Independența Financiară este un subiect despre care multă lume vorbește și își dorește să o atingă, dar nu mulți reușesc să facă acest lucru. Dar care ar putea fi motivul…

Independența Financiară este un subiect despre care multă lume vorbește și își dorește să o atingă, dar nu mulți reușesc să facă acest lucru. Dar care ar putea fi motivul pentru care majoritatea oamenilor nu pot să o atingă?

Cel mai probabil, Independența Financiară este greu de atins pentru că este un proces. E nevoie de efort, perseverență și răbdare pentru o perioadă lungă de timp pentru a o atinge. Ținând cont că trăim într-o societatea care dorește gratificarea imediată, putem trage concluzia că nu mulți își pot lua un astfel de angajament.

Acum câteva săptămâni am pus o întrebare pe pagina mea de Facebook care suna așa: „Ce sumă ar trebui să ai în cont pentru a declara că ești Independent Financiar?”. Am primit numeroase răspunsuri la această întrebare iar sumele vehiculate au variat între 400.000 EUR până la aproape 2.000.000 EUR.

Înainte de a citi mai departe, răspunde și tu la această întrebare. Notează numărul care ți-a venit în minte undeva și pune-l deoparte momentan. Vei avea nevoie de el puțin mai târziu.

Când te uiți la aceste răspunsuri, sumele menționate mai sus pot fi intimidante. Probabil te gândești că sunt niște obiective nerealizabile. Dar, s-ar putea ca aceste sume să fie mai mult decât ai nevoie pentru a atinge cu adevărat Independența Financiară. Puțin mai jos îți voi arăta cum să calculezi suma de care ai nevoie pentru a atinge Independența Financiară, însă aș dori să-ți prezint o definiție a acesteia mai întâi.

Ce este Independența Financiară?

Pentru fiecare persoană Independența Financiară reprezintă ceva diferit. Dar o definiție universal acceptată ar suna așa:

„A fi Independent Financiar înseamnă să câștigi suficienți bani din surse de venit pasiv astfel

încât să-ți poți menține stilul de viață actual fără a mai fi nevoie să muncești.”

Cu alte cuvinte, Independența Financiară poate fi atinsă atunci când investițiile pe care le-ai făcut îți aduc suficient venit anual astfel încât să poți plăti toate cheltuielile pe care le făceai și până acum.

După cum am subliniat mai devreme, atingerea Independenței Financiare este o cursă lungă și destul de dificilă. Trebuie să faci lucrurile diferit, trebuie să înveți să spui „Nu”, trebuie să amâni anumite lucruri pentru un moment mai potrivit. Și mereu trebuie să ai premiul cel mare în fața ochilor.

Însă e greu să te concentrezi pe ceva atât de abstract cum este Independența Financiară. De aceea, în acest e-mail vreau să te ajut să găsești numărul care ar reprezenta pentru tine Independența Financiară. Odată ce ai acest număr în fața ochilor, îți va fi mult mai ușor să te concentrezi pe obiectiv, iar creierul tău va lucra în subconștient pentru a găsi modalități de a-l atinge.

În cartea sa „Banii – Stăpânește jocul”, Tony Robbins susține că există cinci nivele ale Independenței Financiare. Însă, după ce am citit cartea am realizat că trei sunt mai importante iar celelalte două vin ca o prelungire. În continuare, vreau să-ți prezint care sunt, după părerea mea, cele trei nivele importante și să-ți arăt cum ar putea arăta numerele. Poți să le privești ca pe niște puncte de control într-o cursă lungă.

Nivelul Siguranței Financiare

Primul număr pe care trebuie să-l cunoști este cel al Siguranței Financiare. Pentru a calcula acest număr, deschide un fișier Excel sau Google Docs și notează cât plătești lunar pentru următoarele cheltuieli de bază:

Cheltuială Exemplu
1. Chiria / Rata la creditul imobiliar; = 1.000 lei
2. Utilități: asociație, gaz, energie electrică, telefon; = 300 lei
3. Alimente și alte lucruri de bază (pastă de dinți, săpun, detergent, etc.) = 800 lei
4. Transport = 250 lei
5. Asigurări = 150 lei
TOTAL = 2.500 lei

La final, calculează suma totală pe care o plătești lunar pentru aceste lucruri și înmulțește-o cu 12. Rezultatul pe care l-ai obținut reprezintă suma pe care ar trebui să o obții anual din investiții pentru a atinge Siguranța Financiară. Probabil numărul afișat în fișier este mai mic decât îți imaginai.

În cazul de mai sus, pentru a atinge Siguranța Financiară ar fi nevoie de 30.000 de lei pe an (2.500 lei x 12).

Nivelul Vitalității Financiare

Cel de-al doilea număr pe care trebuie să-l cunoști este cel al Vitalității Financiare. Acesta reprezintă un punct intermediar între Siguranța Financiară și Independența Financiară. La acest nivel, pe lângă lucrurile de bază enumerate mai sus, investițiile tale îți vor aduce și niște bani în plus de care poți să te bucuri.

Ca să poți calcula acest număr notează în fișierul deschis următoarele sume:

Cheltuială Exemplu
1. Jumătate din valoarea cheltuielilor lunare cu îmbrăcăminte și încălțăminte; = 100 lei
2. Jumătate din valoarea cheltuielilor lunare cu mese la restaurant; = 200 lei
3. Jumătate din valoarea cheltuielilor lunare pentru divertisment; = 300 lei
4. Jumătate din valoarea cheltuielilor lunare cu care te răsfeți; = 100 lei
TOTAL = 700 lei

La final, calculează suma totală a celor patru elemente de mai sus. Adună la acestă sumă valoarea cheltuielilor lunare de bază pe care ai calculat-o puțin mai devreme. Înmulțește totalul celor două cu 12 și află cât ar trebui să o obții anual din investiții pentru a atinge Vitalitatea Financiară.

În cazul nostru sumele ar arăta astfel:

  • 700 lei + 2.500 lei = 3.200 lei
  • 3.200 lei x 12 = 38.400 lei pe an este numărul Vitalității Financiare

Nivelul Independenței Financiare

Ultimul număr pe care trebuie să-l calculezi este cel al Independenței Financiare. Acesta este cel mai ușor de calculat deoarece, din păcate, majoritatea oamenilor cheltuiesc tot ce câștigă. Mai rău e atunci când cheltuiesc mai mult decât câștigă.

Așadar pentru a calcula acest număr există două variante:

  1. dacă de obicei cheltuiești tot salariul, tot ce trebuie să faci este să înmulțești venitul lunar cu 12.
  2. în schimb, dacă ești deja obișnuit să economisești, scade suma pe care o pui deoparte în mod constant din venitul tău lunar și înmulțește rezultatul cu 12.

În acest caz o să presupunem un venit de 4.000 lei pe lună din care nu se fac economii. Numărul Independenței Financiare ar fi: 48.000 lei (4.000 lei x 12).

Care este numărul tău?

Până acum ai aflat ce profit ar trebui să îți aducă investițiile tale anual astfel încât să ajungi la fiecare dintre cele trei nivele. Acum, mai ai un singur pas de făcut. Înmulțește cele trei valori pe care le-ai calculat mai sus cu 25 pentru a afla care ar trebui să fie valoarea investițiilor tale pentru a atinge fiecare dintre cele trei nivele.

Pentru a finaliza exemplul de mai sus, valoarea investițiilor ar trebui să fie:

  1. Siguranța Financiară: 750.000 lei (30.000 lei x 25)
  2. Vitalitatea Financiară: 960.000 lei (38.400 lei x 25)
  3. Independența Financiară: 1.200.000 lei (48.000 lei x 25)

Acum compară suma notată la început cu fiecare dintre cele 3 numere pe care le-ai calculat în fișierul tău. Ai estimat bine, mai mult sau mai puțin?

Dacă ai avea această sumă în investiții, nu într-un cont bancar așa cum am formulat în întrebarea de la începutul e-mail-ului, iar acestea ar avea un randament de doar 4% anual, câștigurile generate de acestea ți-ar aduce un venit suficient astfel încât să poți să-ți păstrezi stilul de viață fără a fi nevoie să muncești. Mai exact, dacă ai retrage anual valoarea acelui profit și ai folosi-o în viața de zi cu zi, ai putea declara că ești Independent Financiar. Astfel, vei putea alege ce vei face cu timpul tău. Iar dacă vei alege să muncești va fi din plăcere și nu din necesitate.

Cuvinte de încheiere

Îți recomand să calculezi sumele aferente celor trei nivele ale Independenței Financiare și să le compari cu suma la care te-ai gândit inițial. Vezi cât de bine ai reușit să estimezi.

De asemenea, scrie-mi un comentariu în secțiunea de mai jos și spune-mi ce rezultate ai obținut. Ai nimerit-o, ai estimat mai mult sau mai puțin?

Independența Financiară este un proces și nu poți să o atingi peste noapte. Ai nevoie de răbdare, perseverență și disciplină. Însă, dacă vrei să pornești pe acest drum, te pot ajuta să-ți creezi un plan și să te ții de el. Iar dacă vrei să afli și alte informații legate de subiectul finanțelor personale, apasă pe acest link și abonează-te la canalul meu de YouTube. Acolo vei găsi o mulțime de tactici, strategii și unelte pe care le poți folosi pentru a atinge Independența Financiară.

Până data viitoare, amintește-ți că cel mai bun lucru pe care îl pot cumpăra banii este Liniștea Financiară!

Cu prietenie,

Ovidiu

Disclaimer

Articolele publicate pe acest website au scop EDUCATIV. Dacă anumite companii sau acțiuni ale unor companii listate sunt menționate în cadrul articolelor ele au doar titlul de exemplu și nu sunt recomandări de investiții. NU lua decizii de vânzare sau cumpărare doar pe baza informațiilor prezentate în articol.

Orice investiție prezintă un anumit grad de risc. Nu există nici o garanție că vei câștiga bani atunci când investești. Există riscul chiar să pierzi bani. De aceea, nu ar trebui niciodată să investești bani pe care nu-ți permiți să-i pierzi.

Toate instrumentele financiare de tip CFD, sunt foarte riscante datorită efectului de levier. Între 67% și 73% dintre investitorii de retail care utilizează instrumente de tip CFD pierd banii. De aceea trebuie să te asiguri că înțelegi cum funcționează și dacă îți permiți să-ți asumi riscul.

Recomandarea mea ar fi să te educi și să te informezi cât poți de bine înainte de a investi bani. Doar așa vei putea lua cele mai potrivite decizii pentru TINE.