Acum câteva săptămâni vorbeam cu un client despre schimbările pe care o mărire de salariu le are asupra stilului de viață. Atunci când ni se măresc veniturile avem tendința de…
Acum câteva săptămâni vorbeam cu un client despre schimbările pe care o mărire de salariu le are asupra stilului de viață. Atunci când ni se măresc veniturile avem tendința de a cheltui mai mult pentru a ne răsplăti pentru efortul depus. Fie că e vorba despre o mărire de salariu permanentă sau un bonus ocazional, cu cât avem mai mulți bani, cu atât obișnuim să cheltuim mai mult. Acest fenomen poartă denumirea de „inflația stilului de viață”. În România este prezentat de multe ori drept „creșterea nivelului de trai”. Într-un articol anterior am atins subiectul creșterii nivelului de trai și cum aceasta ne afectează mentalitatea. În articolul de astăzi am decis să dezvolt acest subiect și să vă prezint câteva metode pentru a evita capcanele întinse de aceasta.
Ce este „Inflația stilului de viață”?
Inflația stilului de viață poate fi definită drept creșterea cheltuielilor lunare în același ritm cu creșterea veniturilor. Atunci când obțineți o mărire de salariu sau primiți un mic bonus puteți observa că stilul vostru de viață va crește în mod natural astfel încât veți utiliza toți banii care apar pe noul fluturaș de salariu.
E foarte ușor să cădem pradă inflației stilului de viață. Până la urmă, după atâta muncă merităm o mașină mai nouă, o geantă de firmă sau o vacanță într-o destinație exotică, nu-i așa? Ei bine, dacă vom cheltui toți banii câștigați în plus, nu vom reuși niciodată să economisim și să investim pentru viitor. Așadar, cum putem evita inflația stilului de viață?
Creați o listă de așteptare de 30 de zile
Cercetările arată că fericirea noastră este mai mare atunci când ne dorim un lucru decât atunci când îl achiziționăm. De multe ori, atunci când obținem un venit suplimentar îl cheltuim pe lucruri pe care ni le doream de mult dar nu ni le permiteam. Pentru a evita să cheltuiți din prima toți banii câștigați, folosiți următoarea strategie.
Atunci când faceți cumpărături on-line, în loc să puneți direct în coș tot ce doriți să achiziționați în acel moment, treceți-le într-o listă de Favorite și lăsați-le acolo. După 30 zile verificați produsele din acea listă. Dacă după ce a trecut această perioadă încă vă doriți acele lucruri, cumpărați-le. Dacă nu, ștergeți-le din listă.
Nu contractați noi datorii doar pentru că vă permiteți
De câte ori ați auzit pe cineva spunând: „Tocmai mi-au mărit salariul…acum îmi permit mașina aia nouă (sau mobila, sau ultimul model de laptop, etc.)”? Din păcate, nu e chiar așa.
Doar pentru că vă permiteți ratele lunare pentru o anumită achiziție nu înseamnă că vă permiteți acel lucru cu adevărat. Dobânzile pentru astfel de achiziții vă pot face să plătiți mult mai mult pentru acel lucru decât prețul afișat la raft în momentul achiziției. Iar dacă acel bun este un lucru cu depreciere rapidă, cum sunt mașinile sau echipamentele tehnologice, veți putea ajunge să regretați achiziția.
Pentru a evita această capcană, creați-vă o regulă pentru a vedea dacă vă permiteți cu adevărat acel lucru. Regula mea personală este următoarea: îmi permit să cumpăr cinci lucruri de același fel cu banii jos fără a-mi afecta stilul de viață? Dacă răspunsul este afirmativ, îl cumpăr. Dacă nu, caut ceva care se încadrează în bugetul meu.
Nu încercați să țineți pasul cu vecinii
Doar pentru că fiul prietenului vostru ia lecții de karate, pian și călărie nu înseamnă că așa trebuie să facă și copilul vostru. Sunteți un părinte la fel de bun dacă vă trimiteți copilul doar la niște cursuri de dans.
Chiar dacă prietenii voștri merg în concediu în Dubai sau alte destinații exotice din Asia, nu ar trebui să vă simțiți mai prost dacă mergeți la mare în Grecia sau stați acasă și vă relaxați pe perioada concediului.
Prea mulți oameni se lasă influențați de presiunea cunoștințelor și îi lasă pe alții să le modeleze valorile personale și să le stabilească prioritățile familiale. Nu cădeți în capcana de a lăsa modul în care alții își gestionează finanțele să dicteze cum vă cheltuiți proprii bani. E adevărat că datorită rețelelor sociale avem o privire destul de detaliată față de cum își trăiesc viața alții și o putem compara cu a noastră. Dar adevărul este că, cel mai probabil, vecinii pe care vreți să-i imitați au mari datorii și sunt forte ocupați încercând la rândul lor să-i imite pe alții.
Prioritizați-vă obiectivele financiare
Atunci când obțineți o mărire a veniturilor, în loc să vă modificați stilul de viață, ar fi mai bine să vă sporiți contribuțiile către obiectivele financiare setate.
Folosiți suma pe care o câștigați suplimentar pentru a vă plăti din datorii. Sau puneți deoparte ce câștigați în plus pentru a vă construi un fond de urgență. Puneți bani într-un cont special pentru a plăti anii de studenție ai copiilor sau folosiți banii pentru a începe să investiți.
Puteți beneficia de acea creștere salarială atât în prezent cât și în viitor. Dacă veți scăpa de datorii, veți avea mai mulți bani în buzunar (Adio rate lunare!). Apoi veți putea folosii acei bani pentru economii și investiții contruindu-vă astfel o viață liniștită din punct de vedere financiar.
Cuvinte de încheiere
Într-o economie bazată pe consum este foarte ușor să cădem pradă inflației stilului de viață. Reclamele sunt omniprezente și foarte agresive. Specialiștii în marketing reușesc să creeze nevoi din orice și ne tentează mereu cu superoferte. Pentru a le face față avem nevoie de tărie și disciplină.
Dacă vreți să aflați mai multe despre acest subiect, vă invit la o ședință de coaching 1-la-1 în care putem discuta despre situația voastră particulară.
Dacă v-a plăcut articolul și credeți că ați aflat ceva folositor din el, nu ezitați să-l arătați unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosiți.
Până data viitoare, vă urez spor la bani!
Cu prietenie,
Ovidiu
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.