În ultima vreme tot mai mulți oameni monitorizează câți bani cheltuiesc, așa că am vrut să văd cât cheltuiesc într-o săptămână. Eu îmi monitorizez cheltuielile încă din 2010 așa pot…
În ultima vreme tot mai mulți oameni monitorizează câți bani cheltuiesc, așa că am vrut să văd cât cheltuiesc într-o săptămână. Eu îmi monitorizez cheltuielile încă din 2010 așa pot să-ți spun cât am cheltuit într-o lună la orice oră din zi și din nopate. În plus, la finalul fiecărei luni mă uit peste lista cumpărăturilor făcute ca să-mi dau seama dacă pot să optimizez ceva sau au apărut cheltuieli noi și inutile. Dar niciodată nu am făcut o analiză super detaliată ca să văd cât anume cheltuiesc în fiecare zi.
Așa că, în săptămâna 1 – 7 martie, mi-am pus ochelarii de contabil, am scos pixul din buzunar și am calculat câți bani am cheltuit în fiecare zi. Dar nu am vrut să fac doar o înșiruire a cumpărăturilor pe care le-am făcut ci mi-am folosit cunoștințele de contabil ca să prezint o imagine cât corectă și fidelă a cheltuielilor mele zilnice.
Așadar, în continuare vreau să-ți prezint câți bani am cheltuit într-o săptămână, la 29 de ani, locuind în Cluj-Napoca și pe ce s-au dus aceștia.
Dar înainte să începem, vreau să își spun că poți urmări varianta video a acestui articol printr-un click pe link-ul de mai jos.
Duminică – 1 martie
Duminică a fost prima zi când am luat-o mai ușor după 2 săptămâni pline de evenimente neprogramate.
În fiecare dimineață când mă trezesc beau o cană de apă cu jumătate de lămâie stoarsă în ea. Când merg la cumpărături îmi cumpăr 3-4 lămâi ca să-mi ajungă o săptămână întreagă.
Așadar, prima mea cheltuială pentru ziua de duminică a fost o jumătate de lămâie în valoare de 0,7 lei.
În jur de ora 8:30 am mâncat micul dejun care de obicei e alcătuit dintr-o jumătate de sticlă de iaurt cu cereale. Eu cumpăr aceste lucruri de la Lidl pentru că întotdeauna sunt la un preț foarte bun și îmi fac un stoc pentru câteva zile.
Pentru un bol de cereale folosesc o jumătate de sticlă de lapte bătut, iar o cutie de cereale îmi ajunge pentru 5 zile. Aveam deja în casă aceste lucruri așa că duminică dimineață micul dejun m-a costat 4,5 lei: 2 lei pentru iaurt și 2,5 lei pentru cereale.
Pentru că abia se terminase luna februarie am profitat de această zi de duminică pentru a-mi actualiza fișierul în care îmi monitorizez Valoarea Netă. Iar apoi m-am uitat la mai multe videoclipuri pe YouTube.
Înainte de prânz am fost la Carrefour Market pentru că de acolo se poate cumpăra mâncare gătită. Cu această ocazie am făcut și niște mici cumpărturi. Astfel am plătit:
- Cârnați la grătar: 11,52 lei;
- Piure de cartofi: 6,56 lei;
- Sticks-uri: 0,89 lei
- Mâncare pentru pisicile de la bloc: 11,60 lei.
În consecință prânzul pentru ziua de duminică m-a costat 9,04 lei: 5,76 lei cârnații și 3,28 lei cartofii.
După prânz, am mers să las mâncare și apă pisicilor care trăiesc în jurul blocului. O pungă de mâncare de la Carrefour îmi permite să le hrănesc de 5 ori așa că o să adăugăm 2,32 lei la cheltuielile zilnice.
Apoi am mers în vizită la niște prieteni cu care nu m-am văzut de mult și am jucat un joc de societate. Ca să ajung și să mă întorc de la ei am folosit autobuzul și astfel am plătit 5 lei pe bilete.
Seara m-am uitat din nou la niște videoclipuri pe YouTube și am mâncat punga de sticks-uri pe care am cumpărat-o de la Carrefour și care m-a costat 0,89 RON.
Dacă adunăm toate cheltuielile făcute în data de 1 martie ajungem la suma de 22,45 lei. Nu-i rău!
Luni – 2 martie
Ziua de luni a început cât se poate de normal. Prima cheltuială pentru ziua de luni a fost o jumătate de lămâie în valoare de 0,7 lei. Iar apoi la micul dejun am mâncat din nou cereale cu iaurt care m-au costat în total 4,5 lei.
Prima parte a zilei am petrecut-o lucrând pentru un proiect unde sunt angajat ca și Freelancer.
La prânz am mâncat ce mi-a rămas din porția de cartofi piure și cârnați pe care le-am cumpărat cu o zi înainte. Astfel, am cheltui 9,04 lei.
După prânz am revizuit prezentarea pe care urma să o susțin în cadrul primului Webinar din cadrul cursului „Construiește-ți Averea Pornind de la Zero” la care am lansat cea de-a treia ediție cu o săptămână înainte.
Înainte de a începe Webinarul am luat cina. Pentru cină am folosit lucruri pe care le-am cumpărat cu o săptămână înainte și anume: telemea de oaie, unt și roșii. Din aceste 3 alimente și o felie de pâine mi-am pregătit o masă perfectă pentru seară.
Atunci când le-am cumpărat, am plătit:
- 9,19 lei pentru telemea;
- 6,39 lei pentru unt;
- 5,49 lei pentru 12 roșii.
Pentru pregătirea cinei am folosit o treime din bucata de telemea, aproximativ o optime din pachetul de unt și 3 roșii. Toate acestea adunate m-au costat 5,24 lei.
Acestea au fost ultimele cheltuieli pentru ziua de marți pentru că de la ora 19:00 am susținut primul Webinar pentru această nouă grupă de cursanți.
Luni a fost o zi în care nu am cheltuit fizic nici un ban pentru că nu am făcut nici o cumpărătură. Deci, „Achievement Unlocked”.
Marți – 3 martie
Marți a început la fel ca orice zi iar primele mele cheltuieli au fost jumătatea de lămâie și micul dejun.
Apoi am lucrat la un proiect de freelancing iar la amiază am fost la Carrefour să fac niște cumpărături.
De acolo am cumpărat o porție medie de piure de cartofi care m-a costa 7,33 lei și o porție de pomana porcului care m-a costa 18,02 lei . De asemenea am cumpărat 3 lămâi pentru că mi s-a terminat stocul pentru 6,45 lei. Nu în ultimul rând mi-am cumpărat și 2 mucenici moldovenești pentru că nu sunt ceva ce găsești în fiecare zi care m-au costat 3,58 lei.
La prânz am mâncat o jumătate din fiecare lucru cumpărat. Astfel prânzul pentru miercuri m-a costat: 9,01 lei pentru pomana porcului, 3,67 lei pentru cartofi și 1,79 lei pentru un mucenic. În total 14,47 lei.
După ce am luat prânzul m-am ocupat de un alt proiect la care lucrez ca și freelancer. Iar de la ora 17:30 am avut o ședință de consiliere financiară 1-la-1 cu un client.
Pentru că nu mi-a fost foarte foame, la cină am mâncat ce de-al doilea mucenic și am băut o cană de ceai care a fost gratis pentru că l-am primit de la mama mea.
După cină am ieșit din nou să las mâncare și apă pisicilor de la bloc. Astfel am mai cheltuit 2,32 lei.
Acestea fiind spuse totalul pentru ziua de marți a fost 23,78 lei.
Miercuri – 4 martie
Dimineața zilei de miercuri a fost puțin mai diferită. Bineînțeles am început prin a consuma o jumătate de lămâie. Apoi la micul dejun am mâncat ce a rămas din porțiile de pomana porcului și piure de cartofi pentru că am rămas fără iaurt. Așadar, miercuri micul dejun m-a costat 12,68 lei.
În prima parte a zilei am lucrat la unul dintre proiectele mele de freelancing.
Apoi, înainte de a lua prânzul, am mers la Lidl ca să-mi refac stocul de cereale și iaurt. Astfel am cheltui 23,98 lei pe 2 cutii de cereale, 7,98 lei pe două sticle de lapte bătut, 23,98 lei pe 4 Wrap-uri cu pui și 6,99 lei pe o rezervă de săpun lichid.
Cu această ocazie am bifat și prima tranzacție din ING Bazar pentru a primi cashback dacă mai fac încă 3 cumpărături la Lidl. Dacă vrei să afli mai multe despre programul de cashback ING Bazar și cum îl folosesc eu, îți recomand să urmărești acest videoclip.
Odată întors acasă am luat prânzul care a fost format din 2 wrap-uri de pui care m-au costat 8,98 lei. Și o să punem tot aici și rezerva de săpun pentru că deși nu am folosit-o acum, nu am unde să o încadrez.
După prânz am lucrat la niște scenarii noi pentru canalul de YouTube care s-au întins destul de mult.
În jurul orei 8 am luat și cina care a fost formată din telemea, pâine cu unt și roșii care m-a costat 5,24 lei.
Joi – 5 martie
Ca de obicei ziua de Joi am început-o prin a consuma o jumătate de lămâie într-un pahar cu apă. Doar că de această dată jumătate de lămâie m-a costat 1,08 lei. Asta pentru că lămâile pe care le-am cumpărat de la Carrefour au fost mai scumpe decât cele de la Lidl. Din fericire, micul dejun nu s-a scumpit iar iaurtul cu cerealele m-au costat tot 4,5 lei.
Am apoi m-am pus pe lucru pentru unul din proiectele mele de Freelancing până la ora 13:00 când am luat prânzul.
La prânz am mâncat ultimele două wrap-uri cumpărate în ziua anterioară.Imediat după prânz am ținut un training pentru asistenta mea ca să-i explic niște task-uri legate de canalul de YouTube și am revizuit o postare ce urma să fie publicată. Apoi mi-am concentrat atenția către un alt proiect de Freelancing până spre seară.
La cină am servit ultima porție de telemea cu roșii pe care o mai aveam disponibilă.
Aceasta a fost și a doua zi în care nu am făcut cumpărături noi.
Vineri – 6 Martie
După cum te-ai obișnuit deja vineri am început ziua cu aceeași jumătate de lămâie într-un pahar cu apă și un același mic dejun.
În prima parte a zilei din nou am lucrat pentru un proiect de Freelancing.
La prânz am mers la Carrefour de unde am cumpărat:
- Fougasse cu Mozzarela: 7,99;
- O ciorbă rădăuțeană la 6,99 lei;
- O porție de pomana porcului la prețul de 12,36 lei;
- O porție de mâncărică de mazăre la 6,23 lei;
Inițial am vrut pentru prânz să mănânc ciorba dar eram curios să gust are acest fougasse, care e o plăcintă cu șuncă și mozzarella, așa că m-am hotărât asupra. lui.
În consecință prânzul meu a fost reprezentat din acel Fougasse la 7,99 RON și două roșii în valoare de 0,92 lei.
După prânz m-a concentrat pe a finaliza scenariile începute miercuri și am lucrat la ele până seara.
La cină am mâncat ciorba pe care am cumpărat-o la amiază. Aceasta m-a costat 6,99 lei.
Sâmbătă – 7 martie
Uite așa am ajuns la ultima dintre cele 7 zile. Din nou am început ziua cu o jumătate de lămâie și iaurt cu cereale.
Ulterior am editat draft-urile scenariilor videoclipurilor pe care le-am pregătit ca să mă asigur că nu am uitat nimic din ce voiam să spun.
Înainte de prânz am fost la Carrefour de unde am cumpărat o ciorbă și o doză de Pepsi. Ciorba a fost 6,99 lei iar doza de Pepsi 1,89 lei.
La amiază am mâncat jumătate din porția de pomana porcului și din cea de mazăre cumpărate cu o zi înainte care m-au costat 9,30 lei. Și am băut doza de Pepsi.
După prânz am mai lucrat puțin pentru un proiect de freelancing. Am făcut puțină ordine prin casă și am modificat un scenariu pentru că era o secțiune care nu-mi plăcea foarte mult.
La cină am mâncat ciorba pe care am cumpărat-o la amiază care m-a costat 6,99 lei.
Iar apoi am urmărit niște materiale dintr-un curs ca să-mi reamintesc câteva lucruri.
Astfel, în total sămbătă am cheltuit 23,76 LEI.
Pe lângă ce am prezentat până acum ar mai fi de adăugat câteva lucruri pe care le aveam cumpărate dinainte de a începe experimentul. Astfel la cheltuielile totale pentru o săptămână trebuie să adaug o pâine de 1,99 lei. și 2 bidoane de apă de 5 care au costat 7,6 lei.Dacă adunăm toate sumele de până acum în săptămâna 1-7 martie am cheltuit 171,44 LEI.
Dar acestea reprezintă doar o parte. Cea evidentă, care se vede. Dar pe lângă acestea există și un set de cheltuieli care nu sunt la fel de evidente dar care se adaugă în fiecare săptămână.
O să începem cu chiria și utilitățile unde sunt foarte norocos din două motive:
- locuiesc împreună cu unul dintre cei mai buni prieteni ai mei și din acest motiv aceste cheltuieli se împart la 2.
- deși locuiesc în cel mai scump oraș din România în ce privește chiriile, în ultimii 2 ani am stat într-un apartament pentru care plătesc o chirie sub prețul pieței.
Astfel partea mea de chirie este 425 lei pe lună ceea ce înseamnă 99,17 lei pentru 7 zile.
Pentru asociație care cuprinde apă rece, apă caldă, căldură și gaz, într-o lună de iarnă plătesc 325 lei. Pentru 7 zile aceasta ar veni 75,83 lei.
Internetul este un abonament de bază care mă costă 15 lei pe lună adică 3,5 lei pe săptămână.
Iar electricitatea este aproximativ 35 de lei pe lună care pentru 7 zile reprezintă 8,17 lei.
Tot în categoria cheltuielilor care se împart la 2 sunt cele pentru pisica pe care am adoptat-o acum 3 ani.
La capitolul mâncare stăm bine pentru că am cumpărat un sac de 10 kg de mâncare care ne ține cam 6 luni. Astfel costul săptămânal cu mâncarea pentru pisică este de 5,35 lei. Iar nisipul pentru litieră costă 1,25 lei pe săptămână.
Pe lângă aceste cheltuieli mai trebuie să adaug:
- 5 Euro credit pentru telefonul mobil care m-a costat 28,78 lei pentru o lună, adică 6,72 lei pentru 7 zile.
- Asigurarea de viață pentru accidente care mă costă 3 lei pe lună, adică 0,7 lei pe o săptămână. Această asigurare am făcut-o deoarece călătoresc destul de mult pe drumurile publice și îmi oferă o protecție semnificativă.
- Asigurarea de viață complexă care cuprinde asigurarea de deces și de incapacitate de muncă pentru care plătesc 72,19 lei pe lună, adică 16,85 lei pe săptămâna. Această asigurare face parte din cea mai proastă investiție pe care am făcut-o despre care voi vorbi într-un videoclip viitor. De aceea trebuie să scap de ea pentru că este mult prea scumpă.
- Abonamentul la aplicația Calm. Calm este o aplicație de meditație pe care o folosesc zilnic pe care am plătit 180,37 lei pentru un an întreg și care mă costă 3,5 lei pe săptămână.
Dacă adunăm cheltuielile vizibile pe care le-am făcut într-o săptămână precum și cele din fundal ajungem la un TOTAL de 392,48 LEI.
Cuvinte de încheiere
Cam așa arată cheltuielile mele tipice pentru o săptămână în care nu am făcut excese și nici cumpărături impulsive. Cum ți se pare suma totală: mică, mare, medie? Scrie-mi părerea ta în secțiunea de comentarii.
După cum am mai spus și în alte videoclipuri și reiese și din acest videoclip eu sunt o persoană frugală. Nu am nevoie să cheltuiesc foarte mulți bani ca să simt că trăiesc.
Acest stil de viață îmi permite să economisesc bani ca să-mi permit cu adevărat să fac sau să-mi cumpăr lucrurile pe care mi le doresc. De asemenea, îmi permite să trăiesc fără datorii și să investesc constant pentru a atinge Liniștea Financiară.
După cum poți să vezi, nu e super complicat și oricine poate să facă acest lucru. Trebuie doar să vrei.
Iar până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care-l pot cumpăra banii este Liniștea Financiară.
Disclaimer
Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.
Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.
Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.
Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.