacă fiecare din voi își cumpără propriul meniu de gustări și băuturi.
7. Nu cumpăra biletele online
Deși ideea de a cumpăra biletele online pare soluția mai rapidă și mai ieftină, cinematografele din România aplică o taxă de procesare fiecărui bilet online. Pentru a nu fi nevoit să plătești această taxă, cea mai bună variantă este să rezervi biletele online și să le ridici de la casierie sau de la aparatul aflat în incinta cinematografului.
Această tactică funcționează foarte bine mai ales atunci când mergi la film în timpul săptămânii și sala este oricum mai liberă.
8. Nu plăti pentru VIP
Un nou trend în cinematografele multiplex din România este opțiunea VIP. Aceasta este vândută drept o experiență savuroasă alături de cei dragi care include:
- Fotolii computerizate în locul scaunelor standard;
- Preparate culinare pregătite pe loc de un bucătar;
- Nachos și popcorn la discreție;
Deși pare sofisticat, nu mi se pare că prețul ridicat al acestui pachet îmbunătățește semnificativ experiența cinematografică ci mai degrabă îi dăunează. Cinematograful este locul în care mergi să urmărești filme, nu să iei cina.
Cuvinte de încheiere
Tacticile pe care ți le-am prezentat te pot ajuta să economisești sume importante pe parcursul anului dacă ești pasionat de film și mergi la cinema în mod regulat. Dacă știi și alte strategii pentru a economisi bani atunci când mergi la cinema, scrie-le te rog în secțiunea de comentarii de mai jos pentru a le face cunoscute cât mai multor oameni.
De asemenea, dacă ți-a plăcut articolul și crezi că ai aflat ceva folositor din el, nu ezita să-l arăți unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosești.
Până data viitoare, nu uita că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este liniștea financiară!
Cu prietenie,
Ovidiu
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.