7 TIPURI DE PRIETENI CARE ÎȚI INFLUENȚEAZĂ NEGATIV FINANȚELE

7 TIPURI DE PRIETENI CARE ÎȚI INFLUENȚEAZĂ NEGATIV FINANȚELE

Probabil ai auzit diferite persoane spunând că ești media celor cinci persoane cu care îți petreci cel mai mult timpul. Acest lucru este valabil și când vine vorba de finanțele personale.

În articolul de astăzi mi-am propus să-ți prezint câteva tipuri de prieteni care te îndeamnă să cheltuiești mai mult decât ai planificat sau să iei decizii financiare neinspirate. De asemenea, vreau să-ți sugerez câteva moduri în care să gestionezi relațiile cu astfel de persoane fără să strici prietenia.

Dar, înainte să începem, vreau doar să-ți spun că poți să urmărești varianta video a acestui articol, dacă apeși pe link-ul de mai jos.

1. „BĂTĂUȘUL” FINANCIAR

Prima persoană pe care ai putea să o găsești în cercul tău de prieteni este „bătăușul” financiar. Un „bătăuș” financiar este o persoană care te înjosește și te face să te simți prost pentru situația ta financiară. De cele mai multe ori, „bătăușul” financiar se prezintă ca fiind o persoană care are o situație financiară mult mai bună decât tine și care își gestionează foarte bine banii.

Din acest motiv o să-l auzi spunând lucuri de genul: „Nu ai bani să mergem la film, corect? N-are rost să te invităm”. Sau, atunci când vei spune că preferi să rămâi acasă decât să ieși în oraș, el te va întreba: „Nu-ți permiți să ieși în oraș?”.

„Bătăușii” financiari se simt în largul lor atunci când își prezintă superioritatea. De cele mai multe ori însă, fac asta datorită unor frustări sau a nesiguranței. În timp ce se iau de tine că ai un Plan de Cheltuieli strict, s-ar putea ca ei înșiși să aibă probleme cu plătirea cheltuielilor la timp. Iar în loc să se concentreze pe problemele lor, preferă să își direcționeze energia către o altă persoană pe care o intimidează.

Ca să scapi de intimidările „bătăușului” financiar amintește-i că nu ești afectat de cuvintele lui. Poți să-i transmiți foarte frumos că tu ai niște obiective financiare bine stabilite și din cauza asta ți-ai creat un Plan de Cheltuieli pe care intenționezi să-l respecți. O frază de genul: „Știu că momentan pare că nu am foarte mulți bani de cheltuit, dar o să merite efortul atunci când o să pun 15% avans pentru o locuință” cel mai probabil îi va închide gura. 

Odată ce ai pus piciorul în prag și arăți că nu te intimidează aluziile și insultele lui, nu vei mai fi o țintă a bătăușului financiar.

2. MANIPULATORUL

A doua persoană care îți poate influența modul în care îți cheltuiești banii este manipulatorul. Manipulatorul este acea persoană care te forțează să faci anumite lucruri pe care tu nu vrei le să faci făcându-te să te simți vinovat.

Spre exemplu: „Este ziua de naștere a unui astfel de prieten, iar el vrea să își facă de cap. Vrea să mergeți într-un parc de distracții, să ieșiți la restaurant după și să încheiați ziua într-un club. 

Făcute într-o singură zi, toate activitățile propuse de manipulatorul din exemplul anterior, s-ar putea să-ți mănânce tot bugetul de distracții pentru acea lună. Dar manipulatorului nu-i pasă de acest lucru.

Iar ca să te convingă că o să merite cheltuiala, manipulatorul va folosi fraze de genul: „toți prietenii mei vor fi acolo” sau „dacă nu vii, înseamnă că nu ești un prieten adevărat”.

Există foarte multă presiune în a ține pasul cu prietenii, mai ales atunci când aceștia te fac să te simți prost pentru că nu participi la activitățile lor sociale. 

Ca să scapi de încercările de a te face să te simți vinovat ale manipulatorului trebuie să impui niște limite. În același timp oferă alternative pentru propunerile lor și arată că pentru a fi prieteni nu trebuie să faceți absolut toate lucrurile pe care le propune.

De exemplu, spune-i că vei ieși doar în local să beți câteva pahare împreună dar nu te vei alătura grupului care merge în club.

3. FACILITATORUL

Aceasta este persoana care te încurajează să cheltuiești mai mulți bani decât ar trebui în orice situație. Iar ei cred că sunt niște prieteni foarte buni pentru că îți amintesc ce persoană specială ești.

Afrimația sa preferată este: „Cumpăr-o! O meriți! Ai muncit din greu!”

Să mergi la cumpărături cu o astfel de persoană este o provocare chiar și pentru cei mai economi oameni. Deoarece ei vor găsi întotdeauna o justificare pentru orice achiziție.

Fraze de genul: „Ce contează că ai 5 perechi de pantofi? Asta se asortează atât de bine cu geanta”. Sau „Și ce dacă ai deja 50 de tricouri? Modelul acesta nu îl ai.” vor ieși deseori din gura facilitatorului financiar.

Ca să nu cazi în capcana de a cumpăra mai multe decât ai nevoie există două tactici pe care le poți folosi. 

În primul rând, nu te du cu el la cumpărături. Oricât ar fi de distractiv, dacă mergi cu un facilitator financiar la cumpărături s-ar putea să achiziționezi mai multe lucruri decât ai nevoie. 

În al doilea rând, limitează banii pe care îi iei cu tine la cumpărături și refuză să împrumuți de la el. În felul acesta nu vei putea să plătești mai mult decât îți permiți cu adevărat.

4. ÎNDATORATUL

Cel de-al patrulea tip de prieten care îți influențează finanțele personale este îndatoratul. Acesta este persoana care este mereu strâmtorat cu banii, se împrumută constant de la alții dar de cele mai multe ori uită să îi returneze.

Îndatorații sunt de două tipuri:

Cei care chiar sunt strâmtorați financiar, dar nu vor să rateze evenimentele și ieșirile cu prietenii. Și cei care nu au probleme cu banii, dar pur și simplu sunt zgârciți. Ei consideră că economisesc bani făcându-i pe alții să plătească partea lor.

Ca să elimini din viața ta efectele pe care le are o astfel de relație, soluția este simplă: NU LE MAI ÎMPRUMUTA BANI

„Cel care împrumută este servitorul celui care l-a împrumutat”. Atunci când împrumuți bani creezi o relație de subordonare care aduce cu ea tensiuni inutile. Crede-mă! Pe termen lung le vei face îndatoraților mult bine.

Dacă vrei să le dai bani acestor persoane, fă-o sub forma unui cadou sau fă-le cinste atunci când ieșiți undeva, fără să te aștepți să primești acei bani înapoi.

5. LĂUDĂROSUL

Cel de-al cincilea tip de prieten care îți influențează finanțele personale este lăudărosul. Lăudărosul este persoana care se mândrește în mod constant cu ultimele sale achiziții: de la haine, gadget-uri și excursii până la orice există pe Pământ și se poate cumpăra. El încearcă să-ți stârnească invidia pentru situația sa financiară, iar, de cele mai multe ori, reușește.

Acest tip de prieten este destul de toxic pentru finanțele tale pentru că te va determina să faci cumpărături impulsive doar ca să le arăți că nu sunt atât de speciali. Aceste reacții sunt normale, dar ar fi cel mai bine să le eviți.

Atunci când ești invidios pe mașina unui prieten și pe faptul că are o sursă infinită de bani, încearcă să-ți dai seama ce te supără cu adevărat. Cel mai probabil îți dorești stabilitatea financiară pe care o prezintă mai mult decât bunurile efective cu care se laudă. 

Stabilindu-ți clar obiectivele financiare te vei concentra mai mult pe atingerea lor și nu vei mai fi la fel de interesat de ce are de prezentat lăudărosul. De asemenea, amintește-ți că o persoană care se străduiește incredibil de mult să arate cât de minunată este viața ei s-ar putea să fie plină de datorii și să aibă probleme financiare majore de care încă nu este conștientă.

6. OPTIMISTUL

Cel de-al șaselea tip de prieten care îți influențează modul în care cheltuiești banii este optimistul. Acesta este persoana care nu-și face nici un plan financiar și trăiește cu impresia că totul se va rezolva. Cuvintele sale preferate sunt „carpe diem” sau YOLO.

Datorită atitiudinii sale foarte pozitive și relaxate o astfel de persoană te poate influența să cheltuiești mai mult decât câștigi într-o lună, să intri în banii de chirie, sau să renunți la investiția lunară. Justificarea lor va lua mereu forma: „Ce se poate întâmpla rău dacă ratezi o lună? O să-ți revii. Este timp.”

Ca să nu fii influențat de încurajările optimistului de a-ți ignora Planul de Cheltuieli, cel mai simplu este să fii foarte specific legat de obiectivele tale financiare. De fiecare dată când te îndeamnă să faci un lucru care nu este planificat, amintește-i că nu poți să cheltuiești acei bani pentru că ai nevoie pentru un obiectiv clar.

În felul acesta, nici nu le omori optimismul și nici nu-ți sacrifici obiectivele.

7. PRIETENUL CARE VREA SĂ FIE MEREU PE PRIMUL LOC

Cel de-al șaptelea tip de prieten care îți influențează finanțele este PRIETENUL CARE VREA SĂ FIE MEREU PE PRIMUL LOC. Acesta este persoana care mereu îți arată că orice ai obține tu, el va avea mereu ceva mai bun. 

Dacă tu ai reușit să strângi un avans de 15%, el a reușit unul de 20%. Dacă tu ai obținut o mărire de salariu, el a primit una și mai mare. Dacă tu ai mers într-o vacanță exotică, el a mers undeva și mai exotic. Și tot așa.

La fel ca și lăudărosul, acest tip de prieten, pe lângă faptul că este enervant, s-ar putea să-ți activeze competitivitatea. În felul acesta, vei încerca să bați stilul lui de viață și să plătești mai mult decât îți permiți doar ca să fii tu pe primul loc. Problema este, că astfel de persoane vor reuși mereu să creeze iluzia unei vieți perfecte așa că tu nu vei câștiga niciodată.

Dacă ai în cercul de prieteni o astfel de persoană, cel mai bine este să eviți să le dai muniție. Nu le menționa nimic despre succesele tale financiare. Felicită-i pentru pentru succesul lor și evită să pornești comparațiile cu ce se întâmplă în viața ta .

La un moment dat, această persoană își va da seama că nu are cu ce concura și nu se va mai compara cu tine.

Cuvinte de încheiere

Acestea sunt tipurile de prieteni care îți pot influența finanțele personale și modul în care cheltuiești banii. Dacă ai și tu prieteni care se încadrează în una din tipologiile de mai sus, scrie-mi în secțiunea de comentarii în ce tipologii se încadrează prietenii tăi.

Sper că recomandările mele te vor ajuta să gestionezi mai bine relațiile cu aceste tipuri de prieteni și să te bucuri în continuare de compania lor fără să-ți sacrifici planurile financiare.

Dacă ți-a plăcut acest articol, apasă pe butonul de Like, și arată-l unui prieten printr-un simplu Share.

Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Cu prietenie,
Ovidiu


Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *