În ultimele luni am întâlnit mulți clienți care doresc să-și gestioneze mai bine banii dar nu știu de unde să înceapă. Li se pare foarte complicat să-și facă un plan,…

În ultimele luni am întâlnit mulți clienți care doresc să-și gestioneze mai bine banii dar nu știu de unde să înceapă. Li se pare foarte complicat să-și facă un plan, un buget și să-și stabilească niște obiective financiare pe termen scurt, mediu și lung.

În unele situații, să faci un plan de care să te ții poate fi destul de solicitant și aici nu mă refer doar la cel financiar. Un program de antrenament făcut de un antrenor personal poate fi la fel de solicitant pentru cineva care nu face mișcare în mod regulat, cum un plan financiar este greu de respectat pentru cineva care nu-și stăpânește finanțele personale. Din acest motiv, aș vrea să vă prezint șapte modalități ușoare pentru a vă descurca mai bine cu banii de acum înainte.

1.      Dezvoltați-vă propria valoare

Una dintre cele mai importante investiții pe care le puteți face este cea în voi înșivă. Acest lucru poate fi făcut prin mai multe modalități. Fie că citiți cărți și articole de specialitate despre un subiect care vă pasionează, participați la cursuri prin care vă dezvoltați sau îmbunătățiți diferite abilități, vă înscrieți într-un program de coaching și vă căutați un mentor care vă poate oferi sfaturi și susținere, sau investiți în sănătatea dumneavostră adoptând un stil de viață echilibrat, veți avea numai de câștigat.

Rezultatele s-ar putea să nu apară peste noapte, dar mai devreme sau mai târziu veți vedea rodul munci depuse. În unele cazuri, veți câștiga mai mult datorită faptului că v-ați specializat într-un anumit domeniu și ați devenit expert. Alteori, veți beneficia de pe urma relațiilor pe care vi le-ați făcut pe parcursul pregătirilor care vă oferă niște oportunități noi. Într-un fel sau altul, tot veți obține niște beneficii.

2.      Alegeți un stil de viață și țineți-vă de el

Să presupunem că în momentul de față puteți să aveți un stil de viață decent câștigând salariul mediu pe economie. Ce s-ar întâmpla dacă în următorii patru ani venitul vostru s-ar dubla? La prima vedere, sună foarte bine, dar dacă nu sunteți pregătiți să vă păstrați stilul de viață atunci când venitul se majorează, nu veți reuși să economisiți sau să investiți mai mult.

Inflația stilului de viață este o capcană în care putem să cădem foarte ușor dacă nu suntem atenți. Iar acest lucru s-ar putea să ne facă să regretăm mai târziu faptul că nu am început să economisim din timp. Pentru a evita astfel de scenarii, alegeți un stil de viață care vi se potrivește și țineți-vă de el indiferent de câte creșteri salariale obțineți.

3.      Nu amânați, economisiți de azi

E foarte ușor să amânați momentul când veți începe să economisiți. Scuza numărul unu pentru a întârzia acest moment este faptul că venitul lunar nu este destul de mare. Alături de aceasta, puteți să găsiți nenumărate alte scuze: anul acesta vreți să călătoriți mai mult, sau aveți prea multe nunți la care trebuie să mergeți în următoarele luni și nu vă rămâne nimic pentru a pune deoparte.

Ca să depășiți aceste obstacole, luați-vă un angajament să începeți să economisiți de astăzi, indiferent de cât este de mică suma stabilită (Da! Chiar și 1 leu face diferența). Pe măsură ce trece timpul, suma se va majora și veți observa ce bine este să nu mai trăiți de pe o lună pe alta.

4.      Schimbări mici, rezultate mari

Să preluați controlul asupra finanțelor personale nu înseamnă doar să economisiți bani. Înseamnă și să înțelegeți unde se duc banii lună de lună și să vă asigurați că îi cheltuiți pe lucruri care sunt importante pentru voi. Dacă aveți senzația că banii vă alunecă printre degete, analizați pe ce cheltuiți cei mai mulți bani și faceți mici ajustări. Acestea pot avea un impact semnificativ asupra situației financiare.

5.      Locuința nu este totul

Mulți români pun achiziționarea unei locuințe pe primul loc atunci când vine vorba de economii și investiții. Dar, în funcție de circumstanțe, achiziționarea unei locuințe s-ar putea să nu fie cea mai bună investiție pentru voi. Există și alte tipuri de investiții pe care le puteți face și care pot fi mult mai eficiente și vă pot ajuta să vă îndepliniți obiectivele financiare mai repede.

6.      Nu poți să ai totul

Atunci când vine vorba de suma de bani de care aveți nevoie pentru a trăi o viață fericită, cardul care are un număr infinit de zerouri în coadă s-ar putea să nu fie un obiectiv realist și nici măcar necesar. Alocându-vă timp pentru a înțelege ce este important pentru voi, veți lua decizii mai bune atunci când veți face achiziții și veți putea înțelege cum să obțineți un echilibru între câți bani câștigați, cât puneți deoparte pentru a vă construi averea și cât cheltuiți pentru a vă bucura de viață.

7.      Gândiți în decenii, nu în ani

Analizând ceea ce ați realizat pe parcursul unui deceniu vă puteți face o idee legat de ce ați putea realiza în următorii 10 ani. Câteodată ajută să aveți pe cineva care să pună întrebările corecte și să vă ghideze pentru a vă prioritiza obiectivele financiare. Dacă începeți să faceți pași către atingerea unor obiective care au termene de 5, 10 sau 20 de ani veți avea mai multe ținte spre care să tindeți acum și mai multe realizări la care să vă puteți uita cu mândrie în viitor.

Cuvinte de încheiere

Pentru a începe să vă descurcați mai bine cu banii ar fi bine să începeți cu pași mici și nu cu salturi gigantice. Dacă încercați să începeți cu prea multe deodată s-ar putea să fiți copleșiți de numărul schimbărilor și să renunțați foarte devreme. Vă recomand să începeți cu una dintre metodele prezentate mai sus, iar după ce reușiți să vă acomodați cu schimbarea, treceți la ceva nou.

Dacă doriți să aflați mai multe despre crearea unui Plan Financiar și despre cum vă puteți gestiona mai bine banii astfel încât să vă atingeți mai ușor obiectivele financiare, vă invit să aruncați o privire peste serviciul meu de Audit și Planificare Financiară. În cadrul lui vom discuta în detaliu despre provocările pe care le aveți în momentul de față în legătură cu finanțele personale și vom stabili pașii concreți pe care să-i faceți ca să le depășiți.

Dacă v-a plăcut articolul și credeți că ați aflat ceva folositor din el, nu ezitați să-l arătați unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosiți.

Până data viitoare, vă urez spor la bani!

Cu prietenie,

Ovidiu

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.