Astăzi îți voi prezenta cum poți să-ți deschizi un Depozit Bancar cu o dobândă anuală de 4,20%, fără să fie nevoie să te deplasezi la o agenție bancară. La începutul…

Astăzi îți voi prezenta cum poți să-ți deschizi un Depozit Bancar cu o dobândă anuală de 4,20%, fără să fie nevoie să te deplasezi la o agenție bancară.

La începutul activității mele pe YouTube am publicat un videoclip în care am prezentat ce este un Fond de Urgență. În cadrul lui am menționat și că eu păstrez banii care constituie Fondul meu de Urgență în Depozite Bancare în cascadă. 

În luna decembrie 2020, am pregătit scenariul pentru videoclipul în care am analizat în ce monedă este mai bine să-ți păstrezi economiile: RON sau EUR. Dacă vrei să vezi concluzia la care am ajuns îți recomand să urmărești acest videoclip. Vei găsi link-ul către el aici: În ce monedă să îmi țin economiile.

În timp ce analizam care sunt cele mai avantajoase depozite bancare disponibile la băncile din România am descoperit oferta celor de la TBI Bank. Aceștia oferă o dobândă promoțională la depozitele bancare constituite pe o perioadă de 15 luni. 

Pentru că în decembrie 2020 unul dintre depozitele bancare ce alcătuiesc Fondul meu de Urgență a ajuns la maturitate, în luna ianuarie am testat procesul de deschidere a unui Depozit Bancar online la TBI Bank. Iar, pentru că mi se pare un produs financiar bun și pentru că urmează să transfer o nouă porțiune din Fondul meu de Urgență la ei, în articolul de astăzi vreau să-ți arăt cum poți și tu să-ți deschizi un Depozit Bancar cu o dobândă anuală de 4,20% la TBI Bank.

Dar, înainte să începem vreau doar să îți spun două lucruri:

În primul rând poți urmări varianta video a acestui articol printr-un click pe link-ul de mai jos:

În al doilea rând, acest videoclip nu este sponsorizat de TBI Bank. Este doar experiența mea cu produsele lor financiare. Depozitele lor online mi se par un loc bun pentru a-ți păstra Fondul de Urgență și economiile pe termen scurt dacă vrei ca banii pe care-i păstrezi pentru atingerea diferitelor obiective financiare să nu se devalorizeze semnificativ din cauza inflației.

Acestea fiind spuse, să dăm drumul la treabă.

Caracteristicile Depozitului Bancar de la TBI Bank

Una dintre caracteristicile TBI Bank este faptul că este preponderent o bancă online. În consecință, procesul de deschidere a unui Depozit Bancar este foarte simplu și se face direct pe site-ul lor. Nu trebuie să te deplasezi la nici o agenție ca să semnezi contracte.

Un alt avantaj al Depozitelor Bancare oferite de TBI Bank este faptul că nu au comisioane pentru deschiderea, administrarea sau retragerea sumelor din depozit, fie în numerar fie prin transfer bancar. (ZERO comisioane)

O altă caracteristică pe care eu o caut la băncile unde aleg să-mi păstrez Fondul de Urgență sau economiile pe termen scurt o reprezintă accesul rapid la bani. La acest capitol TBI Bank stă bine. Dacă alegi să lichidezi anticipat depozitul pentru că ai nevoie de bani ca să acoperi o cheltuială neprevăzută vei pierde doar dobânda aferentă Depozitului Bancar acumulată până în acel moment. Nu se reține nimic din valoarea inițială a depozitului. 

În schimb, pentru suma pe care ai depus-o inițial pentru a deschide depozitul vei beneficia de o dobândă egală cu cea practicată la contul curent standard. La data scrierii acestui articol dobânda la contul curent este de 1%/an.

Un ultim aspect care este relevant pentru cei care aleg să-și păstreze banii la TBI Bank este faptul că sumele depuse și dobânda acumulată în Depozitele Bancare online sunt garantate până la echivalentul a 100.000 EUR de către Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare din Bulgaria.

Cam acestea sunt cele mai importante caracteristici ale Depozitului Bancar online de la TBI Bank.

Cum constitui un Depozit Bancar online la TBI Bank

Pentru a-ți deschide un Depozit Bancar online la TBI Bank trebuie să faci următorii pași.

Pasul 1: De pe pagina principală a site-ului lor mergi la Depozite și alegi opțiunea Depozit Online. Iar apoi apeși pe butonul pe care scrie „Aplică online”.

Pasul 2: Stabilește termenii depozitului. Prima dată va trebui să selectezi tipul de produs. Ca să poți face un Depozit Bancar pe 15 luni va trebui să selectezi varianta: „Online Simplu cu Capitalizare”. Asta înseamnă că atunci când depozitul ajunge la maturitate acesta se reînnoiește automat cu suma totală acumulată (Suma inițială + dobânda NETĂ). 

Deoarece condițiile contractuale îți permit să lichidezi depozitele oricând, acest lucru nu ar trebui să te deranjeze. Dacă după ce depozitul tău inițial ajunge la maturitate ai găsit un produs financiar mai bun și vrei să muți banii la o altă bancă, poți să-l lichidezi fără să fii penalizat în prima zi a noului depozit bancar constituit.

În câmpul Perioadă vei selecta 15 luni și vei verifica dacă dobânda se actualizează la valoarea de 4,20%.

Apoi setezi care este suma de bani pe care vrei să o depozitezi. La momentul scrierii acestui articol suma minimă pentru a constitui un Depozit Bancar Online este de 100 RON. Dar aceasta poate să se schimbe în funcție de condițiile de piață. Fii atent la valoarea din câmpul Suma Minimă ca să verifici acest aspect.

La final va trebui să selectezi metoda de retragere. Aici îți recomand să alegi „Returnarea sumei în contul din care am transferat-o” ca să nu fie nevoie să te deplasezi la o agenție TBI Bank. Fiind o bancă preponderent online, TBI Bank are doar 5 agenții în România. Asta înseamnă că s-ar putea să fie nevoie să mergi în alt oraș ca să-ți scoți banii, lucru care nu este eficient din punct de vedere al banilor și al timpului.

Pasul 3: Autentificarea. La acest pas trebuie să introduci o adresă de e-mail și să setezi o parolă ca să-ți poți crea un cont pe Platforma Online. 

Contul respectiv va fi centrul tău de comandă. De aici vei putea analiza depozitele pe care le-ai deschis și le vei putea lichida anticipat în caz că ai nevoie de bani.

Odată ce ți-ai făcut contul, peste acest pas vei trece foarte repede.

Pasul 4: Acordul. La acest pas ți se va prezenta și vei fi îndrumat să citești documentul ce conține condițiile generale pentru depozite online. În cadrul lui îți este prezentat în detaliu ce presupune deschiderea unui Depozit Bancar online la TBI Bank și ce drepturi și obligații ai.

Tot aici va trebui să setezi tipul de cont pe care-l vei folosi ca să depui bani în Depozitul Bancar. Eu am folosit contul curent în RON pe care îl am la ING Bank pentru a nu plăti comisioane de transfer interbancar. Îți recomand și ție să folosești o bancă ce nu percepe comisioane de transfer interbancar dacă alegi să-ți deschizi un depozit la TBI Bank.

Pasul 5: Declarații. Începând cu acest pas lucrurile devin ceva mai tehnice. Pe pagina aferentă acestui pas va trebui să declari că ești beneficiarul real al fondurilor, și să menționezi care este ocupația ta, sursa veniturilor, și încă câteva lucruri legate de rezidența fiscală.

Pasul 6: Informații personale. Aici va trebui să completezi informații de bază precum Nume, Prenume, CNP, și adresă.

Pasul 7: Identificare. La acest pas va trebui să completezi datele de pe Cartea ta de Identitate. Iar pentru verificare, va trebui să încarci o fotografie vizibilă a documentului de identificare.

Pasul 8: Semnează Cerea. Înainte de a trimite cererea pentru constituirea unui Depozit Bancar online va trebui să o semnezi. Semnarea cererii se face prin intermediul unui cod unic primit prin SMS pe care trebuie să-l introduci în câmpul corespunzător.

După ce ai trimis cererea semnată durează aproximativ 24 de ore ca ea să fie aprobată.

Pasul 9: Alimentează Depozitul Bancar. Ultimul pas pe care trebuie să-l faci este să transferi suma de bani pe care vrei s-o transformi într-un depozit bancar din contul tău curent în contul deschis la TBI Bank. 

Codul IBAN al contului în care trebuie să trimiți banii îți va fi trimis pe email după aprobarea cererii și ai aproximativ 25 de zile pentru a face transferul. Îndată ce banii ajung în cont, depozitul se va constitui automat, iar pe email vei primi contractul de depozit.

Un lucru important pe care vreau să-l menționez aici este că trebuie să trimiți banii către contul deschis la TBI Bank printr-un singur transfer. De exemplu, dacă vrei să constitui un depozit de 1.000 RON trebuie să transferi suma întreagă de bani. Nu poți să-i împarți în două plăți de 500 RON sau să trimiți banii din două conturi diferite.

Aceștia sunt cei 9 pași pe care trebuie să-i urmezi ca să-ți deschizi un Depozit Bancar Online cu dobândă anuală de 4,20% la TBI Bank.

Cuvinte de încheiere

Personal consider că, în prezent, Depozitul Bancar online de la TBI Bank reprezintă o variantă foarte bună pentru a-ți păstra Fondul de Siguranță sau economiile pe termen scurt. Iar motivele mele sunt următoarele. 

În primul rând, este ușor de constituit. Totul se face online direct de pe site-ul lor și nu ți se percep comisioane de administrare. În plus, ai oricând acces la bani deoarece poți lichida anticipat depozitele constituite.

În al doilea rând, banii sunt asigurați în limita a 100.000 EUR la fel ca la orice altă bancă.

Iar în al treilea rând, dobânda anuală NETĂ pe care o poți obține, după scăderea impozitului de 10%, este de 3,78%. Ceva mai bine decât dobânda de 3,25%/an oferită de Titlurile de Stat pentru populație cu o maturitate de 1 an emise în ianuarie 2021. 

Dar aș vrea să știu și părerea ta. Ce părerea ai despre TBI Bank? Ai fi interesat să-ți deschizi un Depozit Bancar la ei? Scrie-mi răspunsul tău în secțiunea de comentarii de mai jos. 

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.