Vrei să afli o metodă super simplă de a face economii și a pune bani deoparte? În procesul de construire a averii și a atingerii Liniștii Financiare economiile sunt o…

Vrei să afli o metodă super simplă de a face economii și a pune bani deoparte?

În procesul de construire a averii și a atingerii Liniștii Financiare economiile sunt o componentă foarte importantă. 

Trebuie să economisești bani ca să ai posibilitatea să-ți plătești anticipat datoriile și să nu mai dai o grămadă de bani pe rate. Ai nevoie de economii ca să-ți constitui un Fond de Urgență complet care să-ți acopere majoritatea cheltuielilor neprevăzute. Mai trebuie să economisești bani și dacă vrei să-ți cumperi diferite lucruri cum ar fi o mașină sau o locuință.

Iar nu în ultimul rând, trebuie să economisești bani pe care apoi să îi investești ca să-ți construiești un Portofoliu de Investiții care să-ți asigure un trai confortabil după momentul retragerii din activitate.

În ciuda importanței sale, economisirea banilor este o provocare semnificativă pentru mulți oameni. Însă, însușirea acestui obicei este vitală dacă ești interesat să-ți îmbunătățești situația financiară.

De aceea, în articolul de astăzi îți voi arăta două metode prin care poți să economisești bani foarte ușor folosind bancnote de 1 leu și câteva aplicații de pe telefon.

Dar, înainte să începem vreau doar să îți spun că poți urmări varianta video a acestui articol aici:

Economisește fiecare bancnotă de 1 RON

Prima metodă prin care poți să economisești bani în aproape fiecare zi presupune să pui deoparte fiecare bancnotă de 1 RON pe care o ai în portofel la finalul zilei.

Ca să aplici această metodă de economisire ai nevoie și de o cutie în care să depozitezi bancnotele. Poate fi orice tip de cutie, dar eu îți recomand să folosești o cutie de la smartphone pentru că bancnotele încap foarte bine în ea. În plus, pentru că nu asociezi acel obiect cu banii așa cum este o pușculiță ai șanse mari să nu te atingi de ei.

Strategia de economisire funcționează în felul următor: de fiecare dată când plătești ceva cu numerar și primești bancnote de 1 leu rest, pune acele bancnote într-o secțiune separată din portofel.

Din punct de vedere matematic, prin această acțiune faci o rotunjire a plăților efectuate până la următorul multiplu de 5. 

De exemplu, să presupunem că faci niște cumpărături de 58 de lei. Când ajungi la casa de marcat plătești 60 de lei și primești 2 lei rest pe care îi plasezi într-o secțiune separată din portofel. La fel procedezi și dacă faci cumpărături de 31 de lei. Plătești 35 de lei, primești 4 lei rest și pui bancnotele de 1 lei în compartimentul separat.

La finalul zilei scoți toate bancnotele de 1 RON din portoful și le depui în cutia desemnată pentru economii. Iar a doua zi o iei de la capăt. Și tot repeți procesul până la finalul lunii.

Iar asta e tot. Simplu și eficient! 

Metoda aceasta de economisire funcționează incredibil de bine dacă obișnuiești să plătești cu numerar. Dar s-ar putea să fii o persoană care plătește mai mult cu cardul. 

Stai liniștit! Am o metodă de economisire similară și pentru tine pe care ți-o voi prezenta în minutele următoare.

Folosește funcționalitatea de Rotunjire (Round Up)

Ca să poți economisi bani într-un mod asemănător atunci când plătești cu cardul, trebuie să te folosești de funcționalitățile de Rotunjire disponibile în aplicațiile financiare.

La momentul înregistrării acestui videoclip eu cunosc doar două companii care îți permit să faci acest lucuru: ING Bank și Revolut. Însă, pentru că acesta este deja un trend în străinătate, este posibil ca funcționalitatea de rotunjire să devină disponibilă și la alte bănci.

Funcționalitatea de Rotunjire face exact același lucru pe care îl faci tu cu bancno

tele de 1 RON, doar că în mod automat. Mai mult, rotunjirea se face la tot mărunțișul.

De exemplu, dacă faci o plată cu cardul în valoare de 53,98 lei, aplicația îți va transfera automat într-un cont de economii diferența de 2 bani sau 1,02 bani în funcție de regula specifică aplicație. 

O altă caracteristică a funcționalității de Rotunjire este Acceleratorul. Acesta îți permite să economisești mai agresiv deoarece aplici un multiplicator (x2, x4, x5, x10) la suma care ar fi economisită în mod normal.

De exemplu, dacă aplici un multiplicator de 2 la o economie normală de 2 lei, aplicația va transfera 4 lei din contul tău curent în contul de economii. 

Folosirea multiplicatorului este bineînțeles o chestiune de preferință.

Mai trebuie menționat și că atunci când folosești funcționalitatea de Rotunjire la finalul zilei tu nu mai ai nimic de făcut.

Din nou, simplu și eficient!

Bun! În continuare îți voi arăta rapid cum să activezi funcționalitatea de Rotunjire la ING respectiv Revolut.

economisești

Activare Round Up ING Bank

La ING funcționalitatea de Rotunjire poartă denumirea de Round Up. Ca să o activezi, primul pas este să intri în aplicația de Homebank. De acolo mergi la Produse. La secțiunea Economii și Investiții o să vezi Round Up. Apasă pe acea opțiune.

Round Up de la ING îți va rotunji în mod automat cumpărăturilie până la următorul multiplu de 5 exact cum am explicat la începutul videoclipului. În fereastra care se deschide trebuie să setezi contul curent din care vor fi retrași bani atunci când faci plăți cu cardul, contul de economii unde se vor duce bani economisiți și acceleratorul.

Apoi, ca să activeți funcționalitatea, trebuie să accepți termenii și condițiile. Iar din momentul acela ING se va ocupa de procesul de economisire de fiecare dată când plătești cu cardul.

Mărunțiș Revolut

Funcționalitatea de Rotunjire de la Revolut poartă denumirea de Mărunțiș dar nu este la fel de eficientă. Revolut rotunjește valoarea tranzacției doar până la primul întreg și transferă mărunțișul într-un cont de economii care în aplicația Revolut poartă denumirea de Vault (Seif).

Ca să activezi funcționalitatea Mărunțiș, din aplicația Revolut trebuie să mergi în Tab-ul investiții iar de acolo să selectezi opțiunea Vault. Odată ce ai creat un Vault, dacă apeși pe el, la secțiunea transferuri normale poți activa funcționalitatea de Mărunțiș. În cadrul ferestrei care se deschide poți selecta și Acceleratorul astfel încât economiile să fie ceva mai consistente.

Ca să replici cât de cât performanțele aplicației strategiei cu numerar, ți-aș recomanda să selectezi multiplicatorul x4. În felul acesta vei ajunge ca la fiecare plată să economisești între 4 bani și 3,96 lei.

Iar asta e tot! De acum, tot ce ai de făcut este să plătești cu cardul Revolut.

Ce faci cu banii economisiți

Întrebarea care se pune acum este: „Ce faci cu banii economisiți?”. Ei bine aici, depinde de obiectivele tale financiare.

Ești în procesul de a scăpa de datorii? Folosești sumele economisite ca să plătești anticipat cea mai mică datorie din listă ca să scapi mai repede de ea.

Ești în procesul de constituire a Fondului de Urgență? Îi transferi acolo alături de sumele pe care le economisești deja pentru a atinge acest obiectiv.

Ai ajuns în punctul în care economiile tale se duc direct în investiții? Adaugi suma economisită la suma pe care o investești în mod normal și o transferi în contul fondului mutual sau al broker-ului de unde cumperi ETF-uri.

Cuvinte de încheiere

Aceste sunt cele două strategii prin care poți să economisești bani foarte ușor.

După cum ai văzut, economisirea banilor nu este o misiune imposibilă. Important este să-ți dorești să-ți însușești acest obicei financiar sănătos și să dai dovadă de disciplina necesară pentru a-l menține. Modalitățile pe care ți le-am prezentat în videoclip pot fi un început bun sau o modalitate de a-ți suplimenta economiile lunare fără prea mult efort. Sper să-ți fie de folos!

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.