Când am început să studiez banii și rolul lor în societate credeam că în lume există două tipuri de oameni: cei care cheltuiesc tot ce câștigă și cei care economisesc…

Când am început să studiez banii și rolul lor în societate credeam că în lume există două tipuri de oameni: cei care cheltuiesc tot ce câștigă și cei care economisesc și trăiesc foarte modest. Însă, pe parcurs, am descoperit că există mai multe atitudini financiare care influențează modul în care ne gestionăm banii.

În cartea sa „How Much Is Enough? Balancing Today’s Needs with Tomorrow’s Retirement Goals”, Diane McCurdy menționează că oamenii pot fi încadrați în patru categorii distincte în funcție de atitudinea lor față de bani. Mi s-a părut o clasificare foarte potrivită și m-am gândit să îți prezint în acest articol care sunt caracteristicile acestor atitudini.

1.    Atitudinea de Cheltuitor

Oamenii din această categorie iubesc banii deoarece își pot cumpăra cu ei o mulțime de lucruri. Ei sunt la curent cu ultimele noutăți în materie de gadget-uri, modă sau decorațiuni. Dacă ai nevoie de ceva, poți să întrebi liniștit un Cheltuitor iar el îți va spune cum poți să-l cumperi și care este cea mai bună ofertă.

Ei sunt genul de oameni degajați în prezența cărora te simți bine și care preferă să aibă lucruri concrete precum ultimul model de mașină, cele mai noi gadget-uri sau haine la modă în locul unor lucruri abstracte cum ar fi un cont de economii.

De regulă ei au cele mai noi “jucării” iar prietenii îi invidiază pentru stilul lor de viață. De asemenea, ei văd mersul la cumpărături drept o formă de divertisment.

Principala caracteristică a Cheltuitorilor este faptul că se bucură de viață utilizând banii pe care i-au câștigat.

Partea mai puțin bună este că aceștia se îndatorează foarte ușor și de multe ori sunt mâncați de vii de dobânzi pentru credite de nevoi personale și carduri de credit pe care nu reușesc să le acopere la timp. Din acest motiv, pentru ei acțiunea de a face economii este cea mai mare provocare.

2.    Atitudinea de Strângător

Dacă n-ar fi ei, de la cine s-ar mai putea împrumuta restul oamenilor?

Persoanele care se încadrează în această categorie reușesc să acumuleze o avere în bancă destul de ușor, păstrându-și în același timp un stil de viață decent chiar și atunci când veniturile lor sunt limitate.

Ei se simt în siguranță când au în contul bancar o sumă mare de bani pe care se pot baza la orice moment și nu sunt impresionați de lucrurile scumpe. Sunt foarte buni la a identifica activitățile și lucrurile care risipesc banii și le evită. Din acest motiv s-ar putea ca pentru ceilalți să pară „zgârciți”.

Principala calitate a Strângătorilor este faptul că sunt foarte organizați și nu fac achiziții impulsive.

Cu toate acestea, ei pot deveni foarte conservatori și, refuzând să-și asume riscuri, ajung să evite orice investiții care le-ar putea spori averea. Câteodată, acest conservatorism îi face să aștepte prea mult ca să se bucure de banii de care dispun.

3.    Atitudinea de Constructor

Această categorie îi include pe cei care și-au învins frica de a pierde bani și sunt dispuși să riște pentru a construi ceva deosebit. Constructorii adoră procesul creativ ce însoțește proiectele lor prin care schimbă lumea și sunt dispuși să păstreze un loc de muncă plictisitor pentru ei doar pentru a-și finanța visurile.

Exemplele clasice de Constructori sunt antreprenorii care și-au construit afacerile de la zero. Dar în categoria Constructorilor intră și persoanele care au o pasiune foarte puternică și pe care o duc la nivelul de expertiză. Din acest motiv, ei pot fi mentori fenomenali.

Marea lor slăbiciune este că de multe ori subevaluează costurile proiectelor lor și omit să-și facă un plan în caz de eșec.

4.    Atitudinea de Donator

Persoanele din această categorie se deosebesc prin faptul că le cumpără în mod regulat prietenilor cadouri scumpe, acestea fiind de obicei lucruri pe care nu și le-ar cumpăra niciodată pentru ei. De asemenea, ei participă ca voluntari la nenumărate acțiuni caritabile și își dedică timpul, banii și energia pentru o cauză în care cred cu tărie.

Principala lor caracteristică este că resimt cea mai mare plăcere atunci când fac fapte bune sau când reușesc să-i facă pe alții fericiți. Ei își refuză lor anumite lucruri pentru a-i ajuta pe alții.

Cu toate acestea, ei au tendința de a-și neglija propriile nevoi și, câteodată, le fac un deserviciu propriilor copii deoarece nu-i învață să-și gestioneze banii corespunzător. Mai mult, ei pot deveni o povară pentru aceștia dacă nu-și planifică pensionarea din timp.

Cuvinte de încheiere

Nici una dintre cele patru atitudini financiare nu este mai bună decât cealaltă și nici una nu este mai rea decât cealaltă. Fiecare dintre ele este însoțită de avantajele și dezavantajele sale.

Deși în interiorul nostru există toate cele patru atitudini, una este dominantă. Din acest motiv, fiecare dintre noi trebuie să lucreze la cel puțin una dintre ele deoarece nu o stăpânește în mod natural.

Acest lucru ne transformă într-o persoană mai echilibrată din punct de vedere financiar și care are mai mult control asupra banilor săi.

Dacă vrei să afli care este atitudinea ta dominantă, apasă pe și răspunde la întrebările din . Nu durează mai mult de 5 minute, dar garantez că vei afla ceva nou despre tine. Iar după ce ai făcut testul, lasă-mi un comentariu și spune-mi care este atitudinea ta dominantă față de bani.

În articolul următor, îți voi arăta cum poți să creezi un echilibru între cele 4 atitudini financiare folosindu-te de un simplu buget personal.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Cu prietenie,
Ovidiu

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.