Mentalitatea este una din principalele busole care ne ghidează în modul în care ne gestionăm finanțele personale. Fiecare dintre noi are un anumit tipar financiar. Pentru a învăța să gestionăm…
Mentalitatea este una din principalele busole care ne ghidează în modul în care ne gestionăm finanțele personale. Fiecare dintre noi are un anumit tipar financiar. Pentru a învăța să gestionăm mai bine banii ar trebui să identificăm care este mentalitatea noastră dominantă și să stabilim cum influențează ea situația financiară pe care o avem.
Fiecare persoană are propriile obstacole pe care încearcă să le depășească în încercarea de a obține un trai mai bun și o situație financiară mai stabilă. În continuare, am pregătit o listă cu cele mai comune mentalități legate de bani întâlnite de mine care ne împiedică să ne atingem potențialul maxim din punct de vedere financiar.
1. Frica de eșec
Unul dintre cele mai bune obiceiuri pe care vi le puteți însuși din punct de vedere financiar este să economisiți un procent din tot ceea ce câștigați. Chiar dacă faceți deja acest lucru, constituirea unor surse de venit alternative, vă mărește șansele de a vă spori averea și de a vă crește valoarea netă. Cu toate acestea, oamenii sunt reticenți când vine vorba de investiții.
Conform unui sondaj din 2016, 70% din oamenii ce fac parte din generația Y, cunoscută mai bine sub denumirea de „Millennials”, preferă să-și păstreze economiile în bani lichizi decât să-i investească și să beneficieze de pe urma capitalizării dobânzii. În urma sondajului s-a stabilit că în majoritatea cazurilor, ceea ce îi ține pe oameni departe de investiții este frica de a pierde banii pe care i-au economisit.
Frica este unul din principalele motive pentru care evităm riscul, indiferent de mărimea lui, care însoțește investirea banilor. Nimeni nu are o baghetă magică prin care să poată să elimine riscul în totalitate. Tot ce putem face este să-l limităm. Cu toate acestea, un consilier financiar vă poate ajută să faceți primi pași în investirea banilor pe care i-ați economisit ajutându-vă astfel să vă construiți atât încrederea cât și averea.
2. Speranța ca banii să cadă din cer
E foarte ușor să așteptăm ca viitorul nostru financiar să fie rezolvat de către altcineva. Am întâlnit mai multe persoane care mi-au spus că vor începe să investească după ce vor câștiga o anumită sumă de bani pentru că altfel randamentul este prea mic. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere că evenimentul așteptat de ei – care poate reprezenta o mărire de salariu, un bonus, un câștig la loto sau o moștenire primită de la o rudă îndepărtată și foarte bogată – s-ar putea să nu apară.
Dacă aceasta este povestea pe care v-o spuneți și voi în prezent, ar fi bine să începeți să o rescrieți iar în noua variantă să fiți voi protagoniștii. Dacă învățați să vă gestionați banii în mod inteligent, puteți începe să investiți cu sume modice la început, pentru a testa apele, iar apoi, pe măsură ce căpătați mai multă încredere și experiență să alocați un procent din ce în ce mai mare din venituri investițiilor.
3. Costul ridicat al inerției
Cu toții suntem persoane ocupate și cu toții avem o zonă de confort. Din acest motiv, inerția poate sta câteodată între noi și o situație financiară mai bună.
Inerția se poate defini drept cheltuirea unor sume mai mari decât este nevoie pentru diverse achiziții doar din cauza faptului că ne-am obișnuit cu starea de fapt. Unul din modurile în care se manifestă inerția ar fi plătirea unor facturi mai mari la furnizorul de internet doar pentru că nu vrem să schimbăm furnizorul actual. O altă situație în care se manifestă inerția este menținerea deschisă a mai multor conturi bancare pentru care plătim diverse comisioane deși ne-am putea centraliza toate veniturile și cheltuielile într-un singur cont. Nu în ultimul rând, inerția se manifestă și atunci când nu refinanțăm un credit deși refinanțarea ne-ar putea păstra câteva sute de lei în buzunar anual.
Oricare ar fi lucrurile pe care nu le faceți atunci când vine vorba de gestionarea eficientă a banilor, un consilier financiar vă poate ajuta să începeți, cu pași mărunți, să eliminați costurile inerției și vă poate îndruma pentru a vă menține pe drumul către o situație financiară mai bună.
4. Capcana creșterii nivelului de trai
Mentalitatea pe care o au o parte dintre oameni și anume „atunci când câștigi mai mult, trebuie să cheltuiești mai mult”, numită și „creșterea nivelului de trai”, poate fi un adevărat obstacol în obținerea unei situații financiare mai bune. Există două efecte care pot să apară odată cu creșterea nivelului de trai.
Pe de o parte, poate să apară efectul Diderot. Acesta își face apariția atunci când cumpărați ceva nou, cochet și la modă și care face ca toate lucurile pe care le aveți deja să pară învechite și ponosite. Astfel, începeți să cheltuiți bani pentru a înlocui toate lucrurile vechi.
Pe de altă parte, noul stil de viață nu e sustenabil pe termen lung. Cu toate că în timp probabil veți câștiga din ce în ce mai mult, va veni o vreme când acest lucru se va opri. Acea perioadă o reprezintă pensionarea și dacă nu economisiți și nu vă faceți un plan financiar pentru acea perioadă a vieții, scăderea veniturilor și implicit a cheltuielilor va fi foarte abruptă.
Dacă vă este greu să economisiți bani când câștigați bine, imaginați-vă cum va fi în viitor când va trebui să vă bugetați foarte bine banii pentru a vă plăti mâncarea, serviciile medicale și utilitățile, și cât de mult va trebui să cântăriți achiziționarea unor lucruri noi.
5. Lăsarea la voia sorții
Dacă vă lăsați finanțele personale la voia întâmplării nu veți beneficia de liniștea pe care v-o oferă gestionarea eficientă a banilor și prosperitatea care o însoțește. Să aveți bani pe care să vă puteți baza în viitor – fie că e vorba de carieră, familie sau achiziții mai mari – nu e o situație care să apară din senin. Oamenii care o fac să pară ușor probabil au investit ceva timp și efort pentru a se asigura că sunt într-un loc bun din punct de vedere financiar.
Să ai un plan și un buget nu înseamnă că trebuie să fii zgârcit. E vorba mai mult de a-ți alege momentele de generozitate și deschidere la pungă astfel încât să poți să-ți acoperi cheltuielile zilnice și să direcționezi o parte din câștiguri pentru a-ți îmbunătăți situația financiară.
Oricare ar fi obstacolul pe care încercați să-l depășiți în drumul către o situație financiară mai bună, un consilier financiar vă poate oferi sfaturi valoroase cu privire la gestionarea finanțelor personale. Dacă doriți să aflați mai multe legat de mentalitățile care vă țin pe loc din punct de vedere financiar, înscrieți-vă la o ședință de coaching 1-la-1, cu mine, în care vom discuta mai multe aspecte legate de gestionarea eficientă a banilor.
Dacă v-a plăcut articolul și credeți că ați aflat ceva folositor din el, nu ezitați să-l arătați unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosiți.
Până data viitoare, vă urez spor la bani!
Cu prietenie,
Ovidiu
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.