Cu excepția cazului în care veți câștiga la Loto, eveniment cu o probabilitate foarte mică de a se realiza mai ales dacă nu jucați, cel mai probabil nu vă veți…

Cu excepția cazului în care veți câștiga la Loto, eveniment cu o probabilitate foarte mică de a se realiza mai ales dacă nu jucați, cel mai probabil nu vă veți îmbogăți rapid anul acesta. Majoritatea oamenilor care și-au construit averea au făcut-o în timp și au început prin a-și însuși niște obiceiuri financiare bune pe care le-au aplicat în mod constatant în viața de zi cu zi.

Robin Sharma spune că fiecare mic efort reprezintă o fundație pentru următorul și astfel, punând cărămidă peste cărămidă, putem crea lucruri extraordinare. Acest principiu se aplică și bogăției care nu apare instant, ci se construiește pas cu pas. Dacă doriți să începeți să vă construiți averea în acest an, vă recomand să implementați în viața voastră niște obiceiurile financiare sănătoase, iar la finalul anului veți vedea cum valoarea voastră netă a crescut simțitor.

1.    Economisiți un procent din venituri

Primul obicei pe care vă recomand să vi-l însușiți este un clasic al literaturii de dezvoltare financiară. Economisirea unui procent din venituri este principala modalitate ca la finalul anului să aveți mai mulți bani în cont. Nu contează care este suma pe care o puteți economisi lunar, cel mai important este să începeți să o faceți.

Dacă încasați veniturile în contul bancar, folosiți-vă de funcționalitatea de Debitare Directă (Direct Debit) a băncii dumneavoastră pentru a transfera lunar în mod automat o sumă din contul vostru curent într-un cont de economii. Dacă încasați veniturile în numerar, depuneți lunar o sumă fixă într-un cont de economii și lăsa-ți-i acolo.

Conturile de economii nu au randamente prea atrăgătoare, e adevărat, dar cu toate acestea veți reuși să vă constituiți un fond de rezervă în acest cont care se va adăuga la averea voastră.

2.    Eliminați achizițiile mărunte dar zilnice

Un alt obicei financiar bun este să eliminați cumpărăturile minore dar constante pe care le faceți zilnic. În această categorie pot fi incluse cafeaua, covrigii sau un desert de la patiserie. Dacă sunt făcute sporadic, aceste achiziții nu afectează situația financiară. În momentul în care devin o rutină, ele devin o sursă de stres pentru portofel.

Ca să scăpați de aceste achiziții,vă recomand să le înlocuiți cu o alternativă mai ieftină. Puteți începe prin a profita de cafeau și ceaiul oferite de angajator sau puteți să vă pregătiți cafea acasă și luați-o cu voi la muncă. Dacă vă place să luați o gustare la lucru, puteți opta pentru patiserie congelată ce poate fi preparata la cuptor acasă fără prea mult efort.

Banii pe care-i economisiți eliminând aceste cheltuieli, pot fi puși să muncească pentru voi. Să presupunem că o cafea este 5 RON și într-o săptămână beți 5 cafele, cheltuiți astfel 25 RON pe săptămână respectiv 100 RON pe lună. Dacă economisiți această sumă timp de 1 an și apoi o investiți cu un randament de 10% pe an, în 35 de ani puteți acumula aproximativ 360.000 RON. Dacă sunteți nesiguri în ce a-ți putea investi, un consilier financiar vă poate ajuta să găsiți un instrument financiar potrivit în funcție de profilul vostru de risc.

3.    Gătiți acasă

Una dintre cele mai eficiente metode de a economisi bani este să mâncați mai rar în oraș. O masă pe care o luați la restaurant vă costă de cel puțin 3 ori mai mult decât dacă ați pregăti-o acasă. Iar băuturile pot fi de până la 5 ori mai scumpe față de echivalentul lor din magazin.

Gătind acasă, veți putea prepara aceleași mâncăruri la o fracțiune din cost și o puteți transforma într-o activitate distractivă dacă o faceți pe ritmul melodiilor preferate sau ascultând un audiobook.

4.    Faceți o listă de cumpărături

Acest obicei financiar simplu și eficient este legat și de cel anterior. Când mergeți la cumpărături, în special când cumpărați alimente pentru a găti ceva, făceți-vă o listă de acasă și țineți-vă de ea. Când aveți o imagine exactă cu ce aveți de cumpărat, scade foarte mult probabilitatea de a face cumpărături impulsive și veți cădea mai greu pradă campaniilor de marketing din magazine.

Pe lângă bani, lista de cumpărături vă va ajuta să economisți și timp. Aceasta vă va menține disciplinați și veți știi exact spre ce raioane să vă îndreptați și veți evita să vă plimbați haotic printre rafturi punând în coș tot ce arată foarte apetisant.

5.    Acoperiți-vă cardul de credit

Cardurile  de credit sunt unul din principalii dușmani ai bogăției. Acest lucru se datorează faptului că au dobânzi ridicate, e ușor să pierzi din vedere cât ai plătit cu ele dacă nu te uiți zilnic pe extrasul de cont,  și de cele mai multe ori utilizarea lor pentru cumpărături este inutilă.

Dacă aveți posibilitatea, ar fi recomandat să vă acoperiți soldul negativ al cardurilor de credit cât mai repede posibil pentru a evita plata dobânzi.Dacă nu vă puteți acoperi soldul cardului de credit până la finalul fiecărei luni, atunci ar fi bine să vă analizați cheltuielile și să mai reduceți dintre ele. Un consilier financiar vă poate oferi o evaluare obiectivă a cheltuielilor lunare și vă va ajuta să vă faceți un plan pentru a elimina sau diminua o parte dintre ele.

6.    Căutați mai multe alternative

Atunci când faceți achiziții semnificative, comparați prețurile unui produs pe mai multe site-uri. Cu cât este mai mare achiziția, cu atât este mai important să cercetați toate opțiunile disponibile. Chiar dacă ia puțin mai mult timp, o astfel de activitate vă poate păstra câteva sute de lei în buzunar și vă poate ajuta să fiți mai bine informați pentru a lua o decizie.

Când aveți de cumpărat un lucru mai scump, începeți prin a căuta produsul pe cel puțin patru site-uri unde acesta este disponibil. Verificați ce au spus alți utilizatori despre produs, căutați detalii despre caracteristicile produsului și vedeți care dintre furnizori vă oferă cel mai bun preț. La final, cu siguranță veți fi mulțumiți de decizia făcută.

Atunci când faceți achiziții semnificative, comparați prețurile unui produs pe mai multe site-uri. Cu cât este mai mare achiziția, cu atât este mai important să cercetați toate opțiunile disponibile. Chiar dacă ia puțin mai mult timp, o astfel de activitate vă poate păstra câteva sute de lei în buzunar și vă poate ajuta să fiți mai bine informați pentru a lua o decizie.

Când aveți de cumpărat un lucru mai scump, începeți prin a căuta produsul pe cel puțin patru site-uri unde acesta este disponibil. Verificați ce au spus alți utilizatori despre produs, căutați detalii despre caracteristicile produsului și vedeți care dintre furnizori vă oferă cel mai bun preț. La final, cu siguranță veți fi mulțumiți de decizia făcută.

7.    Citiți 30 de minute în fiecare zi

Deși poate nu vă dați seama, cititul este una dintre cele mai bune obiceiuri financiare pe care vi le puteți însuși. Warren Buffet a declarat într-un interviu că își petrece aproximativ 80% din zi citind. Într-un studiu efectuat pe 1200 de milionari, s-a descoperit că majoritatea dintre ei au o trăsătură comună și anume plăcerea de a citi. Un alt studiu, a arătat că 67% dintre milionari petrec mai puțin de o oră pe zi în fața televizorului.

Aceste statistici au sens deoarece citind veți dobândi cunoștințe noi, vă veți dezvolta vocabularul și veți rămâne ageri din punct de vedere mental. Aceste noi cunoștințe și abilități vă vor oferi un avantaj atunci când veți negocia salariul la o slujbă nouă sau când veți fi eligibili pentru o promovare. Așadar, pentru a vă spori averea până la finalul anului, vă recomand să vă programați 30 de minute zilnic și să citiți câteva articole din domeniul vostru de activitate sau câteva pagini dintr-o carte.

Alături de modificarea mentalității, despre care am discutat în articolul anterior, însușirea obiceiurilor financiare sănătoase este necesară pentru îmbunătățirea situației financiare. Adoptarea unor obiceiuri financiare noi nu este ușoară și necesită disciplină și responsabilizare. Dacă aveți nevoie de ajutor și ați dori să discutați cu cineva situația voastră financiară specifică, puteți apela la un consilier financiar care vă poate ghida și vă poate ajuta să vă creați un plan personalizat.

Însușindu-vă aceste obiceiuri probabil nu veți fi milionari până la finalul anului 2018. Cu toate acestea, rezultatele obținute după implementarea lor pot fi cu adevărat uimitoare și reprezintă o fundație stabilă pe care să vă construiți averea pentru voi și familia voastră.

Dacă v-a plăcut articolul și credeți că ați aflat ceva folositor din el, nu ezitați să-l arătați unui prieten printr-un share pe Facebook, un retweet pe Twitter sau orice alt mijloc de social media pe care îl folosiți.

Până data viitoare, vă urez spor la bani!

Cu prietenie,

Ovidiu

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.